Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 17:34, 09 paź 2017

Do góry
Marta, śledzę Twoje poczynania z brzozami, bo sama takie planuję. Twoje świetnie prezentują się na rabacie "półkowej".
Marta, czytam na wątkach, ze brzozy potrzebują dużo wody. CZy Ty masz nawadnianie na tej rabacie? U mnie nie ma i mam teraz dylemat, czy sadząc brzozy nie zaszkadzę inny roślinkom...

Możesz podać mi namiary na szkółkę, z której kupowałaś?
Prawie - jak ogród 17:26, 09 paź 2017

Do góry
I mam dylemat nadal z tymi brzozami... Bardzo mi się podobają brzozowe zakątki i właściwie zdecydowałam się na takowy u mnie, ale im więcej analizuję, tym bardziej mam wątpliwości.
Nawet sobie rozpiskę zrobiłam.
Na "plus"
- brzozy byłyby widoczne od drogi, byłyby dokładnie na przeciwko wjazdu na posesję, więc stanowiłyby ładny akcent
- zamykałyby przestrzeń optycznie - za nimi już jest część gospodarcza, koniecznie muszę ją odgrodzić czymś wyższym.
Na "minus":
- najbardziej martwi mnie to, ze brzozy wypijają wodę, niby mogę posadzić tylko 3 sztuki (zamiast planowanych 5), ale co pod nimi? Tylko rozchodniki mi zostaną?
Przejrzałam mnóstwo realizacji forumowych i najczęściej z brzozami są trawy (rozplenice, miskanty), ale zazwyczaj jest też nawadnianie. U mnie takowego nie ma i raczej nie będzie...

I jak blisko można posadzić brzozy żywopłotu z iglaków, żeby ten też nie ucierpiał?
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:49, 09 paź 2017

Do góry
kami napisał(a)
Z tymi tarasami to każdy o czym innym marzył w pierwotnej wersji. Na sąsiadów trzeba zobojętnieć i sobie nie utrudniać. Na thuje zgrzytów raczej nie będzie ale jak brzozy zaczną wysuszać trawnik czy sąsiedzkie nasadzenia to będzie kiepsko. No i formować trzeba je zawczasu.

A tarasik ładny i faktycznie wysoki się wydaje. Już konkretne plany na obsadzanie tych ''donic''?
ja nie mam problemu z sąsiadami póki co aczkolwiek wiem że sąsiad po swojej stronie od wejścia nie sadził nic wysokiego bo nie chce wysokich drzew i ja to szanuje, dlatego też thuje są systematycznie ciętę i będą cięte. Nie przeszkadza mi ich balkon absolutnie. Natomiast ma po swojej stronie obok moich brzóz również brzozę i świerka a przy płocie z drugiej strony ma posadzonego modrzewia.
Ogród z uśmiechem 11:37, 09 paź 2017

Do góry
Jolu bardzo ladne fotki grujecznika i tulipanowca jak ja lubie jesien ale nie w tym wydaniu deszczowym.
Tulipanowca mam tez sie przebarwia nie specjalnie w tym roku urosl bo wiosna zmarzl.
Musze kupic tego grujecznika, ale czy brdzie u mnie rosl.
U mnie brzozy juz polowe lisci zgubily mam duzo sprzatania skalnisk zwiry wszystko zasypane, ale jak tu sprzatac jak wszystko mokre. Sprzatsm odkurzaczem wiec czekam na slonce.
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 11:02, 09 paź 2017

Do góry
anna_t napisał(a)

wybór drzew to wedlug mnie najwiekszy problem ...
ja niewiem czy chcę graby, prawda jest taka że w życiu na żywo nie widzialm graba a brzozy tak a klony wielopniowe tez tylko na inspiracjach, Bogdzia ma i dziwi ją moj zachwyt nad nimi. tak więc ja daje sobie na luz i musze wszystko obejrzeć zanim kupię

a w kwestii kostek...będziemy an nie czekać z 5 lat. wytrzymamy?

Zgadza się
Widziałam piękne graby fastigiaty oczywiście na O. w realu też.
W sobotę widziałam zwykłe graby formowane na fastigiaty. W zeszłym roku oglądałam je i myślałam by wsadzić je na froncie. Dzięki Opatrzności, i dobrym radom dziewczyn ich nie kupiłam. W tym roku wyrosły wręcz na potfffory. To byłaby prawdziwa walka aby je dalej ciąćMam swoje śliczne brzózki i się bardzo cieszę
Przed ambrowcem się broniłam, bo bylam świćei przekonana, że przebarwia się na krwista czerwień - zoabczyłam w realu piękne bordowo - fioletowe liście i poległam...Natomiast limonkowy kolor miłorzębów pasuje mi do wielu nasadzeń w ogrodzie (trawy i żurawki)
Ogropole- jeszcze nie ogród, ale już nie pole 10:53, 09 paź 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
A możemy zacząć od początku, bo się pogubiłam w tych kropkach i kółkach?

Jeśli dobrze rozumiem, to zależy Ci na drzewie na tej rabatce naprzeciwko tarasu.
Nie jestem na razie przekonana do tego pomysłu i stoję na stanowisku "zobaczymy jak rabatki i żywopłotki będą zrobione. W razie czego - się dosadzi"

I tego się trzymam. Przecież i tak przesadzać będę na wiosnę, ale dla czystości koncepcji wklejam:
czarne kółeczka - miłorzęby,
czarne z białym środkiem brzozy -ilość poglądowa, bo na pewno więcej ich się tam zmieści
czerwony - ambrowiec
brunatny - klon palmowy czerwony
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 10:19, 09 paź 2017

Do góry
Z tymi tarasami to każdy o czym innym marzył w pierwotnej wersji. Na sąsiadów trzeba zobojętnieć i sobie nie utrudniać. Na thuje zgrzytów raczej nie będzie ale jak brzozy zaczną wysuszać trawnik czy sąsiedzkie nasadzenia to będzie kiepsko. No i formować trzeba je zawczasu.

A tarasik ładny i faktycznie wysoki się wydaje. Już konkretne plany na obsadzanie tych ''donic''?
To tu- to tam- łopatkę mam ! 19:34, 08 paź 2017

Do góry
Do mnie teraz wybiera się kilka drzewek, ale docelowo małych jednak. Duże miałam i już wiem, że mam za małą działkę i za dobrą ziemię dla dużych drzew. Rosły w tempie ekspresowym, po kilku latach miały wymiary kilkunastoletnich co najmniej. Teraz jestem mądrzejsza. Szkoda tylko, że miniaturowej brzozy jeszcze nigdzie nie widziałam.
Ogród z uśmiechem 18:46, 08 paź 2017

Do góry
alis napisał(a)

Cudne są, ten pierwszy to grujecznik?

Jolcia, czytam o perypetiach z cisami, dadzą radę, Toszka zawsze mówi, że cisy to twarde sztuki
Brzózek zazdroszczę, ale tak pozytywnie, uwielbiam je, ale nie mam dla nich miejsca u siebie niestety.
Za przegląd róż wielkie dzięki, bardzo przyda mi się taka ściąga na wiosnę

Tak, to grujecznik.
Cisy na pewno dadzą radę ale bardziej denerwuje mnie postępowanie szkółki
Brzozy kupione zamiast tej, która musialam wiosną wyciąć Jedna wycięta, 3 posadzone. Bilans chyba dobry
Ściagaj, ściągaj
Hirutkowy raj:)) 16:54, 08 paź 2017

Do góry
Krys napisał(a)

Aniu dzieki, ciesze sie ze kosci sie nie przesunely pod gipsem.
Pogoda okropna,najgorszy jest deszcz juz nie moge na niego patrzec.Silver moze odrosnie,poczekam do wiosny,zle ja podwizalalam,miala jeszcze słaby poatyk,obok rosna szczepione Mrikeny i sie uchowały.
Dobrze ze brzozy i sosny i słupy obok sie nie poprzewracały i dach cały.

To ważne że w miarę po tym orkanie. hortensje co roku odrastają jak nowe, to jak żelazne rośliny.A na co psiunia poluje?
Hirutkowy raj:)) 11:51, 08 paź 2017

Do góry
AnnaCh napisał(a)
Krysiu, pięknie masz i nie masz co przejmować się chwastem, przy takich wielkich roślinach już Ci pewnie mało co tam rośnie
Śliczne te Twoje hortki Lubie bardzo.
Cieszę się, że wszystko ok, bo troszkę się przestraszyłam, bo w pracy, tak jak Ci pisałam w smsie mówili w radio, że w Twojej wsi straty duże. Podobno droga do szkoły zrujnowana, bo korzenie wyrywanych drzew ją porozwalały

Aniu dzieki, ciesze sie ze kosci sie nie przesunely pod gipsem.
Pogoda okropna,najgorszy jest deszcz juz nie moge na niego patrzec.Silver moze odrosnie,poczekam do wiosny,zle ja podwizalalam,miala jeszcze słaby poatyk,obok rosna szczepione Mrikeny i sie uchowały.
Dobrze ze brzozy i sosny i słupy obok sie nie poprzewracały i dach cały.
Rododendronowy ogród II. 09:02, 08 paź 2017

Do góry
pestka56 napisał(a)
Oj, znowu Twój ogród potarmosiło
U nas tęgo wiało. Brzozy gięły się w pół, ale w końcu jedynie ze starych igieł wytrzepało sosny.

Wiało dosc mocno ale niezbyt długo bo od godz 19 do 1 w nocy a 10 lat temu trzy dni i trzy noce o wiele mocniejszy wiatr wiał pozrywał dachy w okolicy. Przez 3 noce zasnąc sie nie dało bo miało sie wrazenie ze się jest pod jadącym pociągiem , tak szumiał mój las.
Ogródek pachnący różami i lawendą...w budowie 08:30, 08 paź 2017

Do góry
jankosia napisał(a)
Mam dla Ciebie złą wiadomość: już ci się nic na tych rabatach nie zmieści Ale obejrzałam tylko kilka ostatnich fot więc może na żywo znajdzie się jeszcze te 7 cm na coś

Czy domoteka to dobre miejsce na poszukiwanie kinkietu czy poleciłabyś inne? Nie szukam duńskiego wzornictwa z lat 70tych, a niedrogiego kinkietu do pokoju nastolatki (czyt. za rok spodoba się coś innego). Musi być na obrzeżach- warunek konieczny. Od mojej strony- mile widziane

Od dawna masz stewartię? Taką dużą kupiłaś?

Monika, jeszcze cebule musza sie zmiescic

domoteka...bylam chyba kiedys jeden raz w przelocie, nic tam nie kupowalam

ale lampy to kupowalam tu i lepiej sie zalogowac
kinkiety do sypialni i moje 2 duze lampy w salonie, w sklepach stacjonarnych to jesli duzy sklep to moze 10% tego znajdziesz

stewartia byla jednym z pierwszych drzew ktore kupilam, jeszcze zanim zaczelam robic ogrod, pozną jesienią 2013
urosla na wysokosc...moze ze 30- 40 cm
ma ciezkie warunki bo rosnie na korzeniach duzej brzozy
Rododendronowy ogród II. 02:20, 08 paź 2017

Do góry
Oj, znowu Twój ogród potarmosiło
U nas tęgo wiało. Brzozy gięły się w pół, ale w końcu jedynie ze starych igieł wytrzepało sosny.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 23:49, 07 paź 2017

Do góry
zieloniutka napisał(a)

Może moje porównanie przyrostu na stronie 4

Zieloniutka w jakiej najmniejszej względem siebie odległości mogę posadzić brzozy Doorenbos? Mam mały ogród (600m) i bardzo mi zależy, aby zmieścić w nim trzy brzozy. Jedna już rośnie 1,5 roku i wiosną chcę dosadzić dwie. Czy 1,5m to będzie dla nich okrucieństwo?
U siebie jakie zachowałaś odległości?
Z góry dziękuję za pomoc.
Ogród na górce 20:32, 07 paź 2017

Do góry
marba napisał(a)
Aniu, Twój ogród mnie oczarował, jest przepiękny i bardzo zadbany. Brzozy cudowne, też je kocham, grzyby jakie dorodne i te piękne kompozycje roślin! Nie odkryłam Cię wcześniej, ale to chyba tylko dlatego, że rzadko tu bywasz. Ja jestem od niedawna, ale z wielką przyjemnością będę do Ciebie zaglądać. Tylko nie znikaj na zbyt długo!

Dziękuję, za miłe słowa Na ogrodowisku bywam dość często, ale głównie jako czytelnik Danusiowych artykułów i w poszukiwaniu inspiracji Nie jestem typem blogerki, ale chyba czas to zmienić
To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:51, 06 paź 2017

Do góry
Radziu2013 napisał(a)

Zawszę zazdroszczę osobą które mają u siebie brzozy Mimo że śmiecą dają tak ładny efekt Super wygląda ten "gaik" brzozowy

Też zazdrościłam. Udałam się w pobliskie zarośla i wykopałam sobie kilka sztuk.
Tak to wyglądało 4 lata temu.

To tu- to tam- łopatkę mam ! 21:37, 06 paź 2017

Do góry
Gruszka_na_wierzbie napisał(a)

latem

Zawszę zazdroszczę osobą które mają u siebie brzozy Mimo że śmiecą dają tak ładny efekt Super wygląda ten "gaik" brzozowy
Moje małe królestwo 20:26, 06 paź 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)

Oczywiście, że ocenię

Terenia, a brzóz byś nie chciała? Albo te świdośliwy wielopniowe?

Mirellko na brzozy to ja już mam pomysł będę miała płot o dł 40 metrów obsadzony brzozami.Na wiosnę chcemy zrobić betonowy płot od pola bo mi tam tylko zielsko przez siatkę przechodzi a i pies sąsiadów dziury sobie porobił i wzdłuż tego płotu brzozy chcę posadzić
o świdośliwach nawet nie pomyślałam do wiosny obmyślę plan
Ranczo Szmaragdowa Dolina 19:44, 06 paź 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dałabym jej silne trawy jak molinia, gdzieniegdzie. I jakieś plecy lub boki z miskantów niewysokich albo innych mocnych traw. Piękne miejsce i aż mi się oczy świecą.

I zrobiła wejście na tę łąkę, sadząc kilka jabłonek rajskich. W łące wycięła jednak kosiarką ścieżkę tak pod górę łagodnie trawersem.

Poszalałam u Ciebie ........... . Dlaczego inni mają zawsze łatwiej albo piękniej? .

Ewcia od strony ugoru mam posadzony brzeziniak od Komendówki i derenie od Abiko, ścieżka prowadzi przez łąkę do kapliczki i ławeczki, a dalej przez brzeziniak, który rośnie.
nad trawami się namyślę i zastanowię bo pomysł jest dobry trawy ładne jesienią ....tylko nie wiem czy e/ma potem do koszenia łąki uda się namówić jak będzie musiał wybiórczo kosić.....do przemyślenia
Za domkiem dla owadów posadziłam wiśnię kanzan czyli prawie przy wejściu na łąkę.....jabłonki może kiedyś jak już zobaczę jak to będzie wyglądało jak brzozy urosną ....czy zagra razem. Ale wiem jaki widoczek by był

Łatwiej , albo piękniej......mnie się wydaje, że to u Ciebie

Znalazłam jeszcze w letnich barwach z końcówki lipca

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies