Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Ogród tworzę nowoczesny czyli wewnętrzna walka jak nie zostać kokoszką :) 19:42, 07 wrz 2011

Do góry
Witam wszystkim i dziękuję za zainteresowanie.
Danusiu kochana miło mi bardzo
Nad rabatami troszkę już pracowałam ale pewnie wiele błędów popełniłam więc razem cos pięknego na 100% stworzymy. Jednak na początku wolałabym dopracowac ogólny zarys co i gdzie i jak a potem zabrać się za nasadzenia.
Mam wstępnie wybrane rośliny które chciałabym u siebie i są to :
1. Wisteria floribunda 'Longissima Alba'2 – glicynia biała przy altanie
2. Juniperus scopulorum 'Blue Arrow' (virginiana B. Arrow)
3. powojnik maria skłodowska curie – ale wiem że dopiero jesień przyszłego roku-więc poczekam
4. Pióropusznik strusi Matteuccia struthiopteris w zestawieniu z hostami o gigantycznych liściach (jakieś dwa rodzaje: jeden ciemnozielony a drugi jasnozielony)
5. hortensja-bukietowa-grandiflora-hydrangea-paniculata albo Hortensja drzewiasta Anabelle - Hydrangea arborescens Anabelle zasadzone w szpalerze i podsadzone żurawką 'Citronelle’ lub zamiennie żurawka Lime Marmalade do tego jedna sztuka buduleja Dawida
6. Jedno drzewko formowane na bonsai (jak mi się uda) sosna Pinus-densiflora-Umbraculifera lub Pinus leucodermis 'Schmidtii' - Sosna bośniacka
7. Pinus strobus 'Tiny Curls' lub zamiast tego Ginkgo biloba (miłorząb dwuklapowy) Mariken
8. bukszpany –ale raczej cos co samo się formuje w kule (patrzgród dla leniwych)
9. jakiś jeden iglak na choinkę (jeszcze nie wybrałam)
10. rogownica kutnerowata
11. brzozy sztuk kilka
12. Lavandula angustifolia - Lawenda wąskolistna fioletowa
13. jałowiec łuskowaty blue carpet , blue chip,
14. yucca filamentosa juka karolińska
15. surmia catalpa-bignonioides-nana
16. jakieś okrywkowe typu kopytnik-pospolity-asarum-europaeum oraz bluszcz pospolity ( i tu znów ograniczenie prac przy ogrodzie)
17. kosaciec-syberyjski-irys-iris-sibirica oraz iris_sibirica_white_swirl_
18. nasadzenia sezonowe z kwaitów jedno lub dwu rocznych będą sadzone w donicach (wg zachcianek a dany sezon)
19. trawy ozdobne na pewno: Hakonechloa macra, Miscanthus_sinensis_Morning_Light, Ostnica mocna Pony Taili - Stipa tenuissima, kostrzewy, Miskant chiński ' Zebrinus , Miscanthus_giganteus, Miscanthus Ferner Ferner Osten, rozpelenica japońska

NO I WYSZŁA KOKOCHA
Ogród Babci Jasi 21:58, 06 wrz 2011

Do góry
Miskant

Na górze leżaki do zabrania

Trawy na rabacie żwirowej 19:44, 05 wrz 2011

Do góry
Dziękuję Pani Danusiu.
Przepiękny ten miskant

A jeśli użyję żółtych kulek to czy uda się wkomponować także miskanta Zebrinusa- mam kilka pięknych?
Oczywiście jeśli ma się zrobić bałagan to jestem skłonna z nich zrezygnować.

A jak Pani widzi możliwość wkomponowania nowych nasadzeń z pozostawionymi wskazanymi roślinami?

Chodzi o iglaki, Konikę oraz czerwonego berberysa.- chyba będzie ciężko? Ja mam ogromny problem z doborem kolorystyki.

Ogród Sylwii od początku :) 13:42, 05 wrz 2011

Do góry
shrekol napisał(a)
Kasiu ponoć z paskowanych to u nas kwitnie bezproblemowo Miscanthus sinensis 'Pünktchen' ale mój na razie jeszcze nie zaczyna więc zobaczymy czy to prawda co piszą i mówią szkółkarze

Tak Przemku tego też mam właśnie pobiegłam podejrzeć jak on się ma i już się zaczyna kłosić gdzieś w połowie, ale czy zdąży się rozwinąć.... Podobno miskant gracillimus nie kwitnie u nas, a w tym roku już w pełni kwitnienia wiec nigdy nie wiadomo.
Pierwsze kroczki przy szeregowcu 12:44, 05 wrz 2011

Do góry
zobacz u Tyny jak miskant wygląda ciekawie zza okna

https://www.ogrodowisko.pl/watek/114-u-justyny?page=95
Ogród Sylwii od początku :) 21:45, 04 wrz 2011

Do góry
Kaisia napisał(a)

Sylwio odpoczywam podobnie do Ciebie I mam podobną babcię po 80 -tce
Tylko niestety nie zawsze mam czas na ogród i to jest dla mnie bolesne, nie mogę zrobić tego co bym chciała bo dnia brakuje, potem leżę w łóżku i całą noc myślę co muszę jeszcze zrobić....
Zarysowuje się placyk, ale fajnie Jak wysypiesz żwirek, to dopiero będzie efekt od razu inny wygląd całości będzie taki wykończony.

Wiedziałam, że tak czy tak coś posadzisz, ale to jest fajne, miło się patrzy na powstający ogród z takim rozmachem.
Mam pytanko czy Miskanty przesadzałaś teraz, czy takie spore okazy kupiłaś, bo są piękne. Ja się zastanawiam nad przesadzeniem jednej kępy teraz, ale zastanawiam się jak to zniesie, bo wiem ze teraz nie na to czas.

Kasia , takie okazy już kupiłam a co do przesadznia to ta pora roku jest najbardziej odpowiednia .... Powiem szczerze , że ja przesadzam przez cały czas rośliny sadzone poprzedniego sezonu odkopuję jak możliwie z największą bryłą i przesadzam .... nic im się nie dzieje.....
W przyszłym tygodniu również zmieniam nasadzenia na jednej z wcześniej powstałych rabat ..... no i tak cały czas kombinuję, może coś z tego wreszcie wyjdzie

Wiem co czujesz z tym brakiem czasu na to co się lubi .... Ja najchętniej nie wychodziłabym z ogrodu. Jestem zodiakalną wagusią i może w tym tkwi przyczyna .... że wciąż szukam perfekcji dla siebie ???

Tak jak mówisz pora roku jest odpowiednia na przesadzanie wszystkich roślin i też teraz to robię, ale niestety miskanty przesadza się wiosną i wczesnym latem, dlatego mam dylemat, przesadziłam tydzień temu wielką kępę rozplenicy i żółknie niestety. A miskant do przesadzenia jest bardzo wielki gdzieś ok 40 cm średnicy przy ziemi i ok 2 metrów wysokości, ale chyba się zdecyduję, bo wiosną znów stracę koncepcję i jesienią znów będzie za gęsto na rabacie.
Widzę że kombinujesz tak jak ja, teraz mam urlop dlatego i więcej czasu a pogoda piękna.

No to życzę realizacji zaplanowanych czynów ogrodowych ...... Ciekawa jestem tych traw ... dlaczego wiosną lub latem można przesadzać ..... Może to chodzi o okres kwitnienia ??? hmmm .... nie wiem ...
Agnieszkowy ogródek 15:32, 04 wrz 2011

Do góry
goniak napisał(a)
Ta druga opcja super
Miskant Afrika fantastyczny

No to fajosko! Czyli zamiast Morning Light będzie Afrika . Pięknie!
Teraz kwestia rozplenicy: wszystkie rosną jakoś tak dość wysoko. Może zastąpić rozplenicę turzycą, np. Red Rooster? A może jakaś hosta? Nie ma tam słońca przez cały dzień....
Agnieszkowy ogródek 13:18, 04 wrz 2011

Do góry
Ta druga opcja super
Miskant Afrika fantastyczny
Agnieszkowy ogródek 13:17, 04 wrz 2011

Do góry
Gosia, a może miskant "Afrika"? Podobno wcześnie przebarwia się na czerwono. Nie byłoby fajnie? Jak myślisz?
Ogród Sylwii od początku :) 12:13, 04 wrz 2011

Do góry
Syla napisał(a)

Sylwio odpoczywam podobnie do Ciebie I mam podobną babcię po 80 -tce
Tylko niestety nie zawsze mam czas na ogród i to jest dla mnie bolesne, nie mogę zrobić tego co bym chciała bo dnia brakuje, potem leżę w łóżku i całą noc myślę co muszę jeszcze zrobić....
Zarysowuje się placyk, ale fajnie Jak wysypiesz żwirek, to dopiero będzie efekt od razu inny wygląd całości będzie taki wykończony.

Wiedziałam, że tak czy tak coś posadzisz, ale to jest fajne, miło się patrzy na powstający ogród z takim rozmachem.
Mam pytanko czy Miskanty przesadzałaś teraz, czy takie spore okazy kupiłaś, bo są piękne. Ja się zastanawiam nad przesadzeniem jednej kępy teraz, ale zastanawiam się jak to zniesie, bo wiem ze teraz nie na to czas.

Kasia , takie okazy już kupiłam a co do przesadznia to ta pora roku jest najbardziej odpowiednia .... Powiem szczerze , że ja przesadzam przez cały czas rośliny sadzone poprzedniego sezonu odkopuję jak możliwie z największą bryłą i przesadzam .... nic im się nie dzieje.....
W przyszłym tygodniu również zmieniam nasadzenia na jednej z wcześniej powstałych rabat ..... no i tak cały czas kombinuję, może coś z tego wreszcie wyjdzie

Wiem co czujesz z tym brakiem czasu na to co się lubi .... Ja najchętniej nie wychodziłabym z ogrodu. Jestem zodiakalną wagusią i może w tym tkwi przyczyna .... że wciąż szukam perfekcji dla siebie ???

Tak jak mówisz pora roku jest odpowiednia na przesadzanie wszystkich roślin i też teraz to robię, ale niestety miskanty przesadza się wiosną i wczesnym latem, dlatego mam dylemat, przesadziłam tydzień temu wielką kępę rozplenicy i żółknie niestety. A miskant do przesadzenia jest bardzo wielki gdzieś ok 40 cm średnicy przy ziemi i ok 2 metrów wysokości, ale chyba się zdecyduję, bo wiosną znów stracę koncepcję i jesienią znów będzie za gęsto na rabacie.
Widzę że kombinujesz tak jak ja, teraz mam urlop dlatego i więcej czasu a pogoda piękna.

Dwa światy 02:24, 03 wrz 2011

Do góry
Ładne zakupy Tą trawę widziałam dziś miskant w odmianie ostre te liście po krawędzi ???
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:30, 02 wrz 2011

Do góry
Chciałabym obsadzić wyjście do ogrodu z mojego pokoju do pracy. Wygląda tak - czyli łysawo

Chciałam kupić stożek z bukszpanu, zostało mi kilka prawie kulek bukszpanowych - niewielkich ale sa. I 3 małe hortensje limelight. Wszystko podsadzone zielonymi hostami. Z tylu miskant zebrinus, pod oknem mozga w paski (żeby nie zasłaniała okna). Ta rabata to ukłon w stronę pięknego ogrodu Danusi - choć fragment bym chciała miec tak piekny Wystawa wschodnia.
Może być?

Mój wymarzony ogród...kiedyś będę go mieć:) 10:31, 02 wrz 2011

Do góry
Syla, a coś jeszcze??

Zrobiłam rano kolejne podejście

O prawej - w tym poszerzonym miejscu stożek z cisa otoczony żurawkami marmelade, za nim miskant chiński variegatus

Dalej 2 kule formowane (bukszpan lub ostrokrzew)
hortensja limelight
2 x kula
cis szczepiony na pniu otoczony żurawką electric lime lub lime marmelade
za nim miskant gracillimus
kula formowana
2 x annabelle
kula

miejsce na ciurkadło będzie wyznaczone osobnym kołem, tam żwirek i małe trawy kępami
Agnieszkowy ogródek 22:26, 01 wrz 2011

Do góry
Może takie coś?

Może zza stożka wychylałby się miskant albo dwa, obok hortensje, a kule mogłby być z danic, albo z cisa lub bukszpanu.
Agnieszkowy ogródek 22:01, 01 wrz 2011

Do góry
Pomyślałam czy nie dosadzić tam po jeszcze jednej hortensji Limelight po obu stronach brzozy. Wtedy byłyby po dwa krzaki z każdej strony. Chciałabym pomiędzy nimi (nieco z tyłu) posadzić trawkę. Tutaj właśnie rozważałam miskanta Morning Light (aby był widoczny pomiędzy hortensjami, na tle żywotników). Podobno jednak ta trawa wygląda szaro, więc nie wiem czy to dobry pomysł....

Aha, no i oczywiście chciałabym zmałpować od Danusi (poza zestawem hortensja+miskant ) jeszcze kule cisowe. Myślałam, aby jakoś wkomponować je w bliskim sąsiedztwie kuli Danica. A może lepiej dać tam stożki? Na razie ze względu na koszty myślę o dwóch sztukach (po jednej z każdej strony). Mam nadzieję, że Danusia się nie obrazi o nieudolne kopiowanie pomysłów ... .
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 21:29, 01 wrz 2011

Do góry
gardenarium napisał(a)
Radzę Gracillimusa Faktycznie dość szaro wygląda Morning Light. Jesli tło żółte to tym bardziej zielony miskant by się przydał.

Tło jest zielone, ale niedaleko są te dwa żółtaski. Niech będzie zatem Gracillimus. Dziękuję
Ogród z Czerwonym mostkiem 10:39, 01 wrz 2011

Do góry
GabiK napisał(a)

A ta trawa wyprostowana, z białymi pierzastymi kwiatostanami to co za jedna? Sporo jej masz na zdjęciach.

Ta trawa to Miskant 'Kleine Fontäne', bardzo wcześnie rozpoczyna kwitnienie
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 00:23, 01 wrz 2011

Do góry
Radzę Gracillimusa Faktycznie dość szaro wygląda Morning Light. Jesli tło żółte to tym bardziej zielony miskant by się przydał.
Ogródek na chabrowym wzgórzu :) 21:13, 30 sie 2011

Do góry
ell napisał(a)

a tak widać z tarasu

jak dla mnie całkiem fajnie

Elu fajnie a to jakaś studnia tam jest? I co to za miskant rośnie? Nie wiem czy ciemny wrzos nie jest z większych i zasłoni kwiaty białego a może z jednej strony fioletowe a z drugiej białe?
Rabata frontowa na Zalesiu 22:00, 29 sie 2011

Do góry
Hmm, pomyślę.... taki miskant na front się nada???? A zimą ... puchyyy...
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies