Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka. 20:24, 26 lut 2014

Do góry
boguslawa_madejska napisał(a)
Ewa już się poprawiamJa to tanio kupiłam

Śliczna, a gdzie kupiłaś i ile dałaś ?
Wilcza Góra 20:21, 26 lut 2014

Do góry
prymula w mocno "winnym" kolorze dla entuzjastów czerwonego wina

U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 20:13, 26 lut 2014

Do góry
Sebek napisał(a)

Ukorzeniłem - i to z sukcesem
Tutaj akurat mam fotkę z budowy gabionu - nie mam lepszego zdjęcia , ale to jest dobre na potwierdzenie jak szybko potrafią urosnąć hortensje z jednego patyka
Te z tyłu po lewej ukorzeniłem w 2011 Latem miały po kilkanaście kwiatów

Jednak mają jedną wadę - są okropnie łamliwe....Lepsze są bukietowe
O ich rozmnażaniu poczytaj tu o
https://www.ogrodowisko.pl/watek/68-rozmnazanie-hortensji?page=1

Dzięki Sebciu,pozdrowionka :
Moja działka. 20:07, 26 lut 2014

Do góry
Dziś byłam na działce troszke porobiłamKwiatków coraz więcej

Minimalizm z odrobiną romantyczności 20:04, 26 lut 2014

Do góry
naskrobałam wreszcie plan mojej działki z wymiarami, najpierw część przydomowa

Moja działka. 20:00, 26 lut 2014

Do góry
Ewa już się poprawiamJa to tanio kupiłam
Wilcza Góra 20:00, 26 lut 2014

Do góry
zobaczcie jak fajnie wyglądają moje sasanki...jak "mokre piórka małego kurczaczka" ?
ta zieleń tylko nie bardzo pasuje....

a swoją drogą to nie wiem, co ja mam z tymi porównaniami...
ambrowiec jak "kurze łapki"
bazie jak "białe myszki"...
coś mi się te roślinki zezwierzęciły

Ogród Sylwii od początku cz.II 19:59, 26 lut 2014

Do góry
dziś wreszcie zrobiłam wianki ......się pochwalę

Leśne Wzgórze 19:54, 26 lut 2014

Do góry
Mathildis napisał(a)
Bogdzia na poniższym zdjęciu zauważyła, zresztą słusznie, że na moim Rh brak pąków kwiatowych,

Temu jednemu najwyraźniej coś nie odpowiada, na tę chwilę go podlałam, a jak zrobi się trochę cieplej to go poobserwuję.
Czy jeżeli teraz poobrywam pąki liściowe to jeszcze zdąży wytworzyć kwiatowe?

Poszłam obejrzeć pozostałe i na szczęście przedstawiają się, tak mi się wydaje, dużo lepiej:

chyba dobrze myślę, że te bardziej beczułkowate to pąki kwiatowe???

Nie obrywaj pączków bo to nic nie da . W tym roku nie zakwitnie chyba że sa pączki kwiatowe niewidoczne na zdjeciu. Dbaj o niego , daj nawóz i podlewaj w czasie suszy to zawiąze pączki latem a one zakwitną w przyszłym roku.Do oberwania jest jedynie brązowy pąk nico po prawej stronie zdjecia. Oberwij go razem z krótką łodyżką na której sie znajduje to krzak wypuści w tym miejscu nowe pędy.Na pozostałych są faktycznie pąki kwiatowe. Myślę że dobrze by było raz je podlac już teraz.
Ogrodnik Mimo Woli cd 19:41, 26 lut 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
Aniu to pewnie nornice jednak miały wyżerkę, sokoro nie mam tych irysków

Poczekaj, może głębiej posadziłaś... jak nie wyjdą to szybciej obstawiam kiepskie cebule..

A to widok... który jest kolorowy cały rok.. Nawet teraz wygląda jakoś.... wycinam co sie da.. na tempo i byle jak.. i robi sie pustynia....... jak ja nie lubię takich widoków.. dobrze że krokusy pocieszają..

W cieniu - zacieniona 19:40, 26 lut 2014

Do góry
Cleome wychodzi ....takie całkiem malutkie...nie martwcie się,będą.
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:35, 26 lut 2014

Do góry
Dzisiaj jak pisałem zakupiłem sekator i pociachałem hortensje - trochę żal mi ich - były takie ładne....

Teraz jest łyso.,... W prawym dolnym rogu została masa miejsca (na oko 1mx0,5m) na nowe badylki Ale stare co zimują w przechowalniku Uprasza się nie patrzeć na niedobitki bukszpanowe....Muszę je chyba podlać, bo rudzieją z dnia na dzień.....

Jeszcze poproszę o termin stosowania siarczanu magnezu - bo dziś również go zakupiłem Ale intuicja mi mówi, że jak rośliny ruszą to trzeba je nim potraktować....

Na koniec krokus i spadam do obowiązków

Moje ukochane miejsce na ziemi 19:34, 26 lut 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
liliowce szaleją

A tu gały mi wypadły z orbit ... ale wielkie..
W cieniu - zacieniona 19:31, 26 lut 2014

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Na cleome poczekaj,u mnie wschodzi nierównomiernie.Wczoraj pierwsze wypikowałam...inne jeszcze małe i wychodzą następne.Mam trochę w zapasie...może podesłać?

tak wygląda popikowana wczoraj ...

Czekam cierpliwie Bogusiu, napewno wzejdzie więcej, moja trochę później wysiana. Dziękuję Bogusiu, nawet z tej jednej roślinki będą własne nasionka
W cieniu - zacieniona 19:21, 26 lut 2014

Do góry
Czy to jest trawa kosmatka?
W cieniu - zacieniona 19:20, 26 lut 2014

Do góry
JoannA napisał(a)

Jak najbardziej Bogusiu, nawet wskazane. Wystawiaj stopniowo na balkon, a później jak będzie ciepło to możesz ją na noc zostawiać. W ubiegłym rorku wiosna była późna, nie było możliwości wcześnieh zahartować roślinek i tak sie do maja przeciągnęło. Może uda Ci się wysadzić ją wcześniej, wszystko zależy od pogody.
Ja swoją chyba za tydzień wypikuję, muszę jeszcze ziemię kupić. Werbena już powschodziła, naładniej powschodziły naparstnice i ostróżki, i mam 1 cleome Wyczytałam gdzieś że powinnam nasionka przezmrozić, a ja tego nie zrobiłam. Czekam jeszcze cierpliwie, może coś jeszcze wyjdzie.
Na cleome poczekaj,u mnie wschodzi nierównomiernie.Wczoraj pierwsze wypikowałam...inne jeszcze małe i wychodzą następne.Mam trochę w zapasie...może podesłać?

tak wygląda popikowana wczoraj ...
Rododendronowy ogród II. 19:19, 26 lut 2014

Do góry
agata19762 napisał(a)
Bogdziu ...wracając do tematu wiewiórek ....
czarne lubią wspinać się po ścianach domów ( u sąsiada )

hihihi moje też próbowały, ale marnie im szło. Ta ze zdjęcia musiała mieć niezłą motywację, może przy dachu jakieś ptaszki gniazdo mają.

Bogdziu znów proszę w wolnej chwili spójrz na zdjęcia moich RH
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 19:18, 26 lut 2014

Do góry
Nula napisał(a)
Niedawno Szefowa wysyłała wszystkim chętnym nasiona werbeny .Sebek a Ty swoje patyki hortensjowe ukorzeniałeś kiedyś?

Ukorzeniłem - i to z sukcesem
Tutaj akurat mam fotkę z budowy gabionu - nie mam lepszego zdjęcia , ale to jest dobre na potwierdzenie jak szybko potrafią urosnąć hortensje z jednego patyka
Te z tyłu po lewej ukorzeniłem w 2011 Latem miały po kilkanaście kwiatów

Jednak mają jedną wadę - są okropnie łamliwe....Lepsze są bukietowe
O ich rozmnażaniu poczytaj tu
https://www.ogrodowisko.pl/watek/68-rozmnazanie-hortensji?page=1
Moje ukochane miejsce na ziemi 19:09, 26 lut 2014

Do góry
w moich stronach dużo jest czarnych wiewiórek,

wygląda na to, że lubią wspinać się po ścianach domów ( u sąsiada )

Moja "przyziemna" :) pasja 19:09, 26 lut 2014

Do góry
Aktualnie zajmuję się tym miejscem w moim ogrodzie, choć tu właściwie to jeszcze "moja działka", a nie żaden ogród:

Karmnik jest tragiczny, ale jeszcze mu darowałam w tym sezonie.

W szerszym ujęciu wygląda to tak:

Teren jest w miarę dobrze wyrównany, na zdjęciu widać dużo większy spadek, niż jest w rzeczywistości.

Tu gdzie widać poszarpaną skarpę powstanie wspominany już wielokrotnie murek oporowy. W poniedziałek zaczęłam własnoręcznie robić wykop pod fundament. Dziś kontynuowałam, ale zdjęcia "po" nie zrobiłam, bo było już ciemno.

Przed rozpoczęciem dzisiejszych pracy było tak:

Dobrnęłam już prawie pod thuje. Kopie się łatwo, bo na tej głębokości mam już czyściutki piaseczek .

Murek utworzy "L" i donica obejmie thuje i jeszcze kawałek za nimi. Wzdłuż siatki planuję serby, a przed nimi jeszcze nie wiem dokładnie co, ale pewnie trawy, werbenę, szałwie, to miejsce nasłonecznione przez cały dzień.

Priorytet na ten rok to duże drzewa i żywopłoty. Chcę, aby "zasłony" już jak najszybciej rosły. Może jeszcze w tym tygodniu rozejrzę się za kopanymi świerkami.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies