Głowa,da jej się włoski zaszczepić było by fajnie Jak pokazujesz ogród w takich ujęciach to ja co mogę napisać że mię się podoba i chcę tak u siebie.A tak ogólnie to ogród angielski tworzysz taki nie w kancik i to mi się baardzo podoba
'Variegata' po naszemu 'Ptasie łapki'
Biało-kremowa z zielonym brzegiem
Tę mam najdłużej, a wcale pięknie się nie rozrosła...chyba miejsce jej nie służy, ale będzie przesadzana, to może odżyje.
Kiedyś
Teraz
To żaden wstyd, cos ty .. Ciesze sie że zaglądasz.
Ja tez juz nie ogarniam tago forum, tyle świetnych wątków, tyle pieknych ogrodów, tyle ispiracji i wiedzy ogrodowiskowej, tylu sympatycnych forumowiczów, tyle sie dzieje...... a do tego własny ogród do okiełznięcia, dom, praca, rodzina, przyjaciele......a doba tylko jedna...
Berberysów jest do wyboru i koloru, u mnie w większości te zwykłe, które tnę w różny sposób, zależy od miejsca i tylko na wyspie zostawiam bez cięcia, bo tam mieszkają wróble; nie cięte wyglądają super, ale potrzeba na to dużo miejsca; ....jakieś zielone mam, one pójdą na zewnątrz domu, od ulicy, bo tam mam bordowe, ale inne odmiany, o wąskich liściach
ja jestem w szoku, patrząc na twoją wisterię, moja obsypana pąkami, a z rh zaczyna Cunigham White i azalie japońskie
i Rubens ci kwitnie, zaraz biegam do was
to wyspa
Ten mój plan chyba na szczęście i nie szczęscie się zmini, widze że ten swierk po lewej wogóle nie urósł i nie wypuścił nowych pączków, w przeciwieństwie tego w prawym rogu, myśle że nic z niego nie będzie, i przemyślałam sobie i chyba nie dokupie śrebrnego świerka bo boje się że urośnie mi ogromny, a dosadze 3 tujki jakieś stożkowe w prostej lini, może być?
W końcu zaczyna mieć powiem, ze ja też w tym roku jestem ciekawa, jak to będzie, gdy wszystko bujnie, dopiero zobaczę, co skąd i dokąd przenieść
muszę wrócić na tę wyspę i do końca ogołocić gałęzie, aby był przewiew i przyciąć wkoło jałowce, bo na samej wyspie posadziłam dla ochrony przed chwastami bluszcze, jasnotę i coś jeszcze, ale co?
na rabacie za ławką ruszają hosty, liliowce i hortensje, powciskałam na jesień trawy i teraz dołożyłam brunnery
Witam wszystkich. Mam na imię Marta
Mieszkamy na lekkim wzgórzu nachylonym w stronę południową. Przed domem mamy skarpę którą obsadziłam w zeszłym roku. Jednak efekt mnie nie zadowala Jestem początkującą ogrodniczką i brak mi wyobraźni w tym temacie. Myślałam żeby poprzesadzać te rośliny i dołozyć jeszcze coś. Dodatkowo w tym roku chce przedłużyć skarpę w stronę domu.
Bardzo proszę o pomoc w zmianie wyglądu skarpy.
Wklejam zdjęcia skarpy w częściach gdyż ciężko jest zrobić zdjęcie calej skarpy z bliska.
'Amazon Mist'
Niższa od Frosted Curls i bardziej żółtawa. Też zimowała w garażu i też ją ciachnęłam, ale trochę odrosła.
Tak wyglądała przed pierwszą zimą
Tak teraz
'Frosted Curls'
Wyższa od Amazon Mist i bardziej zielona/srebrna.
Latem (na dole zdjęcia)
Teraz
Reniu, no wczoraj miałam gaduliński dzień, chyba przez pogodę
a tu mój nowy nabytek, zapora dla psów, aby na matę nie skakały do psa sąsiadów i do niej posadzę miskant cukrowy, bo zbyt inwazyjny, aczkolwiek śliczny, jak kwitnie
i może w końcu tam tej trawy nie zdeptają do gołej ziemi, wielka dość głowa, mojemu M. się nie podoba......a mnie ona śmieszy