Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Drzewa i krzewy liściaste » Klon palmowy - Acer palmatum

Klon palmowy - Acer palmatum

anna_g 16:32, 18 sty 2013

Tak trochę już ominę klony - oglądałam tą "Maję w ogrodzie" - z wielką chęcią oglądnę jeszcze raz i mam już zaplanowane, że wiosną na pewno odwiedzę ten ogród... Miałam jesienią no ale jakoś nie wyszło.
Danusiu, nawet nie myślę o sztuce bonsai - jest fascynująca i piękna ale mnie zdecydowanie przerasta a poza tym absolutnie nie jestem tak cierpliwa
Dziękuję Wam bardzo, pomyślę
hania78 18:48, 19 lut 2013

Mam pytanie do wszystkich posiadaczy i znawców klonów (w tymautorki tematu), czy klony palowe można przycinać corocznie by ograniczyć ich rozrost. Pytam bo chciałam dodać np. klon palmowy jako czerwony akcent w kopozycji iglakowej, ale żeby nie przykrył on zbytnio iglaków... Czy to dobry pomysł?
A oto mój projekt. Rośliny mają być zwrócone na południowy zachód.
Gardenarium 00:38, 20 lut 2013

Tu jest dyskusja o cięciu

https://www.ogrodowisko.pl/watek/59-klon-palmowy-acer-palmatum?page=21#post_5

Wg mnie za dużo dużych drzew w jednym skupisku i za dużo gatunków, choć ładnie to wygląda na obrazku.

Instagram Ogrodowiska
Selly 12:35, 14 mar 2013

Przeczytałam cały wątek oraz artykuł z archiwum Ogrodowiska . Zatem pracę domową odrobiłam Rozumiem, że Klony te właściwie nie wymagają cięcia, a jeśli już to bardziej wskazane jest cięcie jesienno-zimowe niż wiosenne. Co wtedy jednak , jeśli ja swojego klona chcę od poczatku prowadzić w formie drzewka a nie krzewu . Czy powinnam w ciągu sezonu wegetacyjnego wycinać mu te małe gałązki wyrastające z pnia, czy też zawsze czekać z tym do jesieni ?
Jeśli będę wycinać od razu , to rany będą mniejsze i nie będzie tracił energii na budowanie czegoś, co i tak bedzie ucięte, ale wadą tego działania byłoby nadmierne płakanie drzewka . Natomiast, jeśli te małe gałązki wyrastające z pnia usunie się dopiero jesienią , nie będą już wtedy takie małe , zatem i rana na drzewie większa. Zatem i tak żle i tak nie dobrze . Co jest zatem " mniejszym złem" ? Czy prowadzenie klona palmowego w formie drzewka jest w ogóle możliwe ? Jeśli tak , to jak to robić , by drzewko najmniej ucierpiało ?
Gardenarium 20:39, 14 mar 2013

Klon palmowy to małe drzewko, urośnie także bez prowadzenia. Po prostu takie jest.

Zależy jakiego pokroju chcesz mieć klona.

Instagram Ogrodowiska
anna_g 10:55, 27 kwi 2013

Bardzo proszę o radę dla mnie i mojego Atropurpureum... Otóż, zimował w piwnicy (pisałam już o nim w tym wątku), potem został przeniesiony do garażu bo zaczeły mu pekać pąki, no i jak się zrobiło ciepło to na ogród, Wszystko było dobrze, wypuszczał listki - ale uznałam że go posadzę, I posadziłam... No i teraz listki mu zwiędły, klapły, i ogólnie taki bidok jest. Dlaczego? Sadziłam w ziemi uniwersalnej, duży dołek wykopany, nasypane świeżej ziemi, podlane... Wygląda teraz tak

Na pewno nie ma sucho, na pewno nie przemarzł, bo ciepło u nas jak gwint, zła pora sadzenia?? za mokro?? Plissss ratunku - czekać?działać? modlić się? czy spoko?
Mazan 11:25, 27 kwi 2013

Witam

Zjawisko zupełnie normalne. Taki stan rzecz wywołała utrata turgoru - na zewnątrz jest dużo bardzjej suche powietrze i tak dzieje się z każdą rośliną, która po zimowym spoczynku rusza z wegetacją w zamkniętym pomieszczeniu.

Pozdrawiam

Mazan - Walerek
Gardenarium 20:59, 27 kwi 2013

Trzeba było go najpierw zahartować w cieniu, moim zdaniem ostre powietrze i słońce go tak doprawiły. MIał przecież takie delikatne listki, młodziutkie. Obetnij te suche listki i zacieniuj włókniną, zrób daszek.

Instagram Ogrodowiska
anna_g 22:58, 27 kwi 2013

Bardzo Wam dziękuję.
Figa 09:44, 05 cze 2013

Czy ktoś z Was przesadzał klona palmowego? Chodzi mi o to, czy one przeżywają taką operację i jakiej wielkości mogą mieć bryłę korzeniową po roku od posadzenia? Wiem, że klony palmowe mają delikatne i płytkie korzenie i bardzo się boję o to, czy nawet lekkie ich uszkodzenie nie spowoduje śmierci roślinki.

Mój klonik jest młodziutki, posadzony wczesną wiosną ubiegłego roku ale bardzo ładnie się rozrósł i zagęścił (odmiana Atropurpureum). Muszę go wyciągnąć na chwilę i wsadzić w to samo miejsce, tylko jakieś 20-30 cm wyżej, ponieważ w czasie ulewnych deszczów, które nawiedziły nas podczas budowy muru oporowego skarpy, cała skarpa się osunęła, a klonik rośnie na jej szczycie. Ostatecznie, po zakończeniu prac, okazało się, że teraz znajduje się w dole, w którym nie chcę go zostawić, bo mam ciężką glebę i pewnie by tam podmakał.
Rozumiem, że na szerokość korzenie nie powinny być większe od korony? A jak głęboko mam kopać?