Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

Od domowniczki do ogrodniczki ;-)

eVka 22:36, 24 maj 2021

Martka napisał(a)
Ewuś, gdzie nowe klony??

Martuś, zmierzchało jak kończyliśmy sadzić klony i fotek już nie zrobiłam.
Urobiłam się po łokcie, szczególnie ściąganiem grubej jak pierzyna w zimie darni. Potem mieszam z kwaśną ziemią i w to klony.
Jedna lokalizacja klonu zaskakująca nawet dla mnie, Sangokaku zamieszkał na tylniej rabacie tam gdzie rosną śliwy. Wycięłam zęba w trawniku z przodu rabaty. Fajnie nawet to wygląda.

Przy zdejmowaniu darni zdziwiona byłam jak bardzo jest sucho, ziemia zbita, sucha, masakra. Jutro odpalamy pompę w studni i ustawię zraszacze na trawniku i na rabatach.
ElzbietaFranka 22:43, 24 maj 2021

effka napisał(a)

Irenko, jak wczoraj wróciłam z wyjazdy to biegałam po ogrodzie jak szalona (znasz to, prawda ) niby tylko kilka dni a tyle zmian
Dzisiaj sadzenie klonów, bambusów, bylin, pewnie nie uda się wszystkiego w jeden dzień, klony najważniejsze. Trzeba trawnik znów zerwać i to w dwóch miejscach.

Radkowo piękne, jeździmy tam od kiedy się z mężem poznaliśmy

Ogród to jak dziecko. Jak pozostawisz to później patrzysz jak urósł.
Ja w sobotę w deszczu latałam po działce bo od środy go nie widziałam. Przyjechałam w niedzielę znowu obchód robiłam jak po deszczu wygląda. Torbę zostawiam na schodach i latam
Gosialuk 22:45, 24 maj 2021

Ha ha jak ja dobrze to znam. W końcu trzeba się roślinkami nacieszyć, czasem myślę, że jak o dzieci dbamy.
eVka 23:00, 24 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Ogród to jak dziecko. Jak pozostawisz to później patrzysz jak urósł.
Ja w sobotę w deszczu latałam po działce bo od środy go nie widziałam. Przyjechałam w niedzielę znowu obchód robiłam jak po deszczu wygląda. Torbę zostawiam na schodach i latam

Elu, no widzisz, my ogrodnicy mamy swój ogrodowy świat, bardzo ważny dla nas. Lubię te powroty, bardzo lubię, cieszę się wówczas jak dziecko każdą pozytywną zmianą.
W lipcu jedziemy na dwu tygodniowy urlop i już się martwię co wtedy będzie z ogrodem. Zawsze jakieś straty są jak wracam przez suszę, mimo, że tata podlewa.
eVka 23:00, 24 maj 2021

Gosialuk napisał(a)
Ha ha jak ja dobrze to znam. W końcu trzeba się roślinkami nacieszyć, czasem myślę, że jak o dzieci dbamy.

Dokładnie tak! Ogród to moje drugie dziecko
ElzbietaFranka 23:14, 24 maj 2021

effka napisał(a)

Super by było
Patrzyłam pobieżnie to ok. 100 zł w jedną stronę tanie taxi. Składamy się we trójkę.

Nie powinien więcej wziąć. Przed wejściem trzeba się umówić na kwotę. Podejść do kilku taxi bo mogą zaśpiewać sporo więcej. Zaraz spojrzę na mapę gdzie to jest.
Joann 08:06, 25 maj 2021

Ewo, są jakieś klony, które poradzą sobie w cieniu? Od 6 do 8 tylko dwie godziny słońce, miejsce nieciekawe, bo przy ścianie. Marzą mi się te kloniki, ale nie chcę ich skazywać na krótki żywot
Kawa 08:33, 25 maj 2021

Ewunia
ale piękny ogród taki "mięsisty"
z drzewami szalejecie ale co się dziwić klony skradły twoje serce
AniazUroczyska 10:12, 25 maj 2021

Joann napisał(a)
Ewo, są jakieś klony, które poradzą sobie w cieniu? Od 6 do 8 tylko dwie godziny słońce, miejsce nieciekawe, bo przy ścianie. Marzą mi się te kloniki, ale nie chcę ich skazywać na krótki żywot

Orange Dream - powinien mieć wystawę półcienistą, w przeciwieństwie bowiem do odmian purpurowych, nie potrzebuje słońca, by wybarwiać liście.
Do zupełnego cienia- nie wiem i też się podpinam pod pytanie.
Ewo, mówisz że dodajesz kwaśnej ziemi, to znaczy torfowej? O jakim pH? Jeszcze jakieś inne dobroci?
eVka 12:05, 25 maj 2021

ElzbietaFranka napisał(a)

Nie powinien więcej wziąć. Przed wejściem trzeba się umówić na kwotę. Podejść do kilku taxi bo mogą zaśpiewać sporo więcej. Zaraz spojrzę na mapę gdzie to jest.

Elu, będziemy jechać z Warszawy Zachodniej do Przypek a z powrotem z Przypek do Warszawy Centralnej.