Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogrodnik Mimo Woli cd 12:16, 26 lut 2014

Do góry
Pokażę obiecane różnice w posadzonych cebulach.. jak szybciej startują cebule już posadzone wcześniej... krokusy te same, od tego samego dostawcy... sadozne w takim samym czasie... tylko o rok różnicy.. warunki te same..bo też pod tymi samymi cyprysami rosną... ta sama wystawa i gleba.. i sąsiedztwo innych roślin... to przedłuzenie pierwszej rabaty..

Sadzone w 2012

A to w 2013

Reszta może wieczorkiem.... lecę do ogrodu....
Jurajski Ogród 12:15, 26 lut 2014

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
No dobra, podzielę się z Wami Proszę się częstować - świeżutkie, prosto z piekarnika:

Ale narobiłaś apetytu. Ty to jesteś super Pani i domu i ogrodu.....
Ogrodnik Mimo Woli cd 12:12, 26 lut 2014

Do góry
Gosia - współczuję remontu.. goń chłopaków do roboty niech szybko kończą..

Tosia - w zupełnym cieniu to cebulowe kiepsko rosną.. coś słoneczka muszą mieć ...

Agacia - stripsy to opaski zaciskowe.. jak do kabli elektrycznych... ja jestem zwolennikiem maliny Polana, owocuje latem do późnej jesieni.. i to jedyna odmiana której robale nie lubią... nie trzeba zaglądać do środka czy robaczka nie ma.. owoce duże , soczyste. Malina bezobsługowa, ale jak każda malina lubi leźć na boki. Posadź w jakimś obrzeżu.. to ją ujarzmisz

A ja walczę z wycinaniem w ogrodzie.. masakra... nie wiem co zdeptałam, nie pamiętam gdzie co sadziłam... powycinam z grubsza, a reszta zabiegów pielęgnacyjnych jak podrośnie mi wszytko, bo szkoda deptać..
To wyłysiłam wczoraj....

Źródełka, ciurkadełka, inne elementy wodne 11:56, 26 lut 2014

Do góry
Mój zbiornik po przykryciu wyglada tak: i z tych kamieni ma tryskac woda albo na tym położę kamień i z niego będzie płynęła woda
w Oborze też mogą być ogrody 11:39, 26 lut 2014

Do góry
malgorzata_szewczyk napisał(a)
Alu masz moje krokusiki puki co I miłego tygodnia życzę

Z 2 dniowym opóźnieniem ale bardzo dziękuję za śliczne kwiatuszki
Dziś już środa, czyli za 2 dni weekend
buziaczki Gosiaczku
W kamiennym kręgu od początku 11:33, 26 lut 2014

Do góry
GorAna napisał(a)
Małgosiu, Ewciu, Iwonko, Bogusiu, oto dowód na to, że nie próżnuję

Aniu, tempo masz zawrotne, a efekt
Świetny pomysł na ogrodowy temat. Jaki wymiar tego krzyżykowego obrazu, bo alb nie podałaś, albo przeoczyłam ?

Tulipankom życzę szczęścia w nadchodzących dniach

pozdrawiam i trzymam kciuki aby każdy krzyżykowy listek był na swoim miejscu
Szmaragdowy Zakątek 11:05, 26 lut 2014

Do góry
Masz przepiękny ogród.

A w nim takie urokliwe cacko.......
Ogródek Anity 11:04, 26 lut 2014

Do góry
Anitko, odpowiadam zgodnie z prośba u Ciebie . To czy ciąć powojnik czy nie to głownie zależy od odmiany, kiektóre późnokwitące trzeba ciąć i juz a te wcześniekwitnące wcale. Napisz jakie masz to sprawdzimy. Ja generalnie młode rośliny , posadzone w zeszłym roku, tnę nisko żeby sie wzmocniły . Wszystkie inne tnę zgodnie z zaleceniami dla danej odmiany. Zawsze zostawiam etykiety z nazwa ( bo mam grubo ponad 20 sztuk i potem nie pamietam co gdzie rośnie...) i mam tez zrobimy plan na kartce na wypadek zniszczenia etykiety, i dokładnie zgodnie z zaleceniami tnę. Liście stare na tych powojnikach których nie trzeba obcinać delikatnie usuwam ręcznie, listek po listku... Niektórzy zalecają zostawić ale ja zauważyłam że one często gniją jeśli pogoda jest deszczowa i zagrażają całej roślinie choroba, zreszta tak zalecał Pan Szczepan Marczyński wiec tak robię . Po usunięciu liści wyglada tak

Szkoda ze przed usunięciem nie zrobiłam zdjecia... Zobaczyłabyś różnice
Ogród Janiny 11:01, 26 lut 2014

Do góry
Bogusiu u mnie pochmurnie i chłodno . Wczoraj trochę popracowałam w ogrodzie ale wiatr mocno wiał i wróciliśmy z wnusiem do domu ..

Jak widać wnusio przy wodzie , dobrze że się nie pośliznął bo wpadł by do wody i zięć miałby pretensję do mnie że nie potrzebnie nalegałam na ten zbiornik ..

krokusy już zaczynają kwitnąć ..

nawet biały bratek pokazał pierwszy kwiat ..

bazie i leszczyna tez już kwitną

lawenda ładnie się trzyma , przytnę ja w marcu bo teraz są jeszcze mroźne noce widać już nowe igiełki . ..

wreszcie pokazały się i moje ranniki ..

Ogród w cieniu brzozy 10:57, 26 lut 2014

Do góry
Olu, dziękuję za pozdrowienia - przywitam Cię hortensją
...niekończąca się opowieść... 10:14, 26 lut 2014

Do góry
Opisy dodam w późniejszym terminie, ponieważ największą zmianą jaka się dokonała to przyjście na świat nowego członka rodziny o imieniu Kacperek, który obecnie zajmuje mi 100% czasu i stąd te zaległości .

Kacperek z mamusią kosi trawę (oczywiście w brzuszku).

Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:09, 26 lut 2014

Do góry
A tak na szybko to znalazłam takie dwie fotki na których widać z czym będę walczyć:
To jest najbardziej przerażające mnie miejsce ogrodowe, tu będzie część tarasowego ogrodu
i widać ile jeszcze brakuje mi tam ziemi żeby to jakoś łagodni podzielić tarasowymi rabatami.

a tak to samo miejsce wyglądało jeszcze parę tyg temu, nie wiem jak ja to ogarnę!

a tu będzie rabata różano-lawędowo-cisowa
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:02, 26 lut 2014

Do góry
te=beta napisał(a)]oooo Joasia wróciła...czytam, że rabaty już zaplanowane...juz niedługo będzie ogród nie tylko w wyobraźni.....nie ma to jak wiedziec czego się chce...

pozdrawiam Joasiu

Beatko tak tak, ogród za niedługo będzie się tworzył już na realu ... ale jak patrzę na ta moją działkę taką trudna do ukształtowania to aż się boję ile roboty przede mną....zanim posadzę pierwszą sadzonkę

Plany ogrodu podczas budowy i planowania przyłączy oświetlenia, studni okazały się niezbędne, tak że dzięki ogrodowisku w miarę od początku cała infrastruktura na działce jest podporządkowana projektowi ogrodu.
Pozdrawiam
BASIA8 napisał(a)
Hej Joasiu.
Domek już jest - suuuuuper Czekamy do wiosny, niech marzenia i plany się spełniają

Basiu Oj spełniają się każdego dnia, a wiosna już tuż tuż będę działać i Was zamęczać pytaniami na 100%

makkasia napisał(a)
jest dom A roślinki przetrzymają, zima będzie krótka i lekka zobaczysz

Makkasiu jak się cieszę, że Twoje prognozy spełniły się w 100%!!! zima była krótka i lekka, a rośliny jakoś przetrwały
Pozdrawiam

anula_wn napisał(a)
Asiu, jeśli tylko będziecie się spotykać , a ja będę w CK - z przyjemnością napiję się z Wami herbatki ! daj tylko znac

Anula wiem, zawaliłam spotkanie... ale choroby nas powaliły ,
do tego ogrom pracy przy budowie, bo sporo rzeczy chcemy zrobic sami - tzn Żon działa a Fiśkiem zajmuję się ja,
do tego planowanie każdego gniazdka, kranu włącznika - bo Żona działa elektrycznie i hydraulicznie samodzielnie ..
więc ustawienie wszystkiego przewidzieć już teraz, kuchnię też będziemy robić sami więc i meble też projektuje sama ....
ale obiecuję, że teraz wiosna będzie łatwiej się spotkać no i będę mogła już coś pokazać na działce

Mala_Mi napisał(a)

Z braku czasu podpinam sie pod zdanie Moniki....
My od takiego etapu.. też przed zimą.... (był styropian na ścianach i większość blachodachówki na całość brakło .... i dziura w dachu byłą prawie rok.. bo nie mogliśmy dokupić takiej samej).. już w lipcu mieszkaliśmy w chałupie.... co prawda nieskończonej, ale mieszkaliśmy by nie dojeżdżać na budowę
Bez podłóg , bez kuchni, bez ogrzewania (pierwsza zima..brrrr koszmarnie było).... ale nie żałujemy

Posta zaczęłam pisać koło południa... a już prawie noc.. ot ten notoryczny brak czasu

Aniu no ja mam nadzieję że do zimy podłogi i ogrzewanie będzie ale plan jest taki do zimy się przeprowadzamy choćby nie wiem co! No ja to już w sumie latem przeprowadzkę planuje tylko Żon taki optymistyczny nie jest

Juzia_G napisał(a)
No piękne te rabaty pod oknami!!!!

W szczególności teraz po roztopach... ale będzie pięknie , róże żyją lawenda też ..... więc coś tam w tym roku już powstanie

irena_milek napisał(a)
Hura, domek jest plany wspaniałe, a ja osobiście chętnie dam kilka hortensji pnących, któraś się na pewno przyjmie Joasiu pozdrawiam

Irenko domek to takie nasze spełnienie marzeń, plany ambitne są ale jakoś udaje nam się realizować, a hortensje pnące z radością przyjmę!!!!!

kitek81 napisał(a)
życzę Ci,żeby z budową poszło wszystko zgodnie z planem my już rok mieszkamy, a końca wykończeniówki nie widać-ale już na swoim! a chwil już tam spędzonych nikt nam nie zabierze!
dacie radę, pomału, ale do przodu
ogród na pewno też będzie zachwycający

Kiteczku budowa jak na razie idzie tak jak miało być, na pewno i my przeprowadzimy się jak tylko będzie dało się żyć.... byle tylko na swoje

A ogrodu nie mogę się doczekać chyba czekam (teraz) bardziej na urządzanie ogrodu niż domu (czy to normalne ??)

monitka napisał(a)
Joasiu cieszę się że budowa idzie do przodu a wiosny zagospodarowywania rabat już się doczekać nie mogę Żebym ja miała taką świadomość ogrodową w czasie budowy to już dawno bym bujny ogród miała.

Monika świadomość ogrodowa podczas budowy jest nieoceniona....na prawdę dobrze jest mieć zaplanowane co i jak bo wtedy nie ma niespodzianek podczas robienia ogrodu ... ja nawet studnie ustawiałam tak żeby mi nie kolidowała z rabatami nie mówiąc już o wszelakich przyłączach które też są w miarę dostosowane do ogrodowych zachcianek

Wiosna tuż tuż więc będzie się działo!!

bociek napisał(a)
Asiulek, puk puk, to ja sem, bociek

Sciskam mocno po dlugiej niebytnosci

Bociuś widzę że wróciłaś , więc wiosna już chyba zostanie z nami na stałe

madzielena napisał(a)
Joasiu wracam do Ogrodowiska i ponownie zaznaczam Twój wątek gdyż umknął mi gdzieś
Pozdrawiam!

Madziu ja też byłam trochę oderwana od ogrodowiska , pozdrawiam

BASIA8 napisał(a)
Pozdrawiam Joasiu

Ja też macham

leon60 napisał(a)
Zaznaczam watek bo mi znikł...
Wszelkiej pomyślności na ten Nowy 2014 Rok życzę i przesyłam noworoczne pozdrowienia

Dziękuję za życzenia i tez pozdrawiam

AniaDS napisał(a)

Dziękuję Aniu

Pozdrawiam

admete napisał(a)
Joasiu - cudny dom!!!!!!!!
Zostawiam życzenia Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku
spełnienia wszystkich planów wykończeniówkowych i ogrodowych!!!!!
Oj będzie się działo u Ciebie

Buziaki

Aga dziękuję za życzenia!

admete napisał(a)
Jeszcze raz ja .
Jak będziecie planować spotkanko - nie zapomnijcie o mnie!!!!
Zrobię wszystko co w mojej mocy żeby się wreszcie pojawić

Aga jak tylko ud mi się w końcu powrócić na tory ogrodowiskowe i będziemy planować jakieś spotkanie to na 10000% zadzwonię!

jagoda99 napisał(a)
Dom sliczny widoki z okien boskie
Ogrod juz widze bedzie bardzo ladny
pozdrawiam

jagoda Witam,
widoczki to było to co zdecydowało o budowaniu domku w tym miejscu
A ogród ... no cóż długa walka przede mną.
pozdrawiam

BASIA8 napisał(a)
Joasiu przesyłam pozdrowienia i Buziaki z Doliny Muminków

Basiu witam i tez odpozdrawiam!

BEATA_S napisał(a)
I ja buziaki zostawiam
Asiu praca wre?

Beatko wre i to jak!!!
dlatego tak mam mało czasu ...
pozdrawiam!

kitek81 napisał(a)
zostawiam ślad i gorące pozdrowienia

Dziękuję i macham!

Magda_ napisał(a)
Hej Asiu jak tam widać wiosnę

Madziu oj widać i czuć oby tak dalej!

Juzia_G napisał(a)
Joaśka pokazuj gdzie będą te piękne rabaty!!!

Ok, no teraz to będę mogła w końcu pokazywać co gdzie i jak!
muszę tylko odpowiednio obforcić działkę żeby było wiadomo co planuję
To zadanie na weekend

Jeszcze raz pozdrawiam wszystkich i mama nadzieję, że teraz będę częściej zaglądać!
U Sebka - czyli ogrodowych rewolucji ciąg dalszy :) 09:42, 26 lut 2014

Do góry
Sebek napisał(a)
Też do Was macham

Dzisiaj melduję, że wyciąłem miskanty - jeszcze śpią - właściwie w zeszłym roku zaczęły ruszać w maju...
Również zauważyłem, że krewetki zjadły przez zimę kolejne żurawki na froncie - i to te co sobie przywiozłem z Warszawy....No trudno - posadzę w ich miejsce turzyce.... Również zjadły jedną z ostatnich sztuk Marmalade....
To te pomarańczowe - nawet liści już po nich nie ma - zostało coś w rodzaju prochu...

Ale nie biadolę - mam kolejny powód do zmian i miejsce na coś lepszego

Sebuś, co to za fioletowe kwiatki??
System automatycznego nawadniania 09:33, 26 lut 2014

Do góry
To co Pan napisał to wszystko się zgadza ale ja planuję zakup pompy głębinowej.
Poniżej przykładowa charakterystyka

Na tym wykresie widać, że pompa 5-13 osiąga wydajność 6m^3 przy 4 barach i jeśli zanurzymy ją na głębkość 10m to na powierzchni uzyskamy 3bary i 6m^3.
To jest wydajność na wyjściu jeśli weźmiemy 80% dla zraszaczy to mamy 4,8m^3 czyli i tak taka ilość wody nie przepłynie przez rurę 32 a co do strerownika to firma Hunter podaje możliwość podpięcia do 3 elektrozaworów działających w tym samym czasie.
Pompa jeszcze nie jest wybrana. Może wybiorę 4m^3 i wtedy nie będzie problemu.
Teraz mam pompę o wydajności 2m^3 i jest to zdecydwoanie za mało żeby podlać mój ogród dlatego szukam czegoś mocniejszego.
Ogrodnik Mimo Woli cd 09:27, 26 lut 2014

Do góry
Mala_Mi napisał(a)

[b
Bogdzia- moje iryski w cieniu też sie zatrzymały w rozwoju... rok temu jak spadł śnieg to takie były 10.03.2013

A jak 8 kwietnia zaczął sie topić śnieg.. to pokazały sie takie Mróz -20 i 4 tygodnie śneigu mialy w nosie . Tak jak i krokusy na które spadnie śnieg

Piękne Mam nadzieję, że moje w cieniu też sobie poradzą. Pierwszy raz je posadziłam
Pozdrawiam ciepło
W kamiennym kręgu od początku 09:17, 26 lut 2014

Do góry
GorAna napisał(a)
Małgosiu, Ewciu, Iwonko, Bogusiu, oto dowód na to, że nie próżnuję

O wow!! Rewelacja
Zostawiam pozdrowienia
Wilcza Góra 09:01, 26 lut 2014

Do góry
WilczaGora napisał(a)
to są białe kotki ? czy białe myszki ?

To wygląda jak ślimak w białym futrze..
Super fotki...
I już wiem dlaczego zmiana awatarka
Kolorowy Ogród Geni 08:20, 26 lut 2014

Do góry
Iwonko Magdo Aniu te żółte krokusy w paski zawsze pierwsze zakwitają potem inne botaniczne a na koniec te większe jak będzie tak ciepło to za kilka dni zakwitną wszystkie a mam ich troszkę

ranniki

miłek amurski

przebiśniegi

śnieżyce wiosenne
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies