Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "img"

Moja działka. 19:26, 09 sie 2013

Do góry
A u nas chmurzyło się , grzmiało i nawet spadlo pare kropli deszczu i nadal susza
Wtym roku mam prawie wszystko na żółto nie wiem jak to się stalo
Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 19:25, 09 sie 2013

Do góry
Witam, Pani Danusiu, bardzo dziękuję za odpowiedź na prośbę skierowaną właśnie do Pani i oczywiście za podane rady. Niezmiernie cieszę się, że choć późno, ale w końcu trafiłam na Panią i ogrodowisko. Mam w zamiarze do zimy uporządkować ten bałagan i oczywiście zacznę tak, jak Pani sugeruje od pozbycia się pojedynczych roślin, w tym dostrzeżonych przez Panią mieczyków . Jeśli chodzi o nowe linie rabat, to czy ma Pani na myśli te linie, które zostały nakreślone przeze mnie na trawie cienką linią? Czy to oznacza, że takie mogą pozostać, tylko mam wyciąć do tych miejsc trawę? Czy też ma być inaczej? Dla wyjaśnienia dodam, że nakreśliłam głównie kwadraty o wymiarach 90X90, z myślą, że może obwódki im zrobię z bukszpanu. Na dodanym obecnie zdjęciu zaznaczyłam na czarno te kwadraty. Natomiast na żółto zaznaczyłam prostokąty, które byłyby wypełnione żwirkiem. Myślałam, żeby np. po lewej stronie na żwirku posadzić 2 miskanty zebrinus i w kwadracie drzewko np. wiśnię piłkowaną Kiku-Shidare. Nie jestem jednak teraz pewna, czy to będzie dobrze wyglądało, czy nie wyjdzie znów za dużo i za pstrokato. Dlatego nic wcześniej nie sugerowałam, stąd na poprzednich zdjęciach te linie na trawniku. Pani Danusiu, mam nadzieję, że moje wyjaśnienie ostatecznie ukazuje moją niemoc w sprawie tych linii rabat. Dlatego, jeszcze raz bardzo proszę o poradę. Z góry dziękuję i bardzo serdecznie pozdrawiam, Edyta

Co z tym ogródeczkiem począć 19:12, 09 sie 2013

Do góry
kaisog1 napisał(a)
.... po pierwsze... nie wiem skąd sie wziełam mania sadzenia ML za hortensjami..... One nie są tak duże i hortensje je zakryją Jak sadzic to Gracillimusy.
Hortensje dac tak, żeby "obejmowały ławkę - czyli posadzić po obu jej stronach. Wtedy za ławką można wsadzić ML ale bardziej spektakularne będą Gracillimusy i te bym posadziła

Ooo takie coś....

Małgoś podoba mi się to
Ale hortki za ławką chcę jednak zostawić ,mogę dosadzić jeszcze dwie po bokach ławki wtedy cała się zatopi w hortkach .tylko czy nie będzie za dużo ,albo po bokach dać trawy
No i przede wszystkim muszę dać tam mniejszą ławkę ,bo ta którą mam choć ładna będzie tam za duża
Ławkę można dać bardziej do przodu żeby hortki miały miejsce

Ciasno tam troszkę starczy na te nasadzenia po metrze z każdej strony ?
Mój nowy stary ogród 19:12, 09 sie 2013

Do góry
Kochani, zastanawiam się nad zrobieniem prostych linii trawnika. Powbijałam paliki ze sznurkiem, jak będzie lepiej?

Mój nowy stary ogród 19:07, 09 sie 2013

Do góry
W rogu pod starym iglakiem posadziłam funkie, wszystko tego roczne, wiosenne. Pod samym murkiem tawuły takie co duże nie rosną podobno. Też pewnie za bardzo nadziubdziałam tego wszystkiego, tak?

Wizytówka - Niespodzianka 19:06, 09 sie 2013

Do góry
Latem 1999r razem z mężem wprowadziłam się do starego, 50 letniego strasznie zaniedbanego domu z 9,5 arową działką. Wszystko się sypało, dom wymagał całkowitego remontu a ogród - cóz właściwie to była namiastka sadu - stary orzech, 3 jabłonie, gigantyczna grusza na środku działki i 2 ok 30 letnie tuje olbrzymie mające ok 12 m wysTo było gigantyczne wyzwanie, miałam 21 lat, studiowałam zaocznie, pracowałam na pełen etat, byłam po cięzkich wypadkach po których zmiażdźone miałam 3 kręgi w kręgosłupie i..... niesłabnącą energię by zmienić cały świat! No i ruszyłam z robotą. Byliśmy na dorobku,a wiekszość zarobionych pieniędzy szła na studia i rachunki, wobec tego trzeba było orać samemu.
14 lat ogrodowej pasji, wiele zim z ołówkiem w ręku a potem wiosen z łopatą i ....efekt
Wirtualny spacer po 9,5 arowej działce zaczynamy wchodzac na posesję -po lewej, tuz przed domem rabata różana o wymiarach 6 m na 11 m otulona szpalerem z tui...

Kwiatowy ogródek Monteverde 19:05, 09 sie 2013

Do góry
Aniu,miło widzieć Cię w nowym wątku...serdecznie pozdrawiam.
Może niedoskonały ale..... 19:02, 09 sie 2013

Do góry
Bo widzisz, nie ufamy tym co piszą ,że "one" urosną.Bo jak można sobie wyobrazić ,że coś co ma z 30 cm wyrośnie na potwora
A hosty już kilka razy przycinałam a one nadal przyrastają.To takie najzwyklejsze potwory
zdjęcie z czerwca

to już z lipca - chodnikiem trudno przejść

i jak uwierzyć w przyrost gdy sadziłam pojedyncze sadzonki
Mój nowy stary ogród 18:55, 09 sie 2013

Do góry

Nowy zakup - runianka . Kiedyś dawno dawno miałam taką roślinkę , ale byłam pewna że chwaścior się nasiał i z uporem maniaka wyrywałam
Ogrodowisko naumiało mnie co to jest
Czy posadzić koło rododendronu? Tylko jeden okaz chyba mało?

Ogród Nebel 18:54, 09 sie 2013

Do góry
Piękna lilia...pozdrawiam.
Mój nowy stary ogród 18:49, 09 sie 2013

Do góry
Po starym ogrodzie zostały też rododendrony. Nie są one wypasione, ale ślicznie kwitły w tym roku. Liście nie są soczyście zielone, czego im brak?

Mój nowy stary ogród 18:43, 09 sie 2013

Do góry
Między furtką a bramą mam takie coś. Nasadziłam małych iglaków, dwa berberyski, tawułki miniaturki. Mam wrażenie bałaganu, jakoś nie ogarniam. Wszystkie małe sadzone wiosną tego roku. Co sądzicie, co zmienić?

W cieniu - zacieniona 18:28, 09 sie 2013

Do góry
...obłędnie pachnące floksy...wróciły do mnie po latach...
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:19, 09 sie 2013

Do góry
Pan od bylin przywiózł mi dzwonek Poszarkiego i ten o limonkowych liściach. Mam u siebie dalmatyński. Będę obserwować jak się zachowują wszystkie trzy i może na jesień zadecyduję i któryś upcham na różankę z Bernstein Rose. Jeśli ktoś coś wie o tym jasnym, proszony jest o opinię.

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:17, 09 sie 2013

Do góry
Kupiłam dziś jeszcze 2 doniczki na parapet na bazylię, bo mi się w zielniku nie mieści, a wzeszło sporo z nasion. Tu przymierzałam czy sie zmieszczą na zewnątrz na parapecie. Muszę umyć i przepikować roślinki.

Jeszcze zakupy roślinkowe

Paproć Dryopteris offinis, będę testować jak się zachowuje przez cały rok, bo moje są ładne do pierwszej suszy

Tiarelka Crow Feather, będę chciała namnożyć

i jeszcze jakiś rozchodnik o purpurowych liściach, ale nn
Pan mówił, że on się raczej płoży choć w nazwie ma okazały. Widzę go w doniczce z wilczomleczem Diamond Frost

Grzebyczkowe zakątki..."codziennie po godzince"... 18:15, 09 sie 2013

Do góry
Mirka witam w moich skromnych progach... tak, sosenkę sama kształtuję już od wielu lat. nie mogę namierzyć fotki kiedy sosnę przesadziłam. Była marna i zabiedzona choć miała już wiele wiosenek... Rosła kilka lat za domem i tam wygięła się w poszukiwaniu promieni słonecznych... kiedy uschła mi wierzba posadzona między oczkami postanowiłam wsadzić tam właśnie tę krzywą sosenkę... A tak dla porównania zdjęcie z przed lat czterech lat i dzisiejsze:

Pozdrawiam Jola
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 18:05, 09 sie 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Moja katalpa Aurea

Wg mnie będzie rosła w górę.
Anglia czerwiec 2013 17:55, 09 sie 2013

Do góry
W cieniu - zacieniona 17:51, 09 sie 2013

Do góry
...na rabatach...zielono.
W cieniu - zacieniona 17:45, 09 sie 2013

Do góry
Latria w objęciach delikatnej gipsówki...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies