Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy ".img"

Książki o tematyce ogrodniczej 12:44, 28 maj 2013

Do góry
Bardzo fajn książka "OGROD W WEEKEND" jest teraz na wyprzedaży w księgarni internetowej www.pouczyc.pl, ogólnie mają teraz mega wyprzedaż -80% więc można się obkupić!

http://pouczyc.pl/ogrod-w-weekend.html

Ogródek Agam 12:31, 28 maj 2013

Do góry
A teraz moje przemyślenia co do kształtu rabat.
Jest:

Wymyśliłam tak:

Dalej nie wiem co zrobić z wejściem do domu. Nie mogę zgrać prostego chodniczka i zaokrąglonej rabaty. W żaden sposób to nie pasuje.

Poza tym wykopałam wszystkie pęcherznice, są zastąpione tujami i serbami (małymi niestety). Likwiduję rabatkę "wysepkową" i dalej walczę z wyglądem trawnika.
Anglia maj 2013 12:10, 28 maj 2013

Do góry
Kuklik napisał(a)
Fantastyczne....!
Anglia maj 2013 12:08, 28 maj 2013

Do góry
Wyjazd na Chelsea Flower Show został połączone ze zwiedzaniem kilku ogrodów angielskich na południe od Londynu, głownie hrabstwo Kent.
Od soboty pogoda zmieniła się diametralnie i mieliśmy po prostu cudne słoneczko, co widać na zdjęciach.

Przenoszę post Sebka z wystawy - potem dodamy nowe zdjęcia, może Hania się przyłączy?

Sebek napisał(a)
Dzisiaj otrzymałem dwa kolejne MMS'y

Moja pierwsza hortensja w ogródku. 12:06, 28 maj 2013

Do góry
Brawo, idziemy łeb w łeb Ja też w tym tygodniu minęłam tę granicę.
Gratulacje z okazji 400 stron i czekam na kolejne fantastyczne zdjęcia z Twojego pięknego i zadbanego ogrodu

Buziaczki

Jurajski Ogród 12:05, 28 maj 2013

Do góry
AgnieszkaW napisał(a)
pastele z odrobiną amarantu

Kocimiętka, lawenda i ...?

Jurajski Ogród 12:02, 28 maj 2013

Do góry
pastele z odrobiną amarantu
Działeczka koło Muzeum 12:01, 28 maj 2013

Do góry
madzielena napisał(a)
I to - z dedykacją dla Basi, która powiedziała mi o margerytkach - sporo ich mam

O! Jakże mi miło. Dzięki
Berberysy i liliowce pod stara gruszą ;-) 11:46, 28 maj 2013

Do góry
madzielena napisał(a)

Właśnie tego się obawiałam myśląc o kancikach Moja kosiarka do "wypasionych" nie należy, wysokość ustawia się na kołach i oscyluje ona w przedziale od 3,5cm do 5,5cm. Obawiam się zatem, że z kantami mogę się pożegnać.

Już zamówiłam u Taty granitowe odłamki kostki i chyba tak zaznaczę brzeg rabat, choć kanty wyglądają niezwykle elegancko!

Elegancko to wyglądaja zaraz po podcięciu. Szybko zarastają i naprawdę z każdą kosiarką wymaga to precyzji i sporo pracy.
O tu rabatka różano-lawendowa zaraz po przycięciu w kwietniu.

A tu trzy dni po koszeniu i przycięciu brzegów nozycami.

Trawa rosnie bardzo szybko, brzeg zarasta i po kanciku.
Kostka granitowa to jest jakieś rozwiązanie, ale wg. mnie byłoby tego optycznie za dużo, gdyby zrobić z niej wszystkie krawędzie. Tak jak jest, może nie jest super elegancko, ale jest naturalnie.
No ogrodowe dylematy sa ciągle. Tylko na obrazkach wszystko jest takie piękne, równe i bez chwastó, a rosliny zdrowe i rosnące pod sznurek.

Tylko czy to o to chodzi?

Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:35, 28 maj 2013

Do góry
agniecha973 napisał(a)

Ewo, moja wierna fanko, jak to miło, że u mnie tyle energii pozytywnej, że jeszcze ktoś sobie zaczerpnie. No nie chodzi o załamki, ale no jest jak jest. Raz na wierzchu raz na dnie.
Wniosek taki, że zawsze przed 9.00 muszę wstawić coś dla Ewy

Coś się znajdzie ze wsi polskiej (zdjęcia wieczorne, więc zieleń niebieskawa)

Jeszcze masz wakacje Możesz zacząć dopiero od października.
To raz na miesiąc odwdzięczę się jakimś wielkomiejskim widokiem, tak dla równowagi w przyrodzie

(U Was na Dolnym Śląsku to jest tak trochę jak tutaj)
Zakupy przez internet 11:29, 28 maj 2013

Do góry
Zakupy przez internet 11:26, 28 maj 2013

Do góry
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 11:25, 28 maj 2013

Do góry
ewalm napisał(a)
Aga, Ty tu załamki przeżywasz jak się u siebie rozejrzysz a ja jestem pewna, że od jesieni począwszy zajrzę do Ciebie codziennie koło 9.00 jeszcze zanim sprawdze pocztę - żeby pobrać nieco pozytywnej energii. A dotąd zaczynałam dzień pracy od sprawdzania poczty.

Ewo, moja wierna fanko, jak to miło, że u mnie tyle energii pozytywnej, że jeszcze ktoś sobie zaczerpnie. No nie chodzi o załamki, ale no jest jak jest. Raz na wierzchu raz na dnie.
Wniosek taki, że zawsze przed 9.00 muszę wstawić coś dla Ewy

Coś się znajdzie ze wsi polskiej (zdjęcia wieczorne, więc zieleń niebieskawa)

Zakupy przez internet 11:21, 28 maj 2013

Do góry
Trawy z ,,Trawki .pl po posadzeniu
Choroby i szkodniki brzoskwini, moreli, morela 11:17, 28 maj 2013

Do góry
No tak, nie wstawiłam wgranych fotek :/
Przepraszam, już to nadrabiam

Ogród w Holandii 11:02, 28 maj 2013

Do góry
agata_chroscicka napisał(a)
Po męczących ćwiczeniach z projektowania przedogródka będzie porcja zdjęć z miejsca, które juz pokazywałam zimą. Jest to arboretum w pobliskiej miejscowości Doorn. Zimą oglądaliśmy tam wspaniałe oczary. Teraz jest czas niesamowitych azalii. sa ogromne, jest ich całe mnóstwo, a niektóre tak pachną, że nadziwić się nie można

Męczących ćwiczeniach ??

Bardzo tam ładnie. Kurcze, może jeszcze kiedyś pojedziemy. Nie należy tracić nadzieji.
Zakupy przez internet 11:00, 28 maj 2013

Do góry
Zdjęcia sadzonkek z ,,Wrzos'' Miscantus Gigantus-6zł za szt

Trawy od P. Smala z ,,Trawki.pl'' Miscant Gigantus po 10zł za sztukę
Mój ogród 10:55, 28 maj 2013

Do góry
EPODLAS napisał(a)
A teraz trochę fotek z mojego ogrodu. Jak przyjechałam za domem była feria barw. Te rośliny są niezawodne i kwitną co roku pięknie. Jak pojadę to przytnę im te poduchy po kwitnieniu.
Z tyłu żagwin, który mnie zaskoczył. Posadziłam go latem zeszłego roku, a dzisiaj już tworzy sporą niebieską plamę.

Płomyk szydlasty ledwo się zmieścił w środku.

Na skarpie jak co roku w maju pierwszy prym wiodły zawilce i jaskry.

Funkie też na skarpie dają czadu, rosną jak szalone.

Bożenko, jak ładnie! Bardzo mi się podoba, zwłaszcza zawilce pod paprociami. Takie zestawienia lubię chyba najbardziej. Na działce w W-wie też mam sporo smagliczki ale floksy nigdy nie chciały tam rosnąć a na cieniste i wilgotne zakątni nie ma tam większych szans. Bardzo fajnie wyglądają tez czosnki nad iglakami. No i to zdjęcie z aniołkami z Waszego spotkania
Tam gdzie łąki i pola zielone 10:43, 28 maj 2013

Do góry
W najbliższym czasie mamy zamiar zmienić rabatę przy tujach (thuja Kórnik).
Chciałabym poszerzyć ja wycinając trochę trawnika. Obrys fala. I posadzić tam lawendę, szałwie omszona różową i żurawki. Mam kilka berberusów erecta aurea i bordowych, ale nie obok siebie, może przesadzę je obok siebie kolorami.Ogolnie wszystko oprócz drzew i kórników może zostać przesadzone w inne miejsce.
Thuje Kórnik są już duże pow 2m wysokości, dotykają do siebie, W tej rabacie jest już kilka drzew : głóg dwuszyjkowy, w klony, lilaki i jarzębina.

Czy to dobry pomysł, może jakieś podpowiedzi, sugestie? potrzebna pomoc.

tu
kilka zdjęć

Zakupy przez internet 10:40, 28 maj 2013

Do góry
Wstawiam obiecane zdjęcia Lawendy po odpakowaniu z folii

Duża,ładna,pięknie ukorzeniona sadzonka
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies