1.Rabata bylinowa "do strumienia" strona prawa i lewa.
Składa się ze wszystkich możliwych bylin: szałwie, łubiny, czosnki, bodziszki, rozchodniki, pysznogłówki, penstemony, kosaćce syberyjskie, jarzmianki, dzwonki skupione, rdesty, krwiściągi mikołajki i przegorzany, kłosowce, sadźce,floksy, jeżówki, tojady, liatrie, wilczomlecze, rozchodniki. Piwonia jest i sasanki na brzegu. Dalej ostróżki i kilka róż orz przetacznik 'Christa'.
Z traw miskanty, sesleria jesienna, rozplenice.
2. Rabata "wstęga" wzdłuż strumienia. Za żywopłotem grabowym, ma 30 m długości. Jej cechą charakterystyczną są kolory (czerwony, pomarańczowy, żółty, el. białego). Kwiaty to: liliowce, niskie róże, rumiany, jeżówki, trytomy, dzielżany, kukliki, przywrotniki, rozchodniki, punktowo piwonie, montbrencje, oregano, koper. Trawy to seslerie, miskanty, rozplenice, trzcinniki, kostrzewa Maire'a. Charakter łąkowy.
3. Rabata różana. Róże a z traw: rozplenice, prosa, perłówki.
Tutaj w tym roku będzie robiony porządek z bylinami towarzyszącymi różom.
Mały Ewo, mały, chcę takie poletka jak u Ciebie. Jest 10arów.
Ta róża to White New Dawn.
Ja lilii już nie kupuję bo brak miejsca, wybieram byliny lub róże czy trawy.
Choć nowy katalog dostałam i dumałam nad dwiema.
Na tej rabacie trochę tego jest, trawy, agastache, rozchodniki, jarzmianki, orliki, bodziszki, ożanka, driakiew, jeżówka biała, szałwia Plumosa, penstemony, nawet goździk kartuzek, czyściec wielkokwiatowy, czosnki, gipsówka, może o czymś zapomniałam.
Gosia, kocimiętka jest, rozchodniki będą bo są tam, jarzmianki, coś na skraj białego potrzebuję, może szałwia tylko biała ale wolałabym coś z kwiatami jak jarzmianki później kwitnące.
Orlik dla Renaty, na pierwszej fotce za mocny kolor wyszedł.
Bergenia rośnie duża, zabrałaby mi tam za dużo miejsca.
Szałwii nie mówię nie.
A co do cebulowych, no to pewnie z roku na rok bedzie ich tam przybywać.
Nie wiem czemu, ale jakoś tam widze żółty i pomarańczowy kolor, więc może krokusy i botaniczne niskie tulipanki.
O tak, będzie udane, bo u mnie szałwia łąkowa z żółto kwitnącym jarmużem ładnie wyglądała, ale pietruszka... ja nie wiem, kiedy ona kwitnie - nie później?
Czytałam, że będziesz podejmować taką próbę, pewnie wyjdzie wcześniej niż z siewu.
Ja w garażu trzymam Vertigo i dwie trawki Uncinia Rubra, mam nadzieję, że tych roślin nie uśmiercę, bo w zeszłym roku po takim garażowaniu za szybko wyniosłam do hartowania klonika palmowego i nie przeżył.
Ja werbenę będę sadzonkować w tym roku. miałam sadzonkę od Małej Mi i o miesiąc szybciej wystartowała. Zdążyłam przed mrozami zabrać 5 krzaczków do domu.
Niesamowicie się stipa i szałwia rozrosły
Dostałam baaardzo fajne nasionka Niniejszym jeszcze raz dziękuję ogrodowiskowym ofiarodawcom
Od początku zatem:
od Agi (agniecha973) - nasionka trawy piórkówki (już skiełkowały i ładnie przyrastają na parapecie w kuchni
od Sylwi S. - moszenki południowe
peonia drzewiasta
lilak ottawski
paulownia omszona
od Irenki (Miłki) - rozplenica Halmen
rozplenica Rubrum
trawa miłka
dzielżany
kosmos siarkowy
dalie (zielone liście, kwiat w kolorze wina)
dalie (czarne liście, kwiat w kolorze pomarańczowo-łososiowym z czerwonym środkiem)
dalie (ciemne liście, kwiat w kolorze czerwono-pomarańczowym)
od Ewy (bacowej)
szałwia Caradonna,
szałwia muszkatałowa
perowskia
rozplenica Moudry
przetacznik biały
szałwia Compacta Bright Rose
szałwia Deep Blue
Te nasionka już są u mnie, a od Gabrysi nasionka są w drodze
I jeszcze kilka mam obiecanych
Większości tych nasionek w markecie nie znajdzie
Hakonechloa macra ,,Aureola" - świetne są Waldku, ale jakoś nie bardzo grają mi z hortensjami (może po prostu się nie znam? ); szałwia mi się bardzo podoba, już się właśnie wcześniej zastanawiałam, czy nie dać jej pod wierzbę, jak sądzisz?
Jak ukrop to trawy ciepłolubne , lawenda , jeżówki , szałwia , do tego bukszpany , na wiosne cebulowe . ja mam południową rabatę przed domem, też długą i do tego szeroką.
Edit: mam wrażenie, że te trawy wprowadzają jesień, przytłaczają. Rabata zrobiła się taka ciężka.
Ja wybrałabym zimozielone pnącze np floksy szydlaste lub jakieś inne. Zerknij do Bajkowego Ogrodu Weroniki, może coś Ci wpadnie w oko