Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum » Nasze ogrody » DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

DUŻY OGRÓD małej ogrodniczki 1

Gardenarium 14:10, 05 sty 2012

Myślę, że posadzone jeden przy drugim spokojnie można ciachać w żywopłocik.

Instagram Ogrodowiska
Wieloszka 14:17, 05 sty 2012

O, dzięki Danusiu Tylko mam jeszcze tyle samo dwóch innych rodzajów jałowców - i z tymi nie wiem co zrobić, nawet nie znam ich nazw. Jeden przebarwia się na zimę - miało być na fioletowo, a jest bardziej rudo i mnie tym denerwuje, na zdjęciach powyżej akurat go widać obok tego złotego jałowca; zaczyna się przebarwiać.
Gardenarium 14:51, 05 sty 2012

Pomieszaj nieregularnie. Postaraj się je tak ustawić aby jeden "łatał" dziurę w drugim. Jak wykopiesz rowek musisz je ładnie poustawiać, poprzekręcać, żeby ładnie uzupełniły luki.

Instagram Ogrodowiska
Wieloszka 15:04, 05 sty 2012

Czyli radzisz Danusiu na przemian po jednej sztuce, czy po kilka sztuk jednego rodzaju w rządku? Po jednym sezonie widzę, że ten złoty jałowiec rośnie najszybciej, a ten przebarwiający się najwolniej i ma zupełnie inny pokrój. Aha, piszesz nieregularnie, ale to oznacza, że za rok złoty całkiem "zarośnie" inne? Chyba, że o to chodzi? Ciężko łapię...
Sebek 12:33, 06 sty 2012

Nieregularnie to chyba chodzi o to jak leci - czyli np. 5 żółtych, 1 przebarwiający, 3 inne - i będzie tak kolorowo

Chyba, że pogrupujesz je pasami - czyli np. po 7 sztuk w jednym rządku
Wieloszka 18:11, 06 sty 2012

Żywopłot, przed który chciałam dołem posadzić te jałowce ma prawie 60m długości. Sebku, nie będzie zbyt pstrokato jak posadzę tak na chybił trafił...? Może znajdę tym jałowcom jakieś inne miejsce, bo wyrzucić taką ilość szkoda (w sumie ze 100szt.). Mowa o tym żywopłocie w tle, a to jest widok od strony domu/tarasu.
marzena 18:14, 06 sty 2012

ach te przestrzenie !... i dobrze z nimi i tez sporo roboty ! wiem doskonale o tym
Bogdzia 18:18, 06 sty 2012

Piękny widok, ogród olbrzymi. Będzie się czym zachwycac jak będzie ,,starym ogrodem".A rośliny to chyba jako hurtownik kupujesz ze zniżką. Pracy Ci nie zazdroszczę ale ogrodu i owszem. Pozdrawiam.
Wieloszka 18:23, 06 sty 2012

Pas działki widoczny na zdjęciu powyżej od katalp do żywopłotu planuję odgrodzić roślinami. Skupię się na przestrzeni bliżej domu - i tak jest duża, a tam powstanie działka ok. 10 arów z widokiem na przyszłość - albo ją kiedyś obsadzimy, albo sama nie wiem co ALe chciałam coś posadzić jeszcze pod tym żywopłotem z tui, bo to widok z tarasu, głównie z tej racji, że jest wyżej. A że mam te chol.... jałowce do przesadzenia to tam je wymyśliłam...
agniecha973 18:24, 06 sty 2012

Agnieszko, u Ciebie ta przestrzeń wygląda na jeszcze większą niż u mnie, a chyba tak nie jest. To dlatego, że u Ciebie jest bardziej płasko i wszystko widać na raz. U mnie teren jest bardziej pofalowany.
Nie mam pojęcia jak rozmieścić te jałowce, ale jeśli mają zupełnie inny pokrój, to nie wiem czy posadzone razem będą dobrze wyglądać.