Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Doświadczalnia bylinowo-różana

Doświadczalnia bylinowo-różana

asiak 19:44, 20 wrz 2017

Ewuniu, jak znajdziesz chwilkę i ochotę zajrzyj do mnie na stronę 471
Magda70 20:31, 20 wrz 2017

Anda napisał(a)

Dokladnie, rosliny przygiete pod ciezarem wody. Wrzesien w tym roku bardzo kiepski.

Ja bym do tego dolożyła jeszcze lipec i sierpień....wrr
Warmia 21:16, 20 wrz 2017

Anda napisał(a)

Szukaj szukaj Beda tam u Ciebie pasowac jak ulal

Mam nadzieję, bo te dwie wierzby już mnie denerwują. Muszę zrobić podmiankę.
Makusia 13:03, 22 wrz 2017

Anda napisał(a)

To nie jest głupie pytanie Róże przycinamy na wiosnę w czasie kwitnięcia forsycji. Teraz jedynie usuwamy przekwitnięte lub zasuszone kwiatostany. Nie chcemy teraz róż pobudzać do rośnięcia. Baty zostaw. Kopczykujesz tak na 20-30 cm. Bierzesz wiadro ziemi i sypiesz na środek krzaka róży i w ten sposób formuje się kopczyk. Ziemia otula dolne części gałęzi i w ten sposób chroni je przed mrozem. Dobrze wytłumaczyłam ?

Ewo wyjaśniłaś znakomicie- zrozumiałam i się zastosuję. Obym tylko róż nie musiała przenosić wsadzając brzozy...tzn. teraz, bo generalnie przenieść je muszę.
asiak 21:51, 22 wrz 2017

Ewuniu, aż mi wstyd, że tak Cię meczę pytaniami...
Zaplanowałam sobie za ławeczką wsadzić Louise Odier.
Słoneczko świeci do godziny około 13, później cień.
I zastanawiam się, czy ona da radę za tą ławką? Czy nie będzie za bardzo w cieniu?
A może jakaś inna spora różyczka (żeby było ja widać zza ławki), która lubi bardziej cieniste miejsca. Może być pnąca. Fajnie by było, gdyby pachniała, ale nie musi Wolę żeby obficie kwitła i była w miarę zdrowa
Zagajanka 21:52, 23 wrz 2017

Anda napisał(a)
Często tak jest że najzdrowsze róże nie pachną.

Sad but true

Chociaż powiem, ze Austin ostatnio stara się wprowadzać do obrotu róże mało tego że piękne, raczej pachnące, ale też i jednocześnie dosyć zdrowe.
Czas jeszcze oczywiście pokaże, ale Olivia, Desdemona czy Ancient Mariner to są wyjątkowe pod tymi względami róże.
inka74 08:03, 24 wrz 2017

Ewcia - ciebie też podpytam bo już Jankę męczyłam - dajesz różom jakiś nawóz na jesieni? W książce o różach wyczytałam, że warto dać ale mam dylemat co dać. Kupiłam obornik granulowany i waham się czy im go podsypać.
Kasya 08:47, 24 wrz 2017

inka74 napisał(a)
Ewcia - ciebie też podpytam bo już Jankę męczyłam - dajesz różom jakiś nawóz na jesieni? W książce o różach wyczytałam, że warto dać ale mam dylemat co dać. Kupiłam obornik granulowany i waham się czy im go podsypać.

tez jestem ciekawa

ale wydaje mi sie ze obornik mozna dopiero jak roze pojda spac
teraz moze je pobudzic do wrostu

nie wiem czy dobrze ale podsypalam im jesienny bezazotowy
inka74 09:06, 24 wrz 2017

W książce jest we wrzesniu jesienny a w pazdzierniku naturalny jedno z dwóch do wyboru w zależności od rodzaju wcześniej stosowanych nawozów. I tak się zastanawiam...
Kasia kupiłaś jesienny ogólny do roślin czy specjalny jakiś do róż?
Kasya 09:09, 24 wrz 2017

inka74 napisał(a)
W książce jest we wrzesniu jesienny a w pazdzierniku naturalny jedno z dwóch do wyboru w zależności od rodzaju wcześniej stosowanych nawozów. I tak się zastanawiam...
Kasia kupiłaś jesienny ogólny do roślin czy specjalny jakiś do róż?

kupilam uniwersalny

w pazdzierniku ale to moze na koniec ? ale trzeba obserwowac pogode, czasami pazdziernik jest jak wrzesien a czasami jak listopad...to chyba takie orientacyjne terminy podaja

jak rosliny jeszcze rosna a podasz azot to przeciez pobudzisz jeszcze wzrost...