Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Pszczelarnia 21:07, 18 lis 2013

Do góry
Moja mania etykietowania i znaczenia osiągnęła w tym roku apogeum: oprócz etykiet w zielniku, etykiet na niektórych różach także drzewa owocowe otrzymały etykiety.Pomyślałam sobie, że warto, aby każdy wiedział z jakiego drzewa zjada owoc. Ja zrywam z drzew poniemieckich i niestety nie umiem rozszyfrować odmian.
Oto niektóre etykiety wykonane na łupku:

Znowu na wsi 21:05, 18 lis 2013

Do góry
Na takie kolory trzeba poczekać.

Wspaniałą robotę w naszych ogrodach robią zimozielone drzewa i krzewy oraz ciekawie kształtowane drzewa liściaste. Bez nich mielibyśmy widok przez kilka miesięcy na szarą, gołą ziemię.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 21:02, 18 lis 2013

Do góry
popatrzcie jaki mutant mi wyrósł :
to sa trawki carex the beatles, ale jedna zgłupiała i rośnie i rośnie, jakoś nie przypominam sobie żebym je choć raz dokarmiała

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:58, 18 lis 2013

Do góry
wczoraj:

Znowu na wsi 20:57, 18 lis 2013

Do góry
Pozdrawiam zaglądających oficjalnie i ukradkiem. Cieszy mnie każda wasza wizyta.
Ostatnie tygodnie to mało ciekawy czas w ogrodzie. Jak mam wolne siadam sobie przy oknie i kombinuję co będę robić w przyszłym sezonie. Jednak martwi mnie to, że robię się coraz bardziej leniwa i trudno się zmobilizować do działania. Tzn. wyjścia na dwór.
Trzymają się jeszcze liście na tawułach i żółtej pęcherznicy. Strasznie wkurza mnie ta goła ziemia i drobne wyłażące chwasty.

Mój 4 arowy azyl... 20:57, 18 lis 2013

Do góry
Z działki wyjeżdzaliśmy o zachodzie słońca.

I zaszło
Pszczelarnia 20:56, 18 lis 2013

Do góry
A listopadowe klimaty w domu i ogrodzie przypominają mi sceny z "Wesela" Wyspiańskiego.
Wschodzi niespokojny księżyc nad Igliczną:

Sad uśpiony

Rododendronowy ogród II. 20:54, 18 lis 2013

Do góry
Listopadowe róże (nie wszystkie).

W ogródku Ani 20:46, 18 lis 2013

Do góry
bogumila_bienko napisał(a)
Wspomnienie lata....bajka.
Piękny, clematis?

Dzwonek Pyramidalis

Mój 4 arowy azyl... 20:41, 18 lis 2013

Do góry
To był bardzo udany dzień. Kilka godzin na działce i właściwie koniec z pracami polowymi!
Wygrabiłam resztkę liści w tzw. zapomnianym kącie i igły spod świerka (spędza mi sen z powiek, bo śmieci okrutnie!), no i spaliłam to, co się uzbierało. A było tego sporo! Dobrze, że wiało, bo igły i liście źle się palą. Szczęście, że były suche, ale i tak zadymiłam kilka działek. Dobrze, że sąsiadów nie było!Pilnowanie ogania zajęło mi trzy godziny.
Poza tym oczyściłam miejsce pod czereśnią i rozsypalam kompost. Wygrabiłam trawniczkowy pasek za siatką, bo z ligustru i forsycji liscie już opadły.
Wyrzuciłam na kompost złocień krzaczasty, ale najpierw pobrałam dodatkowe aplegry na sadzonki, tak na wszelki wypadek
Pozostało okryć rośliny, ale to później, jak ziemia zamarznie.
Zdjęć jak na lekarstwo, bo też nie ma już co uwieczniać. Chociaż... trafił się rodzynek!
To barwinek zakwitł jednym kwiatuszkiem!

Za wygraną nie daje w dalszym ciągu ostatni krzaczek rudbekii

W cieniu - zacieniona 20:35, 18 lis 2013

Do góry
ukorzenione....mają dwa lata

rh

Bogusiu ukorzeniłaś rh????, to bardzo trudne , no chyba ze z odkładów???
Ogrodowa przygoda Łukasza :) 20:32, 18 lis 2013

Do góry
Z tematów ogrodowych niestety nie mam żadnych nowości zdjęć nie ma czemu robić, a nawet nie mam czasu o tym pomyśleć. Mam wrażenie, że moje studia to jakaś paranoja. Czas, któy powinienem poświęcić na pisanie pracy dyplomowej wykorzystuje na walke z 7 semestrem, który z 4 miesięcy zmniejszył się do dwóch. Ostatni tydzień zajęć i wszyscy sobie wymyślają czego to by jeszcze nie chcieli. 2 egzaminy (oczywiście jestem ostatnim rocznikiem, który je ma) 2 duże projekty, kolokwia i inne.

Dobrze, żę to forum ogrodnicze, a nie o problemach ale od razu mi lżej jak sobie pomarudziłem. Jakoś trzeba przetrwać.
Zostawiam coś kolorowego na koniec
W ogródku Ani 20:29, 18 lis 2013

Do góry
Wspomnienie lata....bajka.
Piękny, clematis?
W ogródku Ani 20:21, 18 lis 2013

Do góry
Pooglądałam sobie te nowe zamówione żurawki,ładne.Lepiej u mnie rosną o twardych liściach,nie są podjadane.

Żeby natrafić na takie trzeba przy zakupie dotknąć je

Trochę kolorów lata.

Mój 4 arowy azyl... 20:18, 18 lis 2013

Do góry
Celina napisał(a)

Nie chciałam się go pozbyć, bo to ładna odmiana, ze złocistymi końcówkami. Po poradę, wiadomo do kogo, do Danusi. Poradziła przyciać. No i przycięłam, choć nie było to łatwe.
Teraz wygląda tak (zdjecia dzisiejsze):
z profilu

O kurczę! ale super z tym przycięciem!!

Też takiego mam ale nie tnę za to mocno przycięty został taki jak masz z tyłu.Pozdrówka zostawiam.
Pszczelarnia 20:17, 18 lis 2013

Do góry
Na brzegu warzywnika rośnie kolejne pokolenie cisów bez konkretnego przeznaczenia.Pisałam już o tym, że kiedyś kupiłam hurtem około 60 szt. w szkółce leśnej. I tak je sobie uprawiam.

A tymczasem część użytkowa wygląda tak:

Zielnik udało się nawet posprzątać na zimę (konieczne jest okrycie stroiszem szałwii) - był okropnie zarośnięty:

Zastanawiam się czy klosze zostawione na zimę wytrzymają w ogrodzie?

Pszczelarnia 20:07, 18 lis 2013

Do góry
Była mowa o cisach, że zorientowałam się, że w małym szpalerze (mającym za zadanie zasłonić ramę bramy automatycznej) połowa to okazy z nasionami (t. media x 'Hicksii') a połowa to okazy bez nasion (t. baccata męski). Drażniło mnie to do tego stopnia, że 9 szt. 'Hicksii' wykopałam i poszły na zadołowanie (będę obmyślać ich przeznaczenie):

A nowe kupiłam i posadziłam. Nic tylko czekać aż się zespolą. Ale będzie to czekanie czynne: trzeba pilnować podlewania, bo cisy rosną pod starym jesionem.

Rododendronowy ogród II. 20:05, 18 lis 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
To jeszcze tylko pierwiosnki wkleję i idę rewizyty składac.

...robi się wiosennie...u mnie też kwitną gruzińskie.
Pomóżcie wyczarować mi ogród 20:00, 18 lis 2013

Do góry
Możesz dodać dwie małe rabatki w pobliżu domu

W kamiennym kręgu od początku 19:56, 18 lis 2013

Do góry
Bogdziu, Basiu, Edytko, Irenko, dziękuję Wam za odwiedzinki...wybaczcie mi, że odpowiadam w jednym poście, ale dzisiaj zaczynam inne zajęcie....bardzo absorbujące

narazie jest biała kanwa na krośnie.....mam nadzieję, że powstanie tutaj coś pięknego.....trzymajcie kciuki....będę od czasu do czasu pokazywała postępy
Pozdrawiam wszystkich odwiedzających
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies