Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "szałwia"

Ogród pewnej ogrodniczki 10:27, 12 lut 2016

Do góry
widze,ze nas wszystkie zakręcone ogrodowe energia rozwala ja to już chętnie bym ze szpadelkiem w ogrodzie podziałał ale przepaduje i wiatr wieje

Iwka ma racje szałwia omszona cudnie wygląda na rabatach
Kosolkowa Pasja 17:35, 11 lut 2016

Do góry
Pszczółko, dziękuję że poświęciłas czas

Odpowiadam:
1. Nie. Po lewej stronie wejścia jest garaż. Robię tą która na fotce, czyli prawa strona drzwi wejściowych, oraz jej ciąg dalszy w prawo, wzdłuż domu. Tam w tej chwili rośnie to samo co z przodu, bez bukszpanow.

2. Wystawa poludniowo-zach.

Wymiary i wysokość podam wieczorem.

3. Dom będzie jasny, jasny krem. Na rabatach obok jest niebiesko,biało, zolto, różowo. Fioletowo.

4. Ma uskok, schody w sumie nie wchodzą.

5. Chciałabym róże, trochę bylin niskich, ale właśnie zimozielonego brakuje mocno

Poszerzyć trochę mogę, pisałam wyżej.

Na Twoim rysunku- bukszpan zostaje, przed nim ciemnorozowa róża. Przed nią Artemis, na środku Szałwia, po bokach Fairy, w miejscu CW stozki? I tak samo z drugiej strony domu? miskanty z boków rabaty?
Ogrod Ali w Danii 14:56, 11 lut 2016

Do góry
Danylenko napisał(a)

Oczywiscie rabata jest do powiekszenia a czy ta szalwia bedzie tez taka golutka jak te roze. Chodzi mi glownie o to aby zima wygladalo to lepiej, pelniej. Pozdrawiam

Szałwia ogólnie jest piękna gdy kwitnie, potem trzeba ścinać albo najpierw w środku te kłosy przekwitnięte, alb o całą roślinę ściąć i wtedy kwitnie jeszcze ra. Sama tylko szałwia na zimę to niedobry pomysł. Może dodaj na brzeg trzmieliny Emerald'n Gold lub chociażby żurawki n.p Caramel.
Ogród u Kasi 15:51, 09 lut 2016

Do góry
Ha ha namieszalam, zawiasek zdobiony chce mieć pod nimi . po jednej stronie wzdłuż płotu będzie zgodnie z pomysłem Danusi hortensje - dużo hortensji. A po drugiej stronie podjazdu tam gdzie zaczyna się dom chciałam kontynuować te same drzewa co na zdjęciu z huśtawką i pod nimi coś muszę posadzić bo brzydko będzie. I tam właśnie myślałam o tym zawijasku bukszpanowym a w nim szałwia albo lawenda albo nie wiem co, może jakieś trawy na suche gorące miejsca. Zaraz zobaczę te graby. Dziękuje Hogatko, że się odezwałaś
Ogród, mydło i powidło. 08:14, 09 lut 2016

Do góry
Dominika11 - Dzięki, córcia jeszcze w domu ale ja już śmigam, wczoraj latałam pomiary robić, małej nie można z oka spuścić to na kilka razy ganiałam po 2-3 minuty przekomicznie to musiało wyglądać - wybiegam z domu, kładę miarkę zapisuję, lecę do domu za chwilę wypadam i tak co chwila ale to nie pierwszy i nie ostatni raz .
Marga - Witaj! Dzięki. Tawuły chcę w prostokątny żywopłocik ciąć (ew. w obły gdyby prostokątny źle wyglądał bo tam jest pochyły teren i nie wiem jak to mi w realu wyjdzie) ale jako całość a nie pojedyncze rośliny a przed nimi kilka kępek szałwii (lawendę też biorę pod uwagę gdyby się szałwia nie sprawdziła).
Masz zdjęcia swojej posadzonej? Muszę się do Ciebie na dłuższy spacer wybrać już zaglądałam parę razy ale w weekend na dłużej wpadnę .
Tu ma być ogród :) 21:59, 08 lut 2016

Do góry
AgaeM napisał(a)
No to ja bym zaszalała:
kostki zimozielone wysokie
kuliste jakieś zimozielone
szałwia
stipa w ilości ogromnej jak to u Ciebie

i nic więcej

Aga, bardzo Ci dziękuję, że chciało Ci się pobawić w stworzenie tego rysunku - dobór roślin jak najbardziej mi się podoba, ale wielkość basenu i wymiar rabaty trzeba będzie ograniczyć, ja to muszę jeszcze z eMem przewalczyć, a takiej połaci trawnika nie da sobie wydrzeć
Tu ma być ogród :) 19:27, 08 lut 2016

Do góry
No to ja bym zaszalała:
kostki zimozielone wysokie
kuliste jakieś zimozielone
szałwia
stipa w ilości ogromnej jak to u Ciebie

i nic więcej

Mój kawałek świata:) 16:54, 08 lut 2016

Do góry
To jeszcze trochę wspomnień zeszłorocznych

Szałwia muszkatołowa

Liliowiec:

Floksik z aksamitką:

Kolorowo:

Ogród w cieniu brzozy 16:32, 08 lut 2016

Do góry
Agatko, moja szałwia była jednoroczna, chyba udało mi się parę nasionek z nie zebrać, ale z wysiewem czekam jeszcze tydzień.
Le Jardin de Marigny – Normandia 21:54, 07 lut 2016

Do góry
Piękny ten ogród taki swobodny bardzo mi bliski, dziękuję za relację
a jak się szałwia sprawuje
pozdrawiam
Sprzeczność w ogrodzie 21:21, 07 lut 2016

Do góry
Dziś i ja szukałam wiosny, trochę znalazłam czarna porzeczka wypuściła nowe pędy, mikołajek przeżył zimę pod cetyną i wypuszcza nowe liście krwawnik też ruszył szałwia już jesienią miała nowe listki
Jestem w polu 21:01, 07 lut 2016

Do góry
Sama już teraz nie wiem, czy pryskać, czy sobie odpuścić. Ot dylemat

Pogoda dzisiaj była piękna, więc posprzątałam trochę na rabatkach i znalazłam takie oto maluszki

Maniunie rozchodniki

Szałwia też już ruszyła

i liliowce

OGRÓD MARZEŃ...a może tylko MARZENIE O OGRODZIE..... 14:03, 07 lut 2016

Do góry
I u mnie już wszystko startuje Cebulowe na wierzchu, graby w nabrzmiałych pączkach, szałwia i przetaczniki również wiosnę poczuły.

Oby tylko zima nam jeszcze paluszkiem nie pogroziła
Pogubiłam się po drodze... 11:51, 07 lut 2016

Do góry
Gardener27 napisał(a)
Amelko Ty też cebulę będziesz sama siała ? Podziwiam Ja idę na łatwiznę i kupuję dymkę

Nie mogę się doczytać co konkretnie ma być na tej rabacie Peonie i jarzmianki ?
I orliki,i szałwia
Pogubiłam się po drodze... 09:44, 06 lut 2016

Do góry
Warmia napisał(a)

A ta rabata to gdzie będzie, że tak wrócę do tematu? Kolorki takie romantyczne. Piwonia jasny róż, orlik i szałwia ciemne fiolety, to jarzmianka musiałaby być jasnoróżowa - Buckland ma biało-bladoróżowe kwiatostany.
https://pl.pinterest.com/pin/366691594640419432/ takie cóś mogłoby być?
Marta tu ja chcę

Do lampy 3,5 metra jest metr szerokość. Magnolia proponowana mi poszerzenie tej rabaty i to jest doskonały pomysł ale z moim to kolejna kwestia spora
Pogubiłam się po drodze... 21:42, 05 lut 2016

Do góry
amelia_b napisał(a)
Będę robić wiosną rabatę przyciągającą wzrok akurat to nie będzie wymagało ingerencji mojego szanownego małżonka będą tam trawy i byliny wybrałam piwonię Sarah Bernardt, orlik Barlow blue, szałwię Caradonna, stipę, może będę mieć do tego fenkuł giant bronze, chce tez irysy i jarzminki ale nie wiem w jakich odcieniach żeby to ładnie sie zgrało, może wy coś pomożecie?

A ta rabata to gdzie będzie, że tak wrócę do tematu? Kolorki takie romantyczne. Piwonia jasny róż, orlik i szałwia ciemne fiolety, to jarzmianka musiałaby być jasnoróżowa - Buckland ma biało-bladoróżowe kwiatostany.
https://pl.pinterest.com/pin/366691594640419432/ takie cóś mogłoby być?
Wszystkiego po trochu 11:27, 05 lut 2016

Do góry
mirkaka napisał(a)

Ha ha ha , Agatko ja mam do wysiania stipę, werbenę, złocień kaukaski, rozplenicę jednoroczną od Przemka, rozplenicę Rubrum, Odętka Virginijska,, szałwia jednoroczna fioletowa , i trochę pomidorków. Wszystkie te nasionka zebrałam ze swoich roślin, zobaczymy czy wykiełkują? Będę wszystkie wysiewać w połowie lutego Aha złocień kaukaski kupiłam.
A co Ty masz?

Mirko, mam do Ciebie prośbę jak Ci wyrosną te rozplenice jednoroczne od Przemka, podzieliłabyś się? Chciałabym tylko jedną - potem pozbieram sobie sama nasionka
Ogród z pergolą 11:03, 05 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Ja lubię wszystkie 3, bo każda jest inna. Szałwia Caradonna się nie pokłada, kwitnie długo i do róż pasuje. Kocimietka może się pokładać, kwitnie długo i ma taki nieuporządkowany pokroj. Lawenda pięknie pachnie i jest tyle rożnych odmian, rośnie ładnie jak półkula i jest rownież ozdobą w zimie wszystkie 3 trzeba przycinać.

jest też niższa odmiana kocimiętki
Ogród z pergolą 11:01, 05 lut 2016

Do góry
Anda napisał(a)
Ja lubię wszystkie 3, bo każda jest inna. Szałwia Caradonna się nie pokłada, kwitnie długo i do róż pasuje. Kocimietka może się pokładać, kwitnie długo i ma taki nieuporządkowany pokroj. Lawenda pięknie pachnie i jest tyle rożnych odmian, rośnie ładnie jak półkula i jest rownież ozdobą w zimie wszystkie 3 trzeba przycinać.

polecana jest lavenda viva bo wiele latek wygląda pięknie nawet zimą
szałwia caradonna jest wyyyysoka a mam ja i kwitła mi do grudnia chyba miała jeszcze filetowe pojedyncze kłosy i nie pokładała mi sie
Ogród z pergolą 10:58, 05 lut 2016

Do góry
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies