Ogród nie tylko bukszpanowy - część I
10:29, 17 wrz 2011
Tak, to ponoć też miskant. Możliwe, że to ten, który pokazujesz
Warto brać??

Kasiu, dołączam do grona fanów twojego ogrodu (chyba już gdzieś tu się wpisałam).
Mam pytanie, bo widzę u ciebie dużo różnych traw. Kilka dni temu nabyłam miskant chiński Kleine Silberspinne. Masz może taki, albo jakiś podobny (z tych mniej rosnących)? Interesuje mnie jak szybko się rozrasta, ile miejsca mu potrzeba.
Danusiu jestem zauroczona Twoimi projektami i bardzo żałuję, że nie mogę u Ciebie takiego zamówić... Więc od kilku wieczorów nic innego nie robię tylko przeglądam Twoją galerię i nieudolnie próbuję swój projekt choć troszkę upodobnić do Twojego stylu-efekt taki ,że chodzę nieprzytomna w dzień
Ale coś tam nabazgrałam -jeśli można to bardzo proszę Ciebie i wszystkich miłośników Twoich projektów -zerknijcie na to i powiedzcie jak Wam się to widzi? Jeśli kiepsko to tym bardziej piszcie co poprawić...
![]()
1.bez czarny Eva
2.żywotnik Aurescens
3.żywotnik Sunkist
4.śliwa wiśniowa Nigra
5.hortensja Anabelle
6.kulki bukszpanu a miedz nimi trzmielina Emerald'n'Gold
7.żywotnik Smaragd
8.miskant
9.mała sosna-Compact Gem lub Pal Maleter lub Hornibrookiana
10.świerk Maigold pzred nim Funkie
11.krzewuszka Nana Purpurea
12.żywotnik Aurea Nana między nim
13.Kalina Watanabe
14.irga Coral Beauty
15. ?? zostawić lilaki (Krasavitsa Moskvy, Mrs Edward Harding) czy zamienić na coś innego
16.żywotnik barabant
17.buk Purple Fontain
18.hortensja Limelight
19.perukowiec Ancot
20.trzmielina na pniu ,między nimi żurawka bordowa
Danusiu te zdjęcia do ramki i na ścianę. Cudowne jak zawsze kompozycje, widać rękę mistrza.
Czy ja dobrze widzę tam rośnie paskowany miskant pomiędzy stożkami? Fajnie wygląda to zestawienie.
Ogród jest wypielęgnowany w 1000% . Myślę, że żaden chwaścik się tutaj nie dostanie, nie miałby szans.
1. Wisteria floribunda 'Longissima Alba'2 – glicynia biała przy altanie
2. Juniperus scopulorum 'Blue Arrow' (virginiana B. Arrow)
3. powojnik maria skłodowska curie – ale wiem że dopiero jesień przyszłego roku-więc poczekam
4. Pióropusznik strusi Matteuccia struthiopteris w zestawieniu z hostami o gigantycznych liściach (jakieś dwa rodzaje: jeden ciemnozielony a drugi jasnozielony)
5. hortensja-bukietowa-grandiflora-hydrangea-paniculata albo Hortensja drzewiasta Anabelle - Hydrangea arborescens Anabelle zasadzone w szpalerze i podsadzone żurawką 'Citronelle’ lub zamiennie żurawka Lime Marmalade do tego jedna sztuka buduleja Dawida
6. Jedno drzewko formowane na bonsai (jak mi się uda) sosna Pinus-densiflora-Umbraculifera lub Pinus leucodermis 'Schmidtii' - Sosna bośniacka
7. Pinus strobus 'Tiny Curls' lub zamiast tego Ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy) Mariken
8. bukszpany –ale raczej cos co samo się formuje w kule (patrzgród dla leniwych)
9. jakiś jeden iglak na choinkę (jeszcze nie wybrałam)
10. rogownica kutnerowata
11. brzozy sztuk kilka
12. Lavandula angustifolia - Lawenda wąskolistna fioletowa
13. jałowiec łuskowaty blue carpet , blue chip,
14. yucca filamentosa juka karolińska
15. surmia catalpa-bignonioides-nana
16. jakieś okrywkowe typu kopytnik-pospolity-asarum-europaeum oraz bluszcz pospolity ( i tu znów ograniczenie prac przy ogrodzie)
17. kosaciec-syberyjski-irys-iris-sibirica oraz iris_sibirica_white_swirl_
18. nasadzenia sezonowe z kwaitów jedno lub dwu rocznych będą sadzone w donicach (wg zachcianek a dany sezon)
19. trawy ozdobne na pewno: Hakonechloa macra, Miscanthus_sinensis_Morning_Light, Ostnica mocna Pony Taili - Stipa tenuissima, kostrzewy, Miskant chiński ' Zebrinus , Miscanthus_giganteus, Miscanthus Ferner Ferner Osten, rozpelenica japońska