Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Kolorowe rabaty 20:53, 27 sie 2012

Do góry
Joanka napisał(a)

Rabata nr 1
tak wygląda teraz ...będzie troszkę zmian z wiadomych przyczyn

Ależ mnie się podoba to połączenie kolorystyczne..... miodzio!

Joanko będą zmiany ponieważ hortensja "L"będzie tu za wielka i miskant z lewej strony za duży.
Reszta to w/g widzimisię jeśli idzie o jednoroczne
Jeszcze muszę popracować i chyba wyrysować sobie to bo inaczej nigdy nie będzie tu porządku
Pozdrawia Lizaczku ))))))
Na okrągło:) 15:05, 27 sie 2012

Do góry
Odkrycie tego lata - złote oregano - pięknie wygląda, pachnie i smakuje:

Berberysy prześcignęły tuje!

Miskant gracillimus ładnie się wyciągnął:

Zebrinus jakoś wolniej rośnie, ale fajnie, że go mam:

Że nie wspomnę o bluszczu pochłaniającym przestrzeń Dianko i Moniu

Budleja wyrosła bujnie, chyli się do samej ziemi:

Alba rose wciąż zdobią:

Na okrągło:) 14:59, 27 sie 2012

Do góry
Miskant ma ze 3 metry spokojnie w tym roku:

Prześwietlany słońcem pięknie ozdabia taras - mam nadzieję, że w kolejnych latach wynurzą się posadzone pod nim limki
Moja pierwsza obwódka własnymi rękami uchowana

Na brak kantów nie patrzymy Muszę się to tego zabrać koniecznie.

Oliwnik - nowy nabytek - piękne liście, jakby posrebrzone sprejem:

Czy u Was w tym roku takie miliony pająków???

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 12:51, 27 sie 2012

Do góry
Joaska napisał(a)

Agnieszko, co to za trawa za limkami??
Mogłabyś mi pstryknąć fotkę liścia jakie ma, bo chcę zidentyfikowac mojego miscanta który miał byc zebrinusem a nim nie jest.
I dlaczego wyeksmitowałaś perukowce???

Asiu, ten miskant to Gracillimus. Pstryknę dziś fotkę listka dla Ciebie. Zebrinusa trudno pomylić z nim - u Madżenki są zdjęcia zebrinusów. A perukowce przestały pasować do koncepcji i źle tam rosły (z 6szt. zostały 3 liche). Teraz poszły w lepsze - mam nadzieję miejsce, dostały dolomitu i drugą szansę
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 21:18, 26 sie 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Zostawić tak?

Zamiast wrzosów ustawionych pod jałowcami proponuję jakieś "lekkie" turzyce (Carex).
Na lewo między jałowca i tuję proponuję miskant Variegatus.

Ojejku, Danusiu, jak to miło, że do mnie zawitałaś
Na lewo jest taki maleńki klon palmowy, ale coś mu nie bardzo idzie z rozrastaniem się, więc wymienię na miskanta.
No właśnie, Turzyce to świetny pomysł, bo mam bardzo mało traw!
Właśnie powiększam rabaty, zrobiłam dziś dwa kwadraty, w których chcę wyeksponować drzewko w ramie bukszpanowej.
Wszystkie rady i komentarze dodają mi skrzydeł do pracy)
Bardzo dziękuję i pozdrawiam Cię Danusiu serdecznie
Ogród dla roślin o mocnych nerwach 19:28, 26 sie 2012

Do góry
Gabi napisał(a)

Zostawić tak?

Zamiast wrzosów ustawionych pod jałowcami proponuję jakieś "lekkie" turzyce (Carex).
Na lewo między jałowca i tuję proponuję miskant Variegatus.
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 19:04, 26 sie 2012

Do góry
Miskant będzie stał, a hortensja będzie się rozkładała. Ja bym zamieniła te rośliny miejscami. miskanta przy ławce a hortensje po bokach. Żurawki są dobrze.
Świerk serbski - Picea omorika 18:44, 26 sie 2012

Do góry
Po prostu jeśli zamierzasz utrzymywać wysokość ściany zieleni na wysokości 2 metry to nie sadź świerków serbskich, ani nawet Smaragdów, bo nie da się utrzymać przez 30 lat takiej wysokości.
Ale jeszcze powiem, że tnie się nie jak osiągną 2 metry tylko cały czas po posadzeniu.

Posadź cisy kolumnowe gęsto i przycinaj od posadzenia równo w poziomie

Ja posadziłam takie gatunki, bo takie było zamierzenie właścicieli - mieć wysoki żywopłot. Nieograniczona wysokość bo obok "wiszą" okna sąsiadów.
Płożące niebieskie to jałowce "Blue Chip".

Proponuję na siłę nie kopiować tylko wymyślić kompozycję na swoje potrzeby.
Wysoka trawa to miskant Silberfeder. Ma duże kłosy
Świerk serbski - Picea omorika 18:20, 26 sie 2012

Do góry
jambosana napisał(a)

A jak posadzisz odmianę świerka serbskiego Nana (nie pisz proszę choinki, choinki, to są na Boże Narodzenie w domu...), który jest po prostu karłem i dopiero (!) za 30 lat bedzie miał wysokość 3 m, to nie będziesz mieć zaburzonej kompozycji jak karzełek 50 cm będzie stał koło 2 m żywotnika (tuja), bo thuje w gliniastej, żyznej glebie na prawdę szybko rosną. Jak będziesz planować ogród pod to co będzie za 30 lat, to chyba nieco łyso będziesz mieć. Ogród tak co około 10 lat wymaga modernizacji, odświeżenia. Trzeba jedynie myśleć i np. nie posadzić olbrzymiego tulipanowca tuż przy domu, podobnie świerka kłującego, który rośnie znacznie szerzej niż świerk serbski i nie jest tak podatny na cięcie. Po za tym świerk serbski można ciąć na żywopłot i na wysokość i na szerokość, więc nie widzę tu zgrzytu z thują.

To co rośnie obok żywotnika wschodniego aurea nana, to chyba jałowiec blue chip, a trawa to miskant, chyba gracimilus.

No wlasnie to ciecie tych swierkow serbskich mnie intryguje. Ciekawa jestem czy taki cięty po bokach i z wierchołka jest równie ładny. Nie zgodze się jednak żeby nie planować ogrodu na to co będzie za 30lat. Bo nie po to zasadze choćby i tego świerka żeby za 30 lat go wycinać...najładniejsze są zresztą ogrody właśnie z tymi 'starymi' wyrośniętymi okazami. Niektórzy płacą przecież setki żeby mieć kilkuletnie okazy u siebie w ogrodzie. Szkoda, że nie mam większego ogrodu-pozwoliłabym drzewom rosnąć dziko, bez drastycznego przycinania i formowania.
Bardzo mi się podoba własnie ta kompozycja-zaprojektowana przez Panią Danusię, dlatego chcę to dobrze przemyśleć zanim 'wpakuję' się właśnie w ten projekt. Brakuje mi chyba wyobraźni, wyraźnego obazu w mojej głowie.
Świerk serbski - Picea omorika 14:55, 26 sie 2012

Do góry
zeta napisał(a)

No i to wlasnie chodzi mam swiadomosc ze rosliny rosną, trzeba bedzie je przycinać itp. Dlatego projektujac teraz moj ogrod staram sie pamietac o tym. I dlatego zastanawia mnie ponizsza kompozycja.Pomyslalam sobie ze troche sciagne i zrobie tak jak na zdjeciu: np. dwa szmaragdy, tuja nana, choinki bodajze serbskie... no i tu mnie zastanawia jedno. Rosliny kiedys mocno urosna szczegolnie szmaragdy-nadejdzie czas ciecia ich wierzchołków powiedzmy na 2m, ale obok sa przeciez choinki..wiec tne tuje a choinki beda sobie dalej rosly na giganty? Czy nie zaburzy to troche harmonii-dzikie choinki obok idealnie przycietych tui? Wiem ze choinki mozna ciac tzn czuby ale raczej widzialam cos takiego tylko przy zywoplotach z choinek. Dlatego zastanawiam sie teraz czy te choinki w tej kompozycji to dobry pomysl i czy nie lepiej poszukac np karlowatej odmiany jakiegos iglaka?
Moze Pani zdradzić co to za wysoka trawa przy tych choinkach? Jaka to odmiana ktora tak ladnie strzeliście rośnie?i czy te płożące rośliny przy tujach to jakieś wrzosy? Maja piekna barwe

A jak posadzisz odmianę świerka serbskiego Nana (nie pisz proszę choinki, choinki, to są na Boże Narodzenie w domu...), który jest po prostu karłem i dopiero (!) za 30 lat bedzie miał wysokość 3 m, to nie będziesz mieć zaburzonej kompozycji jak karzełek 50 cm będzie stał koło 2 m żywotnika (tuja), bo thuje w gliniastej, żyznej glebie na prawdę szybko rosną. Jak będziesz planować ogród pod to co będzie za 30 lat, to chyba nieco łyso będziesz mieć. Ogród tak co około 10 lat wymaga modernizacji, odświeżenia. Trzeba jedynie myśleć i np. nie posadzić olbrzymiego tulipanowca tuż przy domu, podobnie świerka kłującego, który rośnie znacznie szerzej niż świerk serbski i nie jest tak podatny na cięcie. Po za tym świerk serbski można ciąć na żywopłot i na wysokość i na szerokość, więc nie widzę tu zgrzytu z thują.

To co rośnie obok żywodnika wschodniego aurea nana, to chyba jałowiec blue chip, a trawa to miskant, chyba gracimilus.
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 11:30, 26 sie 2012

Do góry
Joaska napisał(a)
A to miał być miskant zebrinus, ale z pewnością nim nie jest, wydaje mi sie że może to byc miskant gracillimus ale nie mam porównania więc może ktoś rozpozna co to za miskant.

Może to cabaret???
Joaśki ogród z wyobraźni - początki 10:53, 26 sie 2012

Do góry
A to miał być miskant zebrinus, ale z pewnością nim nie jest, wydaje mi sie że może to byc miskant gracillimus ale nie mam porównania więc może ktoś rozpozna co to za miskant.

Nasz przydomowy ogródek 10:34, 26 sie 2012

Do góry
Sebek napisał(a)
Zbyszku - a nie jest to czasem miskant giganteus??? Sprawdź, bo jeśli tak to lepiej go przesadzić ...

Chyba nie ten..... kwitnie..a jest jeszcze bardzo niski jak na miskanta. O tej porze roku giganteus byłby olbrzymi..... nawet boczne odrosty byłyby większe od człowieka......
Najlepiej zobaczyć jaki jest duży u sąsiadki
Nasz przydomowy ogródek 10:30, 26 sie 2012

Do góry
Zbysiu, to jest miskant chiński...... ktoraś z odmian która różni sie tylko kolorem kłosów... a wszystkie są piękne.. napisałam u siebie ..jaki może być mój.... ten mój na obrazku wybarwia się na srebrno, ale i mam takie wpadajace w czerwony...jak twój...... to jest "ładny mikant chiński"..... szkoda, że nie powiedziałeś ze masz ochotę na takie trawki..dla chrzestnego bym ukopała kawałeczek.... czerwony baron stoi w doniczce i czeka na jakieś spotkanie.... mogę Ci ukopać i któregoś z moich miskantów Dla Ciebie nie pożałuję, bo wiem że będzie miał jak u Pana Bogaz za piecem Szykuj miejsce
Nasz przydomowy ogródek 10:28, 26 sie 2012

Do góry
Zbyszku - a nie jest to czasem miskant giganteus??? Sprawdź, bo jeśli tak to lepiej go przesadzić ...
Ogrodnik mimo woli 10:23, 26 sie 2012

Do góry
zbigniew_gazda napisał(a)
Aniu o nazwę trawy z ostatniego zdjęcia poproszę bardzo. Chyba dostałem od sąsiadki taką samą.
A dzisiaj proponuję się walnąć na leżaczek .

Zbysiu.... u mnie z nazwami to jest kiepsko...sadziłam i nie zapisywałam...bo mi to nie było do szczęścia potrzebne....wiem tylko, że miskant chiński..... może być Silberspinne, Gracillimus (ale ten jest chyba bardziej rózowy) ale najprawdopodobniej Graziella..... bo taką trawke kupowałam też...
Ogrodnik mimo woli 16:51, 25 sie 2012

Do góry
Jak M wróci to za jałowca będzie szlaban na Ogrodowisko...czekam kiedy przegnę pałę....

wiec fotnęłam jeszcz drugą rabatkę trawiastą ...wszystko posadzone w tym roku.. wielki miskant zebrinus i rozplenica przesadzone z innego miejsca...

300 m2 szczęścia- ogród Marie 11:07, 25 sie 2012

Do góry
Witajcie,

chciałam przedstawić Wam swój mały ogródek. Ma zaledwie 300 m2, a od 4 lat daje mi dużo radości, ale też i solidnie w kość.
Jak już pisałam w " O sobie"- ogród ma 4 lata i powstaje w etapach. Najpierw zajął się nim projektant, później realizator, który całkowicie skrytykował projekt i zaczął po swojemu, a ponieważ ja bardzo chciałam już go mieć, więc grzecznie patrzyłam co sie w nim pojawi. Dopiero po roku zaczęłam sobie zdawać sprawę, co tak naprawdę mi sie podoba i rozpoczęły sie przemeblowania, które trwają do dziś. I wciąż jest nie tak...
Wciąż szukam inspiracji w internecie i tak trafiłam na Ogrodowisko
Mam nadzieję, ze z Waszą pomocą stworzę swój wymarzony zakątek
Kilka technicznych uwag- mój ogróg to proskokąt o wymiarach 12x 18 m. Nie ma do niego dojścia z boku, ponieważ nasz dom to środkowa część szeregowca, dlatego wszystko musimy przenosić przez dom. To właśnie było powodem pośpiechu przy realizacji. Podczas budowy do ogrodu można było wjechać od strony sąsiadów, a później zostały ustawione płoty i skończyło się. Teraz walczę jak umiem dźwigając rośliny przez salon. Ale dają radę

A teraz kilka fotek

Przy tarasie- ten to ma spokój

Ulubiony miskant

I lewa strona

Nowe nasadzenia

Chaos do kwadratu i zero pomysłów ( znaczy jeden pomysł jest- wyciać wszystko w pień i zacząć od nowa)

nowe nasadzenia po prawej stronie

na razie słabo ją widać, ale pod płotem posadziłam kalinę koralową

ukochana brzóska

Ogród u stóp klasztoru 21:18, 24 sie 2012

Do góry
Alinko, jeszcze się u Ciebie nie wpisywałam Ogród zachwyca!!!!
Jak można taki olbrzymi ogród mieć tak wymuskany??? Jest u Ciebie zachwycająco, różnorodnie a jednocześnie taka równowaga. pięknie!!!!
A czy to wielkie trawsko przy ławeczce to miskant?? Jak odmiana?
Co robisz, że u Ciebie rośnie klon palmowy i jest mu jak widać baaardzo dobrze ?
Dodam tylko, że zakątek hostowy mnie zachwycił!!! Będę Cię kopiować
Dla odmiany czas na zmiany... 13:44, 24 sie 2012

Do góry
beta napisał(a)

Beta, na skarpie mam:
Róże okrywowe The Fairy
Lawendę
Cis pospolity "Aurea Decora"
Cis Fastigiata
Miskant Morning Light
jeżówka
rozchodnik okazały
rozplenica "little bunny"

troszkę muszę jeszcze pozamieniać miejscami rośliny ale generalnie jestem zadowolona.

dziekuje Ci kochana za szybką odpowiedź

cisa mam, jeżówkę też rozplenicę też, róże okrywkową NN, mam jeszcze szłwię, ale bardzo malutką, przywrotnika małe sadzoneczki, ale te maleństwa to ja raczej w przechowalniku zostawię , sama nie wiem...

a rabate przy tarasie zmieniałś w tym sezonie?

tak, w tym sezonie. Wczesną wiosną jak śniegi stopniały

A i przywrotnik też jest piękny.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies