Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Any ogród mały czyli wygrana walka z ugorem 20:53, 24 wrz 2011

Do góry
zaczełam tą rabatę

ale zdąrzyłam wsadzić tylko trawki
miskant giraffe

miskant zebrinus

Proszę nie zwracac uwagi na bałagan z tyłu, ale tam trwa budowa
Wersja mini mini 16:41, 23 wrz 2011

Do góry
Witaj, przy okazji zobacz, co potrafią miskanty.Jeżeli je zastosujesz, to tylko te "mniejsze" odmiany i koniecznie takie, które nie mają ostrych krawędzi liściowych...
Ten miskant chiński ma trzy lata, i jest o ile wyższy od płotu 1,8 m, średnica ponad 1,3 m:

na wiosnę go już muszę wykopywać i odmładzać, ale teraz z użyciem męskiej siły...., może uratuję kolejny szpadel przed połamaniem....

Ogród na skraju sadu 09:47, 23 wrz 2011

Do góry
Neska napisał(a)

Miskant zebrinus rośnie jak na drożdżach i wygląda cudnie.

Cudnie , a jak długo rósł do takiego okazu ? Mam 2 małe jeszcze i ciekawa jestem, kiedy taki piękny efekt osiągną
Ogród na skraju sadu 17:30, 22 wrz 2011

Do góry
Niebieska hortensja jeszcze zamierza zakwitnąć.

Pink diamond zaczęły się przebarwiać. Jedna jest już cała różowa.

Kanny nadal kwitną

Miskant zebrinus rośnie jak na drożdżach i wygląda cudnie.

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:58, 21 wrz 2011

Do góry
Joanka napisał(a)

ooo właśnie oglądam Maję w ogrodzie na wystawie "Zieleń to życie"
ciekawy ten Clematis MC Skłodowska pełne kwiaty, takie jak lubię
ooo i białe jeżówki
Miskant chiński apache

Kasia mam te same typy, po programie

Moja Droga, mamy już wyćwiczone oko )))
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:19, 21 wrz 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)
ooo i białe jeżówki
Miskant chiński apache

Kasia mam te same typy, po programie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:27, 21 wrz 2011

Do góry
Iwonko - to mniej więcej wiem, gdzie! Na zakręcie jest tam domna rogu, ze starodrzewiem iglastym i z donicami z iglakami na pniu symetrycznie przy wejściu... muszę rzucić okiem jak będę tamtędy przejeżdżać w sobotę, może wypatrzę Twoją działkę

Szkółka o której piszesz jest jedną z ostatnich w której nie pytałam o macierzankę - dzięki, wybiorę się więc tam w sobotę!!

Posadziłam lawendę wzdłuż podjazdu, ponad 30 sadzonek. Nie wyglądają ładnie, bo część jest z odzysku - miałam ok. 10 w przechowalni, duże 2-3 letnie krzaczki. Kilka jest nowych, kupionych, a kolejne kilkanaście to malusieńkie sadzonki, 5-10 cm, które uzyskałam z nasion -siałam w lutym tego roku.
Na wiosnę poprzycinam te duże żeby tak duże nie były i jak małe się rozrosną powinno to fajnie wyglądać.
Jeśli w sobotę dokupię macierzankę, wsadzę ją w niedzielę i ten temat mielibyśmy zamknięty - do wiosny przynajmniej

Wsadziłam też wzdłuż podjazdu te 130 cebulek białych strzępiastych tulipanów z różowym brzegiem.
I resztę cebulek - w rabatę żurawkową (tu narcyze i z tyłu czosnki giganty, zostało tylko miejsce na trawę - ten miskant na którego poluję).
Z drugiej strony między funkie wsadziłam biało-zielone tulipany, pomiędzy nie szachownicę miniaturkę (uva ulpis), a przy wejściu 3 jasnoróżowe hiacynty. Dookoła tujki na pniu 6 pełnych narcyzów winston churchill. I tyle, zmordowałam się
Fotek brak, bo baterie się ładują, zresztą nie bardzo jest co fotografować...
Piękna pogoda dzisiaj, 19 stopni i słoneczko Oby jak najdłużej się tak utrzymało
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 01:13, 21 wrz 2011

Do góry
ooo i białe jeżówki
Miskant chiński apache
Nasz mały, zielony świat. 19:37, 19 wrz 2011

Do góry
Dzięki Geniu za odwiedziny

Jeśli wierzyć opisom, to ten miskant powinien być mało wymagający i nie mam nic przeciwko.
Masz rację, że jak się popracuje jesienią, to efekty są szybciej, niż gdy się czeka na wiosnę z sadzeniem. Zwłaszcza w przypadku drzew i krzewów wolę jesienną porę na sadzenie, młodym drzewkom robię kurteczki ze słomy i po zimie ruszają z kopyta.

Ciągle jeszcze tyle do zrobienia a kilka dni temu złapałam siebie na myśli, że mogłaby być juz późna jesień i ogród gotowy do zimy, zaczęłam myśleć o piernikach i wyszywaniu... to chyba ze zmęczenia
Ten czas też przyjdzie, na razie nastawiam się psychicznie na duże porządki w warzywniaku.

Z mojego dzisiejszego chodzenia z aparatem jeszcze żurawka i kwiatki w doniczkach przy werandzie. Może to i dobrze, że w mojej mieścinie nie spieszą się z dostawą wrzosu? Przynajmniej nie mam dylematu, co zrobić z ciągle mającymi się doskonale letnimi kwiatami.
Nasz mały, zielony świat. 18:43, 19 wrz 2011

Do góry
Basiaw napisał(a)
Bardzo mi się podoba ten afrykański miskant, pięknie wygląda w słonecznym świetle.
Motylkowi tez się podoba

Mi też się podoba i to bardzo
Ale się u Ciebie dzieje, na wiosnę to dopiero będą efekty . Warto popracować jesienią.
Nasz mały, zielony świat. 16:02, 19 wrz 2011

Do góry
Dzięki Haniu
Miskant nie ma być wysoki, on z tych niższych, ok. 90 cm, więc ściany nie stworzy, ale z jeżówkami powinien ładnie się komponować.
Tu jeszcze jedno jego ujęcie.
Nasz mały, zielony świat. 15:14, 19 wrz 2011

Do góry
Basiu,słonecznie się zrobiło na dworze i w ogródkach też poweselało,szczególnie w Twoim. Ten miskant afrykański ma być jaki wysoki?
Podobają mi się Twoje działania.Gratulacje.
Nasz mały, zielony świat. 14:27, 19 wrz 2011

Do góry
Bardzo mi się podoba ten afrykański miskant, pięknie wygląda w słonecznym świetle.
Motylkowi tez się podoba
Ja też mam bałagan.... 11:19, 19 wrz 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Iwonko, a te inne miskanty na zdjęciu to jakie? Malepartus, czy coś innego?

I skąd wiadomo, że już jest czas obcinać? Ma być tuż przed ruszeniem wegetacji, jak to poznać?
Przepraszam, za tyle pytań, ale to mój pierwszy rok z ogródkiem i roślinami. Zima i pielęgnacja wiosną to dla mnie wielka niewiadoma.

Gabik nie wiem jakie to miskanty (może ktoś je zidentyfikuje), jak kupowałam , pan powiedział miskant cukrowy i już , więc nawet nie dopytywałam więcej bo nie wiedział. ale silne , zdrowe, szybko rosną. Już mają troje dzieci

Obcinam jak robię porządki po zimie, jak czas i pogoda pozwoli, tak na "czuja", patrze co trzeba zrobić i robię
Ja też mam bałagan.... 10:47, 17 wrz 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Oj Małgosiu, świntucho. U Przemka byłam i widziałam, co Ci się kojarzy.

Co ja poradzę, że ten miskant taki jest.

U Shrekola to nie tylko Gosi się kojarzy, ja pierwsza napisałam "fikuśne"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:29, 17 wrz 2011

Do góry
Tak, to ponoć też miskant. Możliwe, że to ten, który pokazujesz Warto brać??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:21, 17 wrz 2011

Do góry
Danusiu, dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że to jeszcze inne. Mam Zebrinusy, ale zapowiadają się wyższe. Był natomiast w ogrodniczym miskant wys.ok.50cm z identycznymi lisciami jak Zebrinus, ale miękkimi i właśnie niższy, szerszy w kępie, bardziej trawiasty. Czy to inna odmiana? Niestety sprzedawca nie znał nazwy.
Ja też mam bałagan.... 23:26, 16 wrz 2011

Do góry
Oj Małgosiu, świntucho. U Przemka byłam i widziałam, co Ci się kojarzy.

Co ja poradzę, że ten miskant taki jest.
Ja też mam bałagan.... 22:44, 16 wrz 2011

Do góry
Iwono, na zdjęciach widać, że rośliny też się dobrze z Tobą czują.
Jest dziko, gęsto i klimatycznie. Na pewno nie potrzebujesz rewolucji.

Ten wysoki pasiasty miskant w tle hortensji to Zebrinus, czy coś innego?
Ogród Sylwii od początku :) 15:32, 16 wrz 2011

Do góry
BEATA_S napisał(a)
Ale ładnie
Sylwio, a co to za miskant na zdjęciu poniżej? Czy to jest variegatus?

Tak zgadza się
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies