Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Pogaduchy skowronków 13:46, 16 wrz 2011

Do góry
A ja właśnie zjadłam obiadek z mojej własnej cukinii, dzieci uśpione a w ogrodzie czekają na mnie thuje, rododendrony, cyprysiki, pachysandra, miskant i liriope do wsadzenia. Tylko czy moja przyjaciółka przepuklina pozwoli mi na noszenie ciężarów? Zmykam.
Ogród Sylwii od początku :) 12:53, 16 wrz 2011

Do góry
Ale ładnie
Sylwio, a co to za miskant na zdjęciu poniżej? Czy to jest variegatus?

Syla napisał(a)

Ogród z Czerwonym mostkiem 22:27, 13 wrz 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Kasiu, dołączam do grona fanów twojego ogrodu (chyba już gdzieś tu się wpisałam).
Mam pytanie, bo widzę u ciebie dużo różnych traw. Kilka dni temu nabyłam miskant chiński Kleine Silberspinne. Masz może taki, albo jakiś podobny (z tych mniej rosnących)? Interesuje mnie jak szybko się rozrasta, ile miejsca mu potrzeba.

Jolu akurat tego nie mam mam inne mniejsze, ale jak zauważyłam obserwując miskanty ich wielkość zależy w bardzo dużej mierze od ziemi na której rośnie (kompost, obornik), wilgotności podłoża ,oświetlenia i ściółkowania nawożenie nie odgrywa aż tak dużej roli, ja na wiosnę mieszam z ziemią obornik w granulkach a potem cały sezon nic więcej. Rosną jak szalone

Miskant chiński Kleine Silberspinne jest bardzo ładny widziałam go na żywo , on bardzo szybko robi się gęsty po dwóch sezonach będzie duża kępa, nie za bardzo wysoka, kwitnie bardzo obficie i ma puszyste kwiatostany, ale późno niestety.

Cały rok w ogrodzie 14:54, 13 wrz 2011

Do góry
Zimowit

Miskant Malepartus
Raczkujący ogród Iwony 14:15, 13 wrz 2011

Do góry
Moje nowe zakupy, zaraz idę sadzić.

2x Cunningham`s White. Potrzebny mi jeszcze 1, ale już nie było w mojej szkółce.

Miskant Gracilimus, pachysandra i cyprysik Sungold.

Ja też zaczynam:) 16:45, 12 wrz 2011

Do góry
lenka napisał(a)
Danusiu jestem zauroczona Twoimi projektami i bardzo żałuję, że nie mogę u Ciebie takiego zamówić... Więc od kilku wieczorów nic innego nie robię tylko przeglądam Twoją galerię i nieudolnie próbuję swój projekt choć troszkę upodobnić do Twojego stylu-efekt taki ,że chodzę nieprzytomna w dzień
Ale coś tam nabazgrałam -jeśli można to bardzo proszę Ciebie i wszystkich miłośników Twoich projektów -zerknijcie na to i powiedzcie jak Wam się to widzi? Jeśli kiepsko to tym bardziej piszcie co poprawić...

1.bez czarny Eva
2.żywotnik Aurescens
3.żywotnik Sunkist
4.śliwa wiśniowa Nigra
5.hortensja Anabelle
6.kulki bukszpanu a miedz nimi trzmielina Emerald'n'Gold
7.żywotnik Smaragd
8.miskant
9.mała sosna-Compact Gem lub Pal Maleter lub Hornibrookiana
10.świerk Maigold pzred nim Funkie
11.krzewuszka Nana Purpurea
12.żywotnik Aurea Nana między nim
13.Kalina Watanabe
14.irga Coral Beauty
15. ?? zostawić lilaki (Krasavitsa Moskvy, Mrs Edward Harding) czy zamienić na coś innego
16.żywotnik barabant
17.buk Purple Fontain
18.hortensja Limelight
19.perukowiec Ancot
20.trzmielina na pniu ,między nimi żurawka bordowa

Poz3 zamień na zieloną tuję bo dwie odmianyżółte obok siebie nikoniecznie. Daj smaragdy

poz15 zamienić lilaki na ładne drzewo liściaste np. wiśnia Umbraculifera lub całkiem większe.
poz 18-19 może byc tylko Limlelight 3 szt. przed bukiem.

Wokół placyku ze stolikiem można by dać bukszpanowy żywopłocik.
Ogród z Czerwonym mostkiem 12:13, 11 wrz 2011

Do góry
Kasiu, dołączam do grona fanów twojego ogrodu (chyba już gdzieś tu się wpisałam).
Mam pytanie, bo widzę u ciebie dużo różnych traw. Kilka dni temu nabyłam miskant chiński Kleine Silberspinne. Masz może taki, albo jakiś podobny (z tych mniej rosnących)? Interesuje mnie jak szybko się rozrasta, ile miejsca mu potrzeba.
Ogród Magdalenka 10:50, 11 wrz 2011

Do góry
To jest miskant chiński Variegatus.
Ogród zmyślony 19:05, 10 wrz 2011

Do góry
A z drugiej strony na niebiesko, ostróżki, lawenda i ostnica dla równowagi

A, i jeszcze miskant

Widowiskowe trawy 09:46, 10 wrz 2011

Do góry
Miskant Afrika jest jednym z karłowych miskantów, o fajnej czerwonej kolorystyce. Zimuje dobrze, średnio szybko przyrasta.
Chasmanthium, czyli obiedka lub owadzica jest już dość popularną trawą, średniowysoka, szybkorosnąca, dobrze zimująca, o fajnych kwiatostanach:
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 07:54, 10 wrz 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)
Danusiu te zdjęcia do ramki i na ścianę. Cudowne jak zawsze kompozycje, widać rękę mistrza.
Czy ja dobrze widzę tam rośnie paskowany miskant pomiędzy stożkami? Fajnie wygląda to zestawienie.
Ogród jest wypielęgnowany w 1000% . Myślę, że żaden chwaścik się tutaj nie dostanie, nie miałby szans.

Jeden "Zebrinus", a dwa "Variegatusy"
Ja też zaczynam:) 01:42, 10 wrz 2011

Do góry
Danusiu jestem zauroczona Twoimi projektami i bardzo żałuję, że nie mogę u Ciebie takiego zamówić... Więc od kilku wieczorów nic innego nie robię tylko przeglądam Twoją galerię i nieudolnie próbuję swój projekt choć troszkę upodobnić do Twojego stylu-efekt taki ,że chodzę nieprzytomna w dzień
Ale coś tam nabazgrałam -jeśli można to bardzo proszę Ciebie i wszystkich miłośników Twoich projektów -zerknijcie na to i powiedzcie jak Wam się to widzi? Jeśli kiepsko to tym bardziej piszcie co poprawić...

1.bez czarny Eva
2.żywotnik Aurescens
3.żywotnik Sunkist
4.śliwa wiśniowa Nigra
5.hortensja Anabelle
6.kulki bukszpanu a miedz nimi trzmielina Emerald'n'Gold
7.żywotnik Smaragd
8.miskant
9.mała sosna-Compact Gem lub Pal Maleter lub Hornibrookiana
10.świerk Maigold pzred nim Funkie
11.krzewuszka Nana Purpurea
12.żywotnik Aurea Nana między nim
13.Kalina Watanabe
14.irga Coral Beauty
15. ?? zostawić lilaki (Krasavitsa Moskvy, Mrs Edward Harding) czy zamienić na coś innego
16.żywotnik barabant
17.buk Purple Fontain
18.hortensja Limelight
19.perukowiec Ancot
20.trzmielina na pniu ,między nimi żurawka bordowa
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 23:25, 09 wrz 2011

Do góry
Danusiu te zdjęcia do ramki i na ścianę. Cudowne jak zawsze kompozycje, widać rękę mistrza.
Czy ja dobrze widzę tam rośnie paskowany miskant pomiędzy stożkami? Fajnie wygląda to zestawienie.
Ogród jest wypielęgnowany w 1000% . Myślę, że żaden chwaścik się tutaj nie dostanie, nie miałby szans.
Widowiskowe trawy 12:49, 08 wrz 2011

Do góry
Przeglądając ofertę przeróżnych traw zaciekawiły mnie takie dwie:
Miskant chiński AFRICA Miscanthus sinensis Africa
Uniola latifolia

Czy znacie te trawy, może ktoś ma je w ogrodzie? Miskant ma kolorek, jakby go ktoś podpalił a ta druga ma bardzo ciekawe kłosy.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 20:53, 07 wrz 2011

Do góry
malkul napisał(a)

1. Wisteria floribunda 'Longissima Alba'2 – glicynia biała przy altanie
2. Juniperus scopulorum 'Blue Arrow' (virginiana B. Arrow)
3. powojnik maria skłodowska curie – ale wiem że dopiero jesień przyszłego roku-więc poczekam
4. Pióropusznik strusi Matteuccia struthiopteris w zestawieniu z hostami o gigantycznych liściach (jakieś dwa rodzaje: jeden ciemnozielony a drugi jasnozielony)
5. hortensja-bukietowa-grandiflora-hydrangea-paniculata albo Hortensja drzewiasta Anabelle - Hydrangea arborescens Anabelle zasadzone w szpalerze i podsadzone żurawką 'Citronelle’ lub zamiennie żurawka Lime Marmalade do tego jedna sztuka buduleja Dawida
6. Jedno drzewko formowane na bonsai (jak mi się uda) sosna Pinus-densiflora-Umbraculifera lub Pinus leucodermis 'Schmidtii' - Sosna bośniacka
7. Pinus strobus 'Tiny Curls' lub zamiast tego Ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy) Mariken
8. bukszpany –ale raczej cos co samo się formuje w kule (patrzgród dla leniwych)
9. jakiś jeden iglak na choinkę (jeszcze nie wybrałam)
10. rogownica kutnerowata
11. brzozy sztuk kilka
12. Lavandula angustifolia - Lawenda wąskolistna fioletowa
13. jałowiec łuskowaty blue carpet , blue chip,
14. yucca filamentosa juka karolińska
15. surmia catalpa-bignonioides-nana
16. jakieś okrywkowe typu kopytnik-pospolity-asarum-europaeum oraz bluszcz pospolity ( i tu znów ograniczenie prac przy ogrodzie)
17. kosaciec-syberyjski-irys-iris-sibirica oraz iris_sibirica_white_swirl_
18. nasadzenia sezonowe z kwaitów jedno lub dwu rocznych będą sadzone w donicach (wg zachcianek a dany sezon)
19. trawy ozdobne na pewno: Hakonechloa macra, Miscanthus_sinensis_Morning_Light, Ostnica mocna Pony Taili - Stipa tenuissima, kostrzewy, Miskant chiński ' Zebrinus , Miscanthus_giganteus, Miscanthus Ferner Ferner Osten, rozpelenica japońska

Za dużo roślin wg mnie.

poz.1 pnącze, ale zależy na co ja chcesz posadzić, załóżmy ok
poz.2.odradzam, siny wygląd, nie widzę ostatnio takich jałowców ładnie wyglądających, co prawda to nie Skyrocket, ale blisko. Już kilka lat zrezygnowałam z ich projektowania. Kolumnowe cisy lepsze są.
poz.3.ok
poz.4.nie sadź, zamień na miskanta lub inną trawę
poz.5.zamień na Limelight (Anabelle się łamie)
poz.6.bonsai, niekoniecznie z sosny, akurat sosny są dla lubiących pracę, inaczej zarośnie i bonsai a tego nie wyjdzie, poza tym gubi igły i wygląda na usychającą jeśli ich nie poczyścisz.
poz.7.Ginkgo biloba zdecydowanie
poz.8.kula koniecznie z bukszpanu, tylko taka wygląda szlachetnie.
poz.9.Picea omorika
poz.10. nie sadź, odpada, w większości wygląda nieporządnie, zamień na coś zimozielonego albo lawendę
poz.11.jeśli brzozy to B. jacquemontii
poz.12.ok
poz.13.ja odradzam, znowu sine iglaki, smutno będzie i za kilka lat do wyrzucenia
poz.14.ok
poz.15.odradzam
poz.16.? irga Major? Pachysandra terminalis?
poz.17.zrezygnuj
poz.18.ok
poz.19 bardzo ok.

Przepraszam,że tak zdawkowo.
Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:42, 07 wrz 2011

Do góry
Witam wszystkim i dziękuję za zainteresowanie.
Danusiu kochana miło mi bardzo
Nad rabatami troszkę już pracowałam ale pewnie wiele błędów popełniłam więc razem cos pięknego na 100% stworzymy. Jednak na początku wolałabym dopracowac ogólny zarys co i gdzie i jak a potem zabrać się za nasadzenia.
Mam wstępnie wybrane rośliny które chciałabym u siebie i są to :
1. Wisteria floribunda 'Longissima Alba'2 – glicynia biała przy altanie
2. Juniperus scopulorum 'Blue Arrow' (virginiana B. Arrow)
3. powojnik maria skłodowska curie – ale wiem że dopiero jesień przyszłego roku-więc poczekam
4. Pióropusznik strusi Matteuccia struthiopteris w zestawieniu z hostami o gigantycznych liściach (jakieś dwa rodzaje: jeden ciemnozielony a drugi jasnozielony)
5. hortensja-bukietowa-grandiflora-hydrangea-paniculata albo Hortensja drzewiasta Anabelle - Hydrangea arborescens Anabelle zasadzone w szpalerze i podsadzone żurawką 'Citronelle’ lub zamiennie żurawka Lime Marmalade do tego jedna sztuka buduleja Dawida
6. Jedno drzewko formowane na bonsai (jak mi się uda) sosna Pinus-densiflora-Umbraculifera lub Pinus leucodermis 'Schmidtii' - Sosna bośniacka
7. Pinus strobus 'Tiny Curls' lub zamiast tego Ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy) Mariken
8. bukszpany –ale raczej cos co samo się formuje w kule (patrzgród dla leniwych)
9. jakiś jeden iglak na choinkę (jeszcze nie wybrałam)
10. rogownica kutnerowata
11. brzozy sztuk kilka
12. Lavandula angustifolia - Lawenda wąskolistna fioletowa
13. jałowiec łuskowaty blue carpet , blue chip,
14. yucca filamentosa juka karolińska
15. surmia catalpa-bignonioides-nana
16. jakieś okrywkowe typu kopytnik-pospolity-asarum-europaeum oraz bluszcz pospolity ( i tu znów ograniczenie prac przy ogrodzie)
17. kosaciec-syberyjski-irys-iris-sibirica oraz iris_sibirica_white_swirl_
18. nasadzenia sezonowe z kwaitów jedno lub dwu rocznych będą sadzone w donicach (wg zachcianek a dany sezon)
19. trawy ozdobne na pewno: Hakonechloa macra, Miscanthus_sinensis_Morning_Light, Ostnica mocna Pony Taili - Stipa tenuissima, kostrzewy, Miskant chiński ' Zebrinus , Miscanthus_giganteus, Miscanthus Ferner Ferner Osten, rozpelenica japońska

NO I WYSZŁA KOKOCHA
Ogród Babci Jasi 21:58, 06 wrz 2011

Do góry
Miskant

Na górze leżaki do zabrania

Trawy na rabacie żwirowej 19:44, 05 wrz 2011

Do góry
Dziękuję Pani Danusiu.
Przepiękny ten miskant

A jeśli użyję żółtych kulek to czy uda się wkomponować także miskanta Zebrinusa- mam kilka pięknych?
Oczywiście jeśli ma się zrobić bałagan to jestem skłonna z nich zrezygnować.

A jak Pani widzi możliwość wkomponowania nowych nasadzeń z pozostawionymi wskazanymi roślinami?

Chodzi o iglaki, Konikę oraz czerwonego berberysa.- chyba będzie ciężko? Ja mam ogromny problem z doborem kolorystyki.

Ogród Sylwii od początku :) 13:42, 05 wrz 2011

Do góry
shrekol napisał(a)
Kasiu ponoć z paskowanych to u nas kwitnie bezproblemowo Miscanthus sinensis 'Pünktchen' ale mój na razie jeszcze nie zaczyna więc zobaczymy czy to prawda co piszą i mówią szkółkarze

Tak Przemku tego też mam właśnie pobiegłam podejrzeć jak on się ma i już się zaczyna kłosić gdzieś w połowie, ale czy zdąży się rozwinąć.... Podobno miskant gracillimus nie kwitnie u nas, a w tym roku już w pełni kwitnienia wiec nigdy nie wiadomo.
Pierwsze kroczki przy szeregowcu 12:44, 05 wrz 2011

Do góry
zobacz u Tyny jak miskant wygląda ciekawie zza okna

https://www.ogrodowisko.pl/watek/114-u-justyny?page=95
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies