Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Ogrodnik mimo woli

Ogrodnik mimo woli

Martek 23:47, 22 kwi 2012

Sebek napisał(a)

Po pierwsze poczta świeża czeka Po drugie gdzie są te zdjęcia u Marzeny ze spotkania czy ja jakaś ślepa jestem ?

Tutaj się zaczyna

https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1?page=157

Dzięki Sebek
Madzenka 23:55, 22 kwi 2012

Martek napisał(a)
Po pierwsze poczta świeża czeka Po drugie gdzie są te zdjęcia u Marzeny ze spotkania czy ja jakaś ślepa jestem ?

Marta zajrzyj do mnie specjalnie dla Ciebie link
https://www.ogrodowisko.pl/watek/1097-duzy-ogrod-malej-ogrodniczki-1?page=157
Mala_Mi 00:10, 23 kwi 2012

miriami333 napisał(a)
Witaj Aniu dopiero dzisiaj o tej porze mogłam usiąść do komputera , nadrobiłam zaległości .Twój ogród jest coraz piękniejszy od wtorku zmieniło się bardzo dużo,cudne są wszystkie cebulowe.A praca ,którą wykonałaś od wtorku jest ogromna.Ja w środę wsadziłam wszystkie cuda ,które przywiozłam i od razu wpadłam w wir przygotowań pierwszo- komunijnych i tak będzie do 13 maja,gdyż córcia ma 13 maja rocznicę.Mam wiele pytań na pożniej ale dzisiaj zapytam o miskanta: jaki jest to gatunek i jak szybko się u Ciebie rozrasta?

To jest miskant Wysoki, szybko rośnie, ale nie inwazyjny.....rozrasta się w kępe.... niczego nie zagłusza.... Odmiany nie znam, ale wstawiam fotkę.... posadzony był z 3 malutkich sadzonek w 2008 roku. Nie mam żadnego wyrżnego jego foto, bo on mi stanowi tło i zasłania siatkę, ale to jest ten....bo tylko tego udało się wykopać

Tu też masz jego zdjęcie, u mnie w ogrodzie drugi sezon..... a na prawo widać te wysokie astry niebieskie... jak masz miejsce i chcesz to mogę jeszcze Ci ich ukopać..i je też posadż w ograniczniku, bo pójdą na cały ogród.... po lewej widać te bordowe astry..... ich tez mam jeszcze sporo ... Daję foto ze mną, bo widac jakie to wysokie rosnie Kolory na zdjęciu do niczego, bo było już dość ciemno.... foto z 2009 roku

I z 2010 roku
Mala_Mi 00:13, 23 kwi 2012

Szukałam Fotek dla Edyty...... a tu jeszcze tyle gości Dzięki za wizytę i sorki, ze już nie odpowiadam, ale spadam do spania
Martek 00:17, 23 kwi 2012

Dobranoc
Celina 08:57, 23 kwi 2012

Witaj Aniu Ten ogród na fotach u góry ,bardzo sielski .Podoba mnie się!!
miriami333 09:00, 23 kwi 2012

Aniu wielkie dzięki za fotki(cudne) , czy ten miskant ma listki zielone czy są w jasne centki?Ja mam też obiecany miskant zebrowany czy żebrowy ,mogę się podzielićAcha a astry jak najbardziej, jeszcze mam duuuużo miejsca
miriami333 09:02, 23 kwi 2012

Aniu a kiedy go przycinasz?
Wieloszka 09:15, 23 kwi 2012

Martek napisał(a)
Ogród,który zaskakuje jest fenomenalny Asc .Nie możemy patrzeć na cudze i wzdychać bo się nam nasze ogrody obrażą .
Każdy jest inny i dzięki temu nie jest nudno na ogrodowisku .Niedoskonałości znajdą się u każdego i można je naprawić .

Martku, pięknie to ujęłaś Muszę mniej narzekać na mój ogród, bo mi się obrazi
Pszczelarnia 09:29, 23 kwi 2012

Ania, słabo wyrabiam się. Ale dorodność Twojego ogrodu zobaczyłam (rabata z miskantem i astrami oraz słoneczniczkami - rudbekiami wysokimi).
Wyobraź sobie, że 'Oheima von Woislawitz' trafił sz...... (w kartonie jak stał został skropiony wodą miejską (rozpylaczem)). I natychmiast zżółkł, potem się zwiesił a teraz zbrązowiał tylko właśnie na czubkach (liście). Niech żyje wrocławska woda z rur (zgroza). Już siedzi w ziemi, jest podklewany wodą ze strumienia i zobaczymy, jaka jest jego wola przeżycia w moim ogrodzie.
Jego imiennik (osoba) też był słabego zdrowia i dlatego załatwiła mu rodzina koneksjami zwolnienie z armii pruskiej. A to był wyczyn w tamtych czasach, bo generalnie to wszyscy młodzi arytokraci pruscy szli, chcąc nie chcąc. A są nawet opisy w literaturze angielskiej (powieści) jak w tych pruskich koszarach bywało.
Tyle. Ściskam. Nie ma mnie.