Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » ogrodoweimpresjejolki

ogrodoweimpresjejolki

Milka 15:31, 31 mar 2014

hanka_andrus napisał(a)
Mimo lubienia ogrodowego zmęczenia, przeciągania liny nie polecam.
Lepiej odpuścić jeden dzień, niż potem cały tydzień kwękać.

Haniu, takie słowa codziennie od męża słucham, zatem Jolu słuchaj się
Milka 15:33, 31 mar 2014

jotka napisał(a)

Szczegóły podam Ci Aniu po południu, jak Marek wróci, bo to On zamawiał przez internet u producenta. U nas jak na złość nie można było w sklepach kupić. Wiem, że ma 1 m wysokości, bo taka była siatka.

A wczoraj na kolejnej porządkowanej rabacie wypatrzyłam pierwszą sasankę przygotowującą sie do kwitnienia

Jaka wielka kępa, będzie na co patrzeć
Te maty świetne są, rosliny na ich tle zyskają, ale się Marek napracował, bo ty mam nadzieję, tylko paluszkiem
jotka 19:32, 31 mar 2014

Czytam w różnych watkach o Waszych walkach z chwastami. Czasami nawet nazwy tych nieproszonych gości zapamiętuję. I co?
I okazuje się, że to czego staram się pozbyć już drugi sezon to gwiazdnica - małe toto, ale złośliwie plenne. Przybyło do mnie zapewne w worku ziemia ogrodową Miałam wzbogacić i rozluźnić moją swoja rodzima glebę, a tymczasem sprowadziłam sobie przy okazji nieproszonego gościa ...

Walkę widzę długotrwałą ....

hanka_andrus 19:42, 31 mar 2014

Gwiazdnica szybko kwitnie i szybko zawiązuje nasiona, a do tego jeszcze korzeni się natychmiast.
To walka z wiatrakami.Ale usuwać trzeba. Współczuję.
Gabriela 19:46, 31 mar 2014

Jolu, właśnie przed chwilą wróciłam do domu i skończyłam ją wyrywać z truskawkowych skrzyń. Pozostały mi jeszcze dwie warzywne. Gwiazdnica pięknie rozmnożyła mi się w kompoście, chyba nie w całym, ale pojawiła się masowo w postaci kożucha w skrzyniach i rabatce hortensjowej. Niemal nie do wyplenienia, bo pod ziemią tworzy gęstą pajęczynę cieniutkich korzeni.
Pocieszę Cię tylko tym, że jest tzw. rośliną wskaźnikową i rośnie tam, gdzie jest w glebie dużo azotu. W moim kompoście jest go dużo niewątpliwie, więc i na Twoich rabatach musi jej być bardzo dobrze. Ergo - masz żyzną ziemię w ogródku.
jotka 19:47, 31 mar 2014

hanka_andrus napisał(a)
Gwiazdnica szybko kwitnie i szybko zawiązuje nasiona, a do tego jeszcze korzeni się natychmiast.
To walka z wiatrakami.Ale usuwać trzeba. Współczuję.

No to już czuje się jak Don Kichot
Ale są też samo rozsiewające, które lubię

Joku 20:07, 31 mar 2014

Odwiedzam znajome Ogrodniczki.
grembosia 21:18, 31 mar 2014

Fajna ta mata trzcinowa, ogród zyska na przytulności.
Wiosna już na całego zagościła u nas, nie możemy narzekać na pogodę, prawda.
Pozdrawiam pracusia
paniprzyroda 21:33, 31 mar 2014

Z matą będzie efekt, który Cię zadowoli Na jednolitym tle rośliny dużo zyskują, widzę to u siebie, chociaż maskownic mam niewiele. Pozdrawiam na nowy tydzień
jotka 22:22, 31 mar 2014

Gabriela napisał(a)
Jolu, właśnie przed chwilą wróciłam do domu i skończyłam ją wyrywać z truskawkowych skrzyń. Pozostały mi jeszcze dwie warzywne. Gwiazdnica pięknie rozmnożyła mi się w kompoście, chyba nie w całym, ale pojawiła się masowo w postaci kożucha w skrzyniach i rabatce hortensjowej. Niemal nie do wyplenienia, bo pod ziemią tworzy gęstą pajęczynę cieniutkich korzeni.
Pocieszę Cię tylko tym, że jest tzw. rośliną wskaźnikową i rośnie tam, gdzie jest w glebie dużo azotu. W moim kompoście jest go dużo niewątpliwie, więc i na Twoich rabatach musi jej być bardzo dobrze. Ergo - masz żyzną ziemię w ogródku.

Wolalabym wskaźnik azotu mieć w innej postaci ....
A gdy juz pousuwan duze kwitnace rosliny, to widzempelno malutkich siewek
Czyzby wyjalowienie gleby bylo najlepszym sposobem pozbycia sie tego chwstu?