Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród Sylwii od początku :) 21:45, 04 wrz 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)

Sylwio odpoczywam podobnie do Ciebie I mam podobną babcię po 80 -tce
Tylko niestety nie zawsze mam czas na ogród i to jest dla mnie bolesne, nie mogę zrobić tego co bym chciała bo dnia brakuje, potem leżę w łóżku i całą noc myślę co muszę jeszcze zrobić....
Zarysowuje się placyk, ale fajnie Jak wysypiesz żwirek, to dopiero będzie efekt od razu inny wygląd całości będzie taki wykończony.

Wiedziałam, że tak czy tak coś posadzisz, ale to jest fajne, miło się patrzy na powstający ogród z takim rozmachem.
Mam pytanko czy Miskanty przesadzałaś teraz, czy takie spore okazy kupiłaś, bo są piękne. Ja się zastanawiam nad przesadzeniem jednej kępy teraz, ale zastanawiam się jak to zniesie, bo wiem ze teraz nie na to czas.

Kasia , takie okazy już kupiłam a co do przesadznia to ta pora roku jest najbardziej odpowiednia .... Powiem szczerze , że ja przesadzam przez cały czas rośliny sadzone poprzedniego sezonu odkopuję jak możliwie z największą bryłą i przesadzam .... nic im się nie dzieje.....
W przyszłym tygodniu również zmieniam nasadzenia na jednej z wcześniej powstałych rabat ..... no i tak cały czas kombinuję, może coś z tego wreszcie wyjdzie

Wiem co czujesz z tym brakiem czasu na to co się lubi .... Ja najchętniej nie wychodziłabym z ogrodu. Jestem zodiakalną wagusią i może w tym tkwi przyczyna .... że wciąż szukam perfekcji dla siebie ???

Tak jak mówisz pora roku jest odpowiednia na przesadzanie wszystkich roślin i też teraz to robię, ale niestety miskanty przesadza się wiosną i wczesnym latem, dlatego mam dylemat, przesadziłam tydzień temu wielką kępę rozplenicy i żółknie niestety. A miskant do przesadzenia jest bardzo wielki gdzieś ok 40 cm średnicy przy ziemi i ok 2 metrów wysokości, ale chyba się zdecyduję, bo wiosną znów stracę koncepcję i jesienią znów będzie za gęsto na rabacie.
Widzę że kombinujesz tak jak ja, teraz mam urlop dlatego i więcej czasu a pogoda piękna.

No to życzę realizacji zaplanowanych czynów ogrodowych ...... Ciekawa jestem tych traw ... dlaczego wiosną lub latem można przesadzać ..... Może to chodzi o okres kwitnienia ??? hmmm .... nie wiem ...
Agnieszkowy ogródek 15:32, 04 wrz 2011

Do góry
goniak napisał(a)
Ta druga opcja super
Miskant Afrika fantastyczny

No to fajosko! Czyli zamiast Morning Light będzie Afrika . Pięknie!
Teraz kwestia rozplenicy: wszystkie rosną jakoś tak dość wysoko. Może zastąpić rozplenicę turzycą, np. Red Rooster? A może jakaś hosta? Nie ma tam słońca przez cały dzień....
Agnieszkowy ogródek 13:18, 04 wrz 2011

Do góry
Ta druga opcja super
Miskant Afrika fantastyczny
Agnieszkowy ogródek 13:17, 04 wrz 2011

Do góry
Gosia, a może miskant "Afrika"? Podobno wcześnie przebarwia się na czerwono. Nie byłoby fajnie? Jak myślisz?
Ogród Sylwii od początku :) 12:13, 04 wrz 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Sylwio odpoczywam podobnie do Ciebie I mam podobną babcię po 80 -tce
Tylko niestety nie zawsze mam czas na ogród i to jest dla mnie bolesne, nie mogę zrobić tego co bym chciała bo dnia brakuje, potem leżę w łóżku i całą noc myślę co muszę jeszcze zrobić....
Zarysowuje się placyk, ale fajnie Jak wysypiesz żwirek, to dopiero będzie efekt od razu inny wygląd całości będzie taki wykończony.

Wiedziałam, że tak czy tak coś posadzisz, ale to jest fajne, miło się patrzy na powstający ogród z takim rozmachem.
Mam pytanko czy Miskanty przesadzałaś teraz, czy takie spore okazy kupiłaś, bo są piękne. Ja się zastanawiam nad przesadzeniem jednej kępy teraz, ale zastanawiam się jak to zniesie, bo wiem ze teraz nie na to czas.

Kasia , takie okazy już kupiłam a co do przesadznia to ta pora roku jest najbardziej odpowiednia .... Powiem szczerze , że ja przesadzam przez cały czas rośliny sadzone poprzedniego sezonu odkopuję jak możliwie z największą bryłą i przesadzam .... nic im się nie dzieje.....
W przyszłym tygodniu również zmieniam nasadzenia na jednej z wcześniej powstałych rabat ..... no i tak cały czas kombinuję, może coś z tego wreszcie wyjdzie

Wiem co czujesz z tym brakiem czasu na to co się lubi .... Ja najchętniej nie wychodziłabym z ogrodu. Jestem zodiakalną wagusią i może w tym tkwi przyczyna .... że wciąż szukam perfekcji dla siebie ???

Tak jak mówisz pora roku jest odpowiednia na przesadzanie wszystkich roślin i też teraz to robię, ale niestety miskanty przesadza się wiosną i wczesnym latem, dlatego mam dylemat, przesadziłam tydzień temu wielką kępę rozplenicy i żółknie niestety. A miskant do przesadzenia jest bardzo wielki gdzieś ok 40 cm średnicy przy ziemi i ok 2 metrów wysokości, ale chyba się zdecyduję, bo wiosną znów stracę koncepcję i jesienią znów będzie za gęsto na rabacie.
Widzę że kombinujesz tak jak ja, teraz mam urlop dlatego i więcej czasu a pogoda piękna.

Dwa światy 02:24, 03 wrz 2011

Do góry
Ładne zakupy Tą trawę widziałam dziś miskant w odmianie ostre te liście po krawędzi ???
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:30, 02 wrz 2011

Do góry
Chciałabym obsadzić wyjście do ogrodu z mojego pokoju do pracy. Wygląda tak - czyli łysawo

Chciałam kupić stożek z bukszpanu, zostało mi kilka prawie kulek bukszpanowych - niewielkich ale sa. I 3 małe hortensje limelight. Wszystko podsadzone zielonymi hostami. Z tylu miskant zebrinus, pod oknem mozga w paski (żeby nie zasłaniała okna). Ta rabata to ukłon w stronę pięknego ogrodu Danusi - choć fragment bym chciała miec tak piekny Wystawa wschodnia.
Może być?

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:31, 02 wrz 2011

Do góry
Syla, a coś jeszcze??

Zrobiłam rano kolejne podejście

O prawej - w tym poszerzonym miejscu stożek z cisa otoczony żurawkami marmelade, za nim miskant chiński variegatus

Dalej 2 kule formowane (bukszpan lub ostrokrzew)
hortensja limelight
2 x kula
cis szczepiony na pniu otoczony żurawką electric lime lub lime marmelade
za nim miskant gracillimus
kula formowana
2 x annabelle
kula

miejsce na ciurkadło będzie wyznaczone osobnym kołem, tam żwirek i małe trawy kępami
Agnieszkowy ogródek 22:26, 01 wrz 2011

Do góry
Może takie coś?

Może zza stożka wychylałby się miskant albo dwa, obok hortensje, a kule mogłby być z danic, albo z cisa lub bukszpanu.
Agnieszkowy ogródek 22:01, 01 wrz 2011

Do góry
Pomyślałam czy nie dosadzić tam po jeszcze jednej hortensji Limelight po obu stronach brzozy. Wtedy byłyby po dwa krzaki z każdej strony. Chciałabym pomiędzy nimi (nieco z tyłu) posadzić trawkę. Tutaj właśnie rozważałam miskanta Morning Light (aby był widoczny pomiędzy hortensjami, na tle żywotników). Podobno jednak ta trawa wygląda szaro, więc nie wiem czy to dobry pomysł....

Aha, no i oczywiście chciałabym zmałpować od Danusi (poza zestawem hortensja+miskant ) jeszcze kule cisowe. Myślałam, aby jakoś wkomponować je w bliskim sąsiedztwie kuli Danica. A może lepiej dać tam stożki? Na razie ze względu na koszty myślę o dwóch sztukach (po jednej z każdej strony). Mam nadzieję, że Danusia się nie obrazi o nieudolne kopiowanie pomysłów ... .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:29, 01 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Radzę Gracillimusa Faktycznie dość szaro wygląda Morning Light. Jesli tło żółte to tym bardziej zielony miskant by się przydał.

Tło jest zielone, ale niedaleko są te dwa żółtaski. Niech będzie zatem Gracillimus. Dziękuję
Ogród z Czerwonym mostkiem 10:39, 01 wrz 2011

Do góry
GabiK napisał(a)

A ta trawa wyprostowana, z białymi pierzastymi kwiatostanami to co za jedna? Sporo jej masz na zdjęciach.

Ta trawa to Miskant 'Kleine Fontäne', bardzo wcześnie rozpoczyna kwitnienie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:23, 01 wrz 2011

Do góry
Radzę Gracillimusa Faktycznie dość szaro wygląda Morning Light. Jesli tło żółte to tym bardziej zielony miskant by się przydał.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:13, 30 sie 2011

Do góry
ell napisał(a)

a tak widać z tarasu

jak dla mnie całkiem fajnie

Elu fajnie a to jakaś studnia tam jest? I co to za miskant rośnie? Nie wiem czy ciemny wrzos nie jest z większych i zasłoni kwiaty białego a może z jednej strony fioletowe a z drugiej białe?
Rabata frontowa na Zalesiu 22:00, 29 sie 2011

Do góry
Hmm, pomyślę.... taki miskant na front się nada???? A zimą ... puchyyy...
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 21:08, 29 sie 2011

Do góry
Ana napisał(a)
Ugh, wcięło mi posta....

Od początku.
Nabazgrałam rabatę od drugiej strony, ale coś muszę zmienić - jej zakończenie mi się nie podoba...za gęsto jest

Od prawej:
Stożki i cisa na pniu już znacie

dalej 2 x Annabelle (już mam)
Miskant gracillimus
1 x Limelight (ale dosadzę chyba jeszcze jedną w ten sam dołek) (mam)
stożek podsadzony 3 kulami z bukszpanu
miskant Variegatus
Klon palmowy dissectum,
ciurkadło z kamieni
wokół kostrzewa niedźwiedzia lub zawciąg nadmorski biały

Wyrzucić stąd klon??
a może ciurkadlo bardziej 'ociosane" - kulę?

Ciurkadełko musi być kula bez tej sterty kamieni - będzie lepiej pasowało do sterylnych nasadzeń.

Na końcu bez kuli na pniu, a dołóż kul z roślin pod dwoma stożkami i do tego kamień kula np.
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 14:29, 29 sie 2011

Do góry
no dobra, jest kolejny pomysl - mam nadzieję, że Danusia mnie nie przechrzci, bo wzoruję się na jej ogrodzie

Od prawej
stozki z kulą na pniu
dwie kuliste formy - albo ostrokrzew albo dwie kosodrzewiny
3 stożki różnej wysokości )od największego do najmniejszego) - tu mogą być z bukszpanu bądź cisy
miskant karłowy Little silver spider (na stanie )
2 x annabelle (na stanie)
miskant Gracillimus
Limelight (na stanie)

I co dalej???
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:45, 29 sie 2011

Do góry
Ugh, wcięło mi posta....

Od początku.
Nabazgrałam rabatę od drugiej strony, ale coś muszę zmienić - jej zakończenie mi się nie podoba...za gęsto jest

Od prawej:
Stożki i cisa na pniu już znacie

dalej 2 x Annabelle (już mam)
Miskant gracillimus
1 x Limelight (ale dosadzę chyba jeszcze jedną w ten sam dołek) (mam)
stożek podsadzony 3 kulami z bukszpanu
miskant Variegatus
Klon palmowy dissectum,
ciurkadło z kamieni
wokół kostrzewa niedźwiedzia lub zawciąg nadmorski biały

Wyrzucić stąd klon??
a może ciurkadlo bardziej 'ociosane" - kulę?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 13:06, 29 sie 2011

Do góry
Dzięki Przemku - no też myslałam nad jeszcze jednym miskantem, tylko, ze to jest róg domu, a z boku po lewej jest brama boczna wjazdowa i miejsce parkowania mojego wehikułu no i często tamtędy chodzimy i nie wiem czy miskant nie wadził by troszkę i nie właził za bardzo na ścieżkę?
Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 12:11, 29 sie 2011

Do góry
W tak zwanym międzyczasie szybka zmiana koncepcji na poczatku rabaty hortensjowej - mialam tydzien na odpoczynek, czas zabrać się do pracy, bo we wrześniu rabata MA BYĆ SKOŃCZONA

Jest tak:

Tak na szybko narysowałam projekt przed chwila:

Kółko i kamyki biale idą precz, podobnie jak modrzew w donicy - będzie wsadzony na skarpie na sloneczku. Pod murem dwa stożki formowane, pomiędzy nimi miskant variegatus, przed nimi cisowa kula na pniu podsadzona 3 bukszpanami. Z przodu przedluzony pas z turzycą Evergold i za nią zurawka marmelade.
co o tym sadzicie?

ponowię pytanko - z czego zrobić stożki, żebym nie musiałas czekac na efekt kilka lat jak w przypadku cisa i bukszpanu???

Ten iglak pod rynna to pomylka, nie zwracajcie uwagi
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies