Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Zimozielony ogród przy białym domu 21:39, 18 wrz 2012

Do góry
Jestem pod dużym wrażeniem. W każdym Danusiu Twoim ogrodzie nowy pomysł jak z filmów SF, jakby ktoś powiedział że niemożliwe to Ty udowadniasz że to całkiem realne.
PIĘKNA KULA i jej efekty ...............a w otoczeniu ogrodu!!!!!! ...aż nie mogę się doczekać.
MACHAM do Wicia i Zdzisława aby z daną im gracją wykonali Twój projekt znakomicie.
Ogrodnik mimo woli 21:01, 18 wrz 2012

Do góry
an_tre napisał(a)

"Tajemnica górki się rozwiązała..... to zamierzone i celowe działanie........ projektując droge .. projektant nie przewidział w projekcie zjadzów i dojazdów do posesji...... na projekt dostali dofinansowanie unijne..... wiec musi być tak ja kprojekcie zrobione, aby kasiora nie uciekła... "

Aniu bardzo dziwny ten projekt unijny, u nas w takim projekcie musiało być wszystko i dojazdy do posesji, chodnik, znaki poziome łącznie z pasami dla pieszych, barierki na skrzyżowaniach, a poza wsią zjazdy do domostw i utwardzone pobocza...

Mi też sie to wydaje dziwne...... ja fotografuję i czekam na cd nastąpi....... .. mi się po odciskach nie depcze....

A teraz sorki, że uciekam z forum, ale obowiazki wzywaja mniej przyjemne niz Forum
Ogrodnik mimo woli 20:58, 18 wrz 2012

Do góry

"Tajemnica górki się rozwiązała..... to zamierzone i celowe działanie........ projektując droge .. projektant nie przewidział w projekcie zjadzów i dojazdów do posesji...... na projekt dostali dofinansowanie unijne..... wiec musi być tak ja kprojekcie zrobione, aby kasiora nie uciekła... "

Aniu bardzo dziwny ten projekt unijny, u nas w takim projekcie musiało być wszystko i dojazdy do posesji, chodnik, znaki poziome łącznie z pasami dla pieszych, barierki na skrzyżowaniach, a poza wsią zjazdy do domostw i utwardzone pobocza...
Ogrodnik mimo woli 20:44, 18 wrz 2012

Do góry
Dziewczyny.. dzięki za tak wesoły rejwach na wątku..... aż sie micha pouśmiechała.......

A teraz konkrety.
Danusia.. dobrze przeczytałaś nazwę..... na kartce pisało to co przeczytałaś.... Ale jak napisała Martek jeżówka jak gerbera... spodobałą siewiec pogoniłąm do pana w te pędy i z nadzieją, że jeszcze ma.. i miał Uffffff

Tajemnica górki się rozwiązała..... to zamierzone i celowe działanie........ projektując droge .. projektant nie przewidział w projekcie zjadzów i dojazdów do posesji...... na projekt dostali dofinansowanie unijne..... wiec musi być tak ja kprojekcie zrobione, aby kasiora nie uciekła...
jak odbiorą drogę to przebudują dojazdy,. a do tego czasu bedziemy korzystac z takich usypanych górek gruzu........
Ten gruz jest usypany dla mnie.... by można było wjechać na posesję....... Chyba, że spękali by nie nosić moich zakupów kwiatkowych i worków z ziemia i korą.... i po skandalu....
Ale projekt bez uwzględnienia dojazdu to jak pisze Joanka.... skandaliczny skandal.....
Ogród z gruszką 20:37, 18 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
Lauro, bardzo się cieszę, że grupa Śląska ciągle się rozrasta. Szkoda, że Cię nie było na sobotnim spotkaniu u Kapiasów, ale pisałaś u mnie, że już ten ogród znasz
Dom masz piękny, znam dobrze ten projekt, też braliśmy go pod uwagę To, że masz skarpę, to dla mnie zaleta, a nie wada. Ja bym ją obsadziła jednorodnie-płożącymi jałowcami : green carpet, wiltonii i golden carpet lub najniżej płożącą irgą (to najoszczędniejsza wersja).
Bardzo ładnie rysujesz, masz do tego rękę. Sam pomysł ogrodu bardzo jest efektowny, ale na awatarku widzę małą dzidzię i stąd moje pytanie czy przewidziałaś w swoim ogrodzie jakieś miejsce do zabawy dla dziecka?

Dziękuje za odwiedziny
U Kapiasów byłam dzień po spotkaniu, niestety wcześniej nie mogłam. Oczywiście najbardziej zachwyciły mnie angielskie klimaty i ta biała altanka na końcu.
Tak to projekt Loris jednak bardzo zmieniony w środku Niestety to nie ja rysowałam a kolezanka
Projekt bardzo mi odpowiada ale jest też bardzo kosztowny. Nawet u Kapiasów nie spotkałam w miarę duzych cisów tylko w niektórych szkółkach pojedyńcze okazy za ok 200zł a ja ich potrzebuje chyba ze 200. zastanawiam się czy może nie zamienic tego na wersję z lgustrem albo grabem, do przemyślenia.
Miejsce dla dzieci w okolicach mitycznej gruszy jest przewidziane ale w projekcie wygląda jak rabata:
A dziecek mam trójkę
Zielony galimatias 12:08, 18 wrz 2012

Do góry
Aga. no rzucę tą kulką...
Projekt Gosi fajny.. ale .- jak słusznie zauważyła Madżenka - bukowy ekranik nie zasłoni skarpy ... A gdybym tak dała 3 Umbra-cośtam korona byłaby szeroka?.. na tyle, żeby dać mi nieco wytchnienia i zasłony przed skarpowędrownikiem?..... no i czy te serby z boku w Gosiakowym projekcie nie zakłócą równowagi gatunków?.. galimatiasu miało nie być...

Z kolei jeśli zamiast bukowego ekraniku damy serby - to one skarpę zasłonią... ale - jak słusznie zauważyła Enya - będą się biły o uwagę z bukiem, który miałby być pośrodku kółeczka o uwagę...

I być tu człowieku mądrym....
Jako, że mi się nic a nic nie rozjaśniło, popadłam w marazm.. bardzo mi się podoba ekranik z buka i bardzo mi się podobają serby za kółeczkiem.. Ale serby za kółeczkiem i ekranik z buka przed nimi wyglądałyby dziwnie chyba... a nawet na pewno dziwnie....

Ja wiem, że mówimy o małej części ogrodu.. niewielkim kawałeczku... Bo i ogród niewielki... A koroneczki serbskich gałązek są cuuuudne.. i ekranik bukowy też....

Dziewczyny.. no musicie mi pomóc.. szefowa zajęta, Sebek na praktykach...
Madżenka nabrała wody w usta.. Tess ma dość... Enya zajęta...

PS.
Tessi nie krzycz.. auuuułłłła...
Ogród z perspektywą na przyszłość 10:24, 18 wrz 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)

Tak Dziewczyny, róbcie kwadraty i proste linie, bo one wyglądają bosko. Jak ja żałuję, że mam fale Dunaju, a nie tak geometrycznie jak Wy! Moniko, "skarpeta" pod brzozą super. Przygotuj się jednak na lecące na wrzosy liście, które trzeba będzie ręcznie lub odkurzaczem usuwać, bo grabiami się nie uda.

Domi, no błagam Cię!!! A ja raptem wczoraj oglądałam projekt mojego ogrodu i zastanawiałam się, jak by tu wyoblić kształty moich rabat!!! Że życie ogrodowe byłoby znacznie prostsze, gdybym miała mniej linii prostych! Doszłam do wniosku, że teraz to już musztarda po obiedzie Nie na mój kręgosłup i stan finansów Tchnęłaś we mnie nową nadzieję No bo skoro takie guru mówi, że geometria nie jest bee...

To dla mnie tylko pociecha została, że takie guru ma też fale... albo inaczej - że ja też mam fale - jak guru
Ogród z perspektywą na przyszłość 10:19, 18 wrz 2012

Do góry
Domi napisał(a)
Tak Dziewczyny, róbcie kwadraty i proste linie, bo one wyglądają bosko. Jak ja żałuję, że mam fale Dunaju, a nie tak geometrycznie jak Wy! Moniko, "skarpeta" pod brzozą super. Przygotuj się jednak na lecące na wrzosy liście, które trzeba będzie ręcznie lub odkurzaczem usuwać, bo grabiami się nie uda.

Domi, no błagam Cię!!! A ja raptem wczoraj oglądałam projekt mojego ogrodu i zastanawiałam się, jak by tu wyoblić kształty moich rabat!!! Że życie ogrodowe byłoby znacznie prostsze, gdybym miała mniej linii prostych! Doszłam do wniosku, że teraz to już musztarda po obiedzie Nie na mój kręgosłup i stan finansów Tchnęłaś we mnie nową nadzieję No bo skoro takie guru mówi, że geometria nie jest bee...
Ogród z perspektywą na przyszłość 07:50, 18 wrz 2012

Do góry
Dziewczyny cieszę się, że się podoba Dziś mam zamiar przenieść kolejne jak się uda Robimy resztę prac na zewnątrz przed zimą. Kończymy miejsce na śmietnik i budujemy skład na drewno. Wymyśliłam sobie, że nie będzie drewniany tylko metalowy z drewnianymi wstawkami. Zobaczymy co z tego wyjdzie. Oby się udało, bo M cisnęłam na ten projekt w tym stylu. Drewno przyjechało i czeka spokojnie na domek W tym miejscu na wiosnę będziemy robili warzywniak

Szałwia omszona ponownie kwitnie

Początki 12:14, 17 wrz 2012

Do góry
Gosiu, straż pożarna nie musi wjeżdzać na posesję - maja linie zasilające na tyle długie, że z ulicy takie posesje "załatawiają"
ale oczywiście, odpukujemy - strażacy nie będą tu mieli nic do roboty

Gosiu, jak się nazywa projekt Twojego domku?
Tylko trawnik i co dalej? 18:09, 16 wrz 2012

Do góry
Witaj Iza mamy podobne dzialki maja to 18x100m.i na końcu 1000m w trujkącie.Dzięki że maja szkólka podoba się tobie.Fajny ten projekt GOSIK Pozdrawiam M
Kraków i okolice - spotkanie objazdowe - wrzesień 2012 22:43, 14 wrz 2012

Do góry
Dziewczyny za szybko planujecie. Ja tylko powiedziałam że planuję odwieźć Sebka, ale to jeszcze nic nie wiadomo, nie wiem o jakiej porze będę jechać, a może na noc? Czy w ogóle dam radę jechać, bo u mnie jak w kalejdoskopie.

Taki maraton trzeba zaplanować, a mnie teraz nikt nie zaprosił do siebie z krakowskich ogrodów.

oprócz Konrada.

Obiecałam kiedyś Kondziowi, że może służbowo go odwiedzę, bo chce projekt ogrodu. Muszę ocenić czy podejmę się Może uda się coś doradzic przy okazji. O i tak rzuciłam pomysła, ale do realiazacji to jeszcze nie wiadomo

Ot co

Tylko trawnik i co dalej? 12:06, 14 wrz 2012

Do góry
Nareszcie wzięłam się za przeglądanie zdjęc.
Oto jedyne miejsce w moim ogrodzie, na które miałam pomysł - to oczko wodne w rogu działki,
ale, ale wszystko przede mną teraz mam przecież projekt Gosi.

Początki...

początkowy kształt oczka miał być taki:

nie było łatwo, ponieważ u nas mamy bardzo gliniastą ziemię i ciągle napływała woda,
myśleliśmy nawet, żeby zrobić mini staw, czyli nie wkładać folii, ale po wykopaniu całości wody było tylko po kolana, więc zdecydowanie za mało...

cdn
Marzenia i plany vs. rzeczywistość 21:39, 13 wrz 2012

Do góry
Linia rabat piekna, realizuj ten projekt. Do białozielonyh roślin ciemnozielona irga będzie fajnie wyglądać.
Ogród Sylwii od początku :) 21:07, 13 wrz 2012

Do góry
Enya73 napisał(a)
O to ciekawe będzie
My też chcemy wykorzystać obecny taras pod budowę ogrodu zimowego, ale będzie nietypowy, bo taras to 1/4 koła. Sylwia czy mogłabyś wrzucić projekt? Ewentualnie na priv albo na mojego maila (masz go na pewno. Strasznie jesteśmy ciekawi

Mam rozrysowaną koncepcję bez wizualizacji .....

Ogród Sylwii od początku :) 20:59, 13 wrz 2012

Do góry
O to ciekawe będzie
My też chcemy wykorzystać obecny taras pod budowę ogrodu zimowego, ale będzie nietypowy, bo taras to 1/4 koła. Sylwia czy mogłabyś wrzucić projekt? Ewentualnie na priv albo na mojego maila (masz go na pewno. Strasznie jesteśmy ciekawi
Ogród Sylwii od początku :) 20:27, 13 wrz 2012

Do góry
O Sylwia to ja poproszę o szczegółową relację z budowy ogrodu zimowego. My też mamy w planach ogród zimowy. A masz jakiś projekt? Jeśli tak, to pochwal się proszę Nas ten temat szczególnie interesuje. I czy musieliście występować o pozwolenie na budowę czy wystarczyło tylko zgłoszenie?
Ogród z gruszką 09:36, 13 wrz 2012

Do góry
Lauro, bardzo się cieszę, że grupa Śląska ciągle się rozrasta. Szkoda, że Cię nie było na sobotnim spotkaniu u Kapiasów, ale pisałaś u mnie, że już ten ogród znasz
Dom masz piękny, znam dobrze ten projekt, też braliśmy go pod uwagę To, że masz skarpę, to dla mnie zaleta, a nie wada. Ja bym ją obsadziła jednorodnie-płożącymi jałowcami : green carpet, wiltonii i golden carpet lub najniżej płożącą irgą (to najoszczędniejsza wersja).
Bardzo ładnie rysujesz, masz do tego rękę. Sam pomysł ogrodu bardzo jest efektowny, ale na awatarku widzę małą dzidzię i stąd moje pytanie czy przewidziałaś w swoim ogrodzie jakieś miejsce do zabawy dla dziecka?
Jak przełamać monotonię szpaleru iglaków? 22:51, 12 wrz 2012

Do góry
emka napisał(a)
Witaj Malgosik

super, że znalazłam Twój wątek, bo własnie zastanawiam się nad podobnym rozwiązaniem u mnie ,tzn. rząd szmaragdów przycięty na wysokość płotu ( u mnie na prosto, bo i płot prosty, a nad nimi "górują" dumnie kulki wiśni, ale jak tak sobie zerkam na Twój projekt, to ta mieszaninka z trawami, trzmielinami bardziej wpada w oko, no i znowu przekonuję się, że "wiem,że nic nie wiem"...
a Ty juz coś zdecydowałaś ?
pozdrawiam

witaj

nie przejmuj się
ja też wiem że nic nie wiem
przyglądam się mojej działce od czerwca i wreszcie dziś musiałam przyznać, że grunt jest mało przepuszczalny, jest glina choć nie aż tak ciężka. Po deszczowym okresie rośliny zostają podtopione, bo woda za długo zalega. Zatem teraz będę zgłębiać temat drenażu.

A co do projekciku, to wybiorę którąś z opcji, zobaczę jeszcze którą.
Dla odmiany czas na zmiany... 21:31, 12 wrz 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)

Mam pytanie przy tej okazji do Gosi - ile cm głębokości powinna mieć ta rabata, żeby zmieściły się te wszystkie nasadzenia ?

..hmmmm dobre pytanie - nie wiem Ale tak na moje "zwichrowane" oko to ze 2 metry... Przecież nie jestem projektantem tylko gosiakiem

No proszę, proszę a ja zawsze utożsamiałam Gosiaka z super projektami Twój projekt, to nie śmiałam pytać o konkrety nikogo innego ale dzięki za zajęcie stanowiska
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies