Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 22:21, 11 cze 2013

Do góry
Aguś- Ordnung muss sein

ja też księgowa więc i u mnie porządek musi być!
Ale strasznei mnie to wkurza że są takie omyłki niby dwie rosliny no tak ale juz trzy prosa musiałam kupic od smala bo pomyłkowo dostałam i tak nie mam co z nimi zrobić, po co mi każda roslian z innego podwórka jak ja mam projekt którego chcę sie trzymać
A już najbardzije mnie wkurza jak chce coś kupić i jest sam gatunek ale nikt nie wie co to za odmiana. to jest dopiero czad.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 11:21, 11 cze 2013

Do góry
Nie pomyliłam bo były tylko cztery sztuki i wsadziałm w jedną donicę. mnie się też wydaje że dał mi cos innego
Juz i tak miałam z nim przeboje bo najpierw dostałam czyery prosa różgowate (podobno Pani na poczcie żle kartki nakleiła) ale dość mocno mi zasugerował żebym jednak odkupiła po 2,5 za sztukę. Chcąc byc miła odkupiłam choć wcla emi one niepotrzebne. ALe juz nabija u mnie minusy, a teraz jeszczew te rozplenice nierozplenice.
Ja mam projekt i ściśle chcę się go tzrymać.
Po co mi każda trawa z innej parafii
Ogród z łezką 10:45, 11 cze 2013

Do góry
popcarol napisał(a)
Zagladam, pozdrawiam!

Zapraszam Karolciu

Projekt mojego domu to Karola
Ogród do kwadratu 23:50, 10 cze 2013

Do góry
Na robokach, to ja się nie znam, ale nie lubię. Natomiast ten jaśminowiec bardzo mi się podoba Tylko uświadomcie mnie czy jaśminowiec, to to samo co jaśmin? Bo wydawało mi się, że jaśmin nie jest pożądanym krzaczorem w ogrodach. A widoczki miodzio Aguś, czy Ty masz gdzieś w wątku wrzucony projekt swojego ogrodu? No staram się pamiętać ogrody, ale nie zawsze i nie wszystko mi się udaje i nie mogę sobie za diabła przypomnieć czy go pokazywałaś czy nie.
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 18:20, 10 cze 2013

Do góry
Trudno coś doradzić, kiedy podoba się tylko zielone

Projekt Michała zakładał pewną różnorodność kolorystyczną która dałaby ciekawy efekt wizualny. Jeśli wszystko będzie podobne - zielone, nie będzie już takiego efektu.

Może pooglądaj sobie ogrodowiskowe ogrody i podpatrz co się podoba Tobie i mężowi bo takie nasze strzelanie w ciemno nic nie da.

Pozdrawiam serdecznie!
Żywopłot mieszany 18:12, 10 cze 2013

Do góry
To Twój projekt? Nie martw się, nie masz doświadczenia więc skąd niby masz wiedzieć? Załóż swój wątek, pokaż zdjęcia, chętni do pomocy się znajdą, a ja przeniosę te posty powyżej do nowego wątku o żywopłotach mieszanych. Dobrze? Głowa do góry. Schematy już masz.
Żywopłot mieszany 18:10, 10 cze 2013

Do góry
Układ roślin mnie się nie bardzo podoba, za dużo tutaj jest gatunków narobione na przemian, jakby przypadkowo ktoś z katalogu wybierał i wsadzał w projekt:, a w ogóle nie lubię sosen, bo brzydko wyglądają i smętnie jak gubią igły.

Co Ci da jedna kosodrzewina? Bo jej nawet nie będzie widać w tej przeplatance.I tyle lilaków, jakby ktoś nie miał pomysłu co posadzić, tutaj świerk, dwa lilaki, tuja, jeden lilak itd.

Przepraszam za krytykę ale mnie się nieco jeży na głowie że takie nieciekawe są rośliny w Twoim projekcie. I niespodziewanie taki "kwiatek" pstrokata - tuja Litomyśl, skąd akurat się wzięła jedna ?

Brzoza brodawkowata.. ? są inne ładniejsze choćby Betula jacquemontii lub Betula "Fascination' - po co zwykła brzoza u pasjonatki ogrodów - mnie się zdaje. że z tego układu roślin powinnaś zrezygnować.

Coś mnie dziś naszło na krytykę, ale to będzie brzydkie niestety nasadzenie. I smutasy same.
Pomoc w zaprojektowaniu ogrodu 11:11, 10 cze 2013

Do góry
Witam,

Na tą rabatę 3 Michael co byś doradził zamiast żurawek bordowych ?
W końcu znalazłam w sklepie żurawki zielone !.

Jako, że sama niestety nie mogę decydować o ogródku, mój mąż bierze udział w decydowaniu o ogrodzie, więc pokazałam mu, Michael, Twój projekt na rabatę 3.
Żywopłot i bordowa żurawka mu się nie podoba, ale materiał z żywopłotu mu się podoba i widziałby go jako oddzielny krzaczek.
W sklepie pokazałam mu żurawkę...i tak jak zielona mu się podoba, tak bordowa niezbyt.
Co możnaby dać tam zamast bordowej żurawki? może więcej zielonej ?

Co doradzicie jeszcze?

Może jakieś inne propozycje na moje 3 rabaty ?

Pozdrawiam
Ogród w Holandii 22:30, 09 cze 2013

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)

no tak właśnie kombinuję musze sobie to wszystko policzyć , narysować i obliczyć ile sztuk jakich desek potzreba! kolejny projekt na po wakacjach! Ciekawe czy efekt będzie na tyle ok, że odważę się go pokazać?!
Dzięki Debra. Nie ma to jak z doswiadczonym rękodzielnikiem pogadać!

Tak właśnie!
Policzyć, obliczyć, wymierzyć, dopasować... powolutku dojdziesz co i jak....
I to jest to, wielka przyjemność budowania, nawet jesli jest to skrzynka.
Ogród w Holandii 22:18, 09 cze 2013

Do góry
Debra napisał(a)

No tez kantówkami Na dwóch ściankach będziesz musiała mieć aż cztery kantówki, ze wszystkich stron. Na dwóch pozostałych tylko od góry i od dołu, żeby połączyc pionowe deseczki. Boki złaczysz zbijając z kantówka przybitą pioniowo na bokach tamtych ścianek.

Możesz też dla urody skrzynki nabić te górne kantówki na zewnątrz, np. kilka centymetrów poniżej krawędzi. Będą wtedy służyły także jako uchwyt.
Coś takiego

no tak właśnie kombinuję musze sobie to wszystko policzyć , narysować i obliczyć ile sztuk jakich desek potzreba! kolejny projekt na po wakacjach! Ciekawe czy efekt będzie na tyle ok, że odważę się go pokazać?!
Dzięki Debra. Nie ma to jak z doswiadczonym rękodzielnikiem pogadać!
Ogród w Tarnowie 10:20, 09 cze 2013

Do góry
Rysiu, oglądaliśmy z Witkiem, te ryby mieliśmy okazję omacać " i "pocmokały" nas one także.

Cudnie z Mirą podkreśliliście nasze wspólne miejsce - Ogrodowisko. Dziękujemy za pozdrowienia.
Ja dziękuję za "projekt" rabatki, ze wspomniałeś

Po programie zadzwoniłam do Rysia z gratulacjami i podziękowaniami, jak również do Ani Słomczyńskiej - producentki programu, że tak wspaniale było o Ogrodowisku powiedziane, mam nadzieję, że Wy także odczuliście to jako wyróżnienie Nas jako wyjątkowej grupy ogrodników-pasjonatów w Polsce.
Mira Byłaś rewelacyjna Rysio - też, mówił z takim spokojem, wolno, wyraziście ... a te "języki ognia" to już mistrzostwo
Ogród z perspektywą na przyszłość 19:59, 08 cze 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

Ostanio zastanwaiałam się nad moją rabatą przy garażu i zastanawiałam się czy nie za gęsto... Ale jak oglądam CHFSh to widzę, że jeszcze powinnam dosadzić

Dobrze, że napisałas, że na tym zdjęciu jest rzeźba, to ją wypatrzyłam a tyle razy to zdjęcie oglądałam.... Koneserka jestem

Bardzo podoba mi sie ten projekt, ale ja jestem miniminiminimalistką i przyjęłabym z chęcią tylko tyły. Już bym najchetniej grabami objechała całośc plus kilka rabat i koniec.ps. Pauch ok

Moje zmagania ogrodowe 21:19, 07 cze 2013

Do góry
Gosiu, w połowie lipca jeszcze kilka ma dojść, to chyba po żurawkach druga miłość
Aniu, przejrzałam zdjecia krwawnika, to chyba nie taki zwykły, chyba że jakaś odmiana
Ayna, zaraz wszystko napiszę na PW. Do projektowania faktycznie sporadycznie zaglądam, bo się na tym nie znam i nikomu nie pomogę, a projekt swojego ogrodu mam gotowy w głowie

Dziś zdjęcia od rodziców
jakaś stara odmiana żurawki z dwoma kolorami kwiatów

zawiesza mi się internet, jedno zdjecie wgrywa się około 5 minut, więc resztę wgram później
Ogródkowy zawrót glowy 08:59, 07 cze 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
Dobra, wywal te brzozy, bo to zupełnie nie takie, o które mi chodziło (mi chodziło o brzozę karłową nana, szczepione na pniu widziałam w szkółce w Bielsku). Zamiast nich posadź kolumnowe wąskie jałowce, np. sentinel lub cisy "Wojtek", aby podnieść optycznie skalniak, by nie było tak płasko. Konfiguracja 2+1 znaczy: w jednym miejscu dwa obok siebie, w innym 1 sztuka. Azalie posadź w jednym miejscu 3, w drugim 5. Jeśli rosną tam jakieś jałowce płożące, to daj je na brzeg skalniaka, by się "wylewały". Brakuje mi takiego właśnie w miejscu między 1 a 2 z prawej strony. Miskant raczej tu za wysoki, chodzi o niższe trawki w większej ilości. Poszukaj wrzosowiska na forum chyba u Kapiasów (Sebek był i robił zdjęcia). Zobaczysz, jak się tam zestawia rośliny na wrzosowisku z trawami (polecam turzyce oraz sesleria nitida. Nie zapomnij o wrzoścach.
Nanieś te korekty i pokaż. Myślę, że jest duuużo lepiej, ale to Ty wybierasz i Ty urządzasz ogród i tobie ma się podobać - pamiętaj.
Jak zrobiłaś ten projekt, to zauważyłaś, że większe grupy roślin dają efekt?

Ps niestety owoce golterii mogą być trujące. Cis także

Nie mogę Ci poświęcać aż tak dużo czasu i komentować każdego Twojego kroku ogrodniczego. Dałam Ci już wiele wskazówek, musisz troszkę sama pokombinować. Pozdrawiam, życzę owocnej pracy

Nie no brzozy musza być tylko musze je gdzieś znalezc moze w jakiejś szkółce na necie znajdę

Szkoda ze ta golteria moze byc trujaca bo bardzo to ładne No z tymi grupami roślin to prawda ale czasem to tak ciężo coś samemu wymyślić ja ten skalniak już 4 rok robię!!! całe lato co roku tylko na skalniaku siedze a reszta ogrodu zaniezbana wierz mi , ze mysle duzo sama rano wstaje myse o skalniaku w ciagu dnia patrze i mysle zasypiam mysle nawet w nocy mi sie sni haha ale ten Twój pomysł moze byc fajny tylko co innego zrobic sobie to w programie a co innego na zywo mam nadzieje ze w koncu cos sie uda Dziekuje ci bardzo
zrobiłam taki szkic miedzy wrzosami trawki

Początki w Kruklandii 08:50, 07 cze 2013

Do góry
Zaglądam czasem mimo ze nie piszę i ten projekt juz widziałam ale ja Yungi bym posadziła osobno tak by wyeksponowac jej urodę. Ja ją bardzo lubię i pozwoliłam jej nawet zasłonic rh.
Ogródkowy zawrót glowy 23:45, 06 cze 2013

Do góry
Dobra, wywal te brzozy, bo to zupełnie nie takie, o które mi chodziło (mi chodziło o brzozę karłową nana, szczepione na pniu widziałam w szkółce w Bielsku). Zamiast nich posadź kolumnowe wąskie jałowce, np. sentinel lub cisy "Wojtek", aby podnieść optycznie skalniak, by nie było tak płasko. Konfiguracja 2+1 znaczy: w jednym miejscu dwa obok siebie, w innym 1 sztuka. Azalie posadź w jednym miejscu 3, w drugim 5. Jeśli rosną tam jakieś jałowce płożące, to daj je na brzeg skalniaka, by się "wylewały". Brakuje mi takiego właśnie w miejscu między 1 a 2 z prawej strony. Miskant raczej tu za wysoki, chodzi o niższe trawki w większej ilości. Poszukaj wrzosowiska na forum chyba u Kapiasów (Sebek był i robił zdjęcia). Zobaczysz, jak się tam zestawia rośliny na wrzosowisku z trawami (polecam turzyce oraz sesleria nitida. Nie zapomnij o wrzoścach.
Nanieś te korekty i pokaż. Myślę, że jest duuużo lepiej, ale to Ty wybierasz i Ty urządzasz ogród i tobie ma się podobać - pamiętaj.
Jak zrobiłaś ten projekt, to zauważyłaś, że większe grupy roślin dają efekt?

Ps niestety owoce golterii mogą być trujące. Cis także

Nie mogę Ci poświęcać aż tak dużo czasu i komentować każdego Twojego kroku ogrodniczego. Dałam Ci już wiele wskazówek, musisz troszkę sama pokombinować. Pozdrawiam, życzę owocnej pracy
Walczę z ogrodem :) 12:23, 06 cze 2013

Do góry
Mirelko wreszcie mam chwilkę na odwiedziny u Ciebie.

Podoba mi się projekt - fajne są te zakola - robione w drugą stronę

Dobrze słyszeć o trawniku, że mu lepiej - chyba wszyscy mamy ten sam problem z wyjściem na dwór, nasz był skoszony,1,5 raza :sick:.

Raz J i ja próbowałam dać radę jednego dnia, ale wiesz jakie burze mnie przegoniły, teraz mokro nie da się wejść - dzisiaj nie leje, ale bez słońca u nas nic nie wyschnie.
Odwodnienie pod placem zabaw nie działa.

Też kupiłam wiąz .
Ja chciałabym pociągnąć go jak najbardziej do góry, i planuję dokupić drugi.

Moja droga i mam na co Cię do mnie przyciągnąć - przyjedziesz na jesieni po hosty, myślę że do tego czasu rozrosną się że hej im chyba najlpiej ze wszystkich wsadzonych bylin od mamy.
Są pod lasem, w cieniu cały czas im mokro - ale najważniejsze że rosną.
Mam z 7 odmian
Przyjedziesz będziemy dzielić.

Ceny są masakryczne, takie jak wsadzałyśmy od mamy w Obi kosztowały 50 zł, a my wsadziłyśmy z 30.

Ogród - Azyl Amatora 10:31, 06 cze 2013

Do góry
Robertop napisał(a)

Debra, projekt zaakceptowany (to najważniejsze). Do końca lipca będą skończone (mam nadzieje) roboty murarskie (taras, tynki, ogrodzenie, itp). Kompletuję (na kartce) rośliny. Dużo czytam, oglądam, odwiedzam szkółki. Pierwsze zakupy pewnie w sierpniu
Robie to wszystko po pracy (lubię ten nawał przyjemnych spraw). Mam tylko mało czasu na czytanie Forum, Podziwiam Was jak Wy ogarniacie tyle wątków Ja mam tylko w nocy na to czas. Staram się być na bieżąco u Wszystkich odwiedzających.

Robercie, zgadza się, taki nawał przyjemnych spraw jest zdecydowanie przyjemny
A forum - tym się nie przejmuj, ustaw go w kolejce priorytetów na dalekim miejscu - są wazniejsze sprawy, chociaz tak poczytać i pooglądać ogródki też jest fajnie.
Miłej pracy i planów na sierpień
Ogród - Azyl Amatora 00:08, 06 cze 2013

Do góry
Debra napisał(a)
Robercie, a jak postępy w budowie nowego ogrodu?

Debra, projekt zaakceptowany (to najważniejsze). Do końca lipca będą skończone (mam nadzieje) roboty murarskie (taras, tynki, ogrodzenie, itp). Kompletuję (na kartce) rośliny. Dużo czytam, oglądam, odwiedzam szkółki. Pierwsze zakupy pewnie w sierpniu
Robie to wszystko po pracy (lubię ten nawał przyjemnych spraw). Mam tylko mało czasu na czytanie Forum, Podziwiam Was jak Wy ogarniacie tyle wątków Ja mam tylko w nocy na to czas. Staram się być na bieżąco u Wszystkich odwiedzających.
Ogród do kwadratu 21:20, 05 cze 2013

Do góry
Cześć Aga, Dopiero wczoraj trafiłem na Twój wątek i jestem pod ogromnym wrażeniem. Masz ogród w moim typie, bardzo mi się podoba. Podobny zaproponowałem moim znajomym i będziemy go realizować do przyszłej wiosny (projekt w moim wątku). Teraz troche poczytam Będę u Ciebie częstym gościem
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies