Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogródek Iwony II

Ogródek Iwony II

Zana 23:25, 30 maj 2016

Iwonko bardzo Ci dziękuję za zdjęcia różyczek. Twoje tegoroczne lepiej wyglądają niż moje, pewnie mają więcej słońca, bo u mnie to prawie wszędzie półcień jest i trochę ryzykuję z tymi różami. Ale jedno zaskoczenie przy obchodzie w ubiegły czwartek przeżyłam: tegoroczna Munstead Wood pokazała osiem! pączków. No szok! A jeszcze parę dni wcześniej nic tego nie zapowiadało.
Podobnie jak Ty planowałam Melica ciliata do róż. Mam na działce trzy sztuki tej trawki z ubiegłego roku. Teraz wypuściła już kłosy i trochę się zdziwiłam, że taka wysoka jest (ok. 70-80cm). No ale zonk przeżyłam w sobotę rano, jak zobaczyłam jak ona się po deszczu położyła całkiem poziomo na ziemi. Nawet zdjęcie miałam zrobić z myślą o Tobie, ale kurcze zapomniałam. Mam tylko takie jak jeszcze stoi i widać ją tam trochę. Jak byś chciała to wstawię fotkę u siebie, ale nie za wiele ją tam widać

Dobra decyzja z przesadzeniem tych szmaragdów spod tarasu, ale podziwiam odwagę! Hortensje zdecydowanie będą się tam lepiej prezentowały niż tuje. Twoi chłopcy super domki zrobili, szkoda że moi obaj kompletnie nie mają zacięcia do takich robótek. Myślę, że do przywrotników przy anabelkach możesz spokojnie dodać szałwię. Szałwia i przywrotniki mniej więcej równo kwitną i to jest świetne zestawienie, a anabelki jednak później zaczynają. Wtedy jest już po szałwii i przywrotnikach. A metamorfoza łubina faktycznie mocno zaskakująca! Ale mnie się ten fioletowy kolor nawet bardziej podoba niż różowy. Taki niespotykany jest.

Jeny, chyba jeszcze nigdy nie napisałam tak długiego posta
frezja 23:37, 30 maj 2016

Iwk4 napisał(a)

Ania, a ty kupowałaś nasionka, czy sadzonki? Bo ja chciałam je, ale nie znalazłam nasion. Teraz już nie mam miejsca.

Wysiałam tyle, że mogę całą wieś obdzielić nie doczytałam,że to takie krzaczyska mało tego...to jeszcze sadzonki dokupiłam...ot, ogrodnik
AnnaCh 23:43, 30 maj 2016

frezja napisał(a)
Wysiałam tyle, że mogę całą wieś obdzielić nie doczytałam,że to takie krzaczyska mało tego...to jeszcze sadzonki dokupiłam...ot, ogrodnik
Dzisiaj Amelka też pisała, że wysiała pełno
A ja wsadziłam w doniczki ze sześć ziarenek, z tego pięć wyszło i mi starczy
No to macie już doświadczenia na przyszłość.
Iwonka, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie na targu kobitki mają rozsady jarmużu. Może z jeden krzaczek upchniesz? Podobno to najzdrowsze warzywo
frezja 23:56, 30 maj 2016

AnnaCh napisał(a)
Dzisiaj Amelka też pisała, że wysiała pełno
A ja wsadziłam w doniczki ze sześć ziarenek, z tego pięć wyszło i mi starczy
No to macie już doświadczenia na przyszłość.
Iwonka, nie wiem jak u Ciebie, ale u mnie na targu kobitki mają rozsady jarmużu. Może z jeden krzaczek upchniesz? Podobno to najzdrowsze warzywo

Za 1,50 nabyłam..pazerna
Iwk4 00:00, 31 maj 2016

Aniu, Melica jest zamówiona, dziś dałam zapytanie, kiedy otrzymam przesyłkę, bo przez długi weekend wszystko się opóźniło. Jutro wysyłają.
Zamówiłam:
Perłówka Orzęsiona (Melica Ciliata) na rabatę różaną. A że mam ichwięcej (tych rabat), to dziś chciałam domówić, ale już się nie dało ...
Trzcinnik krótkowłosy (Calamagrostis brachytricha) - ten mi się spodobał, na razie pójdzie w zamian za Variegatusa jako tło do baronów. Czy się sprawdzi - zobaczymy. Jak nie, znajdę mu inne miejsce.
Miskant chiński 'Gracilimus' (Miscanthus chinensis) - nie mogłam odżałować jego straty w ogrodzie - zastąpi na rabacie lawendowo - werbenowej Miskanta Grosse Fontanne, bo nie daje znaków życia

Ciekawa jestem Aniu, czy Melica się podniosłą
Teraz ulewy są nieciekawe, sporo roślinek się kladzie.
Chcę ją na tą rabatę do róż herbacianych:

O szałwii myślę. Pierwszy sezon mam kilka sadzonek szałwii karadonna, jeszcze dobrze nie widziałam jej w akcji. Mam też kilka szałwii NN, a właściwie dzieci mojej jedynej szałwii kupionej kilka lat temu na zasadzie "Będzie pani zadowolona " Ta jest wysoka.

Jak dostanę szałwię niższą, to dosadzę. Chwilowo Ogrodowisko szałwię wykupiło

Aaaaaa ,i melduję, ze anabelki mają pąki kwiatowe
I stwierdzam,ze mam strasznie dużo gatunków roślin. Ciągle coś kwitnie i nie nadążam nawet napisać, co i gdzie
Iwk4 00:03, 31 maj 2016

Kurcze, nie mam jak na rynek jechać, bo to w miasteczku, a ja w pracy. Zlecałam córci, a ona teraz pracę załapała i chwilowo zong.
Muszę sąsiadki się zapytać, czy się nie wybiera do miasta.
Iwk4 00:12, 31 maj 2016

Margerytki:

Kamasje, firletka i kosaćce - łączka
Iwk4 00:19, 31 maj 2016

Kurcze, dostałam od Makkasi siewki jarzmianki.
Jutro muszę sprawdzić, czy ich dziś nie wypieliłam. Jeśli tak, za karę będę musiała sobie odkupić kilak sadzonek
bacowa 06:05, 31 maj 2016

Szałwie karadonna powiadasz że posiadasz....., będzie pani bardzo zadowolona.
Jarzmianka się rozsiewa, czy Makasia siała ją ?
Zana 06:24, 31 maj 2016

Czy Melica się podniesie zobaczę w sobotę, też jestem ciekawa. Szałwia Caradonna bardzo wysoka jest, u Siakowej parę dni temu widziałam, to monstrum jest. Masz tyle roślin, że nie dziwne że ciągle coś kwitnie, to super. Masz zasłużoną nagrodę za tyyyle pracy.