Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku.

Makusia 21:31, 08 cze 2017

Super! Myślę mocno żeby znowu nie zepsuć, ale wygląda mi, że zupełnie ok
AnnaCh 21:36, 08 cze 2017

To ja ciasto zrobię Nie będę miała wyrzutów sumienia, bo w końcu gościa będę mieć Bo po cichu, to ja znowu na diecie Nawet w pracy kawę z ekspresu toleruję bez cukru
Makusia 21:40, 08 cze 2017

Powinnam powiedzieć- "no co Ty! Weź się nie wygłupiaj" ale....jak zrobisz , to super, bo uwielbiam słodkie No i słyszałam, że świetne wypieki Ci wychodzą
Wprawdzie słyszałam nie od wiarygodnego Sąsiada ale z wiarygodnego źródła
AnnaCh 21:49, 08 cze 2017

A nie wyglądasz jakbyś lubiła
Buziaki i do soboty

Edit: wątek Ci ciastem zaśmieciłam i od tematu odeszliśmy, a Ty biegasz po ludziach i o radę pytasz
Ja bym magnolię pierdykła, ale ja się nie znam
Toszka 21:53, 08 cze 2017

Na okularowej buk odpada, bo on zasadę lubi i zasadę z lisci "produkuje".

Zostaje magnolka lub tulipanowiec, który będzie wieeeelki.

Podczytuję cały czas... jeśli ziemniaki wyrastają ci w bliskości pomidorów to wybierz co wolisz... bo pomidory na pewno nie wolą towarzystwa ziemniaków (zaraza ziemniaczana)
Makusia 21:54, 08 cze 2017

Nie zaśnięcasz!! Temat będę ciągła jak smród po gaciach- a na ciasto szansa jest tylko jedna
Makusia 21:57, 08 cze 2017

Toszka napisał(a)
Na okularowej buk odpada, bo on zasadę lubi i zasadę z lisci "produkuje".

Zostaje magnolka lub tulipanowiec, który będzie wieeeelki.

Podczytuję cały czas... jeśli ziemniaki wyrastają ci w bliskości pomidorów to wybierz co wolisz... bo pomidory na pewno nie wolą towarzystwa ziemniaków (zaraza ziemniaczana)

Czyli nie buk- i dobrze, bo choć mi się podoba, to kształ na nijaki, bo dwa przewodniki i każdy ma bok.

W pomidorach jeszcze nie widziałam ziemniaków ale są w ogólno warzywnym i w truskawkach

Dziękuję Toszko! Magnolia budzi moje wątpliwości, bo choć w tym roku wzięła się za siebie, to mi to kształt drzewa ma, mi krzewu- jakąś wielopienna, ale może tak ma być?

A gdyby tego tulipanowca-którego mam od kilku lat i tempem wzrostu- delikatnie mówiąc- nie powala- jakoś ciąć jak już się ogarnie i zacznie rosnąć?
Gruszka_na_w... 22:14, 08 cze 2017

Makusiu, tradycyjnie wyskoczę z pragmatyzmem.
Wybrałabym tulipanowca. W tym narożniku, nawet jeśli podrośnie, to będzie współgrał.Lubię duże drzewa na froncie. Makadamia nawet twierdzi, że to tak po amerykańsku jest.
Buka wykluczyłam ze względu na jego poczochranie, nie wiedząc nawet, że bruździ w kwasowości gleby. Magnolię wykluczyłam ze względu na jej nieprzewidywalność. Uważam magnolie za rarytasy, które jeśli jest dobry rok, to owszem, powalają na kolana. Ale jeśli nie będzie dobrego roku, to zostaniesz z czarnymi przemarzniętymi pąkami na froncie w eksponowanym miejscu. Liście magnolii są takie sobie.
Pisałaś, że ten tulipanowiec dzielnie zniósł tegoroczne zawirowania pogodowe, ma piękne soczyste liście o ciekawym kształcie i przebarwia się jesienią. Kształt drzewa będzie atrakcyjny również zimą.
Magnolię to wsadziłabym w jakiś zaciszny rzadko odwiedzany kącik. Ona jest atrakcyjna tylko kilkanaście dni- wg mnie.
Hania-To tu- to tam-łopatkę mam! "Przyjemność ma się do szczęścia mniej więcej tak, jak drzewo do ogrodu; nie ma ogrodu bez drzew, ale drzewa, nawet w wielkiej ilości, nie stanowią jeszcze ogrodu." ~ Władysław Tatarkiewicz
Makusia 22:19, 08 cze 2017

HAniu nie ukrywam, że trafiłaś w mój typ Uwielbiam go i jest na tyle spory, że już byłoby go widać

Magnolia też jest dla mnie kapryśna, choć akurat liście mi się podobają. Inna sprawa, że nie mam na nią pomysłu, a rośnie na półce, więc w lipcu jak doczekam się brzóz musi zmienić miejscówke...

Czyli mamy jeden głos na tulipanowca (plus mój, ale mój się nie liczy), jeden oficjalnie na magnolię i jeden pośredni na magnolię (metodą wykluczania )

Poczekam jeszcze, może ktoś zabierze jeszcze głos
anka_ 22:22, 08 cze 2017

Martuś to proszę i mój glos na tulipanowca dorzucić. Jeśli wybór tylko z tych 3 opcji.
Anka Kiedyś będzie tu ogród "Będziesz mieć w życiu ciężkie chwile, ale to one własnie zawsze są tym, co pozwala otworzyć oczy na znaczące rzeczy w twym życiu, których wcześniej nie mogłeś dostrzec" Robin Williams
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies