Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Ania i róże i cała reszta :) 10:42, 06 lut 2012

Do góry
Lubię także różowe inne rośliny
lilie

mieczyki

floksy

tawułki
.
Ogród Dominiki 07:30, 06 lut 2012

Do góry
U mnie rośnie irga "Ursynów". Jest zimozielona i szybko rośnie. W ciągu 2 sezonów zasłoniła całe podłoże. Muszę ją ciąć ze 2-3 razy w sezonie, bo wychodzi na ścieżki. W tej chwili dalej ma listki i czerwone owoce, które przyciągają wygłodniałe ptaszki. Nie odnotowałam żadnych szkodników i chorób. Jeśli chodzi o wspomniane berberysy: minusem jest zrzucanie listków na zimę i ich ostre kolce, za to pięknie przebarwiają się jesienią i rosną nad ziemią, przewieszając się malowniczo nad niskimi roślinami. Można je czymś podsadzić: u mnie są to kosodrzewiny, floksy, niskie tulipany. Czasem łapią jakieś choroby grzybowe w stylu plamistości (ale to przytrafia się wszystkim moim berberysom, niezleżnie od odmiany). Moim zdaniem na te berberysy potrzeba sporo miejsca, bo najładniejsze są wówczas, gdy mogą "rozwinąć" długie, przewieszające się pędy na boki. Irga zaś to taki "wypełniacz": bez względu na to jak ją przytniesz-będziesz ok.
Zielony ... ogród 16:46, 05 lut 2012

Do góry
A więc to floksy . Dziękuję za inspirujące zdjęcia właśnie w takich grupach uwielbiam te rośliny. Ja znam je pod nazwą rozchodnik okazały, za to rojniki kojarzą mi się z roślinkami w formie rozet o wysokości ok.5 cm...coś takiego na skalniaki, oczywiście mogę się mylić. Podpowiedz mi proszę, czy mogę je rozmnażać przez podział karp wiosną? Robiłam to do tej pory jesienią i się udawało. Teraz mam nowe plany na wiosnę i nie wiem czy mogłam bym je rozmnożyć właśnie w tym okresie?
Ta róża to właśnie flamingo, mam jedynie dwa krzaczki.
Bajkowy ogród Weroniki 14:52, 05 lut 2012

Do góry
Iwonko, wstąpiłam do Twojego dużego ogrodu by podrzucić Ci trochę rozchodników z Frank-raju. Będzie pięknie.
Swoje rośliny raczej nazywałam, wg alfabetu. Ale mogę zainteresowanym coś dopowiedzieć. Te poduchy "fioletowe" i różowe to floksy szydlaste, dekoracyjne z koloru wiosną i potem też, jako poduchy zielone.
Podobał się Tobie, Irci i AniDS mój ogród z podróży do Kanady, to proszę, dla Was więcej zdjęć:

My kobiet lubimy piękne centra handlowe, z ogródkami i fontannami. Dzisiaj i u nas jest już piękniej, ale w 95r. mnie te zachwycały...

Na piętrze ogródki naprzeciwko restauracyjek z całego świata.

Rekompensata częściowa za moją tęsknotę.
Zwiedzanie ciekawych miejsc zawdzięczam mojemu wspaniałemu zięciowi, który lubi nam robić niespodzianki. Dba też o nasze brzuszki.

(Tu dodam, że u nas otwieranie drzwi powoduje spuszczenie wody w toalecie, ale tam deska sedesowa pokrywa się nakładką papierową i tak szybko, że musiałam wrócić, żeby to zobaczyć jeszcze raz, ha,ha...)

A tu zostałyśmy przywiezione na wielkie jedzenie ( w ramach jednej kwoty) , bo wygłodniałyśmy po kąpielach basenowych. Był basen ze sztuczną falą, zawrotnie wysokie skocznie i zjeżdżalnie, pływanie na kołach po czystej rzeczce, bardzo długiej ( a koca z rzeczami nikt nie musiał pilnować).
Zielony ... ogród 13:53, 05 lut 2012

Do góry
Witaj Iwonko!
Te poduchy (Twoje zdjęcie u mnie) fioletowe i różowe to floksy szydlaste, jak przekwitną, to są zielone poduchy, i nie ma chwastów.
Podobają Ci się rozchodniki, mi też i to w grupach. Wstawiłam zdjęcie z Frank-raju w Ogrodach Polskich. Widzę u Ciebie piękną różę, jak moja Flamingo. Masz dużo roślin, wilgoć co ważne i nie tylko dla ładnej trawy. Poprzesadzasz, porozsadzasz, i masz piękny ogród.
Pod żywopłotem rozchodniki, a pod nimi kępki traw.

Byliny na miejsca słoneczne 22:15, 03 lut 2012

Do góry
Och, ich jest mnóstwo: floksy, liliowce, piwonie, irysy bródkowe i syberyjskie, margerytki, łubiny, ostróżki, szałwie, rudbekie, jeżówki, rozchodnik okazały, różne astry jesienne, krwawniki, liatra, przetaczniki. Wszystkie kochają słońce i łatwo je uprawiać. Te są chyba najbardziej popularne.
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 19:39, 30 sty 2012

Do góry
Niee - każda rada cenna.

Róże mogę przenieść w inną część ogrodu - wtedy ostróżki mogłyby być w tym miejscu.
Tylko wiem czy to konieczne?

Z zimozielonych na pewno będą żurawki, pasychandra, zostaną kwiatostany hortensji, floksy, rozchodniki i lawenda zimą też cieszą.

Nie wiem co będzie z tymi roślinami, jeśli tej zimy przezimują to pewnie i w następnych będą.
Beton nie sięga daleko - 30 cm - dalej już jest ziemia - a raczej piach.
Ogród pełen motyli...... 15:49, 29 sty 2012

Do góry

* Szczęście jest jak motyl: kiedy usiłujesz je złapać, zawsze wymyka ci się z rąk. Ale jeśli cichutko usiądziesz, to może samo do ciebie przyleci. o Autor: Nathaniel Hawthorne

Kupujemy działkę! Oznajmił mi mąż 20 lat temu. Byłam zaskoczona! Skąd u męża, typowego mieszczucha, takie nagłe zainteresowanie ogrodnictwem. Nie chciałam dać wiary, że będzie się nią zajmować. Wzbraniałam się dopóty, dopóki nie pojechaliśmy za miasto na tereny Pracowniczych Ogrodków Działkowych- bo tak nazywały się wtedy kompleksy działek.

Była połowa maja. Weszłam na działki i....oniemiałam z zachwytu. Kwitły drzewa owocowe, przy których uwijały się roje pszczół, kwitły tulipany, żonkile, narcyzy, szafirki, wokół unosił się cudowny zapach. Jak tu pięknie! Przez moment czułam się jak w czarodziejskim ogrodzie. I wtedy zapadła decyzja:- tak, kupujemy działkę!
Nasza działka, na tle innych działek, prezentowała się bardzo ubogo:- altanka wielkości małego kurnika, kilka drzew owocowych, kilka owocowych krzewów, żadnego kwiatka. Działkę uprawiała bardzo leciwa pani, która traktowała ją jako dodatkowe źródło dochodu. Rosła tu głównie fasola, ziemniaki i jarzynki.

Trzeba więc było zakasać rękawy. Jeszcze tego roku wybudowaliśmy nową altankę - drewnianą w pseudo-zakopiańskim stylu, wytyczyliśmy rabaty oraz grządki, położyliśmy chodnik z płytek betonowych.
Początkowo na działce uprawialiśmy wszystko - warzywa i kwiaty, z czasem wycofaliśmy się z uprawy warzyw ( pozostały tylko pomidory - tutaj pole do popisu ma mój mąż, ogórki, fasolka szparagowa ).
Teraz na mojej działce dominują kwiaty: róże, lilie, hortensje, piwonie, cynie, słoneczniki, większe i mniejsze krzewinki.
Gdy nadchodzi wiosna działka zakwita dziesiątkami tulipanów, żonkili ( narcyze, które tak bardzo lubię, nie chcą mi rosnąć), szafirków, floksików. O tym czasie działka jest najpiekniejsza.

Potem zakwitają piwonie. Szczególnie jedna jest piękna- bordowa piwonia japońska.
Przychodzi lato i.........wtedy zaczyna się różane szaleństwo ( tylko nie pytajcie mnie o ich nazwy, bo nigdy nie pamietam, jak się nazywają posadzone gatunki. Róża - to róża i już!), zakwitają floksy, gladiole, hortensje, słoneczniki, cynie. Tych ostatnich sadzę dużo, gdyż to one ściągają do grodu niezliczone ilości motyli oraz wszelkiego rodzaju owady. Motyle uwielbiają kwiaty jeżówki, dlatego staram się je zawsze mieć na działce. I wtedy zaczyna się motyli balet! Lubię je obserwować i fotografować. Na moim profilu na fb mam album ( zapraszam) poświęcony tylko motylom oraz innym owadom goszczącym na mojej działce.

Najpiękniej i najdłużej kwitną słoneczniki ozdobne. Jadalne także wysiewam ze względu na ptaki.
Lubię patrzeć, jak ptaszki, w większości sikorki, uwijają się przy wydziobywaniu ziarenek. Radzą sobie z tym świetnie i potrafią w ciągu dnia wybrać do ostatniego nasionka ze słonecznikowej tarczy.

Długo by jeszcze pisać, ale myślę, że zdjęcia lepiej to opowiedzą.
Kończąc, pozdrawiam calą rodzinkę Ogrodowiczów, do której i ja mam porzyjemnośc od dzisiaj należeć.
Szczerze dziękuję Basi Krajewskiej za to, że namówiła mnie , by zajrzeć do tego portalu.
Zajrzałam i ...........wsiąkłam.

Pozdrawiam wszystkich. Leonia Pawlik.
Oaza Spokoju Matek:) 22:43, 25 sty 2012

Do góry
A czy ktoś tu jeszcze zagląda?

Jak usypiałam Małego to sobie myślałam jakie kfietki do oazy-samotni by tu dać?wymysliłam, że zrobie ja na bialo-różowo(blady róż)np.

1.Hortensje-Phantom, Silver Dollar i Pinky Winky

2.Tawułki biala i bladoróżowa

3.Ostróżki,jw(musze się uśmiechnąć do Sebcia po nasionka-On ma taka śliczną różowiutką()a jak nie da...to kupię gdzieś

4.Floksy szydlaste-kolorki jak wyżej

5.krzewuszka rożowa(Weigela?)

6.Jaśminowiec-musi pachnieć w samotni!!!-co jeszcze pachnie i jest w takich kolorach?

aha, miskanty(?), może piwonia-ta biała z różową kreseczką-kropeczka w środku-tej ni mam,

7. Róże-Chopinek i ...?bladoróżowa niezbyt wysoka i duża?

no co jeszcze?dajcie przykłady na biały i bladoróżowy kolorek co ładnie pachnie, długo kwitnie, uspokoii i będzie się ślicznie komponować?
Pod dębem - róże, liliowce, hosty, żurawki i reszta 15:13, 25 sty 2012

Do góry
monteverde napisał(a)
Wanda dobrze by było te podpisane liliowce wrzucić do tematycznego https://www.ogrodowisko.pl/watek/253-liliowiec-hemerocallis , bo czasami coś się ogląda, a drugi raz już się nie pamięta u kogo było dane zdjęcie i szukasz w googlach, piękne masz ja dopiero od roku bawię się liliowcami, sadzę je przede wszystkim w starym ogrodzie między różami, jak będę miała za dużo, będę się dzieliła

Dziękuję. Zrobiłam tak, jak mi poradziłaś, i wrzuciłam te odmiany do wątku tematycznego. Może się komuś przyda.
Ja liliowców raczej nie sadzę razem z różami, bo dla mnie jedne i drugie to prawdziwe królowe i nie chciałabym, aby przyćmiewały się nawzajem urodą. Dlatego za liliowcami mam przeważnie floksy
Gdy się rozrosną, też jestem otwarta na wymianę
Wizytówka - Bajkowy ogród Weroniki 18:55, 24 sty 2012

Do góry
Witam wiosennie!

A kto dotrwa do końca w "spacerze" po moim ogrodzie, może się jeszcze dowie, jak ogród powstał, ile ma lat, i ile jest tu roślin...

Pierwszym zwiastunem wiosny jest przebiśnieg, potem krokus...

Jest zima 2012 roku, ale jak przymknę oczy i pomyślę o wiośnie, to widzę ją właśnie tak.
Tawuła biała wczesna, niebiesko i różowo od floksów szydlastych, żagwinów, biało i różowo od skalnic.

Moje ulubione wiosenne floksy szydlaste.

Białe tawuły to też moje ulubione. Pod nimi skalnice.

Ta tawuła ma już doborowe towarzystwo niebieskiej wisterii a potem pnących róż Dune i Violette Perfume.

I wiosenny mak w "moherku".

Phlox - floks 18:51, 21 sty 2012

Do góry
A teraz niskie floksy.... floks kanadyjski

I floksy szydlaste...

Ogród w parkowym stylu 13:12, 18 sty 2012

Do góry
babopielka napisał(a)
Muszę się spieszyć z tym pokazywanie roślin, bo nie zdążę do wiosny

A ja myślałam, że za szybko pokazujesz.

Floksy- bardzo je lubię. Ten zapach jest bardzo przyjemny. Opowiem dykteryjkę. U mnie rosną w masie koło zwykłego wiejskiego szamba w lekkim półcieniu. Mam wrażenie, że pachną po południu jak dostaną trochę słońca. Każdy przechodzący nieopodal pyta "co tak ładnie pachnie" a ja na to "gdzie?", "tam" "a tam, tam to jest szambo" .
Zapachy rozchodzą się po ogrodzie, ja bardzo je wyczuwam. To jest niesamowite.
Ogród w parkowym stylu 11:25, 18 sty 2012

Do góry
Gabriela - widziałam ten Ogród na rozstajach .Jest piękny z mnóstwem roślin, ptaków i drewnianych figur
wykonanych ręką właściciela ,nawet grota tam jest ale czy on jest botaniczny ?

Dalszy ciąg bylin .
Floksy
Tego uratowałam od zagłady z babcinego ogrodu -bardzo stara odmiana

Ogród na torfowisku 21:53, 17 sty 2012

Do góry
Sadziec purpurowy w dużych ilościach występuje w ogrodzie Bressingham, nawet wyhodowano tam nowe, kompaktowe odmiany a u nas rośnie dziko też. Odmiany są piękniejsze oczywiście.

Sadźce z miskantami

Różne języczki, hosty i floksy Variegata plus bodziszki

Hortensje i miskanty, z tyłu pęcherznice

Warto docenić dereń odmianę Aurea - świeci na rabacie pięknie i żywo.

Bajkowy ogród Weroniki 22:19, 13 sty 2012

Do góry
Na "F" mam jeszcze floksy wysokie (płomyki), forsycje, fiołki białe i fiołkowe, funkie i firletki.
Zeszły na plan dalszy.

Firletkę jeszcze pokażę, bo długo kwitnie, sama się sieje, i w grupach jest dekoracyjna (po prawej)

"G" to
glicynia, głóg czerwony, groszek pachnący i nie pachnący biały (bylina), grzybienie i goździki.
Pokażę dzisiaj pachnące goździki, groszki, i głogu pierwsze kwitnienie, grzybienie (lilie wodne)

Bajkowy ogród Weroniki 22:16, 13 sty 2012

Do góry
Na "F" mam jeszcze floksy wysokie (płomyki), forsycje, fiołki białe i fiołkowe, funkie i firletki. Zeszły na plan dalszy.
Firletkę jeszcze pokażę, bo długo kwitnie, sama się sieje, i w grupach jest dekoracyjna (różowa po prawej)
.

"G" to glicynia, głóg czerwony, groszek pachnący, i nie pachnący biały (bylina), goździki, grzybienie czyli lilie wodne zwane tez nenufarami.
Pokażę dzisiaj pachnące goździki w towarzystwie grzybieni, groszki, i głogu pierwsze kwitnienie:

Białe pachnące i różowe goździki, w wodzie grzybienie.

Goździki brodate zwane cegiełkami pięknie pachną.

Goździki jeszcze raz.

Goździki w towarzystwie różowej piwonii. Widać też po lewej drobne, różowe kwiatuszki żurawki a przy domu pnie się glicynia.
Bajkowy ogród Weroniki 20:42, 13 sty 2012

Do góry
Dziekuję Danusiu i Sylllwio.
Bajecznie jest u Was, ale inaczej. Ja lubię motyle,one wolą kwiaty.
U mnie jest jeszcze wiele do zrobienia. Obecny ogród nabiera kształtów dopiero od 2008r. tj. od momentu podziału dużego ogrodu na dwie działki, postawienia nowego domu, i wymaga całkiem innego podejścia.

Wklejam zdjęcia z mojego ogrodu
na literkę "F" jak floksy szydlaste, które wiosnę czynią szybko:

Pod krzewami niebieskie i różowe floksy szydlaste. (Kwitnący biały krzew to tawuła wczesna).

Poduchy floksów szydlastych, niebieskie i różowe.
size=640x480]https://www.ogrodowisko.pl/uploads/p/9/90360/original.JPG[/img]
Znowu zmiany - czyli mini ogród w angielskim stylu 23:03, 08 sty 2012

Do góry
Druga strona (to co narysowała Gosia) przedstawia się tak

Od lewej - anabelle za kominem, obok w ziemi piwonia różowa

Na murku od lewej - 9 róż, przed nimi to niebieskie to astry nowoangielskie, obok nich lawenda z werbenami patagońskimi
Obok róż przy ścianie irysy holenderskie, przed nimi rozwary i dzwonki karpackie i orliki.
Obok irysów dalia - może być biała lub czerwona, przed daliami floksy szydlaste - różne kolory.
Drzewo to magnolia podsadzona żółtym rozchodnikiem ostrym.
Za magnolią w prawo będą hortensje bukietowe ( nie naniesione)
Wzdłuż całości rośnie już karmnik ościsty

Teraz w ziemi od lewej
anabelle za kominem, obok w ziemi piwonia różowa - przed kominem.
Potem przed murek albo ostróżki albo łubin - chyba lepszy będzie łubin. Przed to miało jeszcze coś iść, ale będzie wąsko - więc tam jakieś jednoroczne - albo aksamitki beżowe albo begonie
Następnie przy murku tawuły japońskie, przed nimi żurawki jasnozielone.
Obok firletka smółka, obok niej trzykrotki niebieskie (nie było więc dałem białe tulipany), a obok nich wrzosy.
Ogródkowe perypetie:) 14:03, 05 sty 2012

Do góry
Doładowałam baterie i spróbuje skończyć co mi zostało, czyli skarpa, a raczej skarpka.
Jak wiecie, samo obsadzenie pewnie nie będzie problemem, tzn. wiem chyba jak ma wyglądać z naciskiem na chyba Problem w tym, że nie chcę aby była monotonna, bo jest długa i chciałabym aby "żyła", tzn kwitła I to co najgorsze, nie wiem jak dobrać rośliny aby nie zmarniały na glinie, którą oczywiście mam zamiar przekopać jak radziła Danusia.

Pomyślałam aby połączyć na niej iglaki z bylinami, bo wtedy byłoby kolorowo i nie raziło pustką w zimie. Tylko jak te plamy rozplanować.
Z roślin, o których myślałam to głównie tawuły, berberysy niskie i wyższe, może kosodrzewinę, rozchodniki, floksy, szałwia...co jeszcze?

tutaj są stare zdjęcia, teraz wzdłuż skarpy jest suchy murek w szczelinach którego są wsadzone roślinki.

Jak widać mam dwie trawki, trochę bylinek. I na górze posadzone pecherznice z dereniem, ale chyba je wykopię i dam cisy niskie, tylko czy tam się utrzymają - wąsko jest.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies