Troszkę może przesadziłam z tą długością coś ok.16x4m2. Fajny ten projekt bardzo mi się podoba! Dziękuję za pomysły.Zamiast trawy chciałam żeby był ten żwirek ponieważ mam bardzo duży trawnik za domem i chciałam coś innego co Pani na to?A co to są te czerwone kropki?
Witam Gosię Grembosię,dzięki za opinię co do bukszpanu. Zgadzam się PROJEKT DANUSI też b.mi się podoba więc przedogródek będzie powstawał wg jej propozycji nr 1 Zamiast tui przy ulicy dam może stożki 2 lub3 aby przechodnie mogli popatrzeć.Pozdrawiam
A to fajnie Slawko, że powód bóli prozaiczny a przy tym zapewne całkiem przyjemnie było się opychać, a co, prawda?
Perfekcyjny projekt fryzury - koleżanka wiedziała do kogo się z prośbą zwrócić...
No i ostnica wygląda bardzo zwiewnie i delikatnie... a porządek masz też miły w uśpionym ogrodzie. Ciekawe jak moja opuszczona działka, nie byłam tam od listopada...
Pozdrawiam Cię : )
Pięknie wszystkich witam
Podpatruję Ogrodowisko od jakiegoś czasu. Czytam, notuję, utrwalam Wszystko po to, bo podjęłam decyzję - chcę piękny warzywniak. Teren spory, ale nie zagospodarowany. Koncepcji mnóstwo, pomysły się mnożą dzięki Wam. Na pewno dam radę, niech no tylko w mojej głowie powstanie projekt. Liczę, że i ja kiedyś pochwalę się zdjęciami. Na razie czeka mnie dużo pracy. Ale jest sojusznik w mężu, no i Wy jesteście.
Aaaa i jeszcze to - chyba powinno być na początku. Mam na imię Marzena i pozdrawiam wszystkich z Gór Świętokrzyskich
Kurcze pralnia to super pomysł, nasz dom jest trochę nieprzemyślany. Mamy przestrzeń, 4 pokoje plus salon z otwartą kuchnia no i 2 łazienki ale nie ma miejsca na pralnie ani na garderobę Tak to jest jak facet wybiera projekt hehehe dlatego zawsze podziwiam takie cudeńka
Twój projekt, jak zuważyła Nieszka jest zdecydowanie nie na Twój ogródek. Cyprysiki, jałowce, berberysy to wszystko słońcolubne rosliny. Jasne, że można je posiadzić tylko nie licz na ich ładne wybarwienie i dobry wzrost.
Szukaj raczej: cis, bukszpan, rododendron, hortensje, trzmielina(ja bym przetestowała najpierw), ostrokrzew, magnolia, tawuła, kaliny, ogniki, derenie... pachysandra, żurawki, hosty, hakonechola, przywrotnik, tawułki, brunery, bodziszki, jarzmianka, paprocie....
Myślałam że wiosenne plany mam ustalone i coś się znowu zrodziło......oczywiście z nudów....i...Ani Monte, która co chwilę gdzieś buszuje po różnych stronkach................
jak tu nie zaglądnąć ..na te stronki-ciekawostki, które kuszą.........
ale kto by pomyślał że róże będę kupować....nawet ja sama nie przypuszczałam.
z prawej strony (na zdjęciu widać z tyłu) posadziłam tuje do cięcia na żywopłot...........
W tym przesmyku -pomiędzy żywopłotem cisowym a tujami - ok. 2 m szerokości na długości 3 przęseł ogrodzenia
zaplanowałam bluszcz na siatce i róże pnące które mają stworzyć kwitnącą ścianę
na dole czymś niedużym podsadzone...może lawendą. zainspirował mnie ogród angielski Gardenarium w Zalesinku http://www.gardenarium.pl/photos/project/4/1704/ogrod-w-zalesinku-06.jpg
Obie kwitną od czerwca do października- obie piękne......którą wybrać
A będą też w pobliżu na trawniku posadzone hortensje Limelight...
która różą będzie lepsza???
jesienią horti różowieją więc myślałam że lepsza ta klasztorna nostalgiczna
Drugi problem :
1.czy te róże sadzić co 0,8m tak jak piszą i przypinać im ramiona na siatce (bo są długie do 3m) żeby się nie przewieszały do sąsiadki
2. czy posadzić 3x po 2szt. w jednym miejscu żeby było gęściej kwitnąco?
Tak wygląda moja działeczka obecnie:
Świerk ze zdjęcia to poświateczna pozostałość, pewnie na wiosnę zostanie z niego rózga...
Stworzyłam "projekt" ogródeczka - tak jak potrafię, ale wydaje mi się, że wymiary roślin mogą być w rzeczywistości większe..... nie wiem cz nie za dużo i szczerze mówiąc jakoś mnie ten projekt nie przekonuje do końca - zbyt duży bałagan wyszedł.....
Jedyna rzecz która mnie przekonuje do takiego obsadzenia, to fakt, że większość z tych roślinek (dużych): jałowce, forsycja dadzą się formować-przycinać. Może za wyjątkiem jałowca pospolitego "horstman:.
Jeśli ma ktoś jakiś pomysł na moją działeczkę według wytycznych z pierwszego postu to proszę, chętnie poczytam
Nooo Juziu pzrecież mi zrobiłaś piękny projekt , pamiętasz ?? .. Teraz jest lekka modyfikacja tzn . Nie wylewka i zrzut wody z góry tylko lelkko ma po tej ściance z kwasówki spływać.. No i oczywiście w wypełnieniu jakiś zielony żywopłot.. Mnie się marzy taka ściana z bluszczu .. Achhh będzie się chyba pięknie komponować z tą kwasówką .... Mam nadzieję
Z tym bluszcze to się jeszcze zastanów....żebyś później na weselników nie narzekała
Ja bym cisy u Ciebie obstawiała...
Nooo Juziu pzrecież mi zrobiłaś piękny projekt , pamiętasz ?? .. Teraz jest lekka modyfikacja tzn . Nie wylewka i zrzut wody z góry tylko lelkko ma po tej ściance z kwasówki spływać.. No i oczywiście w wypełnieniu jakiś zielony żywopłot.. Mnie się marzy taka ściana z bluszczu .. Achhh będzie się chyba pięknie komponować z tą kwasówką .... Mam nadzieję
Witam mam na imię Agata i od kilku lat wraz z mężem mieszkam w lesie w połowie drogi Kalisz-Konin. Działka ma 1000m2, z czego ok 300m zaadoptowałam na ogród. Od kąd tu mieszkam interesuję się ogrodami, prenumeruję różne czasopisma ogrodnicze, zwiedzam piękne ogrody, rzadko też rozstaje się z aparatem (Nikon Coolpix p7100). Ale czasu na pielęgnowanie swojego ogrodu nie mam zbyt wiele, w zasadzie obmyśliłam kilka rabat, w większości krzewy, drzewa, byliny. Moimi ulubionym roślinami są różaneczniki, wrzosy, lawenda, trawy, goździki i róże (w moim ogrodzie tych roślin najwięcej). Bardzo lubię też duże, stare drzewa. Pod domem mamy bardzo stary rozłożysty kasztan-pień ma spokojnie 2m w obwodzie. Styl w ogrodzie dla mnie ze względu na okolicę jest leśny, choć lubie i łącze go ze stylem angielskim i wiejskim. Podoba mi się wiele z waszych ogrodów, i miło, że można tu poszukać pomocy i inspiracji jeśli chodzi o ogrody. Stopniowo będę tworzyć posty z moimi rabatami. I podzielę się moimi zdjęciami z pięknych zakątków w mojej okolicy. Pozdrawiam wszystkich i życzę szybkiej wiosny w ogrodach ))