Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Tu ma być ogród :)

Tu ma być ogród :)

lindsay80 10:55, 09 cze 2017

AngelikaX napisał(a)

Reniu, Edyto nie grzeszcie kobiety! - Wasze ogrody są idealne... nic a nic bym nie zmieniła

Jak będę mieć tak jak Ty, to obiecuję, że słowa nie wyduszę, bo by mnie niebiosa pokarały
AngelikaX 10:57, 09 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

Mam dla Ciebie zdjęcie białej ostróżki w brzozach z ubiegłego roku, teraz będzie znacznie marniejsza - muszę ją z tego miejsca przenieść bo brzozy jej żyć nie dają
Kwitnie ze 3 tygodnie

Wiązówka bulwkowa - liście ma takie paprotkowe trochę, jak nie kwitnie to też ładnie kępa wygląda.

Nie dają zyć znaczy, że wodę kradną? A właśnie w brzozy chciałam dać, na tle szmaragdów ładnie by się odznaczały... i pięknie wyglądają u Ciebie takie ogromne białe kwiatostany

Wiązówka ślicznie wygląda

Buki pamiętam jak pytałaś - u mnie ten przy ścianie przesadzany ruszył wcześniej, cieplej miał ale na dziś zdecydowanie ten wyższy (przy zjeżdzalni) cieszy oko - ma ogromne bordowe liście. Ten pierwszy zdecydowanie mniejsze i jaśniejsze (mimo że stanowisko podobne) tłumaczę sobie tym, że pewnie "siła" wzrostu w korzeń idzie jak ma miejscówkę w miarę świeżą
Może u Ciebie tak jak z ss Reni?
lindsay80 10:58, 09 cze 2017

ren133 napisał(a)

Edytka,
U mnie zaschły listki na młodych ŚŚ ... prysnęłam topsinem (podobno mączniak) i mospilanem.

Dzięki, że napisałaś, spróbuję - co mi szkodzi - listki były na tyle małe, że trudno jakiekolwiek oznaki choroby zauważyć, ja myślałam, że mróz go załatwił, bo w bardziej wystawionym miejscu jest, a ten drugi w zaciszu za domem, ale czy to możliwe?

A teraz na Twoich ŚŚ pojawiają się nowe listki w miejsce tych co uschły?
AngelikaX 11:01, 09 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

Jak będę mieć tak jak Ty, to obiecuję, że słowa nie wyduszę, bo by mnie niebiosa pokarały

Kurde, a ja nadal kombinuje... bo moim zdaniem trochę jest jeszcze do zrobienia
lindsay80 11:02, 09 cze 2017

AngelikaX napisał(a)

Nie dają zyć znaczy, że wodę kradną? A właśnie w brzozy chciałam dać, na tle szmaragdów ładnie by się odznaczały... i pięknie wyglądają u Ciebie takie ogromne białe kwiatostany

Wiązówka ślicznie wygląda

Buki pamiętam jak pytałaś - u mnie ten przy ścianie przesadzany ruszył wcześniej, cieplej miał ale na dziś zdecydowanie ten wyższy (przy zjeżdzalni) cieszy oko - ma ogromne bordowe liście. Ten pierwszy zdecydowanie mniejsze i jaśniejsze (mimo że stanowisko podobne) tłumaczę sobie tym, że pewnie "siła" wzrostu w korzeń idzie jak ma miejscówkę w miarę świeżą
Może u Ciebie tak jak z ss Reni?

Tak podejrzewam, że wody tam mają za mało, a może też już trzeba ją odmłodzić, bo 3 letnia roślina to już jest - w każdym razie decyzja o przeniesieniu już zapadła, bo na brzozowej robię dalej roszady.

Jak przesadzałaś tego buka to najpewniej jest tak jak piszesz.

Renia jakiś trop podała, trzeba spróbować, ale w tym roku to już pewnie ładny nie będzie, choć myśli, że całkiem zdechł nie dopuszczam.
Kasya 11:03, 09 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

Wiązówka bulwkowa - liście ma takie paprotkowe trochę, jak nie kwitnie to też ładnie kępa wygląda.

jakie to sliczne no....

ja mam jakies 2 filipendule (wole ta nazwe ) ale inne...jeszcze nie kwitna
lindsay80 11:03, 09 cze 2017

AngelikaX napisał(a)

Kurde, a ja nadal kombinuje... bo moim zdaniem trochę jest jeszcze do zrobienia

Nieustanne dążenie do ideału, znam to
ren133 11:05, 09 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

Renia, Ty to jesteś już na szczycie, ja się czuje jak u podnóża góry

Udaję, że tego nie widzę kiedy tniesz kostki bukszpanowe bo wybujały Ci niesamowicie?
ren133 11:06, 09 cze 2017

lindsay80 napisał(a)

Dzięki, że napisałaś, spróbuję - co mi szkodzi - listki były na tyle małe, że trudno jakiekolwiek oznaki choroby zauważyć, ja myślałam, że mróz go załatwił, bo w bardziej wystawionym miejscu jest, a ten drugi w zaciszu za domem, ale czy to możliwe?

A teraz na Twoich ŚŚ pojawiają się nowe listki w miejsce tych co uschły?

Właśnie też pczątkowo myślałam, że przymrozki je załatwiły ... i niepotrzebnie zwlekałam ... wydaje mi się, że jest lepiej i zaczynają wypuszczać nowe
ren133 11:07, 09 cze 2017

Będzie coś z szałwii?