Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Projektowanie zieleni na tarasie/ balkonie 19:43, 02 mar 2013

Do góry
Witam serdecznie.

Potrzebuję pomocy przy zaprojektowaniu "tarasu" w moim mieszkanku. W temacie ogrodowym jestem kompletnie zielona, ale zaczynam się interesować tym tematem.
Moim problemem jest mój taras. a w sumie nie taras ale widok z niego który na dzień dzisiejszy do mnie nie przemawia a zależy mi aby taras był "przedłużeniem" salonu. Chciałabym zasłonić się od sąsiadów z naprzeciwka , a niekoniecznie robić to za pomocą rolet, żaluzji czy zasłon. Gdy kupowałam to mieszkanie, to najbardziej podobały mi się wielkie okna, które są na cała szerokość pokoju dziennego.

Pomysł, który miałam ja, to tuje wysokie, ustawione na cała szerokość tarasu. ale gdy zaczęłam przeglądać różne projekty to nabrałam ochoty na coś więcej i tu nasuwa się pytanie, ale co? kompletnie się na tym nie znam. Nie wiem , co nada się na taras. zależy mi też aby roślinność była trwała i nie wymagała zbyt wiele pracy, gdyż mam malutka córeczkę.
Taras ma ok 19 mkw. do połowy wyłożony jest płytami chodnikowymi, a od połowy kamyczkami- a taki projekt dewelopera Kamyczki mnie przerażają, jak myślę ze moja córeczka zacznie chodzić, i je połknie to ogarnia mnie przerażenie. Dlatego bardzo proszę ludzi dobrej woli o pomoc

Magda
Nigdy nie mów nigdy 14:17, 01 mar 2013

Do góry
Juzia_G napisał(a)
Wow! ... no to mniej więcej wiem o co chodzi i teraz czekam z niecierpliwością na projekt a bardziej na realizację

Szaleństwo
Nigdy nie mów nigdy 12:20, 01 mar 2013

Do góry
Wow! ... no to mniej więcej wiem o co chodzi i teraz czekam z niecierpliwością na projekt a bardziej na realizację
Początki w Kruklandii 12:15, 01 mar 2013

Do góry
Kindzia napisał(a)
Widzę, że robotę już odwaliłaś
No, nareszcie jesteś!
Szpilki do eko kupowałaś na allegro?
I jakie wys. do oddzielenia żwirku od kory? Też mi potrzebne będą do tego mojego projekciku, co mi Julcia robi

Ano jestem....ciekawe na jak długo?

I szpilki i bordy na allegro. Wysokość bordów 55 albo 58 już nie pamiętam... żwirek od kory i żwirek od trawnika

Julcia? Projekt? Jeju....nie wiem o co chodzi idę poczytać
Tu na razie jest ściernisko... 10:20, 01 mar 2013

Do góry
właściwie to (chyba) w tym roku nie damy rady z kasą, żeby zaczynać rozbudowę, więc planujemy tylko wodociąg+kanalizację zrobić. i może ogrodzimy działkę, choć to to akurat coraz bardziej na ostatni plan schodzi...

ciekawa jestem czy na oczko wodne też trzeba mieć projekt?
bo przy rozbudowie istniejącego budynku zostaną nam niemal nieograniczone możliwości zagospodarowania przedogródka o wielkości 0,25a więc już mi oczko wodne chodzi po głowie
Nigdy nie mów nigdy 08:00, 01 mar 2013

Do góry
JulkAd napisał(a)

Jestem daleka od tego, żeby Cię w koszty wpuszczać...ja raczej myślę swoją kieszenią

Cieszę się Teraz, na wiosnę, dużo wydatków nas czeka...zobaczymy, ile zostanie na ogród. Projekt najważniejszy, potem powoli mogę sobie robić
Pomożecie? mądre głowy na "Danusiowej szyi"? 10:48, 28 lut 2013

Do góry
Wpadłam by się przywitać i pochwalić projekt domu ....... Odsyłam Cię do "Ogrodu z lustrem" realizacji Danusi .... tam również był podnoszony teren o ile mówimy o podobnych spadkach terenu!!! na działce ..... Tak czy inaczej duży ogród = spory wydatek ....... Ciekawa jestem zagospodarownia u Ciebie ogromych tarasów na domku..??? będą zielone dachy ??? czy może to są dachy szklane doświetlające pomieszczenia wewnątrz ??? Jest ogromne pole do popisu ......
pozdrawiam

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem
A miało być tak pięknie.... 16:34, 26 lut 2013

Do góry
butterfly napisał(a)
Ale zarąbisty projekt !!!

Bardzo mi sie podoba

zobaczymy czy i Rench się spodoba
A miało być tak pięknie.... 15:57, 26 lut 2013

Do góry
Ale zarąbisty projekt !!!

Bardzo mi sie podoba
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 21:03, 25 lut 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Ewalm, no rzeczywiście Twój wątek przeczytałam ostatnio w całości,ale nie było to duże wyzwanie To Ty już tak długo mnie podczytujesz???!!! Chyba sobie trochę nie zdaję sprawy z tego, że jednak parę osób te wypociny czyta! Muszę się mocniej zastanowić za każdym razem jak coś piszę!

Ano musisz...dobrnęłam jak na razie do 295 strony...
Podoba mi się projekt Magnolii dlatego tak lecę...a przy okazji ile rzeczy się dowiaduję hohohoh
Zielona przystań 20:57, 24 lut 2013

Do góry
Na koniec dnia zrobiłam sobie taki mały projekt frontu domu, po obu stronach schodów mam zamiar posadzić cisy i po 3 kulki na żwirku, i jak?
Postawić trawkę nad i... 13:16, 24 lut 2013

Do góry
Tess napisał(a)

Aniu, rozwaliło mnie trafnością.
Zapożyczam i używać będę. Zawsze i wszędzie, bo ja konsekwentna jestem w każdej dziedzinie

...podziwiam konsekwencje i konsekwentnych...ja jakoś nie mogę zapaść na ta chorobę... ciągle mi sie odmienia... no ale na projekt od Danusi nie ma rady...tu muszę być...
Zakładam ogródeczek 13:07, 24 lut 2013

Do góry
Witaj Hania. Mnie się podoba projekt w kwadraty. Będę sledzić twoje prace w ogrodzie. Pozdrawiam.
Pokażę nasz ogród 16:47, 23 lut 2013

Do góry
Asiu dzięki za linka do przedogródka początkowo myślałam aby pozbyć się z tamtąd trawy ale z czasem ten projekt podoba mi się coraz bardziej.
Kubusiowo 21:50, 22 lut 2013

Do góry
Ewo, Basiu, Ula, Agnieszko, Beatko, Sylwio dzięki Ciesze się, że Wam się podobają. Szefowa też była zadowolona Sprzedawać powiadacie.... a kto by to kupił??

Edyta zdjęcia już są w atku spotkaniowym moje a w wystawowym Danusi

Kasia ucieszyła się Bardzo się Szefowej podobały

Sonny przeczytałas??? Matko i córko!

Aga_k dzięki

Ewa, Bogda i Ania najpierw siedziałam i robiłam projekt w Wordzie, a potem to już tylko wycięcie i składanie
Zielona przystań 13:57, 22 lut 2013

Do góry
Chyba tylko Warszawa i okolice.. ale zapytaj Danusi!
Zawsze możesz kupić projekt, a realizować sama albo z inną firmą - lokalną... Syla realizuje sama, zajrzyj do niej!

witaj - tak w ogóle! Kawał ogrodu masz, 3x więcej niż ja zazdroszczę! i tych starych drzew też
Dziewczyny dobrze radzą, wydziel psu teren do biegania, bo inaczej nigdy nie będziesz miała zadbanych rabatek i co chwilę będzie problem.. zwłaszcza że pies na niezłe ziółko mi wygląda...

pozdrawiam, będę kibicować!

pytaj po kolei, skrawkami fotografuj projekt, bo z powyższego trudno zrozumieć o co idzie

pozdrawiam
Karolina
Zakładam ogródeczek 21:53, 21 lut 2013

Do góry
mam kolejny projekt tym razem ogródka nr 2
właściwie to jego zarys:

Ale p.Danusia słusznie uznała, ze za dużo tych dużych roślin... a i nie wiem czy klon palmowy nie przerośnie iglaków, wiec wymyśliłam wersje minimalną no i rośliny bardziej rozsunęłam. Nie są tak zbite jak w pierwszym projekcie. Kopozycja ta ustawiona jest tyłem do ulicy, a przodem do słóńca. Myśle że za tą ścianą wielkich iglaków posadzę w ich cieniu hortensje... a to co widać w projekcie będzie widoczne bardziej od podwórza i trochę z mojego okna

Co wy na to? Czy to jest do przyjęcia?
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 14:35, 21 lut 2013

Do góry
Karolinko te werbenki mnie zmotywowały ja mam dom " w werbenach" , znaczy projekt, a poza tym bardzo lubię delikatność tych kwiatów co roku mam ochotę zrobić swoje sadzonki, ale jakoś się boję, że nic z tego nie będzie i kupuję gotowce, choć kilka sztuk
czy Ty wcześniej już sama robiłaś sadzonki i jak to się udało? zaznaczam, jestem laikiem, tylko raz zrobiłam sadzonki aksamitek i poza tym nic
Kondziowy Ogród :) 22:48, 20 lut 2013

Do góry
Marzena2007 napisał(a)
Kondziu ja myślę, ze taki nietuzinkowy zawód mógłby być opłacalny tylko koncept musisz znaleźć pod jakiego klienta będziesz tkał
Na ogrodowisku o pomysł na tkanie chyba nie będzie trudno?
zgadza się nie jest trudno na ogrodowisku ale pamiętaj że ludzie wolą kupować plakaty zdjęcia mało kto da za tkaninę 400 zł w górę a tu czasami jest dużo zer nawet w Anglii widziałem programy o zanikających zawodach jak mówiły że nie zarabia się z byt wiele Czym bardziej skomplikowany projekt tym zera idą w górę i mało kto dobrze na tym zarabia znam tylko jedna polską tkaczkę która zarabia chyba dobrze to Abakanowicz ale to wielka artystka
Zielona przystań 17:56, 20 lut 2013

Do góry
Bardzo serdecznie witam kolejne osoby u mnie, bardzo mi miło.

Co do pieska coraz bardziej podoba mi się pomysł wydzielenia psu wybiegu, a mam taką możliwość, wystarczy tylko przekonać M. albo aż przekonać do tego pomysłu.

Mam do Was prośbę, kiedyś znajoma zrobiła mi projekt ogrodu ale wtedy nie wiedziałam co ja tak naprawdę w nim chce i od tej pory zmieniło się bardzo dużo, poniżej przedstawiam Was tamten projekt, który wyraźniej obrazuje teren ogrodu i kolejny projekt, który rozrysowuje sobie sama, na razie nie jest skończony. Zastanawiam się od czego zacząć wiosną i chyba zacznę od serbów, to znaczy one najpierw będą sadzone, potem reszta. Tylko tak sobie myślę czy wybrałam im dobre miejsce??
Góra projektu to południowa strona, czyli ogród w tej przeważającej części zwrócony jest na stronę południowo-zachodnią.

A poniżej jeszcze mała symulacja. Ten brązowy prostokąt przed świerkami to zjeżdzalnia z huśtawkami.

Pierwszy projekt

Drugi projekt aktualny. Opisy zielone roślin oznaczają że roślina dopiero się u mnie pojawi a czarne że już jest.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies