Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Gardenarium"

Zapomniane byliny 07:41, 26 mar 2012

Do góry
Widziałam prawie niebieskie, i te mnie bardzo zachwyciły, Lubię wszystkie, nawet te zwykłe odmiany.
Cienisty mikrokosmos 07:35, 26 mar 2012

Do góry
O. Jeszcze mi sie przypomniało, dobra byłaby śliwa wiśniowa (Prunus cerasifera :Nigra") ale szcepiona na pniu, żeby korona była powyżej płotu, albo całkiem nisko szczepiona śliwa dziecięca (Prunus cistena) - też ma bordowe liście.
Cienisty mikrokosmos 07:33, 26 mar 2012

Do góry
Żeby nie zabierać miejsca na duże rośliny, na siatkę można gdzieś posadzić róże pnącą z powojnikiem.

A od sąsiada z lewej strony to bym zrobiła ekran z cisa lub choćby tujek Smaragd wyrównanych w poziomie, abyś miała ładne tło swojego ogródka.
Cienisty mikrokosmos 07:31, 26 mar 2012

Do góry
Jakbyś się nie mieściła z roślinkami które chcesz mieć, sadź je w donice, zaopatrz się w odpowiednią serię pojemników na wszelki wypadek. Hosty będą się miały w nich znakomicie.
Cienisty mikrokosmos 07:29, 26 mar 2012

Do góry
Nesa przestań pisać takie głupoty, za kilka chwil będziesz tak dumna ze swojego ogródka, jak nie wiem co. No i co a tego że jest taki malutki, ale uroczy
O jego wartości nie świadczy wielkość ani co tam rośnie, tylko to, ile Ci daje radości kiedy w nim przebywasz, albo kiedy coś zakwitnie, nawet jeśli to miałby nawet być mniszek, W końcu to też kwiatek, a osobiście uwielbiam wiosną takie dzikie trawnikii kwitnące na żółto

Uszy do góry i trzeba pooglądać formy na pniu.

Polecam:

trzmielinę Fortunego (kolorowe odmiany) są dostępne od 35 zł, miłorząb "Mariken" - koszt powyżej 100 zł, no i wypasionego cisa na pniu, ale on będzie dość kosztowny (400-800 zł) - niestety.

Można czasem trafić jakiegoś "cudaka" na kiju, nieokreślonego zupełnie, ale trzeba mieś szczęście żeby akurat się napatoczył

Ginkgo biloba "Mariken" jesienią

Ginkgo biloba "Pendula"

A może byś dodała gdzieś klona palmowego?

Cis na pniu

No i myślę, że miejsce na kulkę choć jedną się znajdzie, da określoną formę przez cały rok

Pogaduchy skowronków 07:13, 26 mar 2012

Do góry
Hortensje okryte kapturami bo minus 2 u mnie. Witajcie skowronkowo.
Bardzo łatwe ciasto z owocami 07:11, 26 mar 2012

Do góry
Mam bardzo podobny przepis, nazywam go ciasto wg Wineckiej, zawsze się udaje. Z tą różnicą, że proszek do pieczenia rozpuszczam w wodzie, pieni się i wlewam podczas miksowania.
Zawsze się udaje i każdy to upiecze
Cienisty mikrokosmos 01:19, 26 mar 2012

Do góry
Pomyślałam sobie, że na setny post warto wrócić do siebie, skoro założyłam wątek i od razu zaległ odłogiem
a jak już jestem przy nieużytkach, to znalazłam lepsze zdjęcie swojego wyjściowego "klepiska"

Monteverde, witaj u mnie jako prawdziwy "pierwiosnek" zauważyłam, że chodzisz spać równie późno jak ja

Marzena2007
Agnieszko witam serdecznie. W ogrodzie wschodnim i północnym możesz wyczarować krolestwo rododendronowe i hostowe. Sprawdź od ktorej do której godziny jest dokładnie oświetlony ogród teraz i latem. Będziemy doradzać.
Czy na wysokości 1-2 m mimo strony północnej nie ma doświetlenia? Wtedy może pnącza lub fajne drzewa i krzewy mogły by być doświetlone.

Marzenko, dzięki za odwiedziny. Strasznie podziwiam Twój dom, całą jego konstrukcję, a już szczególnie ogród zimowy (w tym miejscu przyznam się, że jeszcze nie wdepnęłam na wątek z "oficjalną" wizytą, ale to nadrobię ). Wiem, że rododendrony i hosty pewnie by się tu nieźle sprawdziły, ale potrzebuję tu czegoś jeszcze, najlepiej mocno kolorowego i kwitnącego przez większość sezony (oczywiście nie musi to być jedna i ta sama roślinka . Kwestię oświetlenia postaram się pokazać na rysunku poglądowym, ale to już jutro, gdy paint będzie chciał bardziej współpracować Tak czy inaczej zapraszam do doradzania, każdy głos jest ważny

gardenarium
Witaj Nesa. Przeniosłam Twój wątek do Naszych Ogrodów, abyś mogła dodać się na mapie Przecież ogród już jest

Masz bardzo bujną zieleń, ale co racja to racja - potrzeba mu roślin zimozielonych, aby w zimie też coś było. Jest dość wąsko na rabacie, ile metrów ma ten pasek od domu do siatki? Czy poszerzysz rabaty?

W tak malutkim ogródku trzeba ponasadzać piętrowo, czyli dać między niskimi roślinami sporo krzewów na pniach, jakieś trzmielinki na kiju, kalinę angielską, wiśnię Umbraculifera, bukszpany i cis na pniu, wtedy pod spodem też można coś sadzić, a górą też coś rośnie.

Miło mi Ciebie powitać w moich skromnych progach, Danusiu mam nadzieję, że przy całym Twoim ogrodowiskowym rozerwaniu będziesz przynajmniej od czasu do czasu zaglądać do mnie ze swoim gospodarskim okiem.
Absolutnie się zgadzam z koniecznością wprowadzenia pięter w tej części ogrodu. I, niestety, z tym właśnie mam duży problem. Bo o ile wsadzenie bylin czy jednorocznych mnie nie przeraża, o tyle na całej reszcie się już zupełnie nie znam Co do wielkości rabat, poszczególnych części itp, to juz pracuję nad planikiem.

Ell
Miałam podobną wielkość ogródka jak mieszkałam w Krakowie i wcale mi nie przeszkadzało, że ktoś z wyższego piętra podgląda.
Bedę zaglądała. Tylko nie pozbywaj się kolorów z ogródka.

A wiesz, Elu, że Twój ogród był jednym z pierwszych, jakie obejrzałam w całości (gdzieś w zamierzchłym sierpniu 2011 )?. Mi też nie przeszkadzają sąsiedzkie podglądanki, zwłaszcza jeśli chwalą kwiatki. Nieco gorzej mam z mieszkańcami wynajmowanego lokum - po jednej sobotniej imprezie wyniosłam z tego fragmentu ogródka przeszło 200 petów. Na szczęście w zimie zamieszkał tam ktoś nowy - miejmy nadzieję, że szanujący zieleń .

Mira
ja też wczoraj zakładałam wątek aby zdążyć .....

To jesteśmy niemal ogrodowiskowymi astralnymi bliźniaczkami będę Ci kibicować i wpadać z wizytami!
Przedogródek Iny 00:06, 26 mar 2012

Do góry
Tak myślę nad tym przedogródkiem i inspirująć się realizacjami gardenarium wykombinowałam z frontu coś takiego, co też może mogłoby łączyć skarpę z dołem. Nie myślę konkretnie o tych kolorach, ale głównie chodzi mi o podział. Wybaczcie jakość, ale paint to wybitnie nie mój "ding"
Co o tym sądzicie?
Oczywiście musiało by to być w towarzystwie kul i jakiegoś drzewka .
Ogród, Oogród, Ooogród 22:56, 25 mar 2012

Do góry
Na moją szkołę - zbyt pofalowane.

Może uspokoić to.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:50, 25 mar 2012

Do góry
Marzena2007 napisał(a)

U mnie trzmielina też sporo liści straciła, ale teraz - w ciągu kilku ostatnich ciepłych dni. W sumie, to zastanawiam się, czy to nie jakaś choroba, bo opadnięte liście były całe w czarne plamy.

Trzmielina gdy wypuszcza młode listki nagminnie gubi stare, taka wymiana liści. Jeśli jednak łiście były czarne to chyba jakiś grzyb ???

Mogą być grzyby sadzaki, gdy były miseczniki w sezonie.
Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:47, 25 mar 2012

Do góry
Piotrullo141 napisał(a)

Czy spokojnie mogę już się brać za aerację i wertykulację trawnika ? Jeśli tak to czy ważna jest kolejność tych dwóch zabiegów , czy może wystarczy jeden?

Kolejna sprawa to nawożenie i dosiewanie trawy... jaki nawóz proponujecie na początek sezonu.

... i teraz kolejne pytanie czy nie grozi niczym , że na trawniku będą leżały dwa nawozy.

Możesz się brać za zabiegi, ale najlepiej jeden z nich. W tym roku spróbuj płytką wertykulację przeprowadzić. Albo wertykulacja, albo aeracja.

Jako pierwszy nawóz - saletra wapniowa, szybko się rozpuszcza i daje dużo azotu potrzebnego po zimie.
Potem wieloskładnikowe do trawników.

Może zaszkodzić nawet jak leży jeden nawóz, bo tak prawidłowo to nawóz nie może leżeć na trawniku - powinien być najlepiej tego samego dnia rozpuszczony - inaczej spali trawnik.

O tym wszystkim jest w artykułach

https://www.ogrodowisko.pl/szukaj?utf8=%E2%9C%93&q=trawnika

Odnowa, regeneracja (wertykulacja, aeracja) trawnika 22:38, 25 mar 2012

Do góry
Jak zakwitną forsycje u Ciebie albo u sąsiada.
Topiary - formy strzyżone inne niż cis i bukszpan 22:31, 25 mar 2012

Do góry
Pas nawet lepiej. Kosić będzie łatwiej.

Kiedyś będzie tu pięknie ... 22:27, 25 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Jakie ciasteczko było na 100-tkę? Gratulacje

Danusiu MATKO CHRZESTNA ogrodowiczan dzięki tobie mnie wirus ogrodowiskowy pochłonął. Dziękuje za piękny stól, torcikiem sie poczęstuję, bo słodkości nigdy nie odmawiam
Na spotkanie Dolnego Sląska upiekę szarlotke czy serniczek z brzoskiwniami? Zdecyduj SZEFOWO
Mój kawałek raju 22:20, 25 mar 2012

Do góry
Przytnij, lepiej się rozgałęzią od dołu.
Nożyce szpalerowe ręczne i mechaniczne do cięcia 22:18, 25 mar 2012

Do góry
Sekator nożyce 8 jest większa od 7.
Fajnie się nimi docina, ale te mozna precyzyjnie wycinać wygodnie np. po jednej różyczce w całym pęku, bez szkody dla innych - kwitnących. Ostatnio docinałam suche liście.

Do cięcia topiarów są też nożyce owczarskie - sprytne i wygodne.

Nożyce szpalerowe ręczne i mechaniczne do cięcia 22:13, 25 mar 2012

Do góry
To są dobre narzędzia angielskie. Swoje mam rok, jeszcze ich nie ostrzyłam.
Są wygodne do cięcia bukszpanów i nie za wielkie.

Po cięciu

Kolorowy ogród na piasku 22:10, 25 mar 2012

Do góry
Ja też zaglądam i podziwiam.
A jakie są Wasze pomysły? 22:08, 25 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Nie wiem o jakie miejsce chodzi

Danusiu jestem na telefonie nie umiem linkowac ale na 22 stronie trzecie zdjecie to lewą strona kuli już nie taka ladna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies