Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "brzozy"

Pojedyncze pytania na temat projektowania rabat 20:23, 11 maj 2017

Do góry
Witam i tu się zapytam ,ponieważ a ja chce posadzić u siebie -brzozę Doorenbos,lub Brzoza pożyteczna odm. jacquemontii-i w związku tym mam zapytanie-co ile powinno się sadzić brzozy od siebie,żeby to ładnie wyglądało i było dobrze.
Nie mogę sobie pozwolić na pomyłkę.
Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź
W Kruklandii 20:22, 11 maj 2017

Do góry
Kasya napisał(a)

ale o royality nie zapomnij

hmmm....a Liset tak zostawisz sama ?

Zobacz ile ja już mam drzew...

Dookoła żywopłoty ze Szmaragdów, Serbów i cisów.
Dodatkowo w prawym górnym rogu Jodła koreańska, Świerk Hoopsi i modrzew Stiff Weeper.
Reszta to liściaste. Zaczynając od prawego dolnego rogu:
Wiśnia Kanzan
Brzoza Youngii
Buk Dawyck Purple
Trzy Doorenbosy w kole
Znowu buk Dawyck Purple
Wiśnia Amanogawa
Ambrowiec
Znowu brzoza Youngii co miała być Long Trunkiem
W lewym górnym rogu Nigra...dziś posadzona
Dalej w dół - Brzoza Doorenbos
Planowany Grab
I na froncie Klon Crimson Sentry
Na rabacie fistaszkowej są jeszcze dwie brzozy Doorenbos w jednym dołku
i przy samym domu Grab pospolity

uffff
Brzozy i świerki na długiej i wąskiej działce:)) 20:18, 11 maj 2017

Do góry
Witam Ciebie bardzo serdecznie,czy mogłabym mieć jedno pytanie,ponieważ masz w swoim ogrodzie brzozy ,a ja chce posadzić u siebie -brzozę Doorenbos,lub
Brzoza pożyteczna odm. jacquemontii-i w związku tym mam zapytanie-co ile powinno się sadzić brzozy od siebie,żeby to ładnie wyglądało i było dobrze.
Nie mogę sobie pozwolić na pomyłkę.
Bardzo serdecznie dziękuję za odpowiedź
Coś jeszcze, coś więcej... 20:02, 11 maj 2017

Do góry
frezja napisał(a)
Sebek, jak u Ciebie buki się mają ? moich nie przycięłam,choć bardzo chciałam. Jakoś zagapiłam ten moment szukając oznak życia u nich. Teraz już w listkach; czy mam czekać do czerwca z tym zabiegiem ??

Mam jednego buka, ledwie żyje od paru sezonów. Jak się w tym roku nie ogarnie pożegnamy się

Graby i brzozy płaczą - buki z tego co wiem nie, więc można je ciąć kiedy się chce

Zerknij po więcej informacji do wątku o bukach

https://www.ogrodowisko.pl/watek/833-buk-pospolity-fagus-sylvatica
Ogród tworzony z pasją 14:45, 11 maj 2017

Do góry
Karol99 napisał(a)

Hej

Wiesz co, odnośnie brzóz, to prawdą jest, ze to dość spore pijaczki. Jak sadzisz brzozy, to wystarczy wybrać odpowiednie rośliny i dodatkowo posadzić je wraz z terminem sadzenia brzóz. Wtedy ziemia nie jest zbita i poprzerastana przez korzenie i jest po prostu prościej roślinie się przyjąć i zaklimatyzować.. Na pewno przy brzozach nie sprawdza się tuje. Ja mam posadzone trawy ozdobne i wszystkie się super sprawdzają. Mogę Ci polecić tez wszelkie krzewy ozdobne: derenie, berberysy, tawuły, forsycje, pecherznice itp. One radzą sobie z konkurencja o wodę bez problemu. U mnie się sprawdziły, no tak jak mówię , ale tuje na pewno odpadają.
O widzisz Karol i to jest bardzo cenna informacja Masz pod brzozami nawadnianie?.Jak mistanty w kole ruszyły u ciebie u mnie słabo wychodzą.
Ogród w remoncie 14:38, 11 maj 2017

Do góry
makadamia napisał(a)
No cóż, ja z zakupami internetowymi mam różne doświadczenia, ale i tak raczej z nich nie zrezygnuję.
Przede wszystkim wygrywają ofertą.
We florini (skoro już mamy się posługiwać nazwami) mają pięć różnych odmian szałwi. W najbliższym centrum ogrodniczym - zaledwie jedną i to w dodatku nieopisaną. Kiedyś mnie odmiany nie interesowały, ale teraz to dla mnie znacząca różnica, czy szałwia będzie miała 30 cm wysokości czy 60.
Kruszynę też udało mi się dostać tylko w sklepie internetowym.

Derenia sibirica powinnam była zapewne kupić stacjonarnie, bo dostałabym większe egzemplarze, ale już bza czarnego w odmianie variegatus raczej bym stacjonarnie nie kupiła. Więc godzę się z tym, że dostałam sadzonkę wielkości 20 cm, której żaden sklep stacjonarny nawet nie próbowałby sprzedawać.

Są rzecz jasna sklepy stacjonarne o szerokiej, dobrze opisanej ofercie. Najbliższy mam chyba o 40 minut drogi. Kolejny - też 40 minut, ale w drugą stronę.

Więc tylko wzdycham, kiedy dostaję miskanta o paru źdźbłach albo orlika wielkości mojej pięści.

Ale jakbym kupowała drzewa, to jednak bym się pofatygowała do stacjonarnego

Fakt jest taki ,że nie wszystko faktycznie jest dostępne stacjonarnie i mnie przynajmniej trochę się nie chce doopy ruszać i szukać. Ryzyko jednak jest,ale trudno,liczę że mój miskant szybko się ukorzeni i jak nie za rok to za dwa będzie już coś widać. Ale po brzozy i derenie na żywopłot to już do szkółki jadę
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 10:35, 11 maj 2017

Do góry
Ja też zauważyłam,że brzozy wypuszczają liście jedne prędzej, drugie później.
U Ciebie też tak widzę jak i u siebie zaobserwowałam, że te młodsze prędzej.
Ciepło się robi, zapowiadają ok. 20 stopni. Pozdrawiam.
Brzoza - Betula 21:37, 10 maj 2017

Do góry
ragsmom napisał(a)
Witam serdecznie.mam pytanie, które już padało wcześniej odpowiedzi nie spotkałam-w jakim mniej więcej wieku kora brzozy jacquemonta wybarwia się na biało?

moje kupione jako dwuletnie egzemplarze zaczęły jaśnieć po kolejnych dwóch latach, ale myślę, że jeszcze rok im zajmie, żeby można było to opisać jako kolor biały.
Ogród z wilkiem zamkn. 21:35, 10 maj 2017

Do góry
Trochę fotek dzisiejszych , jakbyście miały jakieś sugestie to czekam
tył - dosadzilam 26 szt lawendy , zabrakło z 10 , a już się skończyły
bok rodki i azalie ,muszę brzozy naprostować
miszmaszowy bok z dalsza z moim kochanym niszczycielem
Ogrodowy spektakl trwa ... 00:13, 10 maj 2017

Do góry
Przepraszam wszystkich że nie odwiedzę szybko postaram się jednak, czas gorący się robi.
Mam nadzieję, że wreszcie zrobi się ciepło - nie upał ! - i przyjemnie i będziemy radośnie napawać się ogrodami i oczywiście pracować. Ja na pewno tak bo mam masę siewek do posadzenia tych których mi ślimaki nie zjadły.

Czekam też aż róże ruszą no i byliny - wnet cięcie bylin a nie ma na razie co za bardzo. Trudno taka wiosna i już.

Ja dziś zauważyłam że brzozy już nie mają tych delikatnych firaneczek tylko duże liście - ale się opiły

No i jeszcze zostało 1,5 miesiąca dłuższego dnia - mus to wykorzystać !!!!!!

pozdrawiam
Ogród wśród pól i wiatrów 21:28, 09 maj 2017

Do góry
jolka napisał(a)
Spacerkiem po mokrym ogrodzie niedzielnym ...
Graby już zieloniutkie, brzozy też coraz bardziej widoczne.

Piękne masz te graby!!!
Ogród tworzony z pasją 16:15, 09 maj 2017

Do góry
szemusia napisał(a)
Hej, Karol, dawno mnie nie było, a tu takie widoki
I ogród ślicznie ci zielenieje. Piszesz, ze woda chlupocze - chyba wszędzie to samo... jeśli cię to pocieszy
A dopytam o brzozy, bo mi się mignęły na zdjęciu - kuszą mnie, bo wkrótce zwolni mi sie jeden kąt w ogrodzie i mogłabym je tam umieścić. Moje pytanie - czy zauważyłeś, żeby pod nimi nie chciały rosnąc inne roślinki? Bo brzozy zabierają całą wodę? Jak pamiętam, to nie masz nawadniania?

Hej

Wiesz co, odnośnie brzóz, to prawdą jest, ze to dość spore pijaczki. Jak sadzisz brzozy, to wystarczy wybrać odpowiednie rośliny i dodatkowo posadzić je wraz z terminem sadzenia brzóz. Wtedy ziemia nie jest zbita i poprzerastana przez korzenie i jest po prostu prościej roślinie się przyjąć i zaklimatyzować.. Na pewno przy brzozach nie sprawdza się tuje. Ja mam posadzone trawy ozdobne i wszystkie się super sprawdzają. Mogę Ci polecić tez wszelkie krzewy ozdobne: derenie, berberysy, tawuły, forsycje, pecherznice itp. One radzą sobie z konkurencja o wodę bez problemu. U mnie się sprawdziły, no tak jak mówię , ale tuje na pewno odpadają.
Trawiasto-hortensjowe ranczo ze stawem 12:43, 09 maj 2017

Do góry
Brzozy co roku nierówno startują.

Ambrowiec

Ogród tworzony z pasją 22:37, 08 maj 2017

Do góry
Hej, Karol, dawno mnie nie było, a tu takie widoki
I ogród ślicznie ci zielenieje. Piszesz, ze woda chlupocze - chyba wszędzie to samo... jeśli cię to pocieszy
A dopytam o brzozy, bo mi się mignęły na zdjęciu - kuszą mnie, bo wkrótce zwolni mi sie jeden kąt w ogrodzie i mogłabym je tam umieścić. Moje pytanie - czy zauważyłeś, żeby pod nimi nie chciały rosnąc inne roślinki? Bo brzozy zabierają całą wodę? Jak pamiętam, to nie masz nawadniania?
Z Pszenicznej ... 17:54, 08 maj 2017

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Co do różnicy grab contra buk dodam: grab szybko gubi liście (zwłaszcza młody a starsze rzedną w zimie), buk je zdecydowanie lepiej w zimie trzyma, potem w maju na raz zrzuca. Grab jest ażurowy zimą, buk zaporowy.

Pszczółko - ja się już zdecydowałam, ba nawet zamówiłam, ale nie wiem czy jeszcze zrealizują moje zamówienie.
Graby jako żywopłot mam już posadzony na długości ponad 40 m, ich piękną zieleń będę mogła więc podziwiać z tarasu.
A buk purpurowy będzie przegrodą w warzywniku. Trzymanie liści zimą jest dla zaletą, gdyż będzie barierą mrozową dla wrażliwszych roślin. To że trzeba będzie czekać na listki dłużej jakoś mnie nie irytuje.
Katalpę mam przed tarasem i liście dopiero w maju puszcza, nie denerwuję się na nią, bo mam przynajmniej wgląd w życie ptaków, a zieleni u mnie dostatek.
Brzozy wiosną są pięknie limonkowe, a i kasztanowcom też nic nie brakuje.
Wszystko ma swój czas, od nas zależy co i gdzie posadzimy.
Z Pszenicznej ... 17:34, 08 maj 2017

Do góry
Kawa napisał(a)
ślicznie

Kamilo, dziękuję, ale przyznaję że z coraz większą przyjemnością siadam w fotelu spoglądam w kierunku rabaty. I powiem nieskromnie, że zdjęcia nie oddają jej uroku - brzozy nabierają masy w pniu i pięknie się prezentują w tle.
Przez ostatnie dni przychodzi pod siatkę jelonek młody. Zagląda jak by chciał coś dziabnąć z rabatki... skubie sobie trawę i nic sobie z nas nie robi. Dzięcioł codziennie rano przylatuje na katalpę na posiłek - ja kawkę, on ziarna. Już przestał się bać...
Kocham mój ogród
Na huśtawce miło płynie czas... 15:54, 08 maj 2017

Do góry
_Martini_ napisał(a)
No i placyk. Wymaga jeszcze korekty, ale z grubsza tak póki co wygląda. Do moich wizji mu baaaaaardzo daleko. Proszę, powiedzcie, że rośliny szybko urosną Generalnie nie ma być widać gleby. Bukszpany jeszcze dosadzę, żeby wykończyć obwódkę, jednak cały czas myślę czy te darowane mają tu zostać.

A tu lepsze ujęcie na brzozy

Wszystko takie małe jeszcze :-I

Pięknie,tylko słoneczka do szczęścia brakuje
Zielonym od linijki - ogród Ivony 09:02, 08 maj 2017

Do góry
nawigatorka napisał(a)
Wypasne masz te sadzonki Trzcinnik a rozchodnikowa to tył czy wejście na ten plac planowany bo nie pamietam. A może zwykle brzozy byłyby lepsze bo one pijusy. Tylko ze masz trochę tych doorenbosoe tam już prawda?

Rozchodnikowa to wejście do placyku a tył to trzcinnikowy pas No właśnie teraz to już nie wiem czy mieszac zwykłe brzozy z tymi doorenbosami - chyba nie bardzo. A z takich to już nic nie będzie bo nie mam doświadczenia z drzewami?
Zielonym od linijki - ogród Ivony 08:57, 08 maj 2017

Do góry
Wypasne masz te sadzonki Trzcinnik a rozchodnikowa to tył czy wejście na ten plac planowany bo nie pamietam. A może zwykle brzozy byłyby lepsze bo one pijusy. Tylko ze masz trochę tych doorenbosoe tam już prawda?
Ogród bacowej 23:42, 07 maj 2017

Do góry
bacowa napisał(a)
Brzozy.

Wiosna przyszła..... , czas ubrać ciepłe skarpety

Też siedzę w podobnych skarpetach
Dajmy to na karb zimnego maja, a nie peselu
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies