Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Projektowanie ogrodów » Zielony galimatias

Zielony galimatias

Evchen 17:02, 01 paź 2012

Tessi...
to przyjmijmy, że mi się wydawało
Pszczelarnia 17:24, 01 paź 2012

Dziewczyny, dobrze, że jesteście, bo muszę Wam powiedzieć, że ja się podłamałam, bo przeczytałam taki opis i nagle odniosłam to do mojego ogrodu. Zacytuję: "(...) niektóre z nich wkomponowano bez jakiegoś głębszego sensu i pomysłu. Do tego nasadzenia również wyglądają na przypadkowe. Na powierzchni (...) trudno o to by pojedyncze, nawet najpiękniejsze rośliny wyglądały dobrze. Zwłaszcza jeśli dotyczy to bylin. Niektóre z miejsc przy domu wyglądały dość chaotycznie."
Więc: dlaczego ja ostatnio wszystko odnoszę do siebie (co za egocentryzm), dlaczego wiedząc co lubię i chcę mam to co chcę ale nie tak jak chcę?
Czy zrobienie planu pomoże? Na łykend sadziłam cisy - dokładnie, od linijki, spokojnie ...... . Obudziłam się rano i ........ do poprawki. Nie tak. Ze mną coś nie ten teges. Kwiatki można sobie przesadzać (trzeba) ale szkielety powinny być trwale związane z podłożem. .

Milka 17:50, 01 paź 2012

Pszczółko, no kurde, nic tylko na kopanie potwora masz przyjechać!!!!!
Pszczelarnia 18:31, 01 paź 2012

Merci, Irenko, nie da rady. Mam wyjazdówki. I moje partactwo muszę poprawić. Bo nie zdzierżę tego.
Tess 18:35, 01 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Dziewczyny, dobrze, że jesteście, bo muszę Wam powiedzieć, że ja się podłamałam, bo przeczytałam taki opis i nagle odniosłam to do mojego ogrodu. Zacytuję: "(...) niektóre z nich wkomponowano bez jakiegoś głębszego sensu i pomysłu. Do tego nasadzenia również wyglądają na przypadkowe. Na powierzchni (...) trudno o to by pojedyncze, nawet najpiękniejsze rośliny wyglądały dobrze. Zwłaszcza jeśli dotyczy to bylin. Niektóre z miejsc przy domu wyglądały dość chaotycznie."
Więc: dlaczego ja ostatnio wszystko odnoszę do siebie (co za egocentryzm), dlaczego wiedząc co lubię i chcę mam to co chcę ale nie tak jak chcę?
Czy zrobienie planu pomoże? Na łykend sadziłam cisy - dokładnie, od linijki, spokojnie ...... . Obudziłam się rano i ........ do poprawki. Nie tak. Ze mną coś nie ten teges. Kwiatki można sobie przesadzać (trzeba) ale szkielety powinny być trwale związane z podłożem. .

Ewa, ten opis wcale nie pasuje do Twojego ogrodu
. Zresztą ten opis nie pasuje też do ogrodu, którego dotyczył (znalazłam w sieci) - wszak autorka jedno zdjęcie dalej pisze, że znalazła w tym ogrodzie mnóstwo zakątków, które ją zauroczyły

Przyczyna Twojego podłamania jest łatwa do wytłumaczenia Parafrazując inne słynne powiedzonko:
Przyszła jesień i jak zwykle, zaskoczyła ogrodników

Pewnie jesteś perfekcjonistką, i dlatego zmieniasz to, co już raz zrobiłaś dobrze Ja nie jestem, a też zmieniam - ale u mnie to wynika z małej znajomości tematu

Czy plan pomoże? Nie wiem, ja według planu zrobiłam jedynie przedogródek. Ale to był projekt Danusi
Dla innych rabat robiłam już wiele wersji a i tak po posadzeniu było do poprawki

Miła dobrze gada - mus, obowiązkowo, na kopanie potwora (i potrząsanie Pszczółką, prostowanie Pszczółki etc.) - pojechać

Tess 18:37, 01 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)
Merci, Irenko, nie da rady. Mam wyjazdówki. I moje partactwo muszę poprawić. Bo nie zdzierżę tego.

Napisałaś, zanim ja wysłałam...
Nie da rady?

No to trzeba inny sposób na potrząśnięcie i naprostowanie wykombinować...

Pokaż u siebie te cisy, co?
Madzenka 18:57, 01 paź 2012

Evchen napisał(a)

Ewus.....pisz szybciutko czy juz cos z rozyczek wybralas ??????
a moze zaszalalas i nawet juz cos zamowilas???????????????
cmok cmok ....

Jeszcze nie
Rozmyślam...
Ale poczyniłam zakupy hortensjowe... dokupiłam , bo mnie nazwą uwiodła "Pinky Winky"

Nie musisz sie spieszyć Daj sobie czas na przemyślenia i rozwagę zimą
Jestem zwolenniczką sadzenia róż wiosną.
Madzenka 19:05, 01 paź 2012

Pszczelarnia napisał(a)

Kopanie potwora przesunięte na 12.10 lub jeśli wolicie na 13.10
Ewo z ogrodem to jest tak, ze ciągle nam się coś nie pdooba. Niby mam szkielet a nawet projekt, który mi się podoba, posadzę jest ok a za miesiąć już widzę, że misz masz do zmiany
Kiedyś się tym stresowałam , denerowowalam, że ciągle jest coś nie tak. Odkąd trafiłam na ogrodowisko i przeczytalam caly wątek Danusi widze, że nawet perfekcyjny ogród moźe być poprawiany i jeszcze piękniejszy. Za to ogrody uwielbiam, za tę możliwość zmian w kaźdy sezon.
Musz jednak Ci Pszczólko rację, szkielet trzeba dobrze zaplanować
Dlatego u mnie świeźo posadzone drzewa rotują i buczki znów wiosną powędrują w inne miejsce i szukam mini placyku dla miłorzęba

Ja jednak lubię zmiany w życiu i ogrodzie i mi to zupelnie nie przeszkadza, że M te buki posadzone jesienią będzie znów mmusiał wykopać

Z potrząsania i prostowania Pszczólki możemy zrobić fotorelację
Tess 19:07, 01 paź 2012

Madżenka, i za to Cię lubię

Buziam i ściskam
Madzenka 19:41, 01 paź 2012

Tess napisał(a)
Madżenka, i za to Cię lubię

Buziam i ściskam

I ja baaaardzo lubię ogrodniczki