Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Początek wielkiej przygody - jak zamienić glinę w wymarzony skrawek Ziemi. 19:42, 21 kwi 2012

Do góry
Mam pierwszy projekt mojego ogrodu z listą roślin stworzony przez pana od ogrodu.
Ale dużi w nim niezgodności.
Plan poszedł do zmiany, ale ja sama postanowiłam zacząć nanosić poprawki.
Czekam aż znajomy przygotuje mi rzuty działki na których będę mogła czytelnie pokazywać co bym chciała uzyskać. Póki co pokaże to co mam.

Zdjęcie pierwszego projektu

I pierwsze wprowadzone przeze mnie zmiany

Patrząc na sam front - chciałabym wjazd do garażu odzielić tak jak na jednej z realizacji Gardenarium

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-w-stylu-angielskim

Nie da się tej dróżki przenieść dokładnie tak jak na zdjęciu, więc potrzebne są zmiany - i nie wiem czy to będzie dobrze wyglądało
U mnie teren po prawej stronie jest zdecydowanie wyżej, więc po prawej stronie powstanie uskok zakończony murkiem od którego będzie się zaczynać trawnik, z kolei po lewej stronie dróżki prowadzącej do drzwi wejściowych chciałabym pas z kulkami na pniu (np cisy) - w ten sposób powstałoby odzielenie podjazdu do garażu od dróżki do domu. Narysowałam to troszkę nieudolnie na kawałku projektu - póki co bez skali - chodzi mi o sam zamysł

Przy wejściu będą dwie donice. Jenda pod samymi drzwiami przy wejściu druga po prawej stronie pod oknem.

Ta pod oknem jest już wymurowana, ta przy drzwiach ma powstać jak będzie wylewany tarasik przed drzwiami.
Ostatnio zaczęłam się zastanawiać nad tą donicą - czy ona ma tam w ogóle rację bytu?
Jest to miejsce do którego nie dociera słońce.
Myślałam o różanecznikach, ale z czym je tam wkomponować?
Robić tą wielką donicę czy zrobić kompozycję z małych dostawianych doniczek?
Jeżeli podpowiecie mi co tam mogę zasadzić - będę murować donicę

Pan który wykonał projekt zaproponował mi taki zestaw do donicy pod oknem
Berberysy Aurea - 4 szt
Choina kanadyjska Jeddeloh - 1 szt
Świerk Glanca globosa - 1szt

I tak beberysy chyba mogłyby zostać,
choina nezbyt mi sie podoba -i nie pasuje mi tu zupełnie,
świerk jak dla mnie za duży jak do donicy przed oknem kuchennym

I jestem w kropce - bo nie wiem co w zupełnym cieniu da radę rosnąć i ładnie wyglądać.

Różaneczniki - choroby i szkodniki 19:34, 21 kwi 2012

Do góry
Post przeniesiony z "Sadzenie i pielęgnacja"

Puskaogrodniczka napisał(a)
Czy jest jeszcze szansa dla moich okazów?

Obraz nędzy i rozpaczy.

Drugi krzaczek w nieco lepszej formie- ale też niezdrowy.

Pomocy.
Co robić?

Post powinien być chyba w dziale choroby różaneczników?- jeśli tak, przepraszam !
Malus - jabłoń ozdobna 19:29, 21 kwi 2012

Do góry
Malus "Royality" ma b. ciemne kwiaty

Malus - jabłoń ozdobna 19:28, 21 kwi 2012

Do góry
Malus "Rudolph"

Malus - jabłoń ozdobna 19:24, 21 kwi 2012

Do góry
I jej owoce jesienią

Malus - jabłoń ozdobna 19:22, 21 kwi 2012

Do góry
Tak wygląda jabłoń pod moim "starym domem"

Malus - jabłoń ozdobna 19:20, 21 kwi 2012

Do góry
Owocki jabłoni ozdobnych

Malus - jabłoń ozdobna 19:16, 21 kwi 2012

Do góry
Zbyszku, to jabłoń ozdobna. Też ładne drzewo kwitnące wiosną.
Śliwa wiśniowa - Prunus cerasifera "Nigra" 19:15, 21 kwi 2012

Do góry
Jak chcesz tak się sztywno trzymać to nie będzie jej środowisko pasowało, ale ja czasem tak sadzę. W dołki daj podłoże o odpowiednim pH. Drzewo korzeni się głęboko, a Rh płytko.
Malus - jabłoń ozdobna 19:13, 21 kwi 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Danusiu a powiedz mi co to jest . Kupiłem kilka lat temu i pani powiedziała że to śliwowiśnia. Kwitnie jak poniżej ale ma zielone liście . Owocki są wielkości agrestu kolor ciemny ale okrągłe i twarde jak diabli. Pozostają na drzewku do zimy i są zjadane przez sójki ale dopiero po przemrożeniu.

Drzewa o zwartym systemie korzeniowym 19:09, 21 kwi 2012

Do góry
Polecam Prunus cerasus "Umrbaculifera". Moje drzewa tak właśnie rosną, blisko muru.
Zerknij do mojego wątku ogrodowego (link w podpisie) lub do wątku

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1036-prunus-umbraculifera-wisnia-osobliwa-odm-kulista
Ogród z lustrem 19:08, 21 kwi 2012

Do góry
W II połowie maja. Chyba że damy radę wcześniej.
Ogród z przeszłością 18:48, 21 kwi 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jokuś, ślicznie masz, zwłaszcza podoba mi się to zdjęcie, co stoisz nad stawem.
Rabaty ślicznie obsadzozne, wypasione, aż kipi roślinność na nich.
Urzekło mnie to stare zdjęcie z pasem kwitnących roślin, tak jakbym przeniosła się w jakieś przedwojenne czasy, taki klimat nostalgiczny. CUDOWNIE po prostu

Własnie zamierzałam to samo napisać - aż mi się radośnie zrobiło jak zobaczyłam post Danusi

Jest w tym zdjęciu coś takiego....sama nie wiem co...ale właśnie nostalgicznego. Przypomina mi dzieciństwo - może właśnie ten rodzaj robienia zdjęć, naświetlenia - i do tego dom, bo mieszkałam w blokach a obok był/jest wielki park i te rabaty sąsiadów...podobnie.
Ludzie tacy szczęśliwi się wydawali wtedy...a może po prostu ja ich tak zapamiętałam.

A potem kolejne wzruszenie bo ja kilka dni temu sprzedałam stare mieszkanie. I uroniłam łezkę - nie do niego samego, chociaż je kochałam (ale teraz mam dom gdzie mogę tworzyć ogród) - ale do placu zabaw gdzie mój starszy synek pierwszy raz zjeżdżał na zjeżdżalni na brzuchu, głową do dołu a potem dokoła klombów uczył się jeździć na rowerze - a młodszy uczył się praktycznie wszstkiego: kroczków, babek z piasku. Ech, wzruszyłam się....powodzenia.
Wyjazd na Chelsea Flower Show w maju 2012 18:21, 21 kwi 2012

Do góry
Bilety na Chelsea załatwia się już jesienią, a najpóźniej zimą. Zawsze przed wejściem czeka ogromna kolejka do zakupu biletów ze zwrotów. Możesz spróbować, ale wiem, że długo się stoi. Nie kupuj od "koników", bo często oszukują i nie wejdziesz.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 17:38, 21 kwi 2012

Do góry
Moim zdaniem za dużo kulek Może zmniejszyć?
Syningia (Sinningia) zwana też gloksynią 17:36, 21 kwi 2012

Do góry
Ładne okazy, widać że o nie dbasz, ja także kiedyś miałam z nią doświadczenie bo była nawet modna, ale teraz nie widać jej w kwiaciarniach.
Kręgi na trawie, czarcie kręgi 15:50, 21 kwi 2012

Do góry
Czarcie kręgi z grzybów kapeluszowych powstają jeśli w glebie pozostały jakieś kawałki drewna czy innych nie rozłożonych resztek organicznych.

Wzmaga się gdy trawnik był zaniedbany w nawożeniu i pielęgnacji (mocno zafilcowany) i zagłodzony.
Należy systematycznie nawozić trawnik i go nawadniać ale głęboko i z przerwami, niż często a płytko.
Stosować wertykulację i aerację, żeby nie dopuścić do mocnego zafilcowania.

Metody zwalczania są tutaj
Ogród w Tarnowie 08:08, 21 kwi 2012

Do góry
Richie napisał(a)

Pięknie!!! Aż się prosi o lustrzane odbicie nasadzeń po prawej stronie rabaty

To samo mówiłam ale Rysio nie chciał wykarczować tego co tam ma, albo przesadzić.

Danusiu i Anetko, podzielam i szanuję wasz pogląd ale tam są 2 klony palmowe a w środku wiśnia japońska, które rosną już 12 lat i nie miałbym sumienia ich ruszać zwłaszcza, że klon Dissectum Garnet trzy razy padał i dopiero trzeci został przy życiu.

Oj tam, i tak jest pięknie
A ze trzy kule na wysokim pniu nie weszłyby?
Nasz ogród - Kasia i Tomek z Radkowa 08:03, 21 kwi 2012

Do góry
Czekamy z niecierpliwością na piękne fotki wiosennego ogrodu
Na początku jest chaos 08:01, 21 kwi 2012

Do góry
Kulki w żywopłocie, mogą być poprzerywane tzn. tu gdzie pnie daj kostki (prostopadłościany), nawet podwójne i przerwy między nimi. Albo ciągły Zywopłocik.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies