Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » Kolorowy ogród na piasku

Kolorowy ogród na piasku

viva 01:18, 03 lip 2013

monteverde napisał(a)
Dzięki Vivo ja nie mogę oglądać róż, bo wszystkie chcę mieć a już miejsca w warmińskim nie mam no chyba,że takie piękne"maluszki" na podsadzanie będę kupowała pozdrawiam i zostawiam mój wiosenny nabytek Jacqueline du Pre

Aniu, właśnie o ten nowy nabytek miałam Cię pytać jak długo go masz. Bardzo mi się podoba a też już nie mogę kupować róż
viva 01:41, 03 lip 2013

akanta napisał(a)

Vivo co za klęska,tak bardzo ci współczuję.Tyle się napracowałaś a ta podła ulewa jest w stanie tak wiele zniszczyć.Zaglądałam do ciebie nie przypuszczając nawet co się dzieje,bo mnie omijały i wielkie ulewy i grad więc myślałam ,że ty tak niedaleko to jest o.k.

Aniu, niby niedaleko ale takie deszcze są punktowe, wystarczy kilka kilometrów i jest inaczej.
Grad też nas nie ominął, na szczęście nie był gruby i zniszczenia nie były duże.

Niestety to nie wszystkie klęski tego roku jakie nawiedziły mój ogród. Nie pisałam o tym, wiosną odkryłam, że mam straszną plagę nornic albo karczownika. Na jednej z rabat zjadły mi wszystkie cebule lilii (może 50 szt), część łubinów, orlików, floksów. Ponadgryzały piwonie, które wykopałam i trzymam w donicach; nie wiem co z nimi zrobić. A najsmutniejsze było dla mnie to, że zjadły korzenie u kilkunastu róż; wyciągałam kikuty bez jednego korzonka, wszystko zjedzone po samą szyjkę korzeniową.
Nie podjęłam żadnych działań, bo nie wiem co mogę zrobić.
Żeby nie kończyć smutno troszkę kwiatków

viva 02:02, 03 lip 2013

asc napisał(a)
Vivo.... taki piękny ogród chciał żywioł zniszczyć.... focha strzelam strasznego na pogodę.. bo tylko tyle mogę zrobić...

Zapowiadają cieplej i pogodniej.. może się poprawi...... i będziesz mieć więcej czasu na wrzucanie fotek.. ja teraz to mało chodzę po innych wątkach, ale wpadam co jakiś czas do ulubionych i nadrabiam wszytko

I jak dobrze, że mój M wybił mi z głowy kupno działki niżej, a tak chciałam.. i doczekaliśmy naszej na górce..... nam powodzie nie grożą.. co najwyżej super namoknięty grunt.... co prawda w glinie to ma też taki efekt jak zalanie i woda długo stoi i zalega... ale chociaż rwących rzek nie mam..

Aniu, u nas teren wydaje się całkiem płaski, nie ma żadnej rzeki a jednak przy takich nawałnicach wystarczy niewielkie nachylenie i takie efekty.
Ogród już prawie uporządkowany ale na zasypanie tej dziury nie bardzo mamy ziemię a tam wiszą korzenie jałowców. Wójt obiecał nam dać rurę o większym przekroju, bo ta nasza okazała się zbyt wąska ale dopiero we wrześniu, teraz nie ma. Szkoda mi tych żółtych jałowców. Jesteśmy w kropce.

Ale co tam będzie widoczek

Kwitnie skarpa; to żółte drzewko to moja wymarzona glediczja Jesienny zakup, sadzona z gołym korzeniem. Wiosną bardzo długo się budziła, nie wiem czy one tak zawsze mają?

-
monteverde 02:03, 03 lip 2013

Tragedia ale za to masz piękny żeleźniak Russela, który u mnie nie zakwitł 2 lata, ostróżki, krwawniki, złocienie a Jacqueline du Pre mam od wiosny jest śliczna i pachnie
viva 02:08, 03 lip 2013

Aniu, jest tak śliczna, że chyba się na nią skuszę A powiedziałam sobie dość róż

Żeleźniak mam z własnego siewu i też nie kwitł dwa lata. Zmieniłam mu miejsce, może to pomogło?
viva 02:13, 03 lip 2013

Rench napisał(a)
Piękny ogród i te róże wspaniałe...
Pozdrawiam

Renatko, dziękuję

Eden Rose, w tle Perennial Blue

monteverde 02:24, 03 lip 2013

viva napisał(a)
Aniu, jest tak śliczna, że chyba się na nią skuszę A powiedziałam sobie dość róż

Żeleźniak mam z własnego siewu i też nie kwitł dwa lata. Zmieniłam mu miejsce, może to pomogło?

dam mu ostatnia szansę i przesadzę do warmińskiego różę kupuj u mnie w donicy na razie rośnie pozdrawiam
viva 02:26, 03 lip 2013

Na dobranoc i dzień dobry obrazki

-

-
Milka 12:52, 05 lip 2013

Viva, oglądam i podziwiam, te twoje ostróżki są niesamowite, jak to ci się udaje?
i na powitanie jeden z widoków, gdy kwitły tulipany

AgnieszkaW 13:51, 05 lip 2013

Vivo, odbyłam cudowny spacer po twoim ogrodzie. Piękne kanciki przy rabatkach. Ja też robiłam i niestety podczas ulew zamieniały się w koryta rzeczne i pogłębiały tak, że podmywało korzenie róż i lawendy. U mnie nie zdają egzaminu, zbyt spadzisty teren. Pokazuj więcej zdjęć. Czy róża Ballerina już kwitnie u Ciebie, bo bardzo mi sie spodobała (widziałam ją właśnie u ciebie). Pozdrawiam serdecznie