Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Ogród Hrabiego 14:10, 13 lip 2013

Do góry
Witaj! Ani ja król, ani ja hrabia heh zwykły chłopka jestem.
Pseudonim jest tylko od mojego "hopla"

Kilka fotek lipcowych

Oset, samosiejka już kwitnie przy wejściu do alejki

Wszystkie świerki sadzone wiosną ładnie się przyjęły
Działka prawie w Borach Tucholskich 14:08, 13 lip 2013

Do góry
Bogdzia zgadza się chyba nawet Orla Perć w taką pogodę jest bezpieczniejsza od takiej wybuchowej mieszanki

Działka prawie w Borach Tucholskich 13:59, 13 lip 2013

Do góry
ZbigniewG napisał(a)

Bogdzia u mnie też mimo piasku dwie padły, a z urodą roślinek to jest tak jak śpiewał Krawczyk "życie jest za krótkie by pić marne wino...." z winem i dodatkami to może już nie bardzo ale kwiatki to i owszem

No i słusznie z kwiatkami mniej kłopotów niz z kobietami i winem szczególnie gdy występuja razem.Pozdrówka.
Bajkowy ogród Weroniki 13:57, 13 lip 2013

Do góry
irena_milek napisał(a)
to samo chciałam powiedzieć, tyle koloru i kwiecia i w takim wyborze ta lilia jest cudowna i taka wielka!!

Dziękuję za miłe słowa, a w Waszych ogrodach niby kolorów brakuje? Lilia jest inna, to bardziej zwraca uwagę, ale Ty Irenko i Bogdzia widziałyście lilie holenderskie z kwiatami od dołu do góry, to dopiero piękności. Buziaki.

Jakieś kolory są.
Bajkowy ogród Weroniki 13:51, 13 lip 2013

Do góry
Bogdzia napisał(a)
Weronika Ty jakieś czary uprawiasz ze cay czas masz tyle koloru?Pozdrówka.

Bogdziu, wiem, że o czary mnie nie posądzasz, a czar kwiatów niejedną ogrodniczkę (i nie tylko)
w oczarowanie wprowadził. Do dzisiaj jestem oczarowana Twoim ogrodem. Za pracę taka nagroda od Natury. Pozdrawiam cieplutko.

Dzisiaj pada.

Rododendronowy ogród II. 13:48, 13 lip 2013

Do góry
I w środku -połowa jeziorka

Rododendronowy ogród II. 13:47, 13 lip 2013

Do góry
Z przeciwnej strony:

Rododendronowy ogród II. 13:46, 13 lip 2013

Do góry
Obiecałam dzis zrobic zdjęcia jeziorka, nie jest to najlepszy dzień bo ponuro i mży , mało lilii sie rozwinęło ale pokazuje jak obiecałam.Jeziorko ma kształt nerki.

Choroby i szkodniki bukszpanów, bukszpan - Buxus 13:41, 13 lip 2013

Do góry
Witam serdecznie.
Ja bardzo prosze o pomoc, poniewaz bukszpany dostaly chyba choroby grzybowej i nie wiem jak im pomoc Ta choroba pojawila sie w zeszlym roku chyba, nie wiem dokladnie poniewaz to dom mojego chlopaka. Bardzo bym chciala je uratowac, byly posadzone 20 lat temu i byly juz 20 letnie wiec to sa ladne 40 letnie okazy ale przychorowaly :/ tworza one zywoplot przed ogrodzeniem i jest ich moze z 7 ale juz maja pousuwane czesc sporych galezi poniewaz calkowicie wyschly i niestety jeden caly bukszpan poszedl do wyciecia bo umarl
Prosze pomozcie mi zastosowac im odpowiedzie srodki i leczenie :/

Pokażę nasz ogród 13:39, 13 lip 2013

Do góry
Dzięki serdeczne.
A dziś tylko podpatrzone:

Pomysł na ogród 13:35, 13 lip 2013

Do góry
Skula napisał(a)
i jeszcze przed wejściem do domu rzut oka na rabatkę...

Pięknie wygląda rabata na tle trawnika.
A ogród i las to dwie różne działki?
Działka prawie w Borach Tucholskich 13:30, 13 lip 2013

Do góry
Zawitka wątków z różami jest kilka a tam dopiero siedzą znawczynie tematu

nawet nie wiem którą tak wyprowadziłem -może Phantom ......................................malutka Great Star

prawie 1,5m

Limelight i spółka dopiero się szykują

Blaski i cienie nowego życia 13:26, 13 lip 2013

Do góry
Urszulla napisał(a)
Basiu, Aniu,Megi
dzięki za odwiedzinki
dla Was mam fotkę z postępów pracy...ulewa mnie wygoniła z ogrodu

No Super Ci to wychodzi: Kawał roboty zrobiłas Piękna rabata będzie, bardzo mi się podoba Pozdrawiam i pogodnego nieba zycze do dalszych prac
Moje zmagania ogrodowe 13:22, 13 lip 2013

Do góry
Boćku, wczoraj albo przedwczoraj Ana art gdzieś fajnie napisała o sąsiadach, że najpierw patrzą jak na kosmitkę, potem jest zazdrość i zawiść, ja oczywiście nie porównuję się do ogrodu Any, ale niektórych po prostu boli, że u mnie jest wykoszone, zadbane, wypielone, zagrabione i tak w dużym skrócie myślowym wyjaśnię skąd takie duże zmiany nicku i tytułu.
Juzia, już więcej zmian nie planuję i nie powinnam się tak gubić

Kolejna lilia, kolejna pomylona, bo nie taką zamawiałam, także ten sprzedawca na dwa rodzaje lilii pomylił obydwa i więcej nic u niego nie kupię. Ta jest w wersji płaczącej, z kwiatami skierowanymi do dołu (nie pamiętam jak się takie nazywają), a ja wolę jak kwiatki są do góry (choć sam kwiat jest bardzo ładny i lilia zostanie, ale miał być ciemny z jasnym środkiem).

I chwilowo tyle, bo brodziłam po błocie, ale to uzbierałam a samo się nie chcę zrobić:

Pozdrawiam
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:07, 13 lip 2013

Do góry
koło cisowego bonsaja dosadziłam hakone, miało być coś co da jasną plame i rozjaśni, chyba będzie dobrze
Ogród nie tylko bukszpanowy - część II 13:04, 13 lip 2013

Do góry
Gardenarium napisał(a)
Róża, a obok pokrzywa, też jest potrzebna motylom.

Biskupi kolor.. patrzę i patrzę i nasycić się nie mogę Biskupi przecież idealnie zgra się z bielą, różowym i fioletem. Powinnam mieć limit wejść na Twój wątek, bo co tutaj zaglądam to wzdycham
Wzdycham i stwierdzam, że brzeg i przedbrzeg to jest TO brzegowe trafki i przedbrzegowe funkie.. funkie z bogactwem kolorów i form liści są niesamowitym bogactwem dla ogrodu Jeszcze nie tak dawno myślałam, ze jest tylko jedna odmiana funkii, a teraz... ! .. teraz muszę poszukać Fire and Ice i tych z ostatniego zdjęcia
Rozpoznawanie chorób i szkodników 13:03, 13 lip 2013

Do góry
Kto podpowie co dopadło moją leszczynę contortę. Z dwa tygodnie temu był u mnie mocny grad i trochę jej się oberwało, ale zaczynała wyglądać coraz gorzej i dziś się jej przyjrzałam dokładniej. Listki się pozwijały do środka, także podejrzewałam jakieś robaczki i są, tylko na spodniej części liścia, małe prawie przezroczyste kropeczki i kilka większych jasnych ruszających się powolutku

Inne drzewka posprawdzałam, nigdzie nie ma tylko na leszczynie, co z tym robić?
Początki 13:02, 13 lip 2013

Do góry
malwes napisał(a)

Kupowałam w maju ubiegłego roku przez internet - małe sadzonki (ale nie takie tycie) i powiem szczerze, że nie wyglądały na chore ale nie tryskały dobrą formą. Niemniej jednak po posadzeniu przez cały czerwiec i lipiec ładnie rosły.

W połowie lipca zaczęły przyjmować dziwnie jasno-żółty kolor a następnie na wszystkich liściach pojawiły się żółto brązowe zacieki. Napisałam do Pogotowia ale Pan Janusz wykluczył te wszystkie nowe-nietypowe oraz stare-znane choroby grzybowe. Jeszcze ewentualnie rozważaliśmy fytoftyrozę ale korzenie były w świetnej formie. Więc pan Janusz zaczął myśleć o niedoborach i nawoziłam zgodnie z zaleceniami. Niemniej jednak wszystkie - dosłownie wszystkie - tak jakby umarły, złókły, wyschły. I ta setka i kulki i stożki kupowane w innych miejscach (i w sumie to nic nie mówiło, bo jak choróbsko, to mogły się zarazić a chorowały posadzone w różnych miejscach czyli coś mogło być już ze szkółki i bo i tak najpóźniej chorowały te kupione gdzie indziej).

Ale na jesieni maciupkie zielone listki puściły - choć nie wiemy co im pomogło (czy opryski czy nawożenie). Dałam mikoryzę jesienią i jakimś cudem wróciły do życia wszystkie - ale ruszały od zera bo wszystkie liście, co do jednego - miały zeschnięte.
"Dziwna dziwność" - na pewno nie był to jakiś poważny grzyb bo opryskałam i polałam raz - już prawie martwe. Więc nie wystarczyłoby na walkę z poważną chorobą. Bardziej myślę, że z jakichś powodów coś im brakowało i zobaczymy co będzie dalej - bo sąsiad mi mówił, że on przez wiele lat stracił wszystkie bukszpany bo każda nowa "seria" mu ginęła. Może coś jest w tej glebie, czego nie znoszą.
Na dzień dzisiejszy mają jeszcze nie wszystko odbudowane i część od dołu startuje na pustych gałęziach (stożek najbardziej) ale rosną zdrowi.

Ciekawa jestem jak tam Twoje bukszpaniki, poprawiły się??
Ogród marzeń ... cegła ... róża ... lawenda i mila do tego co mam w głowie ... 12:32, 13 lip 2013

Do góry
Izulek,

Po pierwsze primo gratki na 5 paczek cudownych opowiesci i rewelacyjnego poczucia humoru. Adamo, dzieki, ze nie zaanektowales Izuli calkowicie
Kwiatuch na okolicznosc i sto lat, sto lat

Po drugie primo, kostrzewe trza ciac jak tylko zaczyna kwitnienia i obcinac jej kwiatostany a nie cala. Na wiosne mozesz podzielic z powodzeniem. Jak bedzie sianowata przy ziemi mozesz jej te starsze zdzbla przyciac, ale nie scinaj calej bo bedzie po zawodach.

Po trzecie primo, pokazalas Edenke i wsiaklam. Normalnie roza jak z plocien mistrzow martwej natury, a ta zywa i piekna. Lawende masz full wypad z tuningiem

I bergenie jak Ci sie rozrosna to bedzie dopiero onuca nie tylko skarpeta

Tojesc masz kosmiczna, ja tez mam od Ani I na pewno urosnie do nieba jak i Tobie ku chwale pszczolek

Buziam Izuska. Uklony dla Towarzysza Meza
Może niedoskonały ale..... 12:14, 13 lip 2013

Do góry
Zawitko, odpowiedziałam u Ciebie

Moi sąsiedzi mają u siebie 2 pawie. Głośne są ale widząc takie zdjęcia mam ochotę na podobne u siebie.To zdjęcie zrobione gdzieś w W-wie

i mój ogród widziany oczami córki

zaczęłam młodszą wnuczką kończę starszą
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies