Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kiedyś będzie tu pięknie ...

Kiedyś będzie tu pięknie ...

Syla 21:43, 14 maj 2012

Marzenko .... gratulacje dla Ciebie

Madzenka 21:57, 14 maj 2012

asc napisał(a)

[

Ania mąż nie cyknął fotki skalniaczka ale jest płaski. W projekcie cały miał być dzownkiem karpackim i żagwinem obsadzny. Miałł być na niebiesko, lilowo, różowo.
Czyli mam kupić goryczkę, astry alpejskie i floksy???

Płaski skalniak...do (_;_) ....aaa nauczyłam się od Ani Monte..fajny znaczek... Jak skalniak to muszą być kamienie.... pomiedzy kamieniami możesz podnieśc trochę teren..... płaski skalniak nie ma efektu...
Proponuje oprócz floksów, żagwina koniecznie też dzwonek Poszarskiego dłuuuuuuugo kwitnie. I najładniej rośnie w szczelinach skalnych. Mam posadzonego na płaskim i w szczelinkach...to dwie różne rośliny. Na skalniak możesz wrzucić sasnki. Posadzić krokusy.. Najlepiej aby kwitł cały sezon.... Wszystko zależy od wiekości sklaniaka... napewno kamienie i zróznicowanie terenu. Aby nie było smutno zimą pasuje miniaturowe iglaczki... bardzo wolno rosnące..mozesz z nich robić bonsai (lubisz ciąć )
Najpierw krokusy.... potem żagwin i floksy, goryczka, sasanki, potem kwitną gożdziki takie miniaturki.... siny ma ładne niebieskozielone liscie i łodygi, goździk Alwooda (zimozielony), kropkowany i pierzasty, razem z goździkami kwitną astry alpejskie, następnie dzwonek karpacki., Poszarskiego.... w lipcu na niebiesko kwitnie przetacznik z siwo-niebieskimi liśćmi... bardzo ładny (spr. w ksiażce i chyba to odmiana incana). Latem kwitną mikołajki..na skalniak ładniejszy taki z tych drobnych odmian.... Na jesień i zimę rozchodnik okazały (są o białych lub różowych kwiatach) oraz trawy zimozielone (kostrzewy) Na dole w miescach złonecznych i niezbyt suchych można posadzić bodziszka czerwonego np. Max Frei. U mnie rośnie na rabacie, ale naprawdę długo kwitnie i ładnei zadarnia ..i nie jest ekspansywny..... Do ogrodu skalnego fajne są posłonki..... są też białe i rózowe. Mój rosnie na rabacie, ale bezproblemowy i zimozielony. Na sklaniak nadają się miniaturowe iryski i są w twoich kolorach..ja mam takie malutkie na wysokośc max 5 cm. Którko kwitną jak wszystkei irysy, ale są fajniusie i potem ładne zielone liscie. Na sklniak ładna by była litodora..są takie fajne odmiany biało-niebieskie..ale na zimę trzeba okrywac..mi w tym roku przezimowała.... Fioletowa delosperam, ale raczej traktowac ją nalezy jak jednoroczną..ale z to jaka fajna..całe lato kwitnie ima fjne zielone liście..takie wałeczki. ładnie sierozrasta i z kilku sadzonek masz cały fioletowy łan. Na niebiesko-liliowo masz jeszcze lawendę i kocimiętkę , u mnie daja sobie radę na skalniaku rozwary... prawie dzwonki, macierzanki
A teraz co Ci się podoba i co uda się kupić Wszystko co napisałam polecam

Ani czy Ty do mnie po polsku napisałaś????? Kobieto ja muszę to z pięć razy przeczytać aby zrozumieć. Dziękuję, kopiuję do notatniczka z pomysłami i będę działać i Ci relacjonować jakie postępy robię....
Madzenka 21:58, 14 maj 2012

Syla napisał(a)
Marzenko .... gratulacje dla Ciebie

Sylwia, dzieeeekuję, biegnę sprawdzić co znów dzisiaj wykonałaś u siebie.
Nie wiem jak u Was u nas przedostatni egazmin, jutro chemia i w środę ostatni ustny angielski. Na razie chyba do przodu...
Mala_Mi 22:02, 14 maj 2012

Marzena..ja nie polonistka... i to moja pięta Achillesowa.... zawsze mi mówiono, że jestem jak druga Orzeszkowa..... zdania bez początku i końca..... zapisz nazwy rośłin, pooglądaj. Podzieliłam Ci na czas kwitnienia.... dobierając "chciane" kolory. I sprawdzone przez mnie odmiany .....
anula_wn 22:05, 14 maj 2012

ach Wy maturzystki !
Madzenka 22:05, 14 maj 2012

asc napisał(a)
Marzena..ja nie polonistka... i to moja pięta Achillesowa.... zawsze mi mówiono, że jestem jak druga Orzeszkowa..... zdania bez początku i końca..... zapisz nazwy rośłin, pooglądaj. Podzieliłam Ci na czas kwitnienia.... dobierając "chciane" kolory. I sprawdzone przez mnie odmiany .....

Ania nie chodzilo o styl tylko tak profesjonalny wykład otrzymalam z zakresu roślin skalnych, że stwierdziłam , że zielona jak żaba jestem Moglam użyć słowa, że po chińsku do mnie napisałaś
A najważniejsze, źe specjalistką od konstrukcji stnalowych jesteś !!! Od pisania są inni
Madzenka 22:05, 14 maj 2012

Zawsze mnie zastanawia kiedy ktoś na ogrodowisku pobije rekord, że z powodu świętowania kolejnej setki sto stronek nabije Nie wiem czy jasno sie wyraziłam, bo ja rownież Orzeszkowa nie jestem, tylko miałam być księgową ....
Madzenka 22:08, 14 maj 2012

anula_wn napisał(a)
ach Wy maturzystki !

Aniu już kiedys pisałam, że zamiast botoxu bukszpan nas odmładza
Mala_Mi 22:49, 14 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)

ach Wy maturzystki !

I żałoba za paznokciami
I kosiarkorobik
I wystrzałowe dresiki (ale ten trzeci punkt dotyczy tylko chyba Irenki )
anula_wn 22:53, 14 maj 2012

Marzena2007 napisał(a)

ach Wy maturzystki !

bukszpan i te inne atrakcje ogrodowe ! bo starzeją się babeczki co nic nie robią siedzą przed tv i ciacha podjadają ! nie jak my - gimnastyka z łopatą , skłony i przysiady darmo, nie trzeba za siłownię płacić !