Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 06:47, 29 sie 2017

Do góry
Białe pieńki będą niebawem , te brzozy szybko rosną. Też takie małe u siebie sadziłam, a dziś to spore drzewa.
Moja codzienność - ogród Oli 00:13, 29 sie 2017

Do góry
Olu przy tych slupkach drewnianych to molinia to mialam na mysli, ale nie wiesz jaka. Napisz od kiedy posadzona czy takie jak na focie kupowalas.

Chce zrobic takie slupki ale z brzozy juz nawet mam pociete tylko grubsze i cienkie moze wiosna je zloze razem taka kompozycje w srodek nasypie ziemi i jakis bluszcz posadze albo powojnik.
Musze dobrze zaimpregnowac kore brzozy aby nie odpadla.

W zblizeniu ogrod bardzo ladny.
Ogród z rzeźbą 23:07, 28 sie 2017

Do góry
Dla tych co nie wierzą w moje doły, proszę bardzo przekonajcie się, cała prawda. Muszę jeszcze cyknąć fotkę od przodu, bo całości jednak nie widać, zresztą powrzucana tam jest też ściągnięta darń, przykryta skoszoną trawą i zaburza rzeczywisty obraz tego dramatu. Jeszcze kawał za ławką i wokół brzozy do obrobienia, cholerka jak mi się nie chce tego kopać. Za to widać nietknięte jeszcze łopatą tyły, trampolina to już u sąsiadów.
No i mam problem jak pociągnąć linię rabaty, już nie wiem ile razy ten wąż rozkładałam i ciągle mi coś nie pasuje.

Pora najwyższa wziąć się za ogród, czyli krok po kroku w tym natłoku. 09:46, 28 sie 2017

Do góry
Brzozy w donicy: https://pl.pinterest.com/pin/353321533257656583/
Ogród Mirelli 22:20, 27 sie 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ania Anusia pewnie na targach się okupisz w rośliny
O te brzozy pytałam, bo nigdy nie wiadomo w jakim stanie przyślą rośliny. Ciekawa jestem Twoich brzóz

Mirella brzozy przyszły w nienaruszonym stanie. Posadzone wstawiłam fotki. Co do rewolucji na rabacie powiem Ci, że co sezon mam inne spojrzenie hihi
Makowo na Kociewiu 20:31, 27 sie 2017

Do góry
lojalna_ napisał(a)
Trudno zrobić ZdJECIE? Przecież jest super a liście brzozy tak migocza. Klimacik jest taki jak lubię .

Co to za brxoza ?

Różyczki się zachwycam ))

Ojej witam właścicielkę mojego ulubionego ogrodu
Brzoza to zwykła Youngi brodawkowa szczepiona ma ponad 20 lat i coś się z nią dzieje bo łysieje
Wczoraj udało mi się zrobić lepsze zdjęcia ...chyba
kulki pod brzoza do znudzenia

Makowo na Kociewiu 19:53, 27 sie 2017

Do góry
Trudno zrobić ZdJECIE? Przecież jest super a liście brzozy tak migocza. Klimacik jest taki jak lubię .

Co to za brxoza ?

Różyczki się zachwycam ))
Mój ogród, czyli Skandynawia po krzyżacku 19:25, 27 sie 2017

Do góry
Nazbierało się kilkanaście fotek z minionego tygodnia.
Ze spotkania u Ewy przywiozłam hortensje ogrodowe. To podarunek dla uczestników od Mirki -ogród Wszystkiego po trochu. Sadzonki znalazły właściwe dla siebie miejsce.

Ponad to zakupiłam dwa derenie, żurawkę Berry Smothie.

Dwie brzozy pożyteczne Dorenbos. Charakteryzują się piękną białą korą. Taki efekt osiągnie za dwa trzy lata, młode sadzonki maja łodygi oliwkowe.
Wczoraj posadzone, prezentują się tak.

Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 14:09, 27 sie 2017

Do góry
Mazan napisał(a)
Zieloniutka

Wydaje się, że grunt jest zbyt mokry i obie brzozy dostały zgorzeli kory, a powyżej być może to rak. W takich zbyt zawilgoconych miejscach można sadzić olchy, brzoza lubi suchsze stanowiska.

Pozdrawiam

Dziękuję za odpowiedź. U mnie jest sucha i przepuszczalna gleba. Te brzozy miały zacieniony dół przez sąsiednie rośliny więc może to się jakoś przyczyniło.
Rozumiem, że obie brzozy są do usunięcia? Bo ta druga wydawała mi się ok.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 13:31, 27 sie 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Napasłam oczy o poranku
Pięknie!

Miskant ferner osten ładnie się wcina w obraz.
I pięknie się komponuje.

Czy brzozy masz zwykłe, czy to jakaś odmiana?

Miło, że zaglądasz

Brzozy to odmiana Fascination.
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 12:52, 27 sie 2017

Do góry
Zieloniutka

Wydaje się, że grunt jest zbyt mokry i obie brzozy dostały zgorzeli kory, a powyżej być może to rak. W takich zbyt zawilgoconych miejscach można sadzić olchy, brzoza lubi suchsze stanowiska.

Pozdrawiam
Choroby i szkodniki brzóz, brzoza - Betula 12:18, 27 sie 2017

Do góry
Na jednej z moich brzóz doorenbos zauważyłam delikatne pęknięcia plus miękki korę w jednym miejscu. Na zdjęciu jest już ten kawałek usunięty.
Brzozy są młode. Rozumiem, że ta brzoza jest do usunięcia?
Jednak one są posadzone dwie w jednym dołku i zastanawia mnie jak to zrobić.
Wyciąć czy jednak jakoś wyszarpać tą chorą brzozę kosztem korzeni tej drugiej.
Zastanawia mnie co może być przyczyną i jak ewentualnie inne brzozy zabezpieczyć.

Ogród z wilkiem zamkn. 07:15, 27 sie 2017

Do góry
Ognisko wylądowało na miejscu przesadzonej brzozy ( przynajmniej na razie )

Z powodu braku wykonawcy i braku innych rzeczy domek narzędziowy i ścieżka zostaje w planach przyszłościowych , teraz będzie trawa jak odrośnie
Czy można zrobić areacje trawnika teraz jeszcze ?

Na zielonej... trawce :) 12:10, 26 sie 2017

Do góry
Dziękuję Angelika za info odnośnie brzozy i carexa W tym roku nigdzie nie mogłam stacjonarnie zdobyć evergold stąd zakup everillo. Wydawały się podobne, niestety tak nie jest. Podobny problem mam z brzozą. Wydzwaniam po Krakowie i okolicach i nie ma na takim wysokim pniu jak mi pasuje. Czy ty swoje tak uformowałaś czy może od razu miały taki goły pień?
Ogród pod lasem 10:45, 26 sie 2017

Do góry
Tess napisał(a)

Jeśli masz cień od liściastych, to syberyjskie mogą dać radę - bo wczesną wiosną nie będzie jeszcze bardzo cieniście. Tak myślę.

No przecież Ci proponowałam jak byłaś u mnie. Mam nasadzonkowane...

Mam mieszane, dęby, sosny i brzozy, ale tamten kąt jest dość mocno zacieniony.

A o hortkach nie pamiętam, byłam u Ciebie w takim amoku, że wiesz
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 09:33, 26 sie 2017

Do góry
Tak to brzozy, w wątku trzeba ew. doczytać lub dopytać czy one zwykłe czy szlachetne.
Ptasi gaj 09:06, 26 sie 2017

Do góry
anek napisał(a)
Witaj Elu! Dzięki za miłe przywitanie na forum. Ja jestem zachwycona Twoimi brzózkami, na początku Twojego wątku umieściłaś pięne jesienne ich ujęcie, a ja mam bzika na punkcie brzózek. Ostatnio sobie namalowałam o takie

Dzieki ze przybylas na moj watek. Brzozy sa cudowne, jedyny mankament to jesienne liscie ktore spadaja i nasiona ktore wszedzie kielkuja. Nasionka sa wszedobylskie nawet w fugach miedzy kostka.
Teraz pora ich wyrzstania maja 10 cm.
Nastepnie sypia mi do oczka liscmi i rozciagam siatke na oczko.
Poza tym daja cudowny cien i szelest lisci. Wiosenne listechki bajeczne.

Malujesz to cudowne zajecie. Obraz juz jesien u podnoza brzoz rosna wrzosy piekny. Kiedys dawno temu duzo malowałam, teraz maluje roslinami na ziemi wiec wychodzi tak jak wychodzi.

Mam obraz z brzozka zrobie fote to pokaze.
Wśród brzóz i dębów 00:08, 26 sie 2017

Do góry
Aniu, piękny obraz namalowałaś i już sobie wyobrażam jaki piękny ogród stworzy tak uzdolniona plastycznie osoba. Też kocham brzozy i choć opinie na ich temat są podzielone, to ja za ich urodę gotowa jestem wybaczyć im ich wszystkie wady.
Ogród Mirelli 22:19, 25 sie 2017

Do góry
Ania Anusia pewnie na targach się okupisz w rośliny
O te brzozy pytałam, bo nigdy nie wiadomo w jakim stanie przyślą rośliny. Ciekawa jestem Twoich brzóz
Wiśnia osobliwa odm. kulista - Prunus cerasus "Umbraculifera" 20:40, 25 sie 2017

Do góry
Te drzewa poza wiśniami, które widać w oddali co brzozy?

AngelikaX napisał(a)
A proszę

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies