Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Na huśtawce miło płynie czas...

Na huśtawce miło płynie czas...

Zagajanka 09:30, 15 cze 2017

Rozano sie porobilo czekamy na wiecej.
W sprawie rabaty mozesz sadzic grupami - wtedy bedzie to a la angielska rabata, albo na calej dlugosci - wtedy bardziej formalna
_Martini_ 09:42, 15 cze 2017

Zagajanka napisał(a)
Rozano sie porobilo czekamy na wiecej.
W sprawie rabaty mozesz sadzic grupami - wtedy bedzie to a la angielska rabata, albo na calej dlugosci - wtedy bardziej formalna

Dziękuję za oddany głos i wskazówkę. Myslalam jeszcze, zeby na calej długości dać orliki, a reszta grupami.
Moje róże ćwiczą moją cierpliwość
MirellaB 09:43, 15 cze 2017

I tu proszę Was o sugestię. Ta rabata jest długa, a wąska 7m x 1,5m. W plecach żywopłot z brabanta. Na całej długości trzy brzozy (dopiero w planach). I teraz zagrycha: czy powinnam rośliny sadzić na całej długości czy grupami?

Martynka, a co chcesz posadzić na tej rabacie?
Obie opcje sadzenia są dobre.

Ja bym sądziła na całej długości grupami tzn. między brzozami te same rośliny i jednakowe rośliny w rzędzie na obwódce
MirellaB 09:46, 15 cze 2017

Masz rację poczekaj z wypełnianiem pustej na rabacie. W przyszłym roku już będziesz wiedziała jakie rozmiary mają róże. U mnie np. Artemis, Piano, Aphrodite po roku to duże krzewy. Gdybym wiedziała, że takie będą to zupełnie inaczej bym je ulokowała na rabacie.
Kasya 10:51, 15 cze 2017

_Martini_ napisał(a)
Kasia, trochę się obawiałam takich ciemnych kolorów jak Szekspir, ale teraz jestem zachwycona. Idę w to dalej

Na jednym krzaczku Pashminy doliczyłam się dzisiaj 34! pączków. A przecież one są u mnie pierwszy sezon. No mega róża! Też będziesz zadowolona.

Szekspir wcale nie taki ciemny...ale u mnie złe zimuje i teraz nie zachwyca
patrycja 11:55, 15 cze 2017

Jak do kolan to by mi pasowało
Chciałabym nie zbyt duże krzewy.
Mirella napisała że artemis, piano to duże krzewy, hmmmm..
Trza się dobrze zastanowic
_Martini_ 13:43, 15 cze 2017

MirellaB napisał(a)

Martynka, a co chcesz posadzić na tej rabacie?
Obie opcje sadzenia są dobre.

Ja bym sądziła na całej długości grupami tzn. między brzozami te same rośliny i jednakowe rośliny w rzędzie na obwódce

Mam już orliki, jest też jeden orlik w innym kolorze, jedna jarzmianka, zawilce białe wiosenne i dosadziłam w grupie trzy różowe jesienne. Białe są na obwódce i niezbyt mi się na razie podobają, bo są za rzadkie i kwitną nierówno, nie ma efektu. Jakiś jeden aster, trzy śmiałki, po lewej runianka, po prawej ciemierniki. Na całości czosnek. Niby dużo tego, ale w ogóle nie ma efektu. Nie ma co pokazywać, nie robię nawet zdjęć w tym miejscu.
Dlatego pomyślałam, że jak będę sadzić brzozy, to może zmienić nasadzenie roślin.
_Martini_ 13:44, 15 cze 2017

MirellaB napisał(a)
Masz rację poczekaj z wypełnianiem pustej na rabacie. W przyszłym roku już będziesz wiedziała jakie rozmiary mają róże. U mnie np. Artemis, Piano, Aphrodite po roku to duże krzewy. Gdybym wiedziała, że takie będą to zupełnie inaczej bym je ulokowała na rabacie.

Właśnie. Wolę się już trzy razy zastanowić i trochę pomyśleć na przyszłość. Ale wnerwiają te puste miejsca.
AngelikaX 13:45, 15 cze 2017

Przyszłam oczy nacieszyć ale pięknie rózanie u Ciebie
_Martini_ 13:46, 15 cze 2017

Kasya napisał(a)

Szekspir wcale nie taki ciemny...ale u mnie złe zimuje i teraz nie zachwyca

Tak napisałam, bo na razie to moja najciemniejsza róża. Czekam jeszcze na Goethe, na szczęście ma pąka. A dlaczego źle zimuje u Ciebie? On jakiś wybredny jest?