Olu przy tych slupkach drewnianych to molinia to mialam na mysli, ale nie wiesz jaka. Napisz od kiedy posadzona czy takie jak na focie kupowalas.
Chce zrobic takie slupki ale z brzozy juz nawet mam pociete tylko grubsze i cienkie moze wiosna je zloze razem taka kompozycje w srodek nasypie ziemi i jakis bluszcz posadze albo powojnik.
Musze dobrze zaimpregnowac kore brzozy aby nie odpadla.
Dla tych co nie wierzą w moje doły, proszę bardzo przekonajcie się, cała prawda. Muszę jeszcze cyknąć fotkę od przodu, bo całości jednak nie widać, zresztą powrzucana tam jest też ściągnięta darń, przykryta skoszoną trawą i zaburza rzeczywisty obraz tego dramatu. Jeszcze kawał za ławką i wokół brzozy do obrobienia, cholerka jak mi się nie chce tego kopać. Za to widać nietknięte jeszcze łopatą tyły, trampolina to już u sąsiadów.
No i mam problem jak pociągnąć linię rabaty, już nie wiem ile razy ten wąż rozkładałam i ciągle mi coś nie pasuje.
Ojej witam właścicielkę mojego ulubionego ogrodu
Brzoza to zwykła Youngi brodawkowa szczepiona ma ponad 20 lat i coś się z nią dzieje bo łysieje
Wczoraj udało mi się zrobić lepsze zdjęcia ...chyba
kulki pod brzoza do znudzenia
Nazbierało się kilkanaście fotek z minionego tygodnia.
Ze spotkania u Ewy przywiozłam hortensje ogrodowe. To podarunek dla uczestników od Mirki -ogród Wszystkiego po trochu. Sadzonki znalazły właściwe dla siebie miejsce.
Ponad to zakupiłam dwa derenie, żurawkę Berry Smothie.
Dwie brzozy pożyteczne Dorenbos. Charakteryzują się piękną białą korą. Taki efekt osiągnie za dwa trzy lata, młode sadzonki maja łodygi oliwkowe.
Wczoraj posadzone, prezentują się tak.
Dziękuję za odpowiedź. U mnie jest sucha i przepuszczalna gleba. Te brzozy miały zacieniony dół przez sąsiednie rośliny więc może to się jakoś przyczyniło.
Rozumiem, że obie brzozy są do usunięcia? Bo ta druga wydawała mi się ok.
Wydaje się, że grunt jest zbyt mokry i obie brzozy dostały zgorzeli kory, a powyżej być może to rak. W takich zbyt zawilgoconych miejscach można sadzić olchy, brzoza lubi suchsze stanowiska.
Na jednej z moich brzóz doorenbos zauważyłam delikatne pęknięcia plus miękki korę w jednym miejscu. Na zdjęciu jest już ten kawałek usunięty.
Brzozy są młode. Rozumiem, że ta brzoza jest do usunięcia?
Jednak one są posadzone dwie w jednym dołku i zastanawia mnie jak to zrobić.
Wyciąć czy jednak jakoś wyszarpać tą chorą brzozę kosztem korzeni tej drugiej.
Zastanawia mnie co może być przyczyną i jak ewentualnie inne brzozy zabezpieczyć.
Ognisko wylądowało na miejscu przesadzonej brzozy ( przynajmniej na razie )
Z powodu braku wykonawcy i braku innych rzeczy domek narzędziowy i ścieżka zostaje w planach przyszłościowych , teraz będzie trawa jak odrośnie
Czy można zrobić areacje trawnika teraz jeszcze ?
Dziękuję Angelika za info odnośnie brzozy i carexa W tym roku nigdzie nie mogłam stacjonarnie zdobyć evergold stąd zakup everillo. Wydawały się podobne, niestety tak nie jest. Podobny problem mam z brzozą. Wydzwaniam po Krakowie i okolicach i nie ma na takim wysokim pniu jak mi pasuje. Czy ty swoje tak uformowałaś czy może od razu miały taki goły pień?
Dzieki ze przybylas na moj watek. Brzozy sa cudowne, jedyny mankament to jesienne liscie ktore spadaja i nasiona ktore wszedzie kielkuja. Nasionka sa wszedobylskie nawet w fugach miedzy kostka.
Teraz pora ich wyrzstania maja 10 cm.
Nastepnie sypia mi do oczka liscmi i rozciagam siatke na oczko.
Poza tym daja cudowny cien i szelest lisci. Wiosenne listechki bajeczne.
Malujesz to cudowne zajecie. Obraz juz jesien u podnoza brzoz rosna wrzosy piekny. Kiedys dawno temu duzo malowałam, teraz maluje roslinami na ziemi wiec wychodzi tak jak wychodzi.
Aniu, piękny obraz namalowałaś i już sobie wyobrażam jaki piękny ogród stworzy tak uzdolniona plastycznie osoba. Też kocham brzozy i choć opinie na ich temat są podzielone, to ja za ich urodę gotowa jestem wybaczyć im ich wszystkie wady.
Ania Anusia pewnie na targach się okupisz w rośliny
O te brzozy pytałam, bo nigdy nie wiadomo w jakim stanie przyślą rośliny. Ciekawa jestem Twoich brzóz