Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 21:35, 09 sty 2020

Do góry
Korzenie sięgają z reguły tak szeroko jaka jest korona, ale podcina się właśnie po mniejszym obwodzie, o to właśnie chodzi, dlatego na zmianę w dwóch latach się to robi. Inaczej bryła musiałaby ważyć kilka ton i przesadzenie takiego drzewa byłoby niemożliwe.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:27, 09 sty 2020

Do góry
Tak robimy z dużymi okazami, niekoniecznie cisa, każdej rośliny, gdy mamy zamiar ją przesadzić. Podkopujesz z jednej strony, odkopujesz glebę, sypiesz kompost i dajesz folię czy coś, żeby korzenie utrzymały się blisko rośliny. Druga strona żywi drzewo. W następnym roku to samo z drugiej strony. Potem możesz wykopywać drzewo, będzie żyło.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:25, 09 sty 2020

Do góry
To się nazywa "szkółkowanie". Cis się korzeni jak potwór, w bok, szeroko. W jednym roku w gruncie tniesz korzenie z jednej strony, a w drugim z drugiej strony. Po to aby korzenie włośnikowe (aparat, który pobiera substancje z gleby) się zagęszczały bliżej rośliny, a nie daleko, wtedy gdy posadzisz do donicy czy przesadzisz, jest 100 % że się przyjmą, no i do doniczki mniejszej się zmieszczą.

Tniesz na zmianę, aby rośliny ich nie pozbawić jednocześnie z dwóch stron.

Jak to wszystko utniesz, jest dużo mniejsza szansa na przyjęcie się roślin po wykopaniu z małą bryłą. O to chodzi.
Ania -Spełnione marzenie 16:59, 09 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
W zasadzie nie znam osoby, która by nie zaczynała od aksamitek, są obecnie fajne odmiany, ciekawe barwy i poza tym są dobre dla ogrodu i warzywnika. Poszukaj nasion ciekawych. Jeszcze kosmosy albo cynie.

Witam serdecznie
I dziękują za odwiedziny i oczywiście za bezcenne rady

I już widzę ,że jestem niesfornym ogrodnikiem ,
I chciałam poziom wyżej a tu się nie da

Co do aksamitek , zawsze kojarzyły mi się z kwiatami cmentarnymi
ale w ostatnich latach zostały docenione ,
i pojawiają się też fajne odmianki ,
Tak , koniecznie poszperam i wyszukam jakieś
( jak znajdę , podzielę się na forum )

Kosmosy też są fajne ,
mają w sobie taką lekkość i kwitną całe lato ,
to też bardzo fajny pomysł

A co do cynii
W końcu z czymś trafiłam ( ale się cieszę )
Zaopatrzyłam się już w 2 torebki ,

Wszystkie rady przyjmuję do serca i 100 % wykonam ,
Ale muszę się przyznać ,ze sama bym nie wpadła na pomysł tych roślinek
Jeszcze raz z głębi serca dziękuję
I proszę o jeszcze

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:45, 09 sty 2020

Do góry
Byłam w takiej wielkiej szkółce z cisami, to mają jeszcze gęściej, że ruszyć się nie można. A perz ewentualnie, z konieczności opryskam na jednoliścienne selektywnym.

Na rabatach miałam full perzu i nie ma. Wszystko ręcznie.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 16:44, 09 sty 2020

Do góry
mira napisał(a)
Gapie się na cisy i patrzę że za oknem deszcz.
Jak to plewic będziesz, to nie za blisko będziesz przesadzać?. Ile czasu taka siewka rośnie na metrów roslinke?

Będę plewić ręcznie. Już takie coś mam przetestowane, będę ściółkować tekturą między rzędami i skoszoną trawą. Będę nadcinać korzenie raz z jednej raz z drugiej strony a potem co drugi będę wysadzać dalej w miarę rośnięcia, ale co 30 cm to jest dobra odległość. Bo chciałam gęściej ale to byłby błąd.

One nie będą tutaj rosły 5 lat, 2-3 lata i do przeprowadzki.
Ogród Naturalistyczny z duszą prerii. 16:42, 09 sty 2020

Do góry
Kasiu, jeśli zastosujesz linie proste to na rabatach możesz pomieszać, ale kupuj dużo jednego gatunku czy odmiany, a najlepiej zrób sobie takie zestawienia np. ta rabat ma 10m na 2 m to ma 20 m2 czyli potrzeba na nią 200 bylin średnich i traw małych. Podziel to na 5 gatunków i masz po 40 szt lub proporcjonalnie. Rozmnażaj, nie kupuj po 1 sztuce. Chyba że na rozmnożenie.
Ogród złudzeń i niespodzianek cz.II 16:34, 09 sty 2020

Do góry
"Tera" to nawet bym siedziała aż do non stop
Cudownie jest, bialutko i fajnie że płotki-kratki też białe.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 16:31, 09 sty 2020

Do góry
Kup w komisie meblowym używany za 200 zł i przemordujesz się rok, a w tym czasie znajdziesz. Ja na starociach kupiłam tymczasowy stół z krzesłami...za 500 zł i tak się spodobał, że już 20 lat go mamy
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:50, 09 sty 2020

Do góry
Kokesz napisał(a)

O rany...tu dopiero widać jaki macie teren...końca nie widać

Ciski malutkie ale jak je podtuczysz to w mig urosna

To tylko druga połowa. Z przodu jest pierwsza połowa Na całości drugiej połowy - posiane żyto ozime. Ciski będą miały dobrze. Będę dbała.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 08:48, 09 sty 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)
Tyle sadzonek w jeden dzień posadzonych, podziwiam. Wyszło 1000 na jedną osobę a dzień krótki

Szkoda tylko tej nieudanej partii w doniczkach. Reklamowałaś? To sprawka firmy przewozowej?

To wina producenta. Przed wysłaniem nie miał realnie tych 250 szt w p9, bo powinny być przekorzenione, więc wziął z tych małych, tych samych, wsadził do doniczek w luźną ziemię i spakował kartonem i streczem, wilgotne były, wszystko się rozpadło i posypało. Jeden wielki mętlik. Jedna paczka była rozerwana a licząc doniczki było około 200, a powinno być 250. Czyli doniczek nikt nie ukradł, może wyjęli kilka roślin, ale brakowało tak, czy tak.

Całą sytuację zamierzam opisać jako moje uwagi i zobaczę co odpisze producent. Nie opłaca się zamawiać naraz takich ilości, bo nie ma żadnej kontroli. Jak policzyć przy kurierze 2250 szt? 4 godziny murowane.
Pszczelarnia 04:52, 09 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tutaj akurat to te donice pasują moim zdaniem jak "piernik do wiatraka", dom rustykalny, cegła, ławka angielska, a donice na wskroś nowoczesne na tym się nie wzoruj w żadnym wypadku

Zgadzam się, mnie tam pasują właśnie niższe, przycupnięte, może nawet owalne bańki, i po jednej dużej z każdej strony a w nich hortensje ogrodowe
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:44, 08 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Miło się patrzy gdy już towar rośnie. Wieczorem popadało.

O rany...tu dopiero widać jaki macie teren...końca nie widać

Ciski malutkie ale jak je podtuczysz to w mig urosna
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:05, 08 sty 2020

Do góry
sylwia_slomczewska napisał(a)
Pięknie przekorzenione sadzonki i raz dwa posadzone Niech rosną, ja sadziłam poprzednimi laty świerki końcem grudnia i rosną jak ta lala

O! I to jest dobra wiadomość.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 23:05, 08 sty 2020

Do góry
deszczowymaj napisał(a)
Piękne cisowe poletko
będę potrzebowała kilku sztuk ..więc może kupie u Ciebie Danusiu

A pewnie Zamierzamy częściej otwierać ogród, szykujemy się do tego Zmieniamy na froncie wszystko
Ania -Spełnione marzenie 22:53, 08 sty 2020

Do góry
W zasadzie nie znam osoby, która by nie zaczynała od aksamitek, są obecnie fajne odmiany, ciekawe barwy i poza tym są dobre dla ogrodu i warzywnika. Poszukaj nasion ciekawych. Jeszcze kosmosy albo cynie.
Podwórkowa rehabilitacja 20:29, 08 sty 2020

Do góry
Świetnie wygląda jemioła z trawami NO super.
A te ostróżeczki cukiereczek
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:05, 08 sty 2020

Do góry
Miło się patrzy gdy już towar rośnie. Wieczorem popadało.

A Witek kopie jakieś rowy koparką

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:03, 08 sty 2020

Do góry

Te w doniczkach to wielka pomyłka, wszystko się wysypało. Płaciłam za ziemię i za doniczki, w doniczkach to samo co tańsze na paletkach. Masakra

Wcześniejsze uprawy przeniesione

Sadzonki były tak małe i tak przerośnięte, moim zdaniem za bardzo. Wybrałam największe, niektóre miały 1 cm

Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 20:01, 08 sty 2020

Do góry
Ja po prostu nie mam innego wyjścia. Pole zaorane, trafiłam cisy, przyszły więc sadzić tylko, co prawda z przesyłką jak zwykle kłopoty, przy tej ilości wszystko rozbebeszone, brakuje itd.
Dzisiaj w dwie osoby wsadziliśmy wszystko

Sznurki, sadzone co 30 cm. Rządki co 60 cm. Będzie towar na żywopłoty, albo i na topiary.

Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies