Aniu, witaj!
Poczytałam trochę o twoich przeprowadzkach, o kupowaniu, zbieraniu roślin.O tworzeniu ogrodu. i o malunkach.Te piękne,Zwłaszcza te brzozy bardzo mi się podobają Brawo!!
Ale i w ogrodzie już zaczyna być ciekawie. Suuper!
Witam,
Mam pytanko co do brzozy. Zastanawiam się nad zakupem malutkich brzóz doorenbos za dosłownie 40zl i posadzeniu na skarpie, ale nie wiem czy one szybko rosną czy nie? mam już kilka sztuk ale zakupionych juz takich 4m i nie zauważyłam, żeby cokolwiek ruszyły. A takie maleństwa może szybciej rosną?
Na razie tylko jukki, może siwe hosty albo jakaś trawka też w zimnym odcieniu... Po wizycie u Kapiasów doceniłam moc iglaków w odciemniach zimnych: szarych, niebieskawych... Fajnie komponują się z bielą.
Białych sani nie planuję Ale stały się inspiracją do połączenia takich właśnie kolorów. Mam obok dwa srebrne świerki. I trzeci przerobiony na "niwak" a raczej dopiero jego zaczątek Pod nim bardzo kolorowe wrzosy. Wysadzę je na moje wrzosowisko, gdzie po zimie straciłam 18 dorodnych wrzosów. Pod niwak pójdzie 16 sztuk tylko białych. waham się jedynie nad kolorem liści, czy szara smutna zieleń czy bardziej jaskrawa żółtawa?
Nie mam jednego źródła, jak widzę to kupuję, często teraz spotykam w szkółkach. Ostatnio duużą partię z wakacji w górach przytargałam, duże kępy za pół ceny były
Dziewczyny, tak poza tym to jesień już chyba. Mam pełno żółtych liści brzozy na trawniku.
Zastanawiam się co posadzić na skarpie za murem oporowym?, w pierwszej wersji miały być wiśnie ozdobne teraz się zastanawiam nad brzozami Betula Sentinelle D'Argent ´Minsent' lub dorenbosem?. Jeżeli wybiorę brzozy to podsadze je dereniami, śnieguliczkami, itp i jakieś trawy. Co wy na to
Aniu moje brzozy mają wysokość ok 120cm czyli mogę spodziewać szybkiego wzrostu. Paliki są potrzebne, gdyż w tej fazie przy dobrym wietrze mogłyby się złamać. Jak drzewka stężeją pójdą sobie precz Ja nie boję się zamawiać przez internet co prawda robię to rzadko ale jak do tej pory nie mogę narzekać. Paczki doręczane są w 24 godziny, więc rośliny przychodzą w stanie nienaruszonym. Chyba że masz jakieś złe doświadczenia i też zrozumiem Twoje obawy. Ja poszłam na żywioł
Trudno zdjęciem oddać to miejsce, nie jest szersze po bokach. Lilak po lewej będzie przesadzony na wiosnę a na jego miejsce pojawi się jukka, taka jak po prawej. Jeśli jukki z brzozami będą dobrze wyglądać, dosadzę trzecią pośrodu.
Rabata ma 5 m na 1.20 (od tui do kamieni, które na razie muszą być bo grunt jest pochyły). Pozostaje mi tylko znaleźć ładne brzozy na wysokim pniu.