Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Iwk4"

Ogródek Iwony II 21:29, 12 paź 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

A czemu nie? Osobiście wolę przesadzanie jesienne - rośliny ukorzeniają się i wiosną ruszą z kopyta, a tak to rok w plecy... Przemyśl to

Kusisz. Tylko to już październik ...
plusem jest mokra ziemia, dobrze nawodniona...
Myślę
Ogródek Iwony II 21:17, 12 paź 2016

Do góry
Malgosik napisał(a)

ale mi przysłodziłaś
głos rozsądku ...
ale wiesz, jak dzieciom trzeba czas poświęcić to nie zmiłuj się. Na forum czasu brakuje.
Twoje już dość duże. Ja mam jeszcze jednego przedszkolaka.

Małgoś, czasami są ważniejsze rzeczy, niż ogród. Czas dla dzieci jest ważniejszy, czas dla przyjaciół, dla męża ...
Ogród może poczekać. Ale dobrze, że już jesteś
Jak dzieciaki są większe, chcą być niezależne. Mój najmłodszy - już gimnazjalista cięgle ma jakieś sprawy poza mną: lekcje w swoim pokoju, czytanie książek, komputer, przyjacielskie rozmowy przez telefon i ... koleżanki
Mama tylko do gotowania potrzebna hi,hi
Choć czasami w kuchni też lubi sam podziałać

NewLife w ogrodzie 21:14, 12 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Beatko, serby ponoć na 2 metry się budują. Więc odległość 2 m byłaby ok.
Jak chce ci się przesuwać, to pewnie tak zrobisz.
Ładnie tylko e- Ma dziś czymś miłym udobruchaj, by jutro mu się chciało.

jolanka napisał(a)
Ja sadziłam serby w odleglości 2 m

Ewa777 napisał(a)
Beatko, z serbami to zależy, czy chcesz mieć zwartą ściankę, czy lekki prześwit między nimi. Jak zwarta to zostaw tak jak jest, a jak prześwit, to raczej musisz rozsunąć na 2m przynajmniej

Nie wytrzymałam i po obiedzie poszłam się sama z nimi poszarpać i przesunęłam te dwie od lewej, ale jeszcze ostatecznie nie zasypałam i nie ubiłam terenu, bo mnie ciemności zastały i nic już nie widziałam. Ale teraz będę mogla spokojnie spać bez zmartwienia, że za blisko. Chcę żeby na dole się dotykały, ale niekoniecznie szczelnie. 2m odległość będzie zdecydowanie lepiej się komponować z rabatą "rozłożystą". Jutro powinnam ogarnąć ostatecznie temat. No i muszę, absolutnie już muszę zacząć sadzić czosnki i inne cebule. Na myśl o tym robi mi się nieprzyjemnie. No nie mogę sie zmusić, by tę czynność polubić. Po kija ja tyle tego nakupowałam. Aaaaa, zapomniałam, by móc potem wiosną cieszyć się z obsypanych kwieciem rabat
Ogródek Iwony II 21:09, 12 paź 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Taki 1,30-1,40m komponuje mi się idealnie przy ściance

Iwonko A co myślisz o mojej grabowej? większość uważa, że kostki a Ty? A może kostki jakoś rozrzucone?

Reniu, odpowiedziałam u Ciebie. Ale widzę, że dokładnie wiesz, co chcesz stworzyć. Skąd ty dziewczyno te inspiracje bierzesz? To wyższa półka dla mnie Fajne te twoje inspirki. Kostki różnej wysokości, albo poprzesuwane
U mnie ciężko o takie okazy bukszpanowe. Nie znalazłam tanich bukszpanów... i to jeszcze kopanych takich wypasionych grubasów, jakie do ogrodu przywozisz

Zielona odskocznia 20:34, 12 paź 2016

Do góry
Pozdrowienia zostawiam. U nas dalej pada.
Agatko, dzięki deszczowi i tym ulewom rozplenice cudnie sterczą. Jeszcze raz dziękuję
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 20:03, 12 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu. kompozycja, którą pokazałaś jest bardzo fajna. Ale popieram Małgosik. Musisz zdecydować, czy graby, czy kompozycja kostkowa ma grać pierwsze skrzypce.
Jeśli graby - to kostki muszą zaprowadzić porządek. Mogą być kostki pomiędzy. Jedne z przodu, inne bardziej do tyłu, jak u Madżenki czy Nawigatorki Asi. Pouzupełniane trawami. Carexami. Albo bergenią, którą tam masz. Wysokości chyba jednak równe. Ale ja się może nie znam
Może się okazać, że na różnej wysokości może fajnie wyglądać Ale o tym przekonasz się w realu

Wysokość na szczęście można "regulować"
Przyznam się, ze nie wiem co ma grać pierwsze skrzypce ... kurczę ... no ale skoro mam tam róże to raczej rabata niz graby ... nie czuję tego ...
Ogródek Iwony II 19:39, 12 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Czasami mam wrażenie, ze monolog ze sobą prowadzę.
Dobranoc

Na Twoim wątku nigdy nie odniosłam wrażenia, że cisza zalega, wręcz przeciwnie. A wiesz, ja na początku mojego tu zadomowienia tak strasznie bałam się, ciszy, że nikt do mnie nie będzie zagladał, że nikt nie zauważy moich wypocin, ale postanowiłam właśnie potraktować swój wątek jako swoisty pamiętnik tworzenia i pielęgnacji swojego ogrodu. Teraz cieszę się jak głupia z każdych odwiedzin, z każdego gościa pozostawiającego ślad u mnie, a pamiętnik swoją drogą i naprawdę się przydaje
Ja jedną swoją hortensję będę przesadzać dopiero teraz. Z tym, że u mnie to raczej podanie jej koła ratunkowego. Rośnie przy czerpni powietrza i ginie mi w oczach. Albo na wiosnę odżyje na bardziej jej przychylnej miejscówce, albo pewnie nie obudzi się po zimie, gdy ją zostawię tam, gdzie jest.
Macham.
W zgodzie z naturą 19:29, 12 paź 2016

Do góry
Witaj Elu. Dziękuję za bardzo miłą wizytę u mnie
Masz bardzo ładne zakątki w ogrodzie. Nie widziałam jeszcze owoców bluszczu. Mój nie ma owocków...
Marcinki faktycznie te same. Piszesz, ze ekspansywny. Hm, właściwie mogę napisać, ze owszem, się rozkrzewia, ale w tym roku latem likwidowałam jedną wielką kępkę i wystarczyły ręce, by wyrwać wszystko. Nie było żadnego problemu z pozbyciem sie go. Można go ograniczać

Mamy też taką samą irgę

Widziałam twój obraz. Cudnie malujesz igłą. Wiem, ile cierpliwości wymaga, bo kiedyś haftowałam. Od kilku lat już nie daję rady. Niedowidzę
Ta Dama na obrazie - nawet, gdybyś teraz przerwała haftowanie, ślicznie by wyglądała oprawiona w ramki

Sprzedajesz swoje obrazy, czy tylko na własny użytek?
Prawie - jak ogród 18:53, 12 paź 2016

Do góry
U mnie też pada
A już miało być lepiej ...
NewLife w ogrodzie 18:47, 12 paź 2016

Do góry
Beatko, serby ponoć na 2 metry się budują. Więc odległość 2 m byłaby ok.
Jak chce ci się przesuwać, to pewnie tak zrobisz.
Ładnie tylko e- Ma dziś czymś miłym udobruchaj, by jutro mu się chciało.
Ogródek Iwony II 17:54, 12 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Pochmurno, ale już nie pada.
Muszę sobie jak mantrę powtarzać, by nie przesadzać hortensji.
Ręce mnie normalnie swędzą... Rozsądek mówi, by poczekać do wiosny.

Pora zacząć sadzić cebulowe. Tylko dziś późno wracam...

A czemu nie? Osobiście wolę przesadzanie jesienne - rośliny ukorzeniają się i wiosną ruszą z kopyta, a tak to rok w plecy... Przemyśl to
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 16:20, 12 paź 2016

Do góry
Reniu. kompozycja, którą pokazałaś jest bardzo fajna. Ale popieram Małgosik. Musisz zdecydować, czy graby, czy kompozycja kostkowa ma grać pierwsze skrzypce.
Jeśli graby - to kostki muszą zaprowadzić porządek. Mogą być kostki pomiędzy. Jedne z przodu, inne bardziej do tyłu, jak u Madżenki czy Nawigatorki Asi. Pouzupełniane trawami. Carexami. Albo bergenią, którą tam masz. Wysokości chyba jednak równe. Ale ja się może nie znam
Może się okazać, że na różnej wysokości może fajnie wyglądać Ale o tym przekonasz się w realu
Do raju daleko - u Ewy 13:43, 12 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Cześć Ewuniu. Widziałam nocny wpis u Beatki. Niepodobne do ciebie
Begonie śliczne masz. Moje tak mocno nie urosły, ale i tak zachwycają.
Jakoś mam dziwne wrażenie, że mi ładniej rosną na zakwaszonej ziemi... Przy hortkach, wrzosach, ...
A może jednak to sprawka nawozu ...
Buziak

Iwonko, to dziś dla mnie było rano O tej godzinie wstałam Tak musiałam
To rzeczywiście niepodobne do mnie, bo lubię długo spać

Ciekawe są te spostrzeżenia Wasze. Już Jola zauważyła, że w cieniu lepiej rosną, a Ty teraz że przy wrzosach i hortkach. I coś w tym może być, bo moje rosną przy rododendronach i hortensjach Ale nawóz to chyba podstawa przy roślinach jednorocznych. Np. pelargonie i surfinie są bardzo żarłoczne
Ogródek Iwony II 13:21, 12 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Witaj Iwonko!

Piękny ogród stworzyłaś, a postów... ponad 16 tysięcy nie jestem w stanie przeczytać, ale wizytówkę obejrzałam i obecnym wątku pismo obrazkowe, jestem zachwycona
Wszystkie cenne rady skrzętnie zapisuję, do zastosowania u siebie

Marcinki ze zdjęcia też mam i bardzo lubię, chociaż są ekspansywne, świetnie rozświetlają ponure jesienne rabaty

Pozdrawiam cieplutko i będę zaglądać
Ogród Anety 10:44, 12 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Świetnie wygląda ten żwirowy trójkąt z żurawkami, baronem...
Gratuluję pomysłu

Dziękuje Iwonko
Lawendowy zawrót głowy 08:21, 12 paź 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)

Same rewolucje w tym roku miałas Iwka co Ty jeszcze chcesz dzialac ja jestem pełna podziwu dla Teojej energii ))))

Widzisz Jolu, stagnacja mnie dopadła...
Bezrobocie ogrodowe
Nie umiem się odnaleźć
Ogród Anety 08:08, 12 paź 2016

Do góry
Świetnie wygląda ten żwirowy trójkąt z żurawkami, baronem...
Gratuluję pomysłu
Do raju daleko - u Ewy 08:02, 12 paź 2016

Do góry
Cześć Ewuniu. Widziałam nocny wpis u Beatki. Niepodobne do ciebie
Begonie śliczne masz. Moje tak mocno nie urosły, ale i tak zachwycają.
Jakoś mam dziwne wrażenie, że mi ładniej rosną na zakwaszonej ziemi... Przy hortkach, wrzosach, ...
A może jednak to sprawka nawozu ...
Buziak
Lawendowy zawrót głowy 22:27, 11 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)

Też sobie poczytałam
Za rady, by nie przesadzać dziękuję. Zatem rączki niech do wiosny swędzą
Już nic nie będę ruszać
Brzydką pogodę zapowiadali w TV. Na telefonie widzę inaczej. I bądź tu mądry

Same rewolucje w tym roku miałas Iwka co Ty jeszcze chcesz dzialac ja jestem pełna podziwu dla Teojej energii ))))
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 22:05, 11 paź 2016

Do góry
Iwk4 napisał(a)
Reniu, pytałaś się ograbową. Myślę, ze każdy inaczej ci doradzi. Jeśli chcesz nowocześnie - zrób kostki. Jeśli chcesz uporządkować - żywopłocik (obwódkę). Ale ja bym nie dała jej po całości, bo to monotonnie by było.
Kawałek buksów, a potem przejście w wylewające się trawy ...

Iwonko
A co myślisz o takim rozwiązaniu?
https://www.google.pl/search?q=kostki+bukszpanowe&safe=active&client=firefox-b&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwj5zMqPxdPPAhUJQZoKHYfZCN4Q_AUICCgB&biw=1366&bih=631#imgrc=VzE7IYBslIB5_M%3A
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies