Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Co i jak? Nowicjuszka 10:47, 28 kwi 2016

Do góry
Dobra Toszka kawę mam, więc mogę na "trzeźwo" myśleć
To jest południowa strona ogrodu, skarpa w której posadzone są tuje ma w najwyższym miejscu ok 1 m wysokości, rabata ma ( to co jest nad skarpą) 2,5m szerokości. W granicy bięgnie linia wysokiego napięcia i telekomunikacji dlatego nie chcę wysokich drzew, a żywopłot będzie utrzymany na h=2m

I teraz może w punktach będzie łatwiej
1. wiąż i hosty zostają jak jest
2. hortensje vaniliowe ( 2m wysokości i 1,5m szer.) zostawiamy 3 szt, a przed nimi różanecznik schneekrone (wolno rosnący do 1m wysokości i 1,3 szer.) też 3 sztuki.
3. Magnolia Genie (3-4 m wysokości), a za nią 4 miskanty variegatus, a przed hortensja bobo
(0,8 wysokości i 1m szer.) 3, czy 4 sztuki?
4. miskanty variegatus 2 szt. brzoza young, lawenda, kulki bukszpanu?
5. miskanty variegatus 7 szt. zawijas z bukszpanu, a w nim jabłoń royalty, czosnki
6. róże the fairy 4 szt. przed nimi lawenda, i dalszy zawijas z bukszpanu
7. hortensje limonkowe (1,5m wysokości i 1,2 m szer.), tylko z czym ????
8. morning light 2-3 szt. bukszpany kule, turzyca bronze form, szałwia omszona

zwróć uwagę też na 2 wersję krótszego boku
Mirkowy ogród (początki) 21:19, 27 kwi 2016

Do góry
Mirka napisał(a)
Frezyjko dla ciebie wschodząca po trzech dniach szałwia Marleau blu
Dziękuję za nasionka

To super...ale szybko moja jakaś niedopieszczona, może sobie dosieję.
Mirkowy ogród (początki) 21:00, 27 kwi 2016

Do góry
Frezyjko dla ciebie wschodząca po trzech dniach szałwia Marleau blu
Dziękuję za nasionka
Ogród wyrozumiały 18:38, 27 kwi 2016

Do góry
Gosia chyba dobrze Ci się wydaje ,ze poletka roślin są za duże ,jak pod chodzę blisko to połacie....
Z drugiej strony jak patrzę z daleka to ju nie...
ale skłaniałabym się na większe poszatkowanie tylko matko jak wtedy te poletka poukładać...już całkiem nie wiem.
Bergenia jak najbardziej nadaje mi się.

Szałwia trzmielin nie zasłoni,bo to ta niska .
Ogród wyrozumiały 17:22, 27 kwi 2016

Do góry
Na tym zdjęciu robionym od góry trudno mi złapać skalę i wydaje się, że poletka roślin są za duże.
Jednak na wcześniejszym zdjęciu od przodu poletka są już mniejsze i opierając się na nim przy kulkach nie dawałabym elementów pionowych. Wydaje mi się, że zasłoni to co stoi pod potem.
Co najwyżej dołożyłabym kilka kulek bukszpanowych różnej wielkości, ale to Ty musisz ocenić, bo tam jesteś na miejscu i widzisz skalę.

Jeśli pionowe elementy np berberysy to bardziej z boku niż na wprost narożnika. Np w tym trójkąciku między żurawkami a Genią. Pionowe berberysy a w nogach turzyce?
I jeszcze trzmielina koło trzmieliny mi nie pasi.
Zastanawiam się czy szałwia w 1 rzędzie nie zasłoni trzmielin. Może ją dać po łuku od prawa w lewo a trzmielina raczej z przodu?

A analizując gatunki, to są kolorowe licie żurawek, drobne trzmielin, kwiaty szałwii. Można coś wymienić na duże liście, np bergenia lub/i kępki trawek.
Pytanie jeszcze co będzie kwitło latem. Tylko szałwia? Bo to dość duże poletko.
Ustal ile godzin świeci tam słońce.
Co i jak? Nowicjuszka 12:51, 27 kwi 2016

Do góry
Może teraz będzie to lepiej widoczne. Nie zwróciłaś uwagi, że jest tam wejście na taras i przejście do przodu budynku. Jest ono wąskie, po posadzeniu tui zostaje ok 1,5m, po 2 tam jest cały czas cień ( za budynkiem) dlatego tam chcę wcisnąć jeszcze drewutnię i kosze na śmieci. Na tej rabacie z drzew są tuje, wiąż holenderski, brzoza Young, magnolia Gene, jabłoń royalty. Z krzewów hortki bobo, limonkowe i vaniliowe, różaneczniki, bukszpany, z traw miskanty Variegatus i Morning Light, stipa. Co do kwiatów to róże, czosnki, lawenda, szałwia, kocimiętka, ostróżki, hosty. Chciałam tam jeszcze dać perovskia, bo mi się podoba

Jak można tego nie czuć hm mm

Ogród wyrozumiały 10:59, 27 kwi 2016

Do góry
Olili napisał(a)
Mam dylematy odnośnie mojego narożnika...
wkleję zdjęcia .
Prosiłabym o jakieś sugestie, bo si gubię...

(Trzmielinę gaiety i szałwię blue compact mam)

Iza pola wyznaczyłaś oki, widzę że na łączeniu starałaś sie wpasować bukszpany . Ja osobiście nie przepadam za tak wyrazistymi rabatkami, dla mnie za mocne zestawienia. Ale jeśli TY lubisz to sadź i co Ty masz tam za drzewa ? rabatkę chcesz uporządkowaną, a drzewka taki misz masz chyba że to takie założenie jest specjalne Ja wolałabym trzy jednakowe.

Aha jak dużo liści to nie wygrabisz ich z trzmieliny, może lepiej takie rośliny które znikają na zimę, wiosną sprzątasz i wychodzą dopiero... może trawy jednak ? zieleń i limonkę dadzą Ci seslerie, szałwia jest super, też kupiłam, a żurawki weź pod uwagę że niektórzy mają sporo opulchniaków i wywalają je zastępując trawami...poza tym wiosną należy mocno je czyścić, ale to chyba wiesz... jak mi się jeszcze coś nasunie to napiszę, ale może ktoś jeszcze się wypowie..
A Ty wcale nie musisz liczyć się z moimi radami, to Twój ogród i urządzasz go tak jak TY chcesz
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:06, 27 kwi 2016

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Jak w raju normalnie tyle kwiecia jak miło oko zawiesic

Podobaja mi sie tulipany jak maja te usteczka jak do całusa ściśnięte i pomalowane szminka hihi

Juz Ci szałwia rusza kolorkami? A te białe to piwonie?

Masz gdzies fotę tego opakowania z L bo ja nie mam . Twoje maja chyba inny kolor ale fotki przekłamują
no właśnie one takie liliowe są, słabe nie lubię takiego koloru. Na opakowaniu piękne różowe były i się skusiłam, po południu cyknę zdjęcie opakowania

To białe to funkia White Feather
Od nowa ... na przekór wszystkim 10:02, 27 kwi 2016

Do góry
Jak w raju normalnie tyle kwiecia jak miło oko zawiesic

Podobaja mi sie tulipany jak maja te usteczka jak do całusa ściśnięte i pomalowane szminka hihi

Juz Ci szałwia rusza kolorkami? A te białe to piwonie?

Masz gdzies fotę tego opakowania z L bo ja nie mam . Twoje maja chyba inny kolor ale fotki przekłamują
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 17:47, 26 kwi 2016

Do góry
ren133 napisał(a)

Może być ... chociaż dla mnie szałwia ciekawie wygląda z bardziej przewieszającą się trawką

Sesleria u mnie nie do kupienia , A może też jakiś carex? Bronco? Albo beatles?Czy jednak zaryzykować z AM?
Tu ma być ogród :) 09:08, 26 kwi 2016

Do góry
MAD napisał(a)

Super ta szałwia. Ja się boję podzielić moją zeszłoroczną. JAkoś mam wrażenie, że mi padnie jak sie za nią wezmę...

ja zaryzykowałam, patrzę codziennie czy nie klapła, do dziś było ok.
Tu ma być ogród :) 08:50, 26 kwi 2016

Do góry
lindsay80 napisał(a)

one rosną jak na drożdżach.
Kupiłam w zeszłym roku 15.05, teraz sadzonki po podziale są znacznie większe niż w momencie zakupu.

Posiałam też nasiona i ładnie wzeszła także zapowiada sie, że szałwii u mnie będzie sporo, no chyba że ta podzielona padnie, a siewki zeżre mszyca, bo juz się do nich dorwała.

Super ta szałwia. Ja się boję podzielić moją zeszłoroczną. JAkoś mam wrażenie, że mi padnie jak sie za nią wezmę...
Salvia - szałwia 06:01, 26 kwi 2016

Do góry
Moja szałwia już podzielona. Z każdej zrobiłam po cztery, wcale nie małe sadzonki
Bardzo łatwo się dzieli rękami.
Wszystkiego po trochu 13:47, 25 kwi 2016

Do góry
Przeniesione do domu rozsady, w obawie przed przymrozkami
pomidorki

złocień kaukaski i rozplenica jednoroczna

szałwia jednoroczna i werbena jeszcze ni przepikowana

Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 10:50, 25 kwi 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Liatry białe i niebieskie, i szałwia muszkatołowa od Ciebie bardzo ładnie rosną Kiedy mogą iść do gruntu? Oczywiście po zahartowaniu. Na razie są w domu.

Widziałam, Ewuś zdjęcia siewek. W maju na rabatkę możesz dać. Jak się tylko ociepli, to ja też będę wysadzać, bo w doniczkach się męczą w tym tłoku, który im zafundowałam
Orliki jeszcze chwileczkę...
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:22, 24 kwi 2016

Do góry
Sebek napisał(a)

Sesleria

Może być ... chociaż dla mnie szałwia ciekawie wygląda z bardziej przewieszającą się trawką
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 21:18, 24 kwi 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

To mnie zmartwiłaś. Chciałam powtórzyć Twoje połączenie szałwii z AM . Masz pomysł z jaka inna trawą oprócz FC mogłaby ciekawie wyglądać szałwia różowa?

Ze stipą? albo jakąś brązowa trawką ... ale poczekaj może AM jednak ruszy i będzie równie ładna jak w ubiegłym roku
Mały balkon prostokątny 17:18, 24 kwi 2016

Do góry
Witam serdecznie

Na forum jestem nowa. Mam kilka pytań, które zapewne dotkną wielu wątków. Jestem posiadaczką niewielkiego balkonu (8 m2) z ekspozycją północno-zachodnią. W tym roku za punkt honoru postawiłam sobie stworzenie namiastki ogrodu. W pierwszej kolejności zaczęłam czytać fora i biegać po centrach ogrodniczych. Mam wrażenie, że im więcej czytam tym mniej wiem
Na balkonie wstępnie chce mieć dwie donice jedną dużą, w której zasadzę:
Miskant chiński
Werbena patagońska
Szałwia omszona
Ostnica miękka
W drugiej ma być drzewko tylko jeszcze nie wiem jakie.
Te rośliny wybrałam bo widziałam zdjęcie, na którym pięknie razem wyglądały.Czytałam trochę o nich ale wole się jeszcze upewnić:
czy te rośliny przetrwają zimę ?
czy mogą razem rosnąć, chodzi mi o warunki co do gleby i ekspozycji ?
jak duża powinna być donica i z jakiego materiału?
jakie drzewko mogę zasadzić w donicy?
Posiadam też działkę, na której stoi szopka, więc rośliny na zimę mogę do niej wnieść albo zakopać w ziemi.

Z góry serdecznie dziękuje za pomoc.
Ogród od nasionka... z widokiem na Lanckoronę 16:22, 24 kwi 2016

Do góry
Liatry białe i niebieskie, i szałwia muszkatołowa od Ciebie bardzo ładnie rosną Kiedy mogą iść do gruntu? Oczywiście po zahartowaniu. Na razie są w domu.
Jak "ożywić" mój szmaragdowy ogród 14:03, 24 kwi 2016

Do góry
Asiuniaa napisał(a)

To mnie zmartwiłaś. Chciałam powtórzyć Twoje połączenie szałwii z AM . Masz pomysł z jaka inna trawą oprócz FC mogłaby ciekawie wyglądać szałwia różowa?

Sesleria
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies