Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "Wieloszka"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 18:24, 07 sty 2012

Do góry
W takim razie powodzenia i czekamy na realizację Ale wiesz, jakby co konsultuj pomysły architekta krajobrazu - bo papier przyjmie wszystko, ogród niekoniecznie - wiem z własnego doświadczenia Trzymam kciuki!
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 13:01, 07 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Dziewczyny, a ja dla odmiany marzę o następnym/innym domu, który na pewno zbudowałabym inaczej i oczywiście innym MNIEJSZYM ogrodzie, który na pewno zakładałabym od podstaw "z głową", czyli z ogrodowiskiem

Wiesz , ja również zaczęłabym wszystko od początku poczynając od domu ..... z pomocą fachowców. Może uda mi się przekonać M ...... już zaczęłam ...... przekonywać ......
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:41, 06 sty 2012

Do góry
A to zdjęcie rabaty giganta - przy ogrodzeniu thuje i lawsony, od strony drogi klony globosum, pod prawie każdym miskant, między nimi jałowce do przesadzenia, a dalej jeszcze inne roślinki - parę perukowców, laurowiśnie, 3szt. hakuro nishiki, trzmieliny (ale nie płożące, wymarzły poprzedniej zimy) - właściwie wszystko poza klonami do przesadzenia, za duży tam misz-masz.

A to kształt tej rabaty wg planu. Tylko nie mogę znaleźć pliku, musiałam zrobić zdjęcie, tylko niestety nienajlepszej jakości. Ta rabata ma ok.40m długości i 10m szerokości w najszerszym miejscu. Nasadzenia nie są zrobione zgodnie z planem - oprócz klonów.
Podjazd, parking przy domu też wizytówka 19:20, 06 sty 2012

Do góry
Gardenarium napisał(a)
I to te jałowce z lewej chcesz poprzesadzać?

Tak Danusiu, te z lewej i te z prawej też. Tylko na lewą stronę mam już pomysł na nowe rabaty, a ta po prawej to jedna ogromna rabata, na którą brak pomysłu. Wkleję u siebie jej zdjęcie.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 19:07, 06 sty 2012

Do góry
Dzięki dziewczynki, będę myśleć....................................
Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 18:35, 06 sty 2012

Do góry
Dziewczyny, a ja dla odmiany marzę o następnym/innym domu, który na pewno zbudowałabym inaczej i oczywiście innym MNIEJSZYM ogrodzie, który na pewno zakładałabym od podstaw "z głową", czyli z ogrodowiskiem
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:30, 06 sty 2012

Do góry
Dobrze Bogdziu, że jeszcze mam 2 miesiące na przemyślenie tematu
Widowiskowe trawy 18:28, 06 sty 2012

Do góry
No trawy oczywiście
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:27, 06 sty 2012

Do góry
No właśnie mam takie samo odczucie, że jak je razem posadzę, zrobi się misz-masz, zupełnie nie w stylu mojego ogrodu. Samych złotych zabraknie, a z kolei z pozostałymi rodzajami nie będzie co zrobić . I klops....
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:23, 06 sty 2012

Do góry
Pas działki widoczny na zdjęciu powyżej od katalp do żywopłotu planuję odgrodzić roślinami. Skupię się na przestrzeni bliżej domu - i tak jest duża, a tam powstanie działka ok. 10 arów z widokiem na przyszłość - albo ją kiedyś obsadzimy, albo sama nie wiem co ALe chciałam coś posadzić jeszcze pod tym żywopłotem z tui, bo to widok z tarasu, głównie z tej racji, że jest wyżej. A że mam te chol.... jałowce do przesadzenia to tam je wymyśliłam...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 18:11, 06 sty 2012

Do góry
Żywopłot, przed który chciałam dołem posadzić te jałowce ma prawie 60m długości. Sebku, nie będzie zbyt pstrokato jak posadzę tak na chybił trafił...? Może znajdę tym jałowcom jakieś inne miejsce, bo wyrzucić taką ilość szkoda (w sumie ze 100szt.). Mowa o tym żywopłocie w tle, a to jest widok od strony domu/tarasu.
Poratujcie mnie proszę, ogrodowi czarodzieje :) 15:08, 05 sty 2012

Do góry
Według mnie ogród nowoczesny rzeczywiście tu nie pasuje, ale przecież te wszystkie wiejskie ogrody angielskie, którymi aż kipi na ogrodowisku są i eleganckie i sielskie zarazem. Nie brakuje w nim strzyżonych form pomieszanych z mnóstwem traw i kwitnących bylin. Tym bym się wzorowała na Twoim miejscu
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 15:04, 05 sty 2012

Do góry
Czyli radzisz Danusiu na przemian po jednej sztuce, czy po kilka sztuk jednego rodzaju w rządku? Po jednym sezonie widzę, że ten złoty jałowiec rośnie najszybciej, a ten przebarwiający się najwolniej i ma zupełnie inny pokrój. Aha, piszesz nieregularnie, ale to oznacza, że za rok złoty całkiem "zarośnie" inne? Chyba, że o to chodzi? Ciężko łapię...
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:17, 05 sty 2012

Do góry
O, dzięki Danusiu Tylko mam jeszcze tyle samo dwóch innych rodzajów jałowców - i z tymi nie wiem co zrobić, nawet nie znam ich nazw. Jeden przebarwia się na zimę - miało być na fioletowo, a jest bardziej rudo i mnie tym denerwuje, na zdjęciach powyżej akurat go widać obok tego złotego jałowca; zaczyna się przebarwiać.
DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1 14:07, 05 sty 2012

Do góry
Mam kilkadziesiąt sztuk takich - delikatnie mówiąc "poczochranych" jałowców, które bardzo szybko rosną, a które nie bardzo pasują do mojego ogrodu. To chyba odmiana "Gold Star" a może "Old gold". Na zdjęciu poniżej pierwszy z prawej i kilka sztuk w tle.

Czy da się je jakoś formować? no w kulkę to chyba nie, ale jeśli przesadzę je w jeden szpaler przy żywopłocie z tui - jako niższe piętro, to czy można je ciachać w równy żywopłocik?
I jeszcze pojedyncza sztuka:
Podjazd, parking przy domu też wizytówka 13:50, 05 sty 2012

Do góry
Nasz podjazd wysypany jest klińcem (ze względów finansowych - ma długość ponad 40 metrów). Jak widać kliniec wymaga uzupełnienia - ale to już wiosną. Przy samym domu i garażu powierzchnie brukowane kostką Libet zajmują ponad 150m.kw.
Puste pole z wysepką kwiatową 11:19, 05 sty 2012

Do góry
Co to Danusia kiedyś pisała o leku na chandrę... A już wiem - radziła Malkulowi, żeby się wzięła do roboty! Cytat z Danusi: "Co tu "kompinować" wybrzydzać, trza się brac za robotę." Elu, zajmij czymś łapki, to z głowy też wylecą smutasy Ach, żebyż te krety poszły sobie precz!!!
Wszędzie pięknie, ale u siebie najlepiej 10:46, 05 sty 2012

Do góry
Agnieszko, pierwszy raz w życiu widzę kwitnącego grubosza!!! Piękny jest, widać że masz dobrą rękę do kwiatów ( w pamięci mam też palmę-olbrzyma)
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:35, 05 sty 2012

Do góry
Zgapiłam od koleżanek - też mam tapetę w piękne róże
Rododendronowy ogród. 14:30, 04 sty 2012

Do góry
Wieloszka napisał(a)
Bogdzia, robisz niesamowite zdjęcia ptaków!!!!! Ale pewnie wszyscy Ci to mówia/piszą

Dzięki Agnieszko, rozumię że to pochwała.W tym roku nie ma zimy to wiele ptaków nie przylatuje do karmników i głównie sikorkom można zdjęcia robic. Kiedy były mrożne zimy przylatywało więcej ciekawszych gatunków , w tym moje najulubieńsze -grubodzioby.No ale każdy rok nieco inny, a sikorki też fotogeniczne .Zawsze mam duże opory przed wstawianiem zdjęc ptaków bo wydaje mi się że tu wszyscy zapatrzeni w rośliny i bardzo się cieszę jak kogoś zainteresują również ptaki bo dla mnie ogród absolutnie nie ogranicza sie do roślin.
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies