Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogród w remoncie

Ogród w remoncie

Margerytka40 22:50, 21 wrz 2017

Kasya napisał(a)

no tak we wrzesniu

No trudno,i tak go przetestuję.
Kasya 22:55, 21 wrz 2017

Margerytka40 napisał(a)

No trudno,i tak go przetestuję.

ale ma sliczne kwaitostany
makadamia 08:29, 22 wrz 2017

Toszka napisał(a)

Jeśli mają tam rosnąć drzewa przebarwiające się na czerwono to muszą być spełnione dwa warunki- słońce i optymalnie sucho na jesieni. To są dwa główne czynniki aby zaczęły ujawniać się barwniki z grupy karotenoidów.

Nie wszystkie kaliny ściągają mszyce. Trzeba starannie poszukać.
Jednak przy osłoniętym od przeciągów miejscu mozna posadzić niewysokie drzewka. Te które lubią nieco cienia to klony palmowe o zielonych liściach (te wybarwiają się na czerwono) lub o liściach jasnozielono-zółtych (te łapią kolor pomarańczowo-czerwony).
Interesujący jest klon Acer circinatum zwłaszcza odmiana 'Pacific Fire' (właśnie jesteśmy na etapie poszukiwań tej odmiany)
Do listy bym dodała Enkianty (na wiosnę kwitną srylionem dzwoneczków).
W to mozna wpleść derenie Ivory Halo, niewysokie, kontrastowe, świecące na tle ciemnej zieleni cisa.
Mozna dorzucić selekty hortensji ogrodowej z serii 'Together" i "you&Me", które kwitną na jednorocznych gałązkach i nie wymagają tak starannego osłonięcia. Wymagają jedynie stałej wilgoci i cienia, bo na słońcu mdleją.

Z iglaków choina kanadyjska - mozna strzyc i formować dowolnie.

Toszko - masz oczywiście rację.
Ty polecałaś same drzewka i krzewy, a ja sobie sama dopisałam byliny, zagapiwszy się na piny, zamiast czytać, co napisałaś
makadamia 08:31, 22 wrz 2017

Z całej listy roślin poleconych przez Toszkę najbardziej przypadły mi go gustu te derenie.
Asia i tak daje derenie pod brzozy, więc sensownie by było pociągnąć je przed cisy.
Margerytka40 09:41, 22 wrz 2017

makadamia napisał(a)
Z całej listy roślin poleconych przez Toszkę najbardziej przypadły mi go gustu te derenie.
Asia i tak daje derenie pod brzozy, więc sensownie by było pociągnąć je przed cisy.

Taaa.. no nie wiem. Pod brzozami mam trzy derenie i w założeniu mają tam tworzyć wielką jasną plamę. Może na nich bym poprzestała w tym miejscu.
Na razie widzę tam te kaliny albo 1kalinę,hortki.
Wstępnie bardzo coś takiego

Mocno to symetryczne ale tak bym chciała. W założeniu kalina równa wysokością z hortkami. Jeśli nie to bardziej bym ją do przodu wysunęła. Ale liczę,że jednak będzie wyższa. Co z przodu nie wiem. Sporo tam miejsca jeszcze. Raczej już nie krzewy. Trawy,byliny,zimozielone?
Margerytka40 10:06, 22 wrz 2017

Jeszcze nurtuje mnie jedno. Czy za świerkami ciągnąć żywopłot,czy nie. Bo tak myślę jak świerki z czasem zrobią się łysawe na dole to za nimi dziura. Hmm..
JoannaDe 10:14, 22 wrz 2017

Asia, dobrze ze masz Asie-Makadamie bo ona jedna chyba orientuje się jak to u Ciebie jest

Ja tylko podglądam i trzymam kciuki.
makadamia 11:30, 22 wrz 2017

Moim zdaniem - nie ciągnąć cisów za świerkami. Będzie im za ciasno, a jeśli nawet świerki ogołocą się od dołu, to i tak trzeba je będzie wtedy podsadzić z przodu czymś, co tą dziurę zakryje.

Chyba nie szłabym w nasadzenia symetryczne. Z okien i tak nie będziesz widziała tego miejsca, bo derenie na okrągłej będą je zasłaniały.
Widok na tą rabatę będzie z boków, tam gdzie są trawniki.
I od strony ławeczki zrobiłabym głównym punktem głaz pod brzozami, a od strony wejścia - nasadzenia po łuku. O tak:

Jeśli nie chcesz więcej dereni (choć uważam, że to dobry pomysł), to żywopłot cisowy przydałoby się "czymś" zakończyć, żeby się głupio nie urywał. Wydaje mi się, że jodła koreańska lub górska compacta byłyby dobrym wyborem: zimozielone, niezbyt duże, powtarzają stożkowaty kształt świerków.
Obok, po łuku, kaliny park harvest (do rozmnożenia te, co masz) a przed nimi hortensje.
Przed hortensjami przydałoby się trochę zimozielonego - jeddeloh?

Dla niezorientowanych podrzucam archiwalną fotkę tego miejsca
Asiu - przydałaby się aktualna
Margerytka40 12:12, 22 wrz 2017

Na początek zobacz co mam

Myślę ,że ta byłaby lepsza

Sorki za jakość zdjęć. Chciałam żeby było szybko.
Margerytka40 12:22, 22 wrz 2017

Teraz aktualne foty z tym,że nie wszystko jeszcze usunięte,niestety deszczz
Świerki jeszcze nie przesadzone,pierwszy będzie tam,gdzie biały kubeł.

Nie przekonują mnie w Twoim planie Asiu te kaliny
Wiem mam je,ale one takie nijakie prócz jesieni. Może niepotrzebnie ale strasznie napaliłam się na jakąś japońską. Shasta mnie uroczyła,to duży krzew. No musiałby być jeden. Ale to dużo zmienia w planie. Mmmm...myślę.

A ,i drzew nie ma w Twojej wizji ,nawet dobrze.