Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 16:56, 15 lip 2017

Do góry
ren133 napisał(a)
Kasia
Niektóre zdjęcia oglądałam po kilka razy ... świetnie masz skomponowane rośliny ... a co najważniejsze mega masz zaprojektowany układ rabat, świetnie wkomponowana w to architektura ogrodowa, wglębnik suuuuper wpisuje się w całość ... są elementy spójne i powtarzające się: brzozy, trawy, elementy w kolorze drewna ... kurczę fajnie masz ... zazdro ... mnie nigdy to się nie uda bo działkę mam słabo zagospodarowaną nie to co u Ciebie ... wszystko przemyślane i ... rośliny pięknie rosną i ... otoczenie wokół podkreśla urodę ogrodu ... łoo się rozpisałam ... ale tak czuję ... ogród masz nowoczesny ale jednocześnie swobodny, zwiewny, widać konsekwencję ...

Podziwiam ...
reniu bardzo mi serce rośnie na takie słowa. Ale nie zgadzam się z wszystkimi zwlaszxAtej części o Twoim ogrodzie wzdycha do niego za każdym razem kiedy serwujesz zdjęcia! I zueplnie nie rozumiem Twoich słów! A o otoczeniu mojwgo ogrodu wolę nic nie pisać....
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 09:42, 15 lip 2017

Do góry
Toszka napisał(a)

Mam kępę w tym samym miejscu od przeszło 7 lat. Nie pokłada się, bo jest sucho.
Sedum jak ma zbyt bogatą ziemię i zbyt mokro rozkłada się.

Ciemnych też nie lubię i wszystkie wydałam.

Rozchodniki giną w rozplenicy. Z resztą niemal wszędzie są z rozplenicą
Można pod brzozy połączyć z lawendą, kocimiętką, seslerią, szałwią, ale też z tawułami japońskimi, niską perovskią, brązowymi turzycami, np. 'Bronze Form' lub zielono-niebieskimi 'Frosted Curls' (wypisałam rośliny na suche stanowisko biorąc pod uwagę konkurencję brzóz).

Się polubiłam od tej obfitości
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 08:39, 15 lip 2017

Do góry
MirellaB napisał(a)
Ja najchętniej cały ogród bym obsadziła rozplenicami

Rozchodniki coraz mniej mi się podobają. Po trzech latach takie wielkie kule urosły, że zdominowały sąsiednie rośliny. Trzy rozchodniki wykopałam, podzieliłam na gałązki i wydałam. Brzydkie się zrobiły, puste w środku i się pokładały. Myślę, że kolejne trzy podzielą ich los w przyszłym roku.

Mam kępę w tym samym miejscu od przeszło 7 lat. Nie pokłada się, bo jest sucho.
Sedum jak ma zbyt bogatą ziemię i zbyt mokro rozkłada się.

Ciemnych też nie lubię i wszystkie wydałam.

Rozchodniki giną w rozplenicy. Z resztą niemal wszędzie są z rozplenicą
Można pod brzozy połączyć z lawendą, kocimiętką, seslerią, szałwią, ale też z tawułami japońskimi, niską perovskią, brązowymi turzycami, np. 'Bronze Form' lub zielono-niebieskimi 'Frosted Curls' (wypisałam rośliny na suche stanowisko biorąc pod uwagę konkurencję brzóz).
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 22:22, 14 lip 2017

Do góry
BASIA8 napisał(a)
Aganiu Kochana widoki u Ciebie piękne Buziolki zostawiam.

Widoczki już tylko z poddasza sąsiad posadził brzozy i widok nam zamnął
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:12, 14 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Podpiszę się pod słowami Angeliki - hortensje lubią wodę, a brzozy ją im wypiją... Sadź obok

mrokasia napisał(a)
Dzień dobry
Ja też się podpiszę, tym bardziej, że szkoda siedzieć plecami do hortek, lepiej na nie patrzeć choćby z boku .

Amen

malkul napisał(a)
to mądry argument

Mądry Amen

ogrodrenaty napisał(a)
Witaj, jeżeli mogę to zgadzam się z Angeliką i Sebkiem i rabata z hortensji rozświetli ten bok dodałabym miskanta Veriagatusa albo Morning Light,a przed brzozy rozchodnik z rozplenicą . Tak aby wypełnić przestrzeń.

Amen po raz trzeci!

I ten miskant w hortkach mi pasuje. Morning lighty mam na brzozowej. Może jakiś solitierowy, np Graciella?

Rozchodnik mi się podoba. Toszka takoż samoż podpowiada.
Wygląda genialnie z rozplenicą, tylko nie wiem, czy tej rozplenicy u mnie w ogrodzie nie za dużo. Bo na żwirku pod hakuro mam rozplenice i na skarpie na dolnym pięterku rozplenice... Choć te były by tak ładnie vis a vis tamtych na skarpie. To nawet koresponduje

Och, dzięki Wam
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 22:05, 14 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)

Przyleciałam Asia

Chcesz dać hortki na rabacie z brzozami pendula? Szczerze... chyba średni pomysł... weż pod uwage jak za parę lat te brzozy będą mieć korony - zapewne po 2m średnicy minimum... jak dasz hortki, które też przybiorą na masie i na wysokości też z 1,50 dorosną zrobi Ci się tu mega gąszcz...
Lepszym miejscem jak przy huśtawce chcesz mieć hortki jest druga ściana z tujami - masz tam pas trawy i tu wyglądały by zdecydowanie lepiej ale to tylko moje zdanie

Cenne zdanie Hortki na dłuższy bok

Dziękuję, że przyleciałaś!
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 15:08, 14 lip 2017

Do góry
Witaj, jeżeli mogę to zgadzam się z Angeliką i Sebkiem i rabata z hortensji rozświetli ten bok dodałabym miskanta Veriagatusa albo Morning Light,a przed brzozy rozchodnik z rozplenicą . Tak aby wypełnić przestrzeń.
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 13:34, 14 lip 2017

Do góry
Sebek napisał(a)
Podpiszę się pod słowami Angeliki - hortensje lubią wodę, a brzozy ją im wypiją... Sadź obok
to mądry argument
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:19, 14 lip 2017

Do góry
Ogród Pierwszy (nie)Wielki - projekt 11:09, 14 lip 2017

Do góry
Johanka77 napisał(a)
Jest plan powiększenia rabaty za paleniskiem. Obrys jak widać.

Myślałam o hortkach, molinmoliniach lub beatlesach. Czekam na Wasze opinie ale marzy mi się taki kwiecisty, hortensjowy kąt...

Kot w locie

Przyleciałam Asia

Chcesz dać hortki na rabacie z brzozami pendula? Szczerze... chyba średni pomysł... weż pod uwage jak za parę lat te brzozy będą mieć korony - zapewne po 2m średnicy minimum... jak dasz hortki, które też przybiorą na masie i na wysokości też z 1,50 dorosną zrobi Ci się tu mega gąszcz...
Lepszym miejscem jak przy huśtawce chcesz mieć hortki jest druga ściana z tujami - masz tam pas trawy i tu wyglądały by zdecydowanie lepiej ale to tylko moje zdanie
Na zielonej... trawce :) 13:49, 13 lip 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)

Nic tam u siebie nie napisałam. Sadzić będę te brzozy, o których już od wielu tygodni przynudzam. Ale to dopiero jak wrócimy z wakacji.

Aaaaa... to wiem, że brzozy w planie... myślałam, że coś jeszcze Teraz niedobry czas na sadzenie drzew, więc razem możemy poprzynudzać... tak do końcówki września
Na zielonej... trawce :) 13:46, 13 lip 2017

Do góry
AngelikaX napisał(a)
Lecę do Ciebie co tam będziesz sadzić

Nic tam u siebie nie napisałam. Sadzić będę te brzozy, o których już od wielu tygodni przynudzam. Ale to dopiero jak wrócimy z wakacji.
Małymi krokami bo własnymi ręcami... :* 09:47, 13 lip 2017

Do góry
Kasia
Niektóre zdjęcia oglądałam po kilka razy ... świetnie masz skomponowane rośliny ... a co najważniejsze mega masz zaprojektowany układ rabat, świetnie wkomponowana w to architektura ogrodowa, wglębnik suuuuper wpisuje się w całość ... są elementy spójne i powtarzające się: brzozy, trawy, elementy w kolorze drewna ... kurczę fajnie masz ... zazdro ... mnie nigdy to się nie uda bo działkę mam słabo zagospodarowaną nie to co u Ciebie ... wszystko przemyślane i ... rośliny pięknie rosną i ... otoczenie wokół podkreśla urodę ogrodu ... łoo się rozpisałam ... ale tak czuję ... ogród masz nowoczesny ale jednocześnie swobodny, zwiewny, widać konsekwencję ...

Podziwiam ...
Typografia ogrodu 22:26, 12 lip 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
a dlaczego? Bo sucho? Klosownica daje rade, stupa bardzo dobrze, id marnie. Teraz jest tam półcień ale gdy brzozy jeszcze urosną pewnie będzie i tak slonce. Doradź cos poli

Dokładnie, bo sucho, chyba, że masz tam nawodnienie? Kłosownicy nie lubię ale to moje "niewidzimisię" Chcesz powtórzenie jakieś trawy z ogrodu czy coś nowego?

Seslerię jesienną przeniosłam teraz w półcień i mam zamiar ograniczyć jej podlewanie do minimum. Ale w tym roku chyba będziecie ciężko jakieś wnioski podać bo ogólnie na brak deszczu nie możemy narzekać.

Pisałam dzisiaj, że mam różne spostrzeżenia nt tych samych roślin w dwóch ogrodach.Ten temat dotyczy m.in. carexa Silver Sceptre. W drugim ogrodzie na wiosnę dostał miejscówkę w półcieniu pod Brabantami. Deszcz musi być ulewny aby tam dotarł a rośnie jak szalony. I mądz tu mądry...

Typografia ogrodu 20:44, 12 lip 2017

Do góry
polinka napisał(a)
Nie zazdroszczę wyboru traw pod brzozy Ciężki temat...
a dlaczego? Bo sucho? Klosownica daje rade, stupa bardzo dobrze, id marnie. Teraz jest tam półcień ale gdy brzozy jeszcze urosną pewnie będzie i tak slonce. Doradź cos poli
Typografia ogrodu 20:15, 12 lip 2017

Do góry
Nie zazdroszczę wyboru traw pod brzozy Ciężki temat...
Jurajski Ogród 16:44, 12 lip 2017

Do góry
Izo, dziękuję

Anitko, ja o Bonici wcale nie dbam za bardzo, może dlatego...

Angeliko, Elu, Gosiu, Magdo, Małgosiu, Mariolu - dzięki, również buziaki posyłam.

Ewo, bardzo dziękuję za linka. Wiem, że grusza wierzbolistna pasuje do mojego ogrodu, jest tylko jeden problem: ma płaczący pokrój, a ja już mam trzy tego typu drzewa (dwie brzozy i buka purpurea pendulę). Nie mogę i nie chcę wprowadzać do ogrodu kolejnych tego typu drzew, bo zakłócę kompozycję i nie będzie to wyglądać dobrze, mogę jedynie zamienić brzozę na gruszę, ale...przecież brzoza też jest piękna i już duża - ot, takie to dylematy ogrodniczkowania...

Nowocześnie u Kasji...kiedyś będzie:-) 14:45, 12 lip 2017

Do góry
Zapytaj tez Kasi z górki o jej chore brzozy...oby to nie to
Ogródkowe perypetie:) 13:04, 12 lip 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Aguś, obok Krakowskiej Akademii też jest śliczna łączka, tylko te usychające i połamane w niej brzozy...
Przetacznik, ale nie ode mnie, ja nie mam różowego.

A nie.. przetacznik to ja sobie kupiłam w roku ubiegłym, chodziło mi o to, że Ty będziesz wiedziała
Ogródkowe perypetie:) 11:43, 12 lip 2017

Do góry
margaretka3 napisał(a)
Aguś, obok Krakowskiej Akademii też jest śliczna łączka, tylko te usychające i połamane w niej brzozy...
Przetacznik, ale nie ode mnie, ja nie mam różowego.
cholewcia- czyli od kogo może jeszcze być?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies