Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 20:00, 23 mar 2012

Do góry
Dziękuję za Wasze pomysły! Bardzo mi się podoba ten z kolistym trawnikiem, jednak obawiam się, czy dam radę to zrealizować.
Załączę kilka zdjęć, które zrobiłam dzisiaj, w trakcie porządków, by lepiej zobrazować zastaną sytuację. Cel na ten rok: ujednolicić trochę, uładzić chaos nasadzeniami z żurawek, dodać parę form z cisa lub bukszpanu (ale to do uhodowania, na gotowce brak funduszy). No i coś pokombinować z kształtem rabatek. Zapraszam na wycieczkę

Taras, jak widać, duży, półkolisty, z kostki - mebli na razie brak. Będą kiedyś na nim donice z kwiatami

W tym narożniku rośnie wielki miskant, chętnie dodałabym tu hortensje - jest cień, wilgoć, no i tu spędzamy czas
...

Co między te świerki? Może drzewko kuliste i dołem jakieś kulki dla przełamania? A może trawę ozdobną?

Tu myślałam o obsadzeniu brzegu żurawkami.

Tu: magnolia w rogu i iglaki.

Tu prawa strona widziana z tarasu - słoneczna - dlatego miałaby tu stanąć ławeczka.

Bok domu - kulki z bukszpanu uparcie nie są kulkami Danusiu, jak je strzyc? Mają nóżkę, zamiast pięknie się od dołu okrąglić...

Przed domem: dekoracje i brzózka na środku trawniczka przed domem...

Będę wdzięczna za Wasze sugestie. Pozdrawiam serdecznie!
Moje poletko 19:16, 23 mar 2012

Do góry
To może i dla mojego jest nadzieja?To mój pierwszy miskant i nie wiem kiedy one się budzą po zimie.Turzyce już wyszły.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 22:30, 20 mar 2012

Do góry
waska napisał(a)
O coś nowego i poszalalas no to będzie ciekawie.

Danusiu gdzieś radzilas mi trawę do tej rabaty Gosi pod ścianę j nie mogę znaleść to był jakiś miskant

a i zerwalam 50% szmaty. Ile tam było mrówek o_O jak je przegonić ? proszek niezbyt działa. a i czy te mrowiska mogły zepsuć mi rośliny? Zaczęły brazowiec ?

Zaczyna się wiosną Danusia szaleje w ogrodach radosna

Miskant pewnie Morning Light, jak pamiętam. Widziałam o szmacie w wątku

Mrówki posyp proszkiem do pieczenia. Mrówki nie zniszczyły roślin, raczej niskie temp. To może być chwilowe.

Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 21:06, 20 mar 2012

Do góry
O coś nowego i poszalalas no to będzie ciekawie.

Danusiu gdzieś radzilas mi trawę do tej rabaty Gosi pod ścianę j nie mogę znaleść to był jakiś miskant

a i zerwalam 50% szmaty. Ile tam było mrówek o_O jak je przegonić ? proszek niezbyt działa. a i czy te mrowiska mogły zepsuć mi rośliny? Zaczęły brazowiec ?

Zaczyna się wiosną Danusia szaleje w ogrodach radosna
Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 21:56, 19 mar 2012

Do góry
kasiavohenstrauss napisał(a)
Witam,przepraszam,ze tak od razu z pierwszym postem.Ale bardzo spodobala mi sie kompozycja Pani Danusi,z bukszpanow,hortensji bukietowej i wysokiej trawy.Jaka to odmiana trawy?Miskant?Jezeli tak to jaki dokladnie?Bylabym wdzieczna za odpowiedz.

To miskant gracillimus.
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:31, 19 mar 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)

Danuś, śledziłam Twoją odpowiedź Celince przy jej rabacie..wooow..... i zdradź mi proszę jaka to trawa w paski rosnie na zdjeciach i jak odmiana berberysu???? Tez będę musiała coś zrobic z moimi rh po które jadę 31 marca.... i dać im jakieś towarzystwo

Miskant Variegatus, a berberys to Red Pillar o kolumnowym pokroju.

Dzieki wielkie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 17:28, 19 mar 2012

Do góry
asc napisał(a)
Danuś, śledziłam Twoją odpowiedź Celince przy jej rabacie..wooow..... i zdradź mi proszę jaka to trawa w paski rosnie na zdjeciach i jak odmiana berberysu???? Tez będę musiała coś zrobic z moimi rh po które jadę 31 marca.... i dać im jakieś towarzystwo

Miskant Variegatus, a berberys to Red Pillar o kolumnowym pokroju.
Moje poletko 16:00, 19 mar 2012

Do góry
Celina napisał(a)

Co z tym zrobić?żeby to zaczęło cieszyć a przestało straszyć?

Dosadzić piennych roślin, inne kolory zieleni, bo wszystko jest takie smutne. Trzeba je ożywić formami piennymi, najtaniej trzmielinami Emerald'n Gold, które są wesołe, bo żółto-zielone. Posadź żurawki albo więcej wrzośców (wrzosy są kiepskiego koloru) w jaskrawych barwach, dosadź miskant Variegatus. Od razu zrobi się weselej. Zabierz te pojedyncze iglaki.

Poniżej - Niby też wrzosowisko, ale jakoś weselej jest, dosadź te same rośliny co na zdjęciach. Użyłam kolorowych wrzośców i wrzośców po kilkanaście sztuk jednego koloru

Tutaj trzmielina

Tutaj widać kolorowe wrzośce, różne odcienie zieleni, ale nie sine.

Przedogrodek wzywa pomocy!!!!!! 08:37, 19 mar 2012

Do góry
Dobra postaram się odpowiedzieć na tę lawinę pytań

Donice możesz postawić na schodach przy murku np. co drugi/trzeci stopień....zależy ile ich masz
Możesz postawić też na chodniczku pod oknem i na kwadraciku, który się wcina w trawnik (tam chyba stoi nawet jakaś donica na zdjęciu).
Ale może najpierw zrób ten przedogródek, a później pomyśl o donicach....sama będziesz widziała, gdzie Ci czegoś brakuje

Jakie klony ??? Nie wiem o co chodzi

Rh cum. w. - różanecznik Cunningham's white 3 sztuki

Stożki cisowe lub bukszpanowe najlepiej różnej wielkości.....od największego do najmniejszego

Miskant morning light skoro jest znacznie niższy od gracillimusa.

Drzewko Danusi - masz na myśli wiśnię ??? Jeśli o te drzewko chodzi to jest szczepione na pniu. Możesz kupić niższe.

Chyba się udało

Nasze hortensje urzekające kwiatami przez długi okres :) 06:55, 19 mar 2012

Do góry
Witam,przepraszam,ze tak od razu z pierwszym postem.Ale bardzo spodobala mi sie kompozycja Pani Danusi,z bukszpanow,hortensji bukietowej i wysokiej trawy.Jaka to odmiana trawy?Miskant?Jezeli tak to jaki dokladnie?Bylabym wdzieczna za odpowiedz.
Hirutkowy raj:)) 22:43, 18 mar 2012

Do góry
Bożenko,Justynko w ten weekend ,a właściwie od czwartku byliśmy w Kazimierzu,oj piekny Kazimierz i pogodę trafiliśmy super
Oczywiście odwiedziliśmy dwie szkółki w Końskowoli ,ale u Dębskich jeszcze nieczynne trwały prace przygotowawcze ,a Kurowskich też rozruch i niewiele było do kupienia i wszystko droższe niż w mojej okolicy

Po drodze kupiłam tylko kilka krzaczków bukszpanów,dereń biały Siberian Pearls,miskant zebrinus i troche różnych cebul
Za ciemna rabata przed domem 16:10, 18 mar 2012

Do góry
Po prawo w prześwicie między domem a rynną posadź w kępie miskant Variegatus albo nawet 3 szt w jednym dołku.
Ogród w Holandii 21:23, 17 mar 2012

Do góry
U nas dzisiaj tez było pięknie, chociaż też deszcz zapowiadali. Ale chyba już dwa dni z rzędu to nie będą się mylic i jutro faktycznie będzie padać. Z tym sercem to ja jednak się wstrzymam. Ty to jesteś pasjonatka bukszpanów i ich artystycznego wycinania. Ja to bym chyba nawet nie umiała. Na prawdę dokupię mu kulę i dostawię po prawej i będzie taki podwójny. A z tyłu posadzę parzydło leśne i takie białe będą wystawały. Tym razem miskant w żaden sposób nie da się zgapić od Danusi, bo tam jest ciężki cień i żaden miskant by tego nie wytrzymał. A jak tam wodna ściana?
U Sebka - czyli ogrodowe rewolucje czas zacząć 20:17, 17 mar 2012

Do góry
Po drugiej stronie chyba przesadziłem z tym cięciem

Taka była

A taka jest

Miały wyjść kule na pniach różnej wysokości - na razie tylko kije są różnej wysokości
Coś na pewno musi tam być - za tują już latem pasował mi miskant .

a świerczka z konieczności

Taki krzywaczek teraz jest

Przedogrodek wzywa pomocy!!!!!! 18:49, 17 mar 2012

Do góry
wendy napisał(a)
Sebus, sluchaj.....
jesli chodzi o Twoj projekt,to mam pytania-takie:

to drzewko-katalapa-czy moglabym nie przesadzac i jakos uwzglednic tak jak jest?
Danusia podpowiedziala,by je obsadzic trzmielina Emerald`n Gold???

czy jednak mam je przesadzac????

-rododendron?...jaki napisane xs?-jaki to?..
pomiedzy nimi
-miskat gracilimus- JAKI MASZ NA MYSLI...-podaj foto!chocdzi o mala trawke?
-trzmielina-jaka?..
-ten ilex crenata-mozesz tez foto pokazac..?
no i ta irga...?

Pytam o zdjecia,..bo chcialam w necie spojrzec o jakich roslinach piszesz,

rododendron razy 5 sztuk - może być cunnigham s white.
Miskant gracillimus to odmiana miskanta - jest u Danusi przy samym lustrze
Trzmielina emerald n gold
ilex crenata goldem gem

Irga tą co poleciła Danusia

Katalpa nie jest duża, więc chyba możesz ją przesadzić.
Przedogrodek wzywa pomocy!!!!!! 10:52, 17 mar 2012

Do góry
Rododendron x5 raczej chodziło o 5 sztuk
Miskant gracilimus jest wielką trawą
trzmielin jest dużo można sobie kolor wybrać
ilex creanta to ostrokrzew

wszystkie roślinki możesz sobie obejrzeć w googlach - obrazków dużo

Przedogrodek wzywa pomocy!!!!!! 21:16, 16 mar 2012

Do góry
Na takie coś wpadłem

Nie mam kredek, żeby to pokolorować - chyba sobie kupię

Między rododendronami te kółka to miskant morning light, przed nimi ten pasek to trzmielina, która się potem rozszerzy. Szczerze to tam gdzie napisałem miskant gracillimus bardziej pasuje mi jakieś purpurowe drzewo, tylko boję się, że za blisko domu jest. I tam gdzie jest napis żwir tam jest ilex crenata - a ta powierzchnia jest wyżwirowana - może być też żwir pod żurawkami jeśli chcesz - i ewentualnie przy zawijasku bukszpanowym - gdzie indziej już kora. Na środku niezbyt foremny trawnik - nie wiem jaką masz kosiarkę, ale może przedostaniesz się między kulami do niego - chyba, że masz elektryczną - to wtedy problemu nie ma

A trawniki u wszystkich żółte - nie przejmuj się
Mini ogródek-maxi problemy czyli prośba o pomoc... 19:31, 15 mar 2012

Do góry
Ewo kochana, właśnie trzeba mi było zobaczyć No brak wyobraźni kompletny (co przełożyło się na miszmasz w ogródku) mam...
Zamysł wypelnienia tej przestrzeni podoba mi się bardzo - tylko:
1. Musi być grill, który tata mi kiedyś wymuruje
2. Ławeczka/huśtawka.
3. Rodzaje tych wypełniaczy - na przykład co między te Coniki? Drzewo? Krzew? Może powtórzyć Miskant ale np. dać zebrinusa?
Wiem, że na pewno poszaleję z żurawkami - ujednolica mi brzegi rabatek - zainspirował mnie przecudny ogród Magdalenka - dzięki Danusiu...
Jak na początek to już dużo wiem
Ogród z perspektywą na przyszłość 08:17, 15 mar 2012

Do góry
Dziś o poranku zrobiłam szybki szkic frontu ogrodu. Przepraszam za jakość, to narazie brudnopis.

Od lewej strony (Cis) do prawej chciałam posadzić miskant, żurawkę i kule bukszpanowe wg pomysłu Danusi (poniżej)

http://www.gardenarium.pl/realizacje/ogrod-nowoczesny

U góry planuję rododendrony, i stożki bukszpanowe, ale nie jestem pewna czy to dobry pomysł. Po prawej w narożniku brzozy pożyteczne a pod nimi lawenda.

Przy wejściu kule bukszpanowe w obwódce z bukszpanu, wypełnione żurawką Citronelle.

Zaraz obok po prawej obwódka z bukszpanu wypełniona runianką japońską a w centrum..... drzewo liściaste, ale nie mam pomysłu co mogłoby być tu odpowiednie. Nie bardzo podobają mi się kuliste korony, bardziej strzeliste. Nie wiem sama. Co radzicie?
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 01:07, 15 mar 2012

Do góry
Coś nabazgrałam. Przepraszam za jakość, ale już tak zmęczona jestem, że nie mam siły przerysowywać. Jest tylko kawałek bo na dalszą część pomysłu brak.

Powiedzcie mi czy idę w dobrym kierunku, jakie błędy popełniłam - ogólnie o konstruktywną krytykę poproszę To moje pierwsze próby więc wiem, że jeszcze długa droga przede mną...

Nie zaznaczyłam nasadzeń najniższych i wypełniaczy bo też nie wiem co tam by się nadało.

Postanowiłam trzymać się kolorystyki kwiatów – biel, róż, fiolet. Na razie jednak same białe kwiaty, fioletowe rośliny tylko z liści, a różu w ogóle brak. Oj coś mi nie idzie Poza tym chciałabym tam więcej roślin przebarwiających się na jesieni - lato lubię zielone, a dużo, dużo kolorów na jesieni.
Jutro nad tym porozmyślam, teraz już wrzucę jak jest.

1 – jałowce płożące (te chcę uratować)
2 – coś fioletowego (perukowiec/klon palmowy?)
3 – świerki serbskie (chcę je ciąć trochę żeby giganty nie wyrosły)
4 – dereń Elegantissima
5 – miskant Morning Light
6 – miskant Gracillimus
7 – hortensja limelight
8 – berberysy fioletowe x3 (mam jednego, nie znam odmiany niestety)
9 – Bez lilak (kwitnący na biało)
10 – berberysy Red Pillar x3 (czy inne lepiej? Za fioletowo będzie?)
11 – kule iglaki jakieś żółtawe
12 – świerk conica (mam do uratowania)
13 – rozplenica japońska

I jak to się przedstawia?
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies