Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 13:46, 03 paź 2017

Do góry
Zaznaczyłam najjaśniejszym kolorem trawnik, ciemne - juz troszke zwężone rabaty to żywopłoty, limonkowe to rabaty (pewnie w praniu wyjdzie, ze powinny być szersze). Przy placyku brązowym dorysowałam rabatę na wysokie trawy(też ciemno zielony kolor). Naszdzenia na rabatach pod żywopłotami będą podobne do tych co już mam czyli buksy, trzmielina, thuja danica, byliny, trawy. Jedynie pod te od strony placyku basenowego do placyku na tyłach dam więcej bylin - będzie tam rząd irysów, trawy(mam też rozmnożonego trzcinnika overdam).
Na placyku leśnym będą brzozy a lekko za nimi rodki (może być takie zestawienie?), z przodu stipa i jeżeli sie wysiały to białe ostróżki
Będzie to jakoś pasowało???
Te 3 pojedyńcze drzewa to: przy placyku basenowym-?, przy tarasie klon palmowy czerwony a z tyłu ambrowiec
Na zielonej... trawce :) 13:19, 03 paź 2017

Do góry
iwka napisał(a)
Angelika, jakiej wielkości sadziłaś brzozy? wykalkulowałam że rosną u Ciebie czwarty rok, jak kupię małe to zanim będzie taki efekt to babcią mogę już być

Dobrze wykalkulowałaś moje brzozy były patyki ale wysokie ( 4-5m czyli mniej więcej tak jak teraz) Foto wkleiłam wyżej

Jakie wysokie masz na oku?
Ptasi gaj 12:39, 03 paź 2017

Do góry
roma2 napisał(a)
U mnie leje. Nie pada, ale leje! Takie łany trzcinnika mam za płotem, Inwazyjna bestia. Niekoszony zdominował wszystko co do tej pory rosło. Tylko brzozy wystają. Czekam na weekend od niedzieli wieczora . Może uda mi sie wyskoczyć i coś podziabać w ziemi. Rabatę trawiastą Twoją muszę jeszcze raz obejrzeć od początku. Bo marzy mi się taka.

U nas tez raz leje raz pada. Znowu bedzie mokro. Ja obawiam sie o tuje, zeby w wodzie nie staly, bo moga korzenie zgnic sa wysokie przy duzym wietrze jak grzasko moga sie pochylic i wyrwac z korzeniami.

Tu jest moj problem, reszta ogrodu jest bezpieczna.
Tuje dla mnie blogoslawienstwo jak silne mrozne wiatry. Oslaniaja rosliny przed nim.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:33, 03 paź 2017

Do góry
natka098 napisał(a)
Brzozy mimo małych korzeni potrafią sobie poradzić, widziałam brzózki rosnące na dachach, i sobie dawały radę

Natka ja też takie widziałam, ale one sobie radziły "od nasionka", a te mają te korzenie sieknięte-urąbane normalnie i tylko kikut plus parę mniejszych kikutów....
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:27, 03 paź 2017

Do góry
Brzozy mimo małych korzeni potrafią sobie poradzić, widziałam brzózki rosnące na dachach, i sobie dawały radę
Ptasi gaj 12:24, 03 paź 2017

Do góry
U mnie leje. Nie pada, ale leje! Takie łany trzcinnika mam za płotem, Inwazyjna bestia. Niekoszony zdominował wszystko co do tej pory rosło. Tylko brzozy wystają. Czekam na weekend od niedzieli wieczora . Może uda mi sie wyskoczyć i coś podziabać w ziemi. Rabatę trawiastą Twoją muszę jeszcze raz obejrzeć od początku. Bo marzy mi się taka.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 12:05, 03 paź 2017

Do góry
Slicznie brzozy wygladają na półce Opalikuj je normalnymi palikami. Są chyba takie o 2m dlugosci. Takie wystarczą. Ważne, żeby te mimikorzonki, które są odpowiedzialne za dostarczanie pożywienia, nie urywały się przy każdej mocniejszej wichurze.
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:56, 03 paź 2017

Do góry
I jeszcze:
do martwiących się o murek i jego przyszłość- jeśli brzozy się przyjmą, to będę im wdzięczna, jeśli korzenie nieco zdezelują półkę :0

Gosiu- tak, to doorenbosa

Roma- ale czym??? Drabinami??

Mariusz72- w woj. łódzkim, w szkółce blisko Piotrkowa Tryb. Jeżeli interesuje Cię konkretny namiar, napisz na priv, to wszystko Ci napiszę
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 11:47, 03 paź 2017

Do góry
Mam pytanie, czy może Pani napisać gdzie kupiła takie piękne brzozy? Od jakiegoś czasu szukam 4 doorenbos i nie mogę trafić na nic ciekawego. Pozdrawiam.
Ogród z uśmiechem 11:46, 03 paź 2017

Do góry
Jolu tytanie pracy
brzozy to ci zgrubieją nawet nie zauważysz kiedy, na tle tych cisów będą świecić
ta rabata wokół nich to może rzeczywiście szersza( bo patrząc po dziewczynach to odchodzi ciągłe poszerzanie)
na tym twoim piachu świetnie by się sprawdziła owsica wiecznie zielona(ona lubi ubogo),niebiesko-zielony jeż dekoracyjny cały rok i te słomkowe kwiatostany,rozrzuciłabyś po trzy sztuki na tej rabacie i miałabyś bazę do dalszych nasadzeń
tulipanowiec tłuściutki i grujecznik niczego sobie
Wzgórze chaosu 10:28, 03 paź 2017

Do góry
admete napisał(a)

hahahahahaha
ja może nie wysoka
ale mam to samo z wagą i zamiłowaniem do łopaty
po moich ostatnich wykopaliskach na skali pojawiło się 52,5 - nie pamiętam takiej wagi u siebie

a tak w ogóle witam się u Pani w wątku

ps piękne brzozy kupiłaś
ja mam kupić 2 w miejsce po padniętych wiśniach......
ale nie mam już kaski i chyba kupię mniejsze okazy a u niech pnie nie są jeszcze takie cudne białe .będe musiała poczekac

Witam Panią Agnieszkę
Ciebie kochana energia tak rozpiera, że dodatkowe kg nigdy ci nie zagrożą. Nawet twoje wpisy kipią energią
Na brzozy nie żałuj kasy.W tym przypadku warto odłożyć i zrobić sobie przyjemność z większych okazów. Te białe pnie mają w sobie jakąś moc. Nie mogę się przestać na nie gapić, jak coś w kuchni robię
Na zielonej... trawce :) 09:39, 03 paź 2017

Do góry
Angelika, jakiej wielkości sadziłaś brzozy? wykalkulowałam że rosną u Ciebie czwarty rok, jak kupię małe to zanim będzie taki efekt to babcią mogę już być
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 08:29, 03 paź 2017

Do góry
Niestety ja tez musze przyłączyć się do wazeliniarzy ;D Brzozy piękne a półka z nimi wygląda idealnie
To dorebonsy?
Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 07:34, 03 paź 2017

Do góry
anna_t napisał(a)
co tu jest grane? non stop jakieś wazeliniarstwo

No już! Dawaj! Powiedz, że brzozy be, bo graby są trendy
A może hakuro?

No niestety... Makusia.... Ładnie to wyszło!
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 22:52, 02 paź 2017

Do góry
Ciekawe co wywalasz?
U mnie grzyb opanował ogród, róże łyse, brzozy i magnolie plamiaste. Taki rok. Wywalam co brzydkie i niestety myśle, ze bez chemii trudno sobie poradzić z ogrodem na gliniastym i podmokłym terenie

Pozdrawiam Danusiu po dłuższej przerwie
Świerk serbski - Picea omorika 22:42, 02 paź 2017

Do góry
Czy macie pomysł na osłonę wiatrową, oddzielenie ogrodu od pustej działki?
od strony ogrodu są żółte 10 letnie 1,5 m tuje.
Za ogrodzeniem na pustej działce planuje posadzić 3 rzędy np. świerka serbskiego w odległości 1,5 m x 1,5 m i dwa rzędy brzozy w tych samych odległościach. Co o tym myślicie?
PS. To bym chciał docelowo, a czy mógłbym posadzić teraz na dwa lata świerka co 0,75 m x 1,5 m, po dwóch latach bym go przesadził. Planuje kupić sadzonki za max 2 zł.
Świerk serbski - Picea omorika 22:42, 02 paź 2017

Do góry
Czy macie pomysł na osłonę wiatrową, oddzielenie ogrodu od pustej działki?
od strony ogrodu są żółte 10 letnie 1,5 m tuje.
Za ogrodzeniem na pustej działce planuje posadzić 3 rzędy np. świerka serbskiego w odległości 1,5 m x 1,5 m i dwa rzędy brzozy w tych samych odległościach. Co o tym myślicie?
PS. To bym chciał docelowo, a czy mógłbym posadzić teraz na dwa lata świerka co 0,75 m x 1,5 m, po dwóch latach bym go przesadził. Planuje kupić sadzonki za max 2 zł.
Na zielonej... trawce :) 22:16, 02 paź 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

nie no brzozy wymiataja! I bezobslugowe ty chyba wogole nie masz Grabów?

Ogród z uśmiechem 21:41, 02 paź 2017

Do góry
Kasya napisał(a)
no fajnie, sadzenie drzew daje duzo radosci
las z tylu nie wyglada juz tak zle jak nie widac polamanych drzew, szybko zarosnie
dobrze ze zrezygnowaliscie z altany, przy takim duzym tarasie chyba nie bylaby wykorzystana...

Żeby sie tylko przyjęły, tfu, tfu

Las wygląda lepiej jak powywozili te połamane. To bylo dopiero dwa tygodzie temu. Jeszcze slychać jak wycinają ale trochę dalej. Mieli jeszcze ciąć u mnie przy obrodzeniu te cieniutkie brzozy, bo chore i grożą złamanie i kilka naderwanych z ziemi przez wichurę ale coś cicho pewnie czekają aż się same złamią oby nie w moją stronę.
No własnie tak pomyśleliśmy. taras jest bardzo duży a i tak trzeba coś z nim zrobić bo jak pamiętasz straszna na nim patelnia. Chcemy część oslonić a altanka "wypadła" z planów.
Wśród brzóz i dębów 21:36, 02 paź 2017

Do góry
Aniu, na ósmej stronie mojego wątku jest zdjęcie takiej ogromnej brzozy, z końca ogrodu. Bardzo ją lubię.
Mój wątek króciutki, bo i ogród bardzo młody. Działam w nim od ubiegłorocznej wiosny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies