Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "floksy"

Kubusiowo 23:07, 20 cze 2011

Do góry
http://galeria.swiatkwiatow.pl/zdjecie/floksy,51915,2038.html obejrzyj listki Gosiu, a trzykrotkę masz tylko tą?
W ogródku Niage 22:13, 18 cze 2011

Do góry
Ja popracowałam dzisiaj Dzień pochmurny, bez deszczu, ale wiatr nieprzyjemny. Czas na podglądanie roślin też znalazłam

Floksy za chwilę będą kwitły

róża okrywowa nn

macierzanki i lawendy w "nóżkach" róż

Moja działeczka - Grzesiu 17:36, 14 cze 2011

Do góry
Grzegorz, fantazja, masz stylowy,śliczny ogród. Co rośnie na krześle? Czy to rozchodniki i floksy jakieś? Już od paru lat chcę zrobić coś takiego z macierzankami. Co jest na spodzie krzesła, zamiast siedziska, czy to rodzaj płaskiej skrzynki? Pozdrawiam.
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:59, 11 cze 2011

Do góry
Nikogo nie ma więc wklejam fotki
Floksy jeszcze kwitną

rozkwitła tawuła japońska (jak przekwitnie zrobię z niej kostkę)

Karmniki

I róże są coraz ładniejsze
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:00, 07 cze 2011

Do góry
jak ja lubię białe floksy, szkoda, ze moje juz przekwitły.
Sebek, fajny ten twój trawnik. Myśmy ze 3 dni temu oblecieli swój siany roundupem, tak chwastów na nim narosło.Ja myślałam, ze to się zielono od trawki robi, a to była młoda trawica
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 18:59, 07 cze 2011

Do góry
A co w ogrodzie? - zdjęcia pokażą
Kwitną jeszcze floksy

Orliki cieszą cały czas

Rozkwitła pierwsza różyczka. I co dziwne - w zeszłym roku też się jako pierwsza otworzyła

No i ułożyłem murek na skalniak

tą pomarańczową rurą będzie płynąć woda z rynny, która wcześniej lała się prosto na trawnik mimo kanalików, które też są na zdjęciu. Oczywiście będzie w całości zasypana ziemią
Tylko nie wiem za bardzo co zrobić z tymi ośmioma gazonami, które zostały. Kompletnie nie mam pomysłu, choć nie wiem czy nie wykorzystam ich na innej rabacie - ale to dopiero jak zrobią płot sąsiadowi - podobno mają zacząć w tym tygodniu.
U Kasi w ogrodzie ... 22:26, 04 cze 2011

Do góry
Ogromne liście żurawek

Subtelna kompozycja

Weigela

Złotokap już przekwitł

Floksy szydlaste też

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:17, 04 cze 2011

Do góry
Dziś przyciąłem moje wierzby

wyplewiłem rabaty

Jak widzicie po zlikwidowaniu bratków i innych stały się puste. Teraz nie wiem co tam zasadzić. Do dyspozycji mam już tam rosnące róże, 2 ostróżki, 2 odętki, trzykrotki, firletki - no i dalie.
Chcę mieć tą rabatę bylinową. Nie ma tam zbyt dużo miejsca (1 metr do krawężnika od kostki). Może na początek posadzę tam floksy szydlaste między gazonami - biało i różowe na przemian?
Cebulowe które już tam zaschły wykopałem i dałem do piwnicy, ale już ich tam nie chcę, bo wątpię, że coś z nich będzie,
Zostały tam w ziemi krokusy i narcyzy - w sumie nic więcej. W ogóle jakoś nie mam wizji na tą rabatę, bo teraz te byliny jakoś źle skomponowałem. Oczywiście wszystkie roślinki mogę przesadzić jak będzie potrzeba.
Kwitną na niej w zasadzie tylko firletki

Bukszpany posadziłem przed wierzbami - będą witały gości

Te trawki przy nich to iryski - je też wysadzę jak zaschną.
Kubusiowo 17:48, 04 cze 2011

Do góry
kaisog1 napisał(a)
Sebek dzięki

Dobra teraz potrzebuję pomocy.... Będę robiła ta rabatę:

I teraz tak... chcę dac stróżki po obu stronach krzewu, phloxa, rozchodniki, astry i miskanta. Po prostu po prawej i lewej chcę to samo Rabata ma 4x2 metra (oczywiście na oko, bo nie zmierzyłam ) Ile czego sadzić? Nie musi być efekt od razu... ja tam moge poczekać

I drugi problem.... W opisie tej rabaty są sloneczniki bylinowe, dzielżany. Powiedzcie mi gdzie niby ona są na tym rysunku??? Bo ja nie moge dojrzeć.....

HELP!

Ta rabatka kwitnie teraz i floksy, astry miskanty nieco później.
Duże byliny (ostróżki) 3 szt
orliki -7
astry- 9
dzwonki - 7
miskant - 1
bodziszek - 5-7
przywrotnik - 7
szałwie - 7
Tak na moją orientację tyle ich trzeba
Zielono mi! 20:44, 02 cze 2011

Do góry
grama napisał(a)
Jeszcze majowe kwiaty. Szkoda mi maja!
Ostatnie floksy.

I pierwsze firletki.

Pełnia kwitnienia jaśminowców.

I macierzanki.

C.d.n.

Urzekło mnie zdjęcie niepozornej macierzanki,piękne.
Ach ta moja wyspa:( 00:42, 01 cze 2011

Do góry
A ja się wproszę nawet na taką,co ma tylko dwa łubinki-ale za to z sercem i wielką chęcią wysiewane.
U mnie w ogrodzie też przez wiele lat były rodzinne wysiewy i sadzenie cebulek jak nie dzieci ,to teraz wnuki, Czy im chęć na umiłowanie ogrodowizny zaszczepiłam ,jeszcze nie wiem,ale przebywać w ogrodzie lubią.W takim jaki jest.W naszym.
I będą potem wspominać z rozrzewnieniem,że ten krzaczek był taki malutki jak ja,a teraz ....wielka leszczyna.
Bogusiu,plany jakieś z Sylwią macie zrobione, trzymaj się wytycznych,ale nie bądź ich niewolnikiem.Realia są jakie są,możliwości finansowe też.Można nieco odpuścić,przynajmniej do jesieni,
Rozmnażaj co już masz,z bylin.Zbieraj okazyjne nasiona.Niektóre całkiem dobrze znoszą leżenie zimą w glebie.W małe sztuki się nie pchaj.Ty musisz mieć okazałe byliny:hosty,języczki, bergenie,zawilce japońskie,tawułki, dziewanny,ostróżki,floksy,dalie,piwonie.łubiny
No i krzewy,tawuły,berberysy,róże,hortensje,kosodrzewiny.
Ale chyba już się powtarzam.

Dobranoc.
Zielono mi! 20:45, 31 maj 2011

Do góry
Jeszcze majowe kwiaty. Szkoda mi maja!
Ostatnie floksy.

I pierwsze firletki.

Pełnia kwitnienia jaśminowców.

I macierzanki.

C.d.n.
Eksperyment ogrodowy Beaty 08:31, 30 maj 2011

Do góry
Ale na tym Ogrodowisku panuje miła atmosfera.. naprawdę! Chyba nie tylko ze względu na rośliny chce się tutaj zaglądać ! Sami chyba wiecie, że takie pochwały dodają tylko powera i chce się zrobić więcej i piękniej., zwłaszcza jak ktoś lubi to robić tak jak MY
Berberyski ...ja je lubię i jestem z nich zadowolona, mają ładny pokrój i kolor, no i cena była zachęcająca
Moje zdjęcia z ogrodu to głównie z frontu, tam rzeczywiście jest prawie ( ) skończone planuję jakieś korekty czy niewielkie dosadzenia.
Mam problem z tyłem, drażnią mnie te nasadzenia wokół tarasu. Panuje tam taki misz-masz. Z jednej strony mam modrzewia pendula, berberysa, świerka nidiformis, bukszpana, trzemielinę na pniu, floksy natomiast z drugiej strony na kratce cytryniec, dołem kostrzewa niedźwiedzie futro i świerk Conica (z jednej strony jest w opłakanym stanie i muszę go odwrócić/ przesadzić lub nie wiem co jeszcze).
Chciałabym tam jakoś ujednolicić. I druga rzecz z którą nie wiem co zrobić to rabata z sosną ( w tej chwili też tam panuje chaos i rośnie wszystko co gdzie indziej nie pasowało ) Nie wiem jaki kształt nadać tej rabacie, bo obok mam wysypany okrąg ze żwirku średnica 4,5 m (służy jako podłoże pod trampolinę). Myślałam, aby to jakoś połączyć tylko narazie nie mam pomysłu i nie wiem czy to dobry pomysł. Dlatego liczę na podpowiedzi osób, które miałyby jakiś pomysł Zrobię dodatkowe zdjęcia tej rabaty i wstawię, troszkę też widać na pierwszym zdjęciu (widok z góry). Gdyby ktoś mi pomógł, byłabym wdzięczna.
Arboretum w Wojsławicach 23:17, 23 maj 2011

Do góry
...wcale nie krótko park jest otwarty od 1 maja do 30 września,w każdym miesiącu kwitną inne rośliny np. w czerwcu królują różne odmiany róż.,funki ,dojrzewają najstarsze odmiany czereśni, w lipcu najbogatsza kolekcja w Polsce liliowców,puszyste kwiatostany rozwijają tawułki,piękne paprocie,
W sierpniu ponad 200 gat. hortensji,floksy ,bodziszki,budleje i lawendy.a także wielkokwiatowe powojniki i ketmie. Wrzesień- najpiękniej prezentują się na 2 ha pow. byliny ,na której dominują różnobarwne trawy, rozchodniki,astry, nachyłki, jeżówki....wybarwiają sięowoce egzotycznych gat. drzew i krzewów.
Orlik pospolity (Aquilegia vulgaris ) 12:47, 23 maj 2011

Do góry
No i podobno jeszcze floksy wiechowate też odstraszają ślimaki.Na nich nie widziałam,żeby ślimaki żerowały.
Mój kawałek raju 17:41, 22 maj 2011

Do góry
kalmia angustifolia zaczyna pokazywać kwiatki
floksy szydlaste kwitną
a tu odmiana storczyka zadarniającego
Zielony Punkt - ogród Finki 23:40, 20 maj 2011

Do góry
Ojej, dzięki za takie porównania, to miłe, i bardzo mobilizujące...u Beth jest cudnie, nie widziałam tego ogrodu, bo słabo buszuję w internecie. Moja strona wciąż w budowie już 3 miesiąc...może się doczekam do lata.

Szkoda, że orzech na jednym ze zdjęć nie ma liści, ogród wyglądałby wtedy pełniej, miałby jakieś tło...

A jeśli chodzi o szkółkę, to jest nieduża. 4 rok od założenia, a punkt sprzedaży roślin o rok starszy. W produkcji krzewy i drzewa iglaste, trochę "liściaków" i od 3 lat byliny. Głównie byliny na rabaty,( w mniejszym stopniu na skalniaki), Szałwia, Gailardia, Lawenda, Lobelia, Penstemon, Dzwonki, Floksy wiechowate, Goździki brodate, Jeżówki, Rudbekia, Rozchodniki (kilka odmian),Ostróżki (6 odmian) Nachyłek i wiele innych.
Ciągle się rozwijamy i cieszymy się, że nasze rośliny znajdują uznanie klientów. Byliny robimy w większych doniczkach od 0,8 l do 1,5 a nawet 2 l.

Lidko, widzę, że mieszkasz całkiem blisko...gratuluję powrotu na wieś. Ja jestem rodowitą wrocławianką, przemieszkałam w mieście 26 lat, i za nic nie chciałabym już tam wrócić. Ale czasem brakuje mi miasta, a zwłaszcza letnich ciepłych wieczorów...i miejskiego zapachu o tej porze roku właśnie wieczorami. A dzisiaj gdy jechałam po sadzonki do Wrocka, to tak mnie urzekł zapach Robinii, że żal było okno zamykać w aucie. Pachną na całych Krzykach...

Uwielbiam wiosnę bo jestem wiosenną dziewczyną...hihi, ale taką wczesnowiosenną...

W moim ogrodzie oszałamiają teraz zapachem: Lilak meyera 'Palibin', Viola 'Rebecca', i Wawrzynek Burkwooda.

Lilak meyera a pod nim bratki 'Rebecca', świetnie zimują.

i Wawrzynek Burkwooda. Jest pięknym krzewem ale jego dużą wadą jest bardzo kruche drewno, łatwo się łamie pod ciężarem dużych gałęzi. Mój jest już połową pierwotnego krzewu. Od strony ławki w zasadzie go nie ma.

Udanego weekendu. Ja będę się wylegiwać w moim ulubionym hamaku...po intensywnych 2 tygodniach pracy...

Pozdrawiam wszystkich

U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 22:01, 19 maj 2011

Do góry
Ale ogród jednak mimo braku mojego czasu radzi sobie dobrze
Rozkwitły rododendrony

Hosty z zeszłego roku już w sumie takie jak mają być. Te akurat były z podarku

A na skalniaku kwitną głównie floksy, lecz już rozkwitają rogownice

Jak widzicie skalniak do plewienia, no ale nie mam kiedy ...
Miałem nadzieję na burzę, ale nic z tego - chmurki przeszły i nic nie kapnęło. Jeśli jutro nie będzie to będę musiał wszystko podlać, bo rozsypałem nawozy no i myślałem, że mi je rozpuści, a tu nie poszło nic po mojej myśli Dzisiaj sobie skosiłem trawnik w jednej części.
Jutro wrócę przed czwartą i chcę skosić resztę, no i może wtedy nadrobię zaległości. Bo w sobotę wiadomo gdzie jestem , a po południu mamy jeszcze gości. Także kompletne wariacje.
Skrawek przed domem 07:17, 19 maj 2011

Do góry
Jestem przeciwna, ciekawiej bedzie w inny sposób zaaranżowane. Skalniaki są gwoazdą głównie wiosną jak kwitną rosliny poduchowe (floksy szydlaste, żagwiny, omiegi oi smagliczki, a front domu powinien zyskać oprawę która ozdobi go przez cały rok.
Phlox - floks 20:36, 17 maj 2011

Do góry
Moja sąsiadka od wielu lat przycina swoje floksy po kwitnieniu bardzo krótko. Przez jakiś czas są mizerne, ale potem pięknie odbijają. Tak samo robi z żagwinem i innymi poduchowymi. Ja ją nieco naśladuję i przycinam to, co za bardzo wyłazi mi na sąsiednie rośliny. Tnę sekatorem.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies