Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "projekt"

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 09:07, 05 paź 2012

Do góry
agniecha973 napisał(a)
Magnolio, jeśli jesteś, proszę o poradę. Wklejam Twój projekt z moim dodatkiem, który wydaje mi się sensowny. Namazałam na żółto miejsce, które chciałabym obsadzić bluszczem, bo tam nam się trudno kosi. Często to miejsce zostaje niedokończone i psuje cały wygląd. Tam jest pagórek i studzienki do okien w piwnicy. Czy jeśli to obsadzę bluszczem, to bedzie duże przestępstwo? Wyciągam stamtąd kostrzewy owcze i sadzę w docelowe miejsce przy szambie (w końcu!) i myślę, że jak skończę to uda nam się jeszcze to miejsce zarównać, bo zwoziliśmy tam ziemię z wszelkich prac ogordowych. Wtedy łatwo byłoby posadzić na świeżym. Pisz szczerze, bo wiem, że mówiłaś, żeby nic tam nie sadzić. Może jakiś inny kształt temu nadać?

jak jest taka sytuacja to trzeba obsadzić.
Można bluszczem ( a nie jest tam mocno słonecznie?), czy runianką- jednorodny dywan będzie fajny. Albo powtórzyć jak przed domem- bluszcz i w nim hosty 'rzucone'

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 21:26, 04 paź 2012

Do góry
Aniu pozdrawiam serdecznie. Uwielbiam metamorfozę Twego ogrodu! Projekt mistrzowski, realizacja mistrzowska
Ogródek Asi?! 14:43, 04 paź 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
to i ja wstawie swoją

Kule na pniu musisz sobie wyobrazić żółte (bo to mają byc trzemieliny)

Witaj Małgosiu!
Bardzo podoba mi się Twój projekt ale wczoraj byłam w dwóch szkółkach i nic nie ma. Muszę czekać do wiosny. Napisz mi co tam jest pod płotem bo podoba mi sie ta kompozycja. A jak byś miała chwilke czasu i troszkę chęci to zrób mi projekt na ten pasek pod balkonem. Proszę
Może tawuła japońska i coś dla kontrastu - berberys? Sama nie wiem. Mam czas do wiosny. Będę ogladać Wasze piękne ogrody i planować, planować, planować....
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:23, 04 paź 2012

Do góry
Magnolio, jeśli jesteś, proszę o poradę. Wklejam Twój projekt z moim dodatkiem, który wydaje mi się sensowny. Namazałam na żółto miejsce, które chciałabym obsadzić bluszczem, bo tam nam się trudno kosi. Często to miejsce zostaje niedokończone i psuje cały wygląd. Tam jest pagórek i studzienki do okien w piwnicy. Czy jeśli to obsadzę bluszczem, to bedzie duże przestępstwo? Wyciągam stamtąd kostrzewy owcze i sadzę w docelowe miejsce przy szambie (w końcu!) i myślę, że jak skończę to uda nam się jeszcze to miejsce zarównać, bo zwoziliśmy tam ziemię z wszelkich prac ogordowych. Wtedy łatwo byłoby posadzić na świeżym. Pisz szczerze, bo wiem, że mówiłaś, żeby nic tam nie sadzić. Może jakiś inny kształt temu nadać?

Walczę z ogrodem :) 15:29, 03 paź 2012

Do góry
Witaj Mirela, mam Rodzicow w Oswiecimiu, wiec prawie rzut beretem
Ladny projekt! Fajna dzialka, choc dosc trudna ze wzgledu na wymiar. Posadzilabym w poprzek ze 3-4 cisowe ekrany, w poprzek, w tej sposob zeby nigdy nie bylo widac konca dzialki. O tak:

I pod nimi rabaty...
Cos w stylu jak narysowalas, ale oprocz traw dalabym wlasnie cisy - troche minie zanim urosna, ale ciete wygladaja bosko. A trawy jak zetniesz wiosna to dopiero jesienia beda dzielily te przestrzen..
pozdrawiam i bede zagladac
PS w Oswiecimiu jest tanie stoisko z bylinami na targu (obok, w szklarni, byliny po 3-5 zl), a f. Plantpol na Zaborzu ma bardzo duzo fajnych tanich roslin - m.in trawy, hortensje, iglaki.
Walczę z ogrodem :) 12:13, 03 paź 2012

Do góry
W końcu udało mi się zeskanować projekt.
Lasek z wejmutek już jest (około 400m2). Mają one po 3-6 metrów. Mam wielki problem jak zagospodarować teren pod nimi(obecnie chwasty i ... conieco maślaków). Podobały by mi się tam hosty (kilka dużych wsadziłam) i kminię nad miskantem cukrowym lub wydmuchrzycą. Może wydmuchrzyca nie rozszaleje się za bardzo bo tam wilgość i półcień ... sama nie wiem, to na razie wolne myśli ...
Kolejną rzecz która obecnie rośnie to brzoza (zwykła) około 6-8 metrów. Chcę obok niej dosadzić 2 doorenbosy a pod nimi może lawendę (pięknie wygląda filetowa lawenda na tle białych pni).
Mam jeszcze miskanty gigantyczne (sadzone w tym roku), wśród nich buk Dawyck, za nimi będzie bukowy żywopłot (za tydzień - dwa sadzimy). Przed miskantami widziały by mi się inne trawy. Ogólne założenie - mało kwiatów, jak już to takie kwitnące na biało ewentualnie fioletowo-niebiesko. Wyjątek - ciemna rudbekia (kocham je). I masa traw - różnych.
Mam też super owocujące 3 leszczyny (ogałacam je od dołu aby lepiej się wokół kosiło).
Niestety sąsiedztw nie za ładne (po prawej pieczarkarnia, po lewej warsztat i ogólny nieład). Stąd żywopłot (choć jestem przeciwniczką). Dam go tylko tam, gdzie jest niezbędny (jeden sąsiad do połowy się od nas odgrodził tujami (strona przy brzózkach).- więc nie będę tak nic sadziła.
Mam do zagospodarowania skarpę przy tarasie (taras będzie rozbudowany wiosną i zadaszony, z clematisem) i cały przód. Na razie 80% mojej działki to idealny trawnik. Jest go za dużo, za dużo z nim roboty, stąd pomysł na trawy ozdobne.
Gdybyscie mieli jakieś sugestie, pomysły ... bardzo proszę o pomoc .
Góra projektu to południe.

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 23:33, 01 paź 2012

Do góry
Tess napisał(a)
Nie wiedziałam, że masz projekt ogrodu.
Pięknie go realizujesz.
Bardzo pięknie.

Tak Teresko, mam od wiosny właśnie go przerabiam zgodnie z projektem
Zielony galimatias 19:05, 01 paź 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Merci, Irenko, nie da rady. Mam wyjazdówki. I moje partactwo muszę poprawić. Bo nie zdzierżę tego.

Kopanie potwora przesunięte na 12.10 lub jeśli wolicie na 13.10
Ewo z ogrodem to jest tak, ze ciągle nam się coś nie pdooba. Niby mam szkielet a nawet projekt, który mi się podoba, posadzę jest ok a za miesiąć już widzę, że misz masz do zmiany
Kiedyś się tym stresowałam , denerowowalam, że ciągle jest coś nie tak. Odkąd trafiłam na ogrodowisko i przeczytalam caly wątek Danusi widze, że nawet perfekcyjny ogród moźe być poprawiany i jeszcze piękniejszy. Za to ogrody uwielbiam, za tę możliwość zmian w kaźdy sezon.
Musz jednak Ci Pszczólko rację, szkielet trzeba dobrze zaplanować
Dlatego u mnie świeźo posadzone drzewa rotują i buczki znów wiosną powędrują w inne miejsce i szukam mini placyku dla miłorzęba

Ja jednak lubię zmiany w życiu i ogrodzie i mi to zupelnie nie przeszkadza, że M te buki posadzone jesienią będzie znów mmusiał wykopać

Z potrząsania i prostowania Pszczólki możemy zrobić fotorelację
Zielony galimatias 18:35, 01 paź 2012

Do góry
Pszczelarnia napisał(a)
Dziewczyny, dobrze, że jesteście, bo muszę Wam powiedzieć, że ja się podłamałam, bo przeczytałam taki opis i nagle odniosłam to do mojego ogrodu. Zacytuję: "(...) niektóre z nich wkomponowano bez jakiegoś głębszego sensu i pomysłu. Do tego nasadzenia również wyglądają na przypadkowe. Na powierzchni (...) trudno o to by pojedyncze, nawet najpiękniejsze rośliny wyglądały dobrze. Zwłaszcza jeśli dotyczy to bylin. Niektóre z miejsc przy domu wyglądały dość chaotycznie."
Więc: dlaczego ja ostatnio wszystko odnoszę do siebie (co za egocentryzm), dlaczego wiedząc co lubię i chcę mam to co chcę ale nie tak jak chcę?
Czy zrobienie planu pomoże? Na łykend sadziłam cisy - dokładnie, od linijki, spokojnie ...... . Obudziłam się rano i ........ do poprawki. Nie tak. Ze mną coś nie ten teges. Kwiatki można sobie przesadzać (trzeba) ale szkielety powinny być trwale związane z podłożem. .

Ewa, ten opis wcale nie pasuje do Twojego ogrodu
. Zresztą ten opis nie pasuje też do ogrodu, którego dotyczył (znalazłam w sieci) - wszak autorka jedno zdjęcie dalej pisze, że znalazła w tym ogrodzie mnóstwo zakątków, które ją zauroczyły

Przyczyna Twojego podłamania jest łatwa do wytłumaczenia Parafrazując inne słynne powiedzonko:
Przyszła jesień i jak zwykle, zaskoczyła ogrodników

Pewnie jesteś perfekcjonistką, i dlatego zmieniasz to, co już raz zrobiłaś dobrze Ja nie jestem, a też zmieniam - ale u mnie to wynika z małej znajomości tematu

Czy plan pomoże? Nie wiem, ja według planu zrobiłam jedynie przedogródek. Ale to był projekt Danusi
Dla innych rabat robiłam już wiele wersji a i tak po posadzeniu było do poprawki

Miła dobrze gada - mus, obowiązkowo, na kopanie potwora (i potrząsanie Pszczółką, prostowanie Pszczółki etc.) - pojechać

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 15:00, 01 paź 2012

Do góry
Nie wiedziałam, że masz projekt ogrodu.
Pięknie go realizujesz.
Bardzo pięknie.
Ogródek Asi?! 22:42, 30 wrz 2012

Do góry
goniako napisał(a)

to i ja wstawie swoją

Witam Cię Małgosiu i od razu dziękuję za piękny projekt. Napisz mi tylko co to za rosliny przy tych kulistych Danicach. A tam pod płotem to chyba tawuła i jakieś trawy!

Żurawki sadzilabym przy Danicach. pod płotem trzmielina i miskanty. Zastanowiłabym sie również nad "rzucieniem" na plot bluszczu.
Ogródek Asi?! 20:37, 30 wrz 2012

Do góry
Zniknął mi ten Twój projekt!!!
Ogródek Asi?! 18:40, 30 wrz 2012

Do góry
Może ja odpowiem Przy Danicach są turzyce Buchanana lub włosiste dla mnie projekt trochę za monotonny, przydałoby się parę jeszcze gatunków...
Ogródek Asi?! 18:35, 30 wrz 2012

Do góry
kaisog1 napisał(a)
to i ja wstawie swoją

Witam Cię Małgosiu i od razu dziękuję za piękny projekt. Napisz mi tylko co to za rosliny przy tych kulistych Danicach. A tam pod płotem to chyba tawuła i jakieś trawy!
Ogród z lustrem 09:36, 30 wrz 2012

Do góry
No mnie też się podobało, szczególnie kompozycja z lustrem i te donice w kształcie ludzkich twarz z trawami. Te cięcie bukszpanu raz,dwa i był prawie gotowy, widać wprawę Projekt koncepcyjny i wizualizacje pięknie wykonane, pytanie czym nadawane są kolory na projekcie, bo mi to na farby wygląda.
Postawić trawkę nad i... 21:10, 29 wrz 2012

Do góry
...jeden projekt zrobiłam..ale porażka na całej linii... nie podoba nam się i nie spełnia oczekiwań...taki misz masz...wszystko ale po trochu..np hortensje -2 krzaczki, żurawki - raptem 6 sztuk...itd.na 800m2...
...jak dla mnie za mało.. dlatego myślimy nad drugim projektem
Postawić trawkę nad i... 20:36, 29 wrz 2012

Do góry
czyli projekt już w posiadaniu oj, nie wiem wielkich zakupów nie robię niestety
Postawić trawkę nad i... 20:04, 29 wrz 2012

Do góry
Niedaleko miejsca mojego zamieszkania, miejscowość Góra, pewnie to nic nie mówi, okolice Pszczyny. Miałem zaprojektować ogród przed domem, wstępna koncepcja przyjęta i czekamy na wiosnę by ruszyć z pracami Mój pierwszy projekt także już nie umiem się doczekać efektów Można ten "szkic" ewentualnie zobaczyć w wątku:
https://www.ogrodowisko.pl/watek/2390-projekt-ogrodu-frontowego-prosze-o-pomocd
Postawić trawkę nad i... 19:33, 29 wrz 2012

Do góry
Slawko napisał(a)
Witam i pozdrawiam rodzimy Górny Śląsk szkoda tylko, że daleko mieszkam, bo miałbym chrapkę na zaprojektowanie Twojego ogrodu... miałbym okazję się sprawdzić a kto wie może by coś z tego wyszło mam nadzieję, że siostra nie będzie musiała żałować polecenia mi projektu jak Ty pozdrawiam ciepło śliczny domek

...a można wiedziec gdzie robisz projekt..?
Postawić trawkę nad i... 18:38, 29 wrz 2012

Do góry
Poniewaź kolejny dubelek dodam...
Projekt zależy jednak od projektanta i nie moźna wybierać pochopnie!!!
Ja swoją Panią architekt namierzyłam w internecie, najpierw obejrzalam nagrodzony projekt, potem realizacje, potem spotkanie i rozmowa a pomyslach i upodobaniach. Gdy czułam, że rozumie czego chcę zdecydowałam się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies