Pokaz te planowana rabatę na zdjęciu w taki sposób w jaki będziesz ja najczęściej oglądać.
Palibin nie jest zły, kwitnie gdy w ogrodzie sa tylko tulipany a potem ma ładne ciemnozielone liscie. Ale troche bedzie sie wtapiała w tło lisci roz. Nie do konca jestem do niego w tym miejscu przekonana. W róze dałabym rozplenice np hammeln, bardzo gesto posadzone. Widziałam takie polaczenie żótych roz u Kapiasa, zatopionych w rozplenicach i wygladało to zjawiskowo. U mnie roplenice w półcieniu swietnie rosna
Na brzegu sesleria z szałwia blue scent (???) A jaka sesleria bo juz sie pogubiłam?
Ps. Palibin jest bladoróżowy w rozkwicie, tylkow pąku jest niebiesko-fioletowy
Dzięki za info o ciemiernikach. O jajkach nie wiedziałam. To znaczy, że one nie lubią kwaśniej ziemi, a u mnie własnie taka Dobrze, że całą zimę skorupki zbierałam
Szałwia omszona mówisz... Można ją wysiać czy trzeba dzielić dorosłe rośliny?
Ta ożanka ma minimum 70 cm, kocimiętka obok to potfffór SIX HILLS GIANT. Też nie mniejsza.
Ożankę mam od Vivy.. i u niej ona jakaś taka bardziej zwarta i niższa ..
I jak to napisała kiedyś Viva u siebie "Ożanka, która u wiadomej ogrodniczki sięga cycek u mnie do kojanek "
no to co chciałaś berberysy, rozplenice, kulki, jeżówki różowe, niebieskie to myślałam o kępkach szałwi, przetacznik może być trochę za niski, chociaż chyba są gatunki wysokie. Chodziło o to aby jeżówki i szałwia wyglądały z rozplenic na obwódkę wzięłam ciemne żurawki, ale jakoś za ciemno wyszło to posadziłam Ci trawki a i kulki to inaczej bo ja je tylko tak rzuciłam
1.Rabata bylinowa "do strumienia" strona prawa i lewa.
Składa się ze wszystkich możliwych bylin: szałwie, łubiny, czosnki, bodziszki, rozchodniki, pysznogłówki, penstemony, kosaćce syberyjskie, jarzmianki, dzwonki skupione, rdesty, krwiściągi mikołajki i przegorzany, kłosowce, sadźce,floksy, jeżówki, tojady, liatrie, wilczomlecze, rozchodniki. Piwonia jest i sasanki na brzegu. Dalej ostróżki i kilka róż orz przetacznik 'Christa'.
Z traw miskanty, sesleria jesienna, rozplenice.
2. Rabata "wstęga" wzdłuż strumienia. Za żywopłotem grabowym, ma 30 m długości. Jej cechą charakterystyczną są kolory (czerwony, pomarańczowy, żółty, el. białego). Kwiaty to: liliowce, niskie róże, rumiany, jeżówki, trytomy, dzielżany, kukliki, przywrotniki, rozchodniki, punktowo piwonie, montbrencje, oregano, koper. Trawy to seslerie, miskanty, rozplenice, trzcinniki, kostrzewa Maire'a. Charakter łąkowy.
3. Rabata różana. Róże a z traw: rozplenice, prosa, perłówki.
Tutaj w tym roku będzie robiony porządek z bylinami towarzyszącymi różom.
Mały Ewo, mały, chcę takie poletka jak u Ciebie. Jest 10arów.
Ta róża to White New Dawn.
Ja lilii już nie kupuję bo brak miejsca, wybieram byliny lub róże czy trawy.
Choć nowy katalog dostałam i dumałam nad dwiema.
Na tej rabacie trochę tego jest, trawy, agastache, rozchodniki, jarzmianki, orliki, bodziszki, ożanka, driakiew, jeżówka biała, szałwia Plumosa, penstemony, nawet goździk kartuzek, czyściec wielkokwiatowy, czosnki, gipsówka, może o czymś zapomniałam.
Gosia, kocimiętka jest, rozchodniki będą bo są tam, jarzmianki, coś na skraj białego potrzebuję, może szałwia tylko biała ale wolałabym coś z kwiatami jak jarzmianki później kwitnące.
Orlik dla Renaty, na pierwszej fotce za mocny kolor wyszedł.
Bergenia rośnie duża, zabrałaby mi tam za dużo miejsca.
Szałwii nie mówię nie.
A co do cebulowych, no to pewnie z roku na rok bedzie ich tam przybywać.
Nie wiem czemu, ale jakoś tam widze żółty i pomarańczowy kolor, więc może krokusy i botaniczne niskie tulipanki.