Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Ogród raczej wiejski czyli leśniczówka 09:02, 21 lis 2013

Do góry
Ania74 napisał(a)

u mnie głównie panuje trawa i to nie najpiękniejsza

a pomyśl jakbyś miała pełno rabat i minimum trawnika to gdzie by Twoje pociech grały w piłkę i inne szaleństwa
a rabatki już masz piękne i wszystko przed Tobą... byle do wiosny
Ogród pełen złudzeń i niespodzianek 09:01, 21 lis 2013

Do góry
mira napisał(a)
Kasiu pooglądałam Twoją wizytówkę - piękny ogród, masa roślin czyli to co lubię więc jeszcze wrócę

ciekawa jestem co masz posadzone pod świerkami

Witaj Mira, masa roślin - masa radochy
Pod świerkami pustki - dopiero w tym roku przed nimi posadziłam krzewy (jeszcze małe) forsycji, kaliny i żylistka. Czy dadza radę zobaczymy. W ym miejscu rośnie duzo sumaków które wprowadzaja kolor, radzą sobie klony i mahonia, języczki

świerki stanowią osłone dla magnoli parasolowatej

Ogrodnik Mimo Woli cd 08:45, 21 lis 2013

Do góry
Mariola - u Ciebie to on przetrwa chyba tylko pod okryciem..to strefa 7. U mnie przemarza i jest bez okrycia, ale odbija z korzenia.. w tym roku dostaje kołderkę z gałązek ..jak nie zapomnę

Zbyszek - może kiepsko nie rośnie, ale nie jest tak ekspansywny jak barwinek pospolity.. ale jak tylko się czepi podłoża to sie ukorzenia. U mnie był regularnie koszony raz w tygodniu i obłożony obwódką kamienną. wiec pilnował się trochę, ale i tak najlepiej rośnie za kamieniami i tam gdzie dochodziło do niego słońce

To jego pierwszy rok w 2009.. kilka zim przetrwał I ni patrzeć jak fajnie sadziłam Do tej pory walczę z odrastającą trawą

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 08:11, 21 lis 2013

Do góry
Ja dopiero raczkuje w hortensjach,miałam tylko jedną anabelkę dopiero tu na ogrodowisku zobaczyłam jakie one są piękne.
Podglądam wasze wątki zapisuje i kupuje i w tym roku zrobiła mi się spora kolekcja,ale kilka nie miało nazwy np; ta ;

Ta była piłkowa ma bordowe liście cały rok ale nie lubi słońca.

I dębowa.

Ta też była bez nazwy.

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 07:48, 21 lis 2013

Do góry
Bogusia to zależy od paru czynników najważniejsze to słońce i gleba

ta miała sporo słońca (jak na hortensje) i gleba odkwaszona
Dwa ogrody 01:04, 21 lis 2013

Do góry
Oczywiście nie obyło się bez porażek: jeden serb i świerk srebrny oraz klon padł po deszczach. Poza tym na działce trwa budowa. Ale rosną już serby, brzozy, cisy, grujeczniki, bukszpany, derenie, trawy i hortensje, lawendy i róże, żurawki... jeżówki... Najważniejsze są drzewa, one tworzą szkielet przyszłego ogrodu. Byliny zawsze można wymienić. Mam nadzieję, że zanim się przeprowadzimy, drzewa zdążą trochę urosnąć. Trawa na "tymczasem", potem wiadomo do wymiany. W przyszłym roku dopracowywanie szczegółów i pielęgnacja tego, co już rośnie.
Dwa ogrody 00:39, 21 lis 2013

Do góry
Kilka drzewek w nowym ogrodzie posadziliśmy jesienią ub. roku. Wiosną ruszyłam z tym:

I latem:
Miało być inaczej 00:21, 21 lis 2013

Do góry
Viola napisał(a)

Dziękuję Agnieszko za podpowiedź, już znalazłam AnięDS. Zaczynam lekturę : )

Życzę miłej lektury, tylko uważaj bo to bardzo wciąga. Wiem coś na ten temat

Mój jesienny ogród 00:03, 21 lis 2013

Do góry
Witaj Ola, Ola mnie się zapytała jak tęoić turkucia, więc odpiszę na wątku żeby większa ilość osób mogła to przeczytać. Ciężko tą zarazę wytępić, ja tam chyba pisałem co robię. Kupuje takie różowe chyba granulki i sypie po 2-3 do dziury i za godzinę trza zbierać i tak co 15 min. Ja tak z warzywnika zbieram po 30-40 szt. Najlepiej wypatrywać gniazda i wykopać małe. Gniazdo jest tam gdzie najwięcej powiędłych roślin. Wziąć saperkę i wiadro i szybko bo zaraz się rozejdą i postawić na słońcu, woda nie za bardzo to bierze, nieraz ptaki wyjedzą ja sypię do kuwety. Na zimę wykopać 4 lub więcej dołków, nie wiem jaki masz warzywnik, wyłożyć folią i nasypać gnoju , najlepiej końskiego i wczesną wiosną to raz dwa wykopać tam będzie ich dużo a latem można bawić się z olchą podobno nie znoszą jej zapachu. Można robić wywary lub sypać liście. Jak widzisz to roboty syzyfowa dla zawziętych. Trzeba być konsekwentnym to można przetrzebić to dziadostwo ale zlikwidować raczej nie. Ja już miałem obłożyć dookoła swój warzywniki blachą ale wyjechałem do kanady i mój pomysł na razie czeka ale tak zrobię, będzie to trochę nie wygodne ,bo blacha musi wystawać, przynajmniej 7-8 cm żeby nie przełaziły. Mam nadzieję że Cię nie podłamałem.

Mój jesienny ogród 23:56, 20 lis 2013

Do góry
Bogdziu, dziś znów Niagara, zdjęcia im później tym będą ładniejsze a dziś już wieczorne się zaczynają. Może naraz się zmieszczą w następnym. Ptak jak go zwał, nie ważne, grunt że fajny kumpel z niego, zawsze ciekawy, nie bojący, wręcz trza uważać żeby go nie nadeptać. W BC, gdy zobaczyłem go pierwszy raz, to nie mogłem się nadziwić co to za ptak? Który biega między samochodami i nie można mu zrobić zdjęcia ,bo włazi w obiektyw. To jedyny ptak od którego muszę się odsuwać, gdyż moja lufa ostrzy od 3,5m. Powiem Ci że tu tabliczki są na każdym skrzyżowaniu wiszą na pałąkach od sygnalizacji, naprawdę to super i bardzo ułatwia drogą , nawet na tych małych są oznaczenia, na każdej nawet tej co kilkanaście metrów ma. Możesz sobie popatrzeć jak pokazywałem jesień w mieście to widać. Są tak powieszone żeby można je było odczytać z samochodu, wszystkie są w tym samym miejscu, tam gdzie nie ma świateł jest słupek przy chodniku. Podobają mi się te znaki informacyjne żółte o zwierzętach. Mam ich już chyba 5.lub 6.

Mój jesienny ogród 23:51, 20 lis 2013

Do góry
Witam, serdecznie. Dalej Niagarę pokaże. Już zdjęcia swoich super zakupów zrobiłem ale upchnę je w następnym poście z Niagarą, żeby nie było za dużo.

Dwa ogrody 23:49, 20 lis 2013

Do góry
yolka - przed chwilą przyniosłam z ogrodu etykietę, wiedziałam, że ją zostawiłam pod rh. A tu psikus. "Rhododendron". I tyle. W opisie to co zwykle, wielkość do której dorasta to 1.50m/1.50m. Może Bogdzia będzie wiedziała.
monteverde - może być polemonium boreale, jest niski. Muszę go przesadzić, mizerny jest, rośnie pod magnolią. Wszystkie rośliny sadziłam, kiedy była jeszcze malutka, bo rośnie u mnie od 15 cm patyczka, z nasionka. Część roślin już zabrałam, a posadziłam cieniolubne.

Mój zielony świat 23:30, 20 lis 2013

Do góry
Na koniec trawkowo

Mój zielony świat 23:23, 20 lis 2013

Do góry
Pojawił się też dereń Venus, czekam z ciekawością na jego wiosenne kwitnienie. Obok świerk kłujący The Blues o pokroju jaki w iglakach lubię najbardziej - kolumnowy i płaczący

kolcosił siebolda variegatus

i ambrowiec amerykański Slender Silhoiette o wąsko-kolumnowym pokroju
Mój zielony świat 23:19, 20 lis 2013

Do góry
Wokół niego planuję w przyszłym sezonie poszerzenie rabaty pod wrzosowisko.
Inspiracja od Kapisów

Mój zielony świat 23:16, 20 lis 2013

Do góry
Nowe nabytki

acer griseum - klon strzępiastokory, zwany też cynamonowym

je sienią liście przebarwiają się na pomarańczowo

mój póki comaluszek, czekam na taki efekt

Dla zainteresowanych cynamonowym, po zakupie znalazłam nową ciekawą odmianę Golden Lucky
Ogródek Hanusi - kolejny sezon 23:14, 20 lis 2013

Do góry
Jolu, do Ciebie pojutrze wpadnę na kawusię! Miłego wieczoru!

Mój zielony świat 23:10, 20 lis 2013

Do góry
berberys i pontyjka

sumak tiger eses

berberys na miskantowym tle
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 23:09, 20 lis 2013

Do góry
Chyba druga linia nie

Obwódka z bukszpanu? w środku Hakonechloa zielona? Nieee, tamto lepsze 110 razy.

Mój zielony świat 23:05, 20 lis 2013

Do góry
Hortensja dębolistna Little Honey wchodzi w golden salmon, i tripetala

A tutaj mama Tripetali z Wojsławic, jesienna odsłona tej magnolii jest dla mnie równie zachwycająca jak wiosenna
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies