Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "GARDENARIUM"

Pszczelarnia 19:34, 08 sty 2020

Do góry
Widziałam wielką kulę z choiny kanadyjskiej, wspaniały kolor i struktura. I cena ogromna.
Gardenarium wyświetlanie zdjęć 19:32, 08 sty 2020

Do góry
A ogród użytkowy jest tutaj pod koniec wątku, bo to jest druga część ogrodu z lustrem. Jest cała relacja z jego budowy.

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1033-ogrod-z-lustrem
Jak robić eko zakupy 19:26, 08 sty 2020

Do góry
Gosiek33 napisał(a)

Mam identyczne odczucia co do tych programów, ta moda przyszła z zachodu gdzie pokazują jak remontują domy by je potem sprzedać, ale najpierw wszystko co zastaną niszczą. Tylko jeden z programów pokazuje rodzinę remontującą domy ale zawsze gdy jest coś do odzysku zabierają do swojego magazynu by potem gdzieś wykorzystać

Ooo i to samo mam. Uwielbiam ich najbardziej, mają skład starych drzwi, drewna itd. To mi się podoba. I projekty są świetne. Ale trochę ten rudy poczochrany też rozwala.
Nowa działka, nowy ogród, nowy dom, nowe życie :) 19:22, 08 sty 2020

Do góry
Kiedyś ktoś powiedział, że szklany stół jest niezdrowy dla rąk, stawów, zimny i że szkodzi. Nie żebym odradzała, bo świetny, ale popytaj, poczytaj czy ma szkło wpływ jeśli stale będziesz miała z nim kontakt. Drewno jest ciepłe i zdrowe.

Ja ostatnio kupowałam drzwi neogotyckie stare, zgłoszono je na jakąś giełdę prywatna co kierowcy jadący w danym kierunku chwytają zlecenie i przewożą. Kosztowało mnie 250 zł. Ale nie wiem jak tej giełdy szukać.
Pszczelarnia 12:49, 08 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tutaj akurat to te donice pasują moim zdaniem jak "piernik do wiatraka", dom rustykalny, cegła, ławka angielska, a donice na wskroś nowoczesne na tym się nie wzoruj w żadnym wypadku

Danusiu, u mnie nie ma ani cegły (jest granit szary) ani ławki angielskiej (drewnianej) przy domu (jest jasno szara z metalu).

A kolor fasady (jasno-morelowy róż) nie pasuje mi do donic tradycyjnych terakotowych.

Ale przymierzę te wysokie, co mam.

Połowa działki - czyli mam powoli dość część II 09:51, 08 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
My dzisiaj robimy prace ziemne...zapowiadają ciepło, może koparka się nie zakopie

No i czekam na 2 tys. sadzonek cisów, będę sadzić...

Dziękuję że zajrzałaś do mnie .A wiesz że był u mnie facet który robi ogrody /a był po deski u Syna/i mówił ze jak jest ziemia nie zamarznięta to można większe rośliny przesadzać ale ja się boję .Mam do przesadzenia rododendrony i to duże ---będę czekać bliżej wiosny Pozdrawiam cieplutko
Jak robić eko zakupy 08:35, 08 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Ostatnio wkurzyłam się na Szelągowską i nie tylko, na wszystkich projektantów robiących metamorfozy mieszkań, domów itp.

Zauważcie, z jakim uwielbieniem biorą młot w ręce i jak walą w umywalkę, ścianę, szafę, meble kuchenne itp.... a przecież to mogą być towary przez kogoś wykorzystane, wystawione na śmietnik, ktoś weźmie i sobie zrobi łazienkę, czy cokolwiek. Meble, sprzęty domowe, wystawić na śmietnik i zanim zabierze je śmieciarka- znajdą nowe życie.

A tutaj telewizja, niby trąbi o ekologii, a dziecku w wieku 10 lat, Pan Projektant daje młotek i każe walić w ścianę albo kuchnię. To mnie obecnie wpędza w depresję i smutek wielki. Dziecko trzeba wychować z duchem czasu, jak ono ma wiedzieć, skoro taki ma przykład.

Inna telewizja remontuje dom ludziom pokrzywdzonym przez los, którzy mieszkają w trudnych, spartańskich warunkach...bo nie mają za co polepszyć ich...i tu jest paradoks.

Mam identyczne odczucia co do tych programów, ta moda przyszła z zachodu gdzie pokazują jak remontują domy by je potem sprzedać, ale najpierw wszystko co zastaną niszczą. Tylko jeden z programów pokazuje rodzinę remontującą domy ale zawsze gdy jest coś do odzysku zabierają do swojego magazynu by potem gdzieś wykorzystać
Jak robić eko zakupy 08:17, 08 sty 2020

Do góry
Ostatnio wkurzyłam się na Szelągowską i nie tylko, na wszystkich projektantów robiących metamorfozy mieszkań, domów itp.

Zauważcie, z jaki uwielbieniem biorą młot w ręce i jak walą w umywalkę, ścianę, szafę, meble kuchenne itp.... a przecież to mogą być towary przez kogoś wykorzystane, wystawione na śmietnik, ktoś weźmie i sobie zrobi łazienkę, czy cokolwiek. Meble, sprzęty domowe, wystawić na śmietnik i zanim zabierze je śmieciarka- znajdą nowe życie.

A tutaj telewizja, niby trąbi o ekologii, a dziecku w wieku 10 lat, Pan Projektant daje młotek i każe walić w ścianę albo kuchnię. To mnie obecnie wpędza w depresję i smutek wielki. Dziecko trzeba wychować z duchem czasu, jak ono ma wiedzieć, skoro taki ma przykład.

Inna telewizja remontuje dom ludziom pokrzywdzonym przez los, którzy mieszkają w trudnych, spartańskich warunkach...bo nie mają za co polepszyć ich...i tu jest paradoks.
Pszczelarnia 22:40, 07 sty 2020

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)

Może powinny być takie wysokie jak na poniższym zdjęciu?

Tutaj akurat to te donice pasują moim zdaniem jak "piernik do wiatraka", dom rustykalny, cegła, ławka angielska, a donice na wskroś nowoczesne na tym się nie wzoruj w żadnym wypadku
Gardenarium wyświetlanie zdjęć 22:30, 07 sty 2020

Do góry
Jak to jest zrobione nie mam pojęcia i nie mam możliwości zmiany, bo nie jestem informatykiem. Zapewne jest to po to, aby nie kopiować zdjęć. A jesli nie, to nie wiem.

Ogród zimozielony https://www.ogrodowisko.pl/watek/2252-zimozielony-ogrod-przy-bialym-domu
Doświadczalnia bylinowo-różana 21:23, 07 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Tak, zimują, ale lepiej schować pod dach, nawet na zewnątrz, bo nie lubią nadmiaru wilgoci. Ja chowam do namiotu foliowego. wtedy wiosną szybciutko dostają kolorków.

Drenaż w misie - konieczny.

Dziękuję, Danusiu
Gardenarium wyświetlanie zdjęć 21:02, 07 sty 2020

Do góry
Nie wiem, czy zadaję pytanie w odpowiednim miejscu.
Oglądam realizacje Gardenarium i zastanawiam się, czy da się zmienić tryb wyświetlania tak, aby zatrzymywać poszczególne zdjęcia na dowolny czas?
Obecnie zdjęcia szybko się zmieniają a ja chciałabym przyjrzeć się im bliżej.
Wszystkie ogrody piękne, zauroczyły mnie szczególnie dwa: "Elegancki i zadbany ogród zimozielony" oraz "Ogród użytkowy z prostymi liniami i placem zabaw".
Cudowne, zapewne będą dla mnie inspiracją...
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:41, 07 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Ciemierniki po Nowym Roku pojadą do szklarni. Albo do namiotu. Szkoda ich.

Jak grunt nie zmarznięty to sadź do ziemi Moje maluszki przesadzane z gołym korzonkiem żyją i mają się dobrze już trzy tygodnie od sadzenia, eksperyment uważam za udany
Ogród nie tylko bukszpanowy - część III 17:23, 07 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
A w skrzynkach - ciemierniki

Mniam.

Danusiu, w tej ryflowanej donicy masz po całości ziemię? Ma ona otwory? Tak sobie je oglądam, marzy mi się wymiana tych moich kubikowych grafitowych na jakieś wyższe przy domu.

Mam wrażenie, że u mnie te kubikowe donice są za niskie, "ściągają" mi punkt patrzenia w dół.
Brzoza 'Doorenbos' - Betula utilis 'Doorenbos' 13:06, 07 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)

W takim celu jest szczepiona, że zraz (czyli to co na górze - część szlachetna) to całkiem inna brzoza. Mylnie piszesz że to podkładka. Podkładka to jest to, co "żywi" zraz, czyli jest na dole i rośnie w ziemi.

Nie chodzi o żadem mix, chodzi o to, że taka brzoza szybciej będzie rosła na zwykłej brzozie. Brzozy w szkółkach w sposób "przemysłowy" się nie rozmnaża przez sadzonkowanie gałązek, rozmnaża się ją w szkółkach właśnie przez szczepienie.

Amatorsko możesz próbować ukorzeniać sadzonki, podobno się udaje. Poczytaj na forach.

Dziękuję za szczegółową odpowiedź.
Być może źle opisałam. Chodziło mi o to, ża wygląda na to że zarówno zraz jest "szlachetny" - wnioskuję to po tym, że Doorenbos ma piękną, białą korę, inną niż "zwykła" brzoza. I podkładnka jest szlachetna (liście, pokrój). Czyli wykorzystuje się siewkę "szlachetnej" brzozy (jako zraz), na co szczepi się szlachetną podkładkę (korona). Stąd było moje pytanie, czemu ta brzoza jest szczepiona jeśli same siewki (zraz) mają piękną korę? Tego nie do końca rozumiałam, myślałam że sama taka siewka może być ładną brzozą. Teraz sobie jakoś układam, że chodzi o to żeby uzyskać żądane właściwości (kora -zraz; pokrój drzewa, liście - podkładka).

Czy po latach jest widoczna różnica w korze na miejscu szczepienia? Na żywo nie zwróciłam uwagi, w internecie nie mogę dostrzec. A po latach "zwykłe" brzozy mają zwykle brzydką korę.

Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:55, 07 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Moje lny rosną w gruncie, testuję zimowanie razem z fatsją japońską.

Odważnie Danusiu, a owijałaś je czy tak jak u mnie dekoracyjnie zimują?

Epimedium pięknie zimuje i jaki ma kolor

tutaj ścieżka cała w bieli
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:49, 07 sty 2020

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Mnie na razie ani grama śniegu nie udało się uchwycić. Wczoraj jedynie przez 30 sekund leciał troszkę z nieba, troszkę,, ale śladu nie ma i nie było widać.

Danusiu zima dopiero się zaczęła...śniegu jeszcze się doczekamy, ogrody też go potrzebują
Ja jestem niepoprawną optymistką...będzie jeszcze sypać
Trochę śniegu leży na kamyczkach

Podpatruję trawy czy już je podwiązywać?

Kłosy już Halny gdzieś porozrzucał

dobre strony wichury będę mieć mniej śmieci na trawniku
a z trawami ładniej
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:21, 07 sty 2020

Do góry
Moje lny rosną w gruncie, testuję zimowanie razem z fatsją japońską.
Ogrodowe radości i rozterki - ogród Agani 10:21, 07 sty 2020

Do góry
Mnie na razie ani grama śniegu nie udało się uchwycić. Wczoraj jedynie przez 30 sekund leciał troszkę z nieba, troszkę,, ale śladu nie ma i nie było widać.
Ogrodowisko- ogrody pokazowe Nasza Anglia 10:01, 07 sty 2020

Do góry
W sumie to i te dwa tysiące to pewnie na wszystkie żywopłoty byłoby mało przy tym areale. Ale sadzimy stopniowo, takie spore egz. także. Teraz mamy zamiar posadzić cisa od frontu i do stawu kąpielowego, nawet chyba mam odpowiednią ilość, tylko że malutkie, takie 30-50 cm.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies