Korzenie sięgają z reguły tak szeroko jaka jest korona, ale podcina się właśnie po mniejszym obwodzie, o to właśnie chodzi, dlatego na zmianę w dwóch latach się to robi. Inaczej bryła musiałaby ważyć kilka ton i przesadzenie takiego drzewa byłoby niemożliwe.
Tak robimy z dużymi okazami, niekoniecznie cisa, każdej rośliny, gdy mamy zamiar ją przesadzić. Podkopujesz z jednej strony, odkopujesz glebę, sypiesz kompost i dajesz folię czy coś, żeby korzenie utrzymały się blisko rośliny. Druga strona żywi drzewo. W następnym roku to samo z drugiej strony. Potem możesz wykopywać drzewo, będzie żyło.
To się nazywa "szkółkowanie". Cis się korzeni jak potwór, w bok, szeroko. W jednym roku w gruncie tniesz korzenie z jednej strony, a w drugim z drugiej strony. Po to aby korzenie włośnikowe (aparat, który pobiera substancje z gleby) się zagęszczały bliżej rośliny, a nie daleko, wtedy gdy posadzisz do donicy czy przesadzisz, jest 100 % że się przyjmą, no i do doniczki mniejszej się zmieszczą.
Tniesz na zmianę, aby rośliny ich nie pozbawić jednocześnie z dwóch stron.
Jak to wszystko utniesz, jest dużo mniejsza szansa na przyjęcie się roślin po wykopaniu z małą bryłą. O to chodzi.
Witam serdecznie
I dziękują za odwiedziny i oczywiście za bezcenne rady
I już widzę ,że jestem niesfornym ogrodnikiem ,
I chciałam poziom wyżej a tu się nie da
Co do aksamitek , zawsze kojarzyły mi się z kwiatami cmentarnymi
ale w ostatnich latach zostały docenione ,
i pojawiają się też fajne odmianki ,
Tak , koniecznie poszperam i wyszukam jakieś
( jak znajdę , podzielę się na forum )
Kosmosy też są fajne ,
mają w sobie taką lekkość i kwitną całe lato ,
to też bardzo fajny pomysł
A co do cynii
W końcu z czymś trafiłam ( ale się cieszę )
Zaopatrzyłam się już w 2 torebki ,
Wszystkie rady przyjmuję do serca i 100 % wykonam ,
Ale muszę się przyznać ,ze sama bym nie wpadła na pomysł tych roślinek
Jeszcze raz z głębi serca dziękuję
I proszę o jeszcze
Byłam w takiej wielkiej szkółce z cisami, to mają jeszcze gęściej, że ruszyć się nie można. A perz ewentualnie, z konieczności opryskam na jednoliścienne selektywnym.
Na rabatach miałam full perzu i nie ma. Wszystko ręcznie.
Będę plewić ręcznie. Już takie coś mam przetestowane, będę ściółkować tekturą między rzędami i skoszoną trawą. Będę nadcinać korzenie raz z jednej raz z drugiej strony a potem co drugi będę wysadzać dalej w miarę rośnięcia, ale co 30 cm to jest dobra odległość. Bo chciałam gęściej ale to byłby błąd.
One nie będą tutaj rosły 5 lat, 2-3 lata i do przeprowadzki.
Kasiu, jeśli zastosujesz linie proste to na rabatach możesz pomieszać, ale kupuj dużo jednego gatunku czy odmiany, a najlepiej zrób sobie takie zestawienia np. ta rabat ma 10m na 2 m to ma 20 m2 czyli potrzeba na nią 200 bylin średnich i traw małych. Podziel to na 5 gatunków i masz po 40 szt lub proporcjonalnie. Rozmnażaj, nie kupuj po 1 sztuce. Chyba że na rozmnożenie.
Kup w komisie meblowym używany za 200 zł i przemordujesz się rok, a w tym czasie znajdziesz. Ja na starociach kupiłam tymczasowy stół z krzesłami...za 500 zł i tak się spodobał, że już 20 lat go mamy
To wina producenta. Przed wysłaniem nie miał realnie tych 250 szt w p9, bo powinny być przekorzenione, więc wziął z tych małych, tych samych, wsadził do doniczek w luźną ziemię i spakował kartonem i streczem, wilgotne były, wszystko się rozpadło i posypało. Jeden wielki mętlik. Jedna paczka była rozerwana a licząc doniczki było około 200, a powinno być 250. Czyli doniczek nikt nie ukradł, może wyjęli kilka roślin, ale brakowało tak, czy tak.
Całą sytuację zamierzam opisać jako moje uwagi i zobaczę co odpisze producent. Nie opłaca się zamawiać naraz takich ilości, bo nie ma żadnej kontroli. Jak policzyć przy kurierze 2250 szt? 4 godziny murowane.
W zasadzie nie znam osoby, która by nie zaczynała od aksamitek, są obecnie fajne odmiany, ciekawe barwy i poza tym są dobre dla ogrodu i warzywnika. Poszukaj nasion ciekawych. Jeszcze kosmosy albo cynie.
Ja po prostu nie mam innego wyjścia. Pole zaorane, trafiłam cisy, przyszły więc sadzić tylko, co prawda z przesyłką jak zwykle kłopoty, przy tej ilości wszystko rozbebeszone, brakuje itd.
Dzisiaj w dwie osoby wsadziliśmy wszystko
Sznurki, sadzone co 30 cm. Rządki co 60 cm. Będzie towar na żywopłoty, albo i na topiary.