Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Ptasi gaj 19:37, 17 kwi 2021

Do góry
Rosa napisał(a)
Widziałam, uważaj przy pieleniu, bo wkoło pewnie będzie dużo siewek. Poznasz je po nakrapianych liściach.
Mam nadzieję, że te ograniczniki u mnie się sprawdzą, bo mam tylko 1 ujęcie wody i 40 mb węża, którego muszę okiełznać .

Długo mam gaure i wiem prawie wszystko o niej. Jak wyglądają młódki też.

A widziałaś ostrożke od ciebie. Nie odbiła w tym roku taka piękna może ty ją masz.
Ptasi gaj 19:34, 17 kwi 2021

Do góry
Dorota123 napisał(a)
Gaura to piękna roślina, niestety nie mam jej i miejsca też nie mam gdybym chciała kupić.
Przeczytałam, że zanikła Ci ta ładna ostróżka, u mnie te kupne też szybko giną. Najlepsze te stare, one są ciągle. Szkoda, że tylko w niebieskich odcieniach.

Ostróżka też dostałam od Ewy Rosy.. przez 2 lata kwitła tak jak na focie. W zeszłym roku przyszedł huragan i wszystkie patyki wyłamał z tej ostróżki.
Może to było powodem. Będę szukała takiej bo naprawdę warto.
Jeszcze dzisiaj zaglądałam czy coś wychodzi niestety.
Też różowa gaura nie wypuszcza.

O dziwo bardzo ładnie wychodzą jeżówki licencjonowane i z tego się cieszę

Ptasi gaj 14:17, 17 kwi 2021

Do góry
Rosa napisał(a)
Elu odpowiem u Ciebie, bo nie chcę zaśmiecać Irence wątku.
Ogranicznik służy temu, by wąż nie przesuwał się tam gdzie chce, tylko leżał tam gdzie jego miejsce. Znasz mój ogród są w nim półkola, zakola itd. Jak pociągnęłam wąż to niszczyłam trawy i kwiaty, łamał i niszczył wszystko co spotkał na drodze. Ograniczniki zamocuję przy obrzeżach i rośliny będą bezpieczne a poza tym nie będzie wąż przeszkadzał przy koszeniu trawy. Trawę kosi się raz na tydzień i za każdym razem zwijają mi wąż a ja potem muszę się szarpać i dźwigać by go rozłożyć. Mam nadzieję, że tego uniknę.

Czego to nie wymyśla. U mnie to kupa kamienii wąż ciągle zahacza o te kamienie. U mnie ten ozdobny gwóźdź nie zda egzaminu. Mam do każdej rabaty dobre podejście.

Ewa czy widziałaś swoją gaure u mnie?

Dzięki za odpowiedź.
Pozdrawiam i zdrowia zycze
Dębowe zakątki 12:42, 17 kwi 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)
Aniu wiem co to jest nadmiar drzewa. Od kilku tygodni tnę ibrozdrabniam. Mam sterty rozdrobnionego igliwia i bede obsypywac.
Te grubsze też do kominka.
Jadę zaraz zobaczę co tam się dzieje na działce. Padało cały tydzień pewnie w oczkach pełno wody w studzienkach też.
Mam sadzenie lilii i jeszcze nawożenie bylin.

EM chce zrobić kanciku ciekawe czy da rady jak tak mokro.

Pozdrawiam i życzę zdrowia

O to masz też sporo pracy. No cóz ogrody wymagają i takiej pracy z drzewem.
Ja jeszcze kruszarki do drzewa dnia mam
Do kominka dużo się przyda.
Oj mokro. U mnie bynajmniej tak jest. I wody w stawie też pełno .
I ja mam pracy ogrodowej dużo. A dziś dzień wolny i nic przez ten deszcz nie mogę podziałać

Piwonie

obrazki włoskie mam je kilka lat ale nigdy mi niezakwitły Ale z liści też ładnie wyglądają
Miłkowo - sezon 2016-2022 12:35, 17 kwi 2021

Do góry
Tak prawdę mówiąc nie wiem czemu te oągraniczniki służą. Wbijasz do ziemi i co dalej.

Wż owija się, nie pląta i nie jedziesz po roślinach, co mi się często zdarza, jak ciągnę. Na razie paliki mąż takie wbił.
Dębowe zakątki 11:21, 17 kwi 2021

Do góry
Aniu wiem co to jest nadmiar drzewa. Od kilku tygodni tnę ibrozdrabniam. Mam sterty rozdrobnionego igliwia i bede obsypywac.
Te grubsze też do kominka.
Jadę zaraz zobaczę co tam się dzieje na działce. Padało cały tydzień pewnie w oczkach pełno wody w studzienkach też.
Mam sadzenie lilii i jeszcze nawożenie bylin.

EM chce zrobić kanciku ciekawe czy da rady jak tak mokro.

Pozdrawiam i życzę zdrowia
Miłkowo - sezon 2016-2022 09:09, 17 kwi 2021

Do góry
Tak prawdę mówiąc nie wiem czemu te ograniczniki służą. Wbijasz do ziemi i co dalej.
W samym słońcu 00:43, 17 kwi 2021

Do góry
Zrób fotkę i pokaż te tuje. Nie mogę nic radzić jak nie widzę.
Ja z każdej strony mam równo przycięte tuje.
Nigdy że szmaragdów ze środka nie otrzepywalam igliwia.

U mnie igliwie sięga do połowy drzewka tam ptaki mają gniazda. A szmaragdy w szpalerze wstawię fotkę nie nawoze dobrze rosną bez jedynie z tyłu rozkładam skoszona trawę.
Ptasi gaj 00:29, 17 kwi 2021

Do góry
Agatorek napisał(a)
Bardzo ładna ta gaura. Muszę nad nią pomyśleć.
Szkoda, że Ci ostróżka nie wyszła. Ale może jeszcze nic straconego i się pokaże?

Agnieszka też mam nadzieję, ale inne już mają zielone czupryny

Gaura to elegancka roślina.
Gożdzikowa - wiejski ogród 22:09, 16 kwi 2021

Do góry
Z tą zdalna nauka to oszaleć można. Wyobraź sobie, że ja nie dosyć, że płace na zajęcia terapii zajęciowej w ośrodku co prawda połowę to jeszcze przez internet muszę obserwować jak pani maluje i ja w tym biorę udział.
Maja to ma gdzieś a ja maluje,szyję,lepie jakiej figurki z modeliny która sama zrobiłam.
A najlepiej jak biorę udział w gimnastyce z jednej strony monitor z drugiej strony podnoszę nogi,ręce kręcę tyłkiem.

Powiedziałam im że to mój ostatni tydzień. Wyjeżdżam na działkę a tam nie mam zasięgu.

Moja synowa ma dwa komputery jeden zajęcia z przedszkola drugi że zdalna 3 klasa. 3 klasista tak bystry, że się nudzi tymi lekcjami. Trzyma stary telefon w ręce i gra.
Nasza znajoma ma 5 dzieci na zdalnym wzięła urlop bezpłatny, i ściągnęła 3 komputery bo 2 ma swoje.
Co to za kształcenie współczuję dzieciom i wszystkim rodzicom.

Babcia ładne baranki pomogła zrobić. Brawo Ty!

Basiu ciężkie czasy oby jeszcze gorzej nie było. Bo nie wiadomo czy w przyszłym roku znowu nie będzie się trzeba szczepić. Ten wirus ciągle będzie bo ludzie się przemieszczają po całym świecie.

Pozdrawiam
Glina i zielsko 16:37, 16 kwi 2021

Do góry

Bo działka spora ponad 40 arów. I wydmuchow nie było wyjścia szybko osłonić i nie wielkim kosztem. Na początek 170 Brabantow od strony zachodniej.
Szmaragdy i Brabanty mają ok 3,5 metra.

Ela,.co zrobić żeby szmaragdy zaczley tworzyć ekran. Mają ze 2 metry, sądziliśmy je z 7 -8 lat temu.w zeszłym roku je przycirlam w tym jeszcze ani nie przycirlam ani nie wyczyscialam środka...jedynie to nawóz sypnęłam...po jakim czasie u Ciebie zaczęły tworzyć ekran?
Glina i zielsko 16:35, 16 kwi 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

300 szt to dużo bardzo. mam nadzieję że moje też kiedyś będą duże i ładne.

Bo działka spora ponad 40 arów. I wydmuchow nie było wyjścia szybko osłonić i nie wielkim kosztem. Na początek 170 Brabantow od strony zachodniej.
Szmaragdy i Brabanty mają ok 3,5 metra.
Ptasi gaj 16:28, 16 kwi 2021

Do góry
Anabell napisał(a)
Mirko,
ja mam gaury sadzone w ubiegłym roku jeszcze mało rozrośnięte, ale jak przycinałam teraz jedną pomyłkowo wyciągnęłam i korzenie żywe były.

Góra jeszcze nie dawała oznak życia, posadziłam ją ponownie. jestem dobrej myśli.

Oto chodzi jak korzeń żywy to będą żyły ponieważ wyrastają od korzenia.
Jest za zimno i wszystko ledwo wszystko wychodzi. Trzeba czekać.
Pamiętajcie o ogrodach 15:29, 16 kwi 2021

Do góry
Byle jaka pogoda i kwitnie. Jakby było słonko to by był widok. Pszczoły pewnie nie wychodzą jak tu w taką pogodę się wychylić.

Może jutro już będzie rajwah na drzewie.

Pozdrawiam

To gorzej niz byle jaka, Elu chyba tylko pozostaje iść spać.
Glina i zielsko 15:27, 16 kwi 2021

Do góry

Też tuje bardzo lubię mam szmaragdy i Brabanty. Szmaragdy przycinam tylko czubki. Brabanty co 2 lata czubki i boczki są gesciutkie. Podsypane dobrze kora i linia królująca z 2 stron.
Tuje mają palowy korzeń ale tuż pod powierzchnią maja pajęczynę korzenkow z których czerpią wodę i składniki odżywcze więc jak korzenie mają konkurenta silniejszego to słabo rosną. U mnie tuje niektóre mają po 12 lat.

Bardzo ważne dla tuji jest podlewanie i przynajmniej wiosenne nawożenie są później przez cały sezon zdrowe i ładnie rosną. Nawet w listopadzie podlewam tuje. Czasem też nawoze dolistnie w ciągu sezonu.
Nie lubią zalewania!!! Żółkną.
Mam tuji ok 300.

300 szt to dużo bardzo. mam nadzieję że moje też kiedyś będą duże i ładne.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 15:23, 16 kwi 2021

Do góry

A ja już zbieram puszki po całych pomidorach mam już 3 szt. Raz w tygodniu rodzina będzie miała zupę pomidorowa i będąc pić sok może nazbieramy.
Kiedyś w takich puszkach dużych była marmolada Jaka szkoda teraz by się przydały.

Pozdrawiam

Pamiętam te puszki faktycznie takie duże były ja też mam już cztery po karmie dla psa oglądałam w sklepie takie małe konserwy po paprykarzu ale one mają nadruk, nie papierowe etykietki, tak sobie planuję różne rozmiary tych puszek nazbierać
Pamiętajcie o ogrodach 14:40, 16 kwi 2021

Do góry
Byle jaka pogoda i kwitnie. Jakby było słonko to by był widok. Pszczoły pewnie nie wychodzą jak tu w taką pogodę się wychylić.

Może jutro już będzie rajwah na drzewie.

Pozdrawiam
Glina i zielsko 14:29, 16 kwi 2021

Do góry
LIDKA napisał(a)

sadziłam małe i w gołej ziemi rosną milion razy lepiej niz w trawie. miałam w trawie i chorowały. Ewidentnie lubią czysto i korę, tam gdzie mam już kore i kartony są najładniejsze.

Też tuje bardzo lubię mam szmaragdy i Brabanty. Szmaragdy przycinam tylko czubki. Brabanty co 2 lata czubki i boczki są gesciutkie. Podsypane dobrze kora i linia królująca z 2 stron.
Tuje mają palowy korzeń ale tuż pod powierzchnią maja pajęczynę korzenkow z których czerpią wodę i składniki odżywcze więc jak korzenie mają konkurenta silniejszego to słabo rosną. U mnie tuje niektóre mają po 12 lat.

Bardzo ważne dla tuji jest podlewanie i przynajmniej wiosenne nawożenie są później przez cały sezon zdrowe i ładnie rosną. Nawet w listopadzie podlewam tuje. Czasem też nawoze dolistnie w ciągu sezonu.
Nie lubią zalewania!!! Żółkną.
Mam tuji ok 300.
N-ce Garden 14:14, 16 kwi 2021

Do góry
Witam wśród nas

Pokazuj co tam masz na fotkach. Zestaw roślin dobry teraz zakupy i sadzenie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 12:43, 16 kwi 2021

Do góry

A ja już zbieram puszki po całych pomidorach mam już 3 szt. Raz w tygodniu rodzina będzie miała zupę pomidorowa i będąc pić sok może nazbieramy.
Kiedyś w takich puszkach dużych była marmolada Jaka szkoda teraz by się przydały.

Pozdrawiam

te rzeźby to z puszek są?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies