Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "ElzbietaFranka"

Słoneczny Ogród 21:55, 13 mar 2021

Do góry
ElzbietaFranka napisał(a)

Ale kompostownik, że też ja nie wpadłam na taki pomysł. Mój też duży ale twój ma eleganckie podejścia. Tej ziemi nie wybieraj wrzuć kompost na tą ziemie. Soki z kompostu będą spływały do tej ziemi później ja wybierzesz.
Ja tak robię jak mam byle jaka ziemię to wrzucam na spód i jak wybieram kompost to wybieram ziemię.

Dużo złota to trzeba jednak te 1,5-2 lat czekać aby się przerobił.

Ela jak jest coś godne naśladowania, to zawsze można to zrobić. W przyszłości możesz sobie zamienić na taki.
Podejścia są tak zrobione, żeby można było w te słupki od góry wsuwać deski.

Z tym wybieraniem ziemi masz rację, ale ja jestem szybko działająca i zanim przeczytałam już całą ziemie wywiozłam z 2 boksów i z podjazdu do nich i trochę podrównałam z przylegającej do kompostownika górki. Liczyłam ... 50szt taczek.
Ptasi gaj 21:07, 13 mar 2021

Do góry
pestka56 napisał(a)
Jakiś czas temu Daszun prosiła o rozpoznanie miskanta.
Jest tak jak przypuszczałam, czyli „...nie da się rozpoznać tej odmiany. To zresztą wcale nie musi być odmiana, bo siewek na rynku jest bardzo dużo.” Tak powiedział Tomasz Grochowski, jeden z najlepszych znawców traw ozdobnych. Były różne rozpoznania, ale nic na 100%.
Do wyboru: 'Grosse Fontaine', 'Herman Mussel', 'Kleine Silberspinne', 'Silberfeder', 'Kleine Fontane' i 'Malepartus'.
Z tym ostatnim kompletnie się nie zgadzam, bo go mam i to na pewno nie jest on.

Jest piękny i ja olałabym nazwę

Jest piękny to fakt też bym takiego nie wiązała. Na pewno to nie jest Melopartus też go mam. Dla mnie to silberfeder.lub bardziej w kleine fontane.
Miłkowo - sezon 2016-2022 16:04, 13 mar 2021

Do góry
Piękny jest miałaś mi jeszcze wymiary podać obrazu.
Ptasi gaj 16:00, 13 mar 2021

Do góry
Milka napisał(a)
ten

Milus ten piękny. Jakbym.moja synowa widziała.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:33, 13 mar 2021

Do góry
Milus przejrzałam.i zasuwasz jak mało kto z porządkami.
U mnie najpierw ziemia musi odtajec, poniedzieli można ew porządku jakieś robić.
Na razie pogoda u nas jak w garncu.

Ela, no pogoda sprzyja, to działam. Chcę szybko zrobić, bo potem zajmę się malowaniem mebli, wystrojem w domku, to czas mi pochłonie.
jeszcze ciut i zrobisz, jak ziemia na kość zmarznięta, nic się nie da działać.
Miłkowo - sezon 2016-2022 10:31, 13 mar 2021

Do góry
Milus to krogulec - jastrząb wroblarz. Też mam często ptaki martwe. Na pewno nikt na niego nie polował bo to raczej on poluje. Popatrz na ścianie lub oknie może chciał przelecieć a tu szyba i walnął głową.
W zeszłym roku u mnie sikorki tak sie o szyby rozbijały. Ratowałam też kosa jak walnął o szybę był.otumaniony dałam do pudelka balsam wody strzykawka do dzioba. Siedział w pudełku i później odfrunął.
U góry na szybach nakleilam paski kolorowe.

Popatrzyłam, żadnych śladów nie znalazłam. Chyba nie ptasia grypa?? Bo u mnie dużo gołębi, może jakiegoś upolował.
Kosy 2 pary już u mnie latają, oswojone niemal
Ogród z zegarem 01:49, 13 mar 2021

Do góry
Temat psów więc to nie dla mnie. Nie mam kota ani psa i mieć nie będę chociaż lubię zwierzęta.

Może zmienić się pogoda na Mazowszu to będziemy grzebać w ziemi.

Pozdrawiam

Hej Ela

U mnie już dziś było całkiem ładnie, tylko miałam trochę pracy, więc nie mogłam skorzystać z tej pogody. Może jutro też tak będzie

Pozdrawiam Cię również
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:20, 12 mar 2021

Do góry
Milus przejrzałam.i zasuwasz jak mało kto z porządkami.
U mnie najpierw ziemia musi odtajec, poniedzieli można ew porządku jakieś robić.
Na razie pogoda u nas jak w garncu.
Miłkowo - sezon 2016-2022 23:14, 12 mar 2021

Do góry
Milus to krogulec - jastrząb wroblarz. Też mam często ptaki martwe. Na pewno nikt na niego nie polował bo to raczej on poluje. Popatrz na ścianie lub oknie może chciał przelecieć a tu szyba i walnął głową.
W zeszłym roku u mnie sikorki tak sie o szyby rozbijały. Ratowałam też kosa jak walnął o szybę był.otumaniony dałam do pudelka balsam wody strzykawka do dzioba. Siedział w pudełku i później odfrunął.
U góry na szybach nakleilam paski kolorowe.
Bylinowa łąka 23:02, 12 mar 2021

Do góry
U mnie już wysiewy zrobione w zeszła niedzielę. Była marna pogoda więc zabrałam się za sianie. Widzę, że dalie mi wschodzą.
Pisałam też paprykę czekoladową i czerwoną ona to chyba z 2 tygodnie wschodzi.

Gosiu widzę że duża lista tych nasion. Też nakupiłam nasion od groma potem.nie ma czasu i.polowa zostaje. Czekam na paczkę zBeneksu tam nasiona rudbekii chery Brendy. Czytam, że też będziesz ją siała wcześniej do pikowania czy od razu do gleby.
Iryski są ładne. Mam ich sporo jedna Kępa ma ok 70 cm średnicy.
O tej porze w zeszłym roku już kaczeńce miały kwiaty w tym roku maleńkie listeczki wychodzą i lód mam na oczku.

Pozdrawiam

Przerabianie ogródka pod swój gust 22:42, 12 mar 2021

Do góry
U nas z cowidem też źle. Od jutra mamy wszystko zamknięte. Dzieci od 1-3 klasy nauczanie hybrydowe tydzień w domu tydzień do szkoły. Starsze zdalne nauczanie chyba od listopada.
Przybywa coraz to więcej chorych. Narodowy na stadionie się zapełnia nie ma personelu medycznego z tym duży kłopot.

Chętnych do szczepienia dużo aby tylko szczepionka była. Dużo osób pracuje zdalnie, autobusy, metro ok 10% pasażerów. Ludzie się boje więc siedzą w domach. Są również i tacy którzy chodzą bez masek.
Myślę sobie chyba nigdy z tej zarazy nie wyjdziemy. Po trzeciej fali będzie czwarta albo.jakas inna mutacja.
Ludzie wysiadają psychicznie.
Nie zazdroszczę zdalnej nauki z dziećmi. Sąsiadka tak ma i jest nauczycielką masakra. Ode mnie ma pożyczonego laptopa bo nie wyrabiają ze sprzętem.

Pozdrawiam Kasiu i zdrówka życzę.
Przerabianie ogródka pod swój gust 22:18, 12 mar 2021

Do góry
KasiaBawaria napisał(a)

Funia ma krotka siersc, nosi jakis kaftanik zima? Eddie ma futro i w zimie chce spac na sniegu, tak mu cieplo Calkiem luzik jeszcze nie jest-co prawda moge go z kazdej sytuacji przywolac, bo od razu zawraca, ale musze miec oczy dokola glowy

Jakie nozyce masz dokladnie? Bo musze cos kupic.

Kasia wejdź na stronę Lidla mają dużo różnych narzędzi ogrodniczych i dobrej firmy. Mają nożyce akumulatorowe. Tylko jak kupisz to sprawdź czy są razem z akumulatorem. Inaczej musisz kupić ładowarkę i akumulator najlepiej 2 na zmianę. I trzymaj się tej firmy z narzędziami na akumulator który pasuje do wszystkich narzędzi.

Mam dużo narzędzi ogrodniczych z L... I polecam solidne.
U ciebie już wiosną pełna gębą. U nas ziemia zmarznieta
Ogród z zegarem 22:06, 12 mar 2021

Do góry
Temat psów więc to nie dla mnie. Nie mam kota ani psa i mieć nie będę chociaż lubię zwierzęta.

Może zmienić się pogoda na Mazowszu to będziemy grzebać w ziemi.

Pozdrawiam
Za drzwiami do ogrodu... 21:54, 12 mar 2021

Do góry
Aniu lilia to dobra sadzonka bo dołek można zrobić wszędzie i rośnie później pięknie. Też tak myślę. Już mam sporo.lilii tylko tak się składa jak kwitną nigdy ich nie podziwiam bo wtedy wyjeżdżam.
Rodzina się zachwyca zapachem.

U ciebie też chłodno. U nas ziemia zmarznieta to jak tu grzebać w ziemi. Pozostaja tylko prace porządkowe.
Dzisiaj dostałam powiadomienie od Ćwika,że moje różane zamówienie już w realizacji.
Poluje na jedną róże kupiłam w zeszłym roku w Lidlu różowa kilka sztuk,syn mi zmarnował 4 sztuki jedna została. Chciałabym dokupić i co drugi dzień jeżdżę do.lidla ale jeszcze róż nie ma. Szkółki nie wykopukopuja bo ziemia zmarznięta.
Milunia w ogrodzie - z widokiem na rozlewisko 21:40, 12 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Taki dzisiejszy wiosenny zakup do betonowych donic
Miało być biało-niebiesko, a będzie na kolorowo, ale wiosna musi być kolorowa

Tyle czasu mnie u ciebie nie było. Nakupilas prymulek. Też kupiłam ale widzę,że wszyscy kupują tak dużo może ja też po niedzieli pobiegnę do sąsiadów nie mogę być gorsza.

Masz ładne róże nie trzymaj się 2-3 kolorów taki misz masz kolorowy jest bardzo ładny. Przyglądałam się twoim różom i nic na a tej rabacie nie zmieniaj.jak.dobrze rosną.

Pozdrawiam
Słoneczny Ogród 21:22, 12 mar 2021

Do góry
Też nie wiem co zrobić z rozplenicami. Jak tu się zabrać za nie, co roku się przykładam do podziału,ale gdzie tam trzeba drwala z ostrą piła i łopata.
Moje 2 szt mają po 60 cm a może i więcej.
Doszłam do wniosku,że jednak trzeba je dzielić jak są mniejsze a później to tylko Randap pozostaje.

Słoneczny Ogród 21:12, 12 mar 2021

Do góry
SlonecznyOgrod napisał(a)
No mam wreszcie kompostownik jaki chciałam

Z jednej komory muszę ziemi podebrać, bo teren leci z górki a kompostownik jest w poziomie.

Szerokość 2m x długość 6m x wysokość 1m

Ale kompostownik, że też ja nie wpadłam na taki pomysł. Mój też duży ale twój ma eleganckie podejścia. Tej ziemi nie wybieraj wrzuć kompost na tą ziemie. Soki z kompostu będą spływały do tej ziemi później ja wybierzesz.
Ja tak robię jak mam byle jaka ziemię to wrzucam na spód i jak wybieram kompost to wybieram ziemię.

Dużo złota to trzeba jednak te 1,5-2 lat czekać aby się przerobił.
Ptasi gaj 20:54, 12 mar 2021

Do góry
MiluniaB napisał(a)
Elu, a co robisz z tym przemielonym dobrem?

Milunia sieczkę część na kompost, część wysypałam na kupkę jak będę robiła rabatę trawiasta to wsypie na spód i przykryje kompostem i ziemia.

Przed chwilą miałam telefon czy mogłabym przywieźć, z działki snopek Memory bo chca na wystawę. Żal bo już zmielona.
Ptasi gaj 20:38, 12 mar 2021

Do góry
pestka56 napisał(a)
Ela, wielkie dziękuję. Pozwolę sobie twoje zdjęcia też pokazać

Miskant nawet giganteus pod taką siatką nie wyglądałby najlepiej. Ani Robert, ani ja nie jesteśmy zwolennikami wiązania traw, więc siatkowanie też odpada. Mają być naturalne i szumieć

To zdjęcie części ogrodu Roberta. Po lewej Giganteus. Wszystkich odmian miskantów ma chyba ponad 100

Kasia piękne trawy jak zakwitaja i jesienią pewnie jest ładnie.

Dzisiaj pogoda byle jaka co chwilę nawałnice deszczowe przechodziły więc ze spacerów nici. Przeglądałam w Albam.... Byliny i trawy zresztą zrobiłam kilka wycieczek po szkółkach za trawami.
Okazuje się że kiedyś piękne trawy zamówiłam (5 lat temu), zapomniałam o nich po zimie wiosna je wygrzebałam podczas pielenia dzisiaj sobie odtwarzałam w pamięci porównując z zamówieniami. Np piękna trawa Africa i "kaskade".
Ptasi gaj 17:48, 12 mar 2021

Do góry
Kasiu nie wiem trzeba by było przewertować strony. Mam fotki lepiej mi znaleźć wśród fotek w telefonie. Więc przykrywam najpierw siatka o oczkach 2x2cm ona jest grubsza przypinamy.ja kółkami na sztywno jak na batucie później na tą czarną narzucam siatkę o mniejszych oczkach zielona jak widzisz na1 i 2 focie.
Z tej zielonej częściej zrzucamy liście.i znowu kładziemy z powrotem.
Ta zielona jest bardzo lekka.

Też mam.pare patyków tego.miskanta śmieci okropnie. A nie lepiej jakby jesienią narzucił taka siatkę zielona na miskanta? Te siatki są w ogrodniczych np.obi.

Za tym.krzakiem w świerkach pełno słomy lezy

Ale,
Czy to dęby Pillar?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies