Artykuły Forum Ogrody pokazowe Instagram Sklep
Logowanie
Gdzie jesteś » Forum

Znalezione posty dla frazy "miskant"

Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:58, 21 wrz 2011

Do góry
Joanka napisał(a)

ooo właśnie oglądam Maję w ogrodzie na wystawie "Zieleń to życie"
ciekawy ten Clematis MC Skłodowska pełne kwiaty, takie jak lubię
ooo i białe jeżówki
Miskant chiński apache

Kasia mam te same typy, po programie

Moja Droga, mamy już wyćwiczone oko )))
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 22:19, 21 wrz 2011

Do góry
KasiaWB napisał(a)
ooo i białe jeżówki
Miskant chiński apache

Kasia mam te same typy, po programie
Owocowo-warzywno-ozdobny bałagan - czyli o tym jak wcisnąć kolejną roślinkę do mojego ogródka 12:27, 21 wrz 2011

Do góry
Iwonko - to mniej więcej wiem, gdzie! Na zakręcie jest tam domna rogu, ze starodrzewiem iglastym i z donicami z iglakami na pniu symetrycznie przy wejściu... muszę rzucić okiem jak będę tamtędy przejeżdżać w sobotę, może wypatrzę Twoją działkę

Szkółka o której piszesz jest jedną z ostatnich w której nie pytałam o macierzankę - dzięki, wybiorę się więc tam w sobotę!!

Posadziłam lawendę wzdłuż podjazdu, ponad 30 sadzonek. Nie wyglądają ładnie, bo część jest z odzysku - miałam ok. 10 w przechowalni, duże 2-3 letnie krzaczki. Kilka jest nowych, kupionych, a kolejne kilkanaście to malusieńkie sadzonki, 5-10 cm, które uzyskałam z nasion -siałam w lutym tego roku.
Na wiosnę poprzycinam te duże żeby tak duże nie były i jak małe się rozrosną powinno to fajnie wyglądać.
Jeśli w sobotę dokupię macierzankę, wsadzę ją w niedzielę i ten temat mielibyśmy zamknięty - do wiosny przynajmniej

Wsadziłam też wzdłuż podjazdu te 130 cebulek białych strzępiastych tulipanów z różowym brzegiem.
I resztę cebulek - w rabatę żurawkową (tu narcyze i z tyłu czosnki giganty, zostało tylko miejsce na trawę - ten miskant na którego poluję).
Z drugiej strony między funkie wsadziłam biało-zielone tulipany, pomiędzy nie szachownicę miniaturkę (uva ulpis), a przy wejściu 3 jasnoróżowe hiacynty. Dookoła tujki na pniu 6 pełnych narcyzów winston churchill. I tyle, zmordowałam się
Fotek brak, bo baterie się ładują, zresztą nie bardzo jest co fotografować...
Piękna pogoda dzisiaj, 19 stopni i słoneczko Oby jak najdłużej się tak utrzymało
Trudne pięknego początki - ogródek KasiWB 01:13, 21 wrz 2011

Do góry
ooo i białe jeżówki
Miskant chiński apache
Nasz mały, zielony świat. 19:37, 19 wrz 2011

Do góry
Dzięki Geniu za odwiedziny

Jeśli wierzyć opisom, to ten miskant powinien być mało wymagający i nie mam nic przeciwko.
Masz rację, że jak się popracuje jesienią, to efekty są szybciej, niż gdy się czeka na wiosnę z sadzeniem. Zwłaszcza w przypadku drzew i krzewów wolę jesienną porę na sadzenie, młodym drzewkom robię kurteczki ze słomy i po zimie ruszają z kopyta.

Ciągle jeszcze tyle do zrobienia a kilka dni temu złapałam siebie na myśli, że mogłaby być juz późna jesień i ogród gotowy do zimy, zaczęłam myśleć o piernikach i wyszywaniu... to chyba ze zmęczenia
Ten czas też przyjdzie, na razie nastawiam się psychicznie na duże porządki w warzywniaku.

Z mojego dzisiejszego chodzenia z aparatem jeszcze żurawka i kwiatki w doniczkach przy werandzie. Może to i dobrze, że w mojej mieścinie nie spieszą się z dostawą wrzosu? Przynajmniej nie mam dylematu, co zrobić z ciągle mającymi się doskonale letnimi kwiatami.
Nasz mały, zielony świat. 18:43, 19 wrz 2011

Do góry
Basiaw napisał(a)
Bardzo mi się podoba ten afrykański miskant, pięknie wygląda w słonecznym świetle.
Motylkowi tez się podoba

Mi też się podoba i to bardzo
Ale się u Ciebie dzieje, na wiosnę to dopiero będą efekty . Warto popracować jesienią.
Nasz mały, zielony świat. 16:02, 19 wrz 2011

Do góry
Dzięki Haniu
Miskant nie ma być wysoki, on z tych niższych, ok. 90 cm, więc ściany nie stworzy, ale z jeżówkami powinien ładnie się komponować.
Tu jeszcze jedno jego ujęcie.
Nasz mały, zielony świat. 15:14, 19 wrz 2011

Do góry
Basiu,słonecznie się zrobiło na dworze i w ogródkach też poweselało,szczególnie w Twoim. Ten miskant afrykański ma być jaki wysoki?
Podobają mi się Twoje działania.Gratulacje.
Nasz mały, zielony świat. 14:27, 19 wrz 2011

Do góry
Bardzo mi się podoba ten afrykański miskant, pięknie wygląda w słonecznym świetle.
Motylkowi tez się podoba
Ja też mam bałagan.... 11:19, 19 wrz 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Iwonko, a te inne miskanty na zdjęciu to jakie? Malepartus, czy coś innego?

I skąd wiadomo, że już jest czas obcinać? Ma być tuż przed ruszeniem wegetacji, jak to poznać?
Przepraszam, za tyle pytań, ale to mój pierwszy rok z ogródkiem i roślinami. Zima i pielęgnacja wiosną to dla mnie wielka niewiadoma.

Gabik nie wiem jakie to miskanty (może ktoś je zidentyfikuje), jak kupowałam , pan powiedział miskant cukrowy i już , więc nawet nie dopytywałam więcej bo nie wiedział. ale silne , zdrowe, szybko rosną. Już mają troje dzieci

Obcinam jak robię porządki po zimie, jak czas i pogoda pozwoli, tak na "czuja", patrze co trzeba zrobić i robię
Ja też mam bałagan.... 10:47, 17 wrz 2011

Do góry
GabiK napisał(a)
Oj Małgosiu, świntucho. U Przemka byłam i widziałam, co Ci się kojarzy.

Co ja poradzę, że ten miskant taki jest.

U Shrekola to nie tylko Gosi się kojarzy, ja pierwsza napisałam "fikuśne"
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:29, 17 wrz 2011

Do góry
Tak, to ponoć też miskant. Możliwe, że to ten, który pokazujesz Warto brać??
Ogród nie tylko bukszpanowy - część I 10:21, 17 wrz 2011

Do góry
Danusiu, dziękuję za odpowiedź. Myślałam, że to jeszcze inne. Mam Zebrinusy, ale zapowiadają się wyższe. Był natomiast w ogrodniczym miskant wys.ok.50cm z identycznymi lisciami jak Zebrinus, ale miękkimi i właśnie niższy, szerszy w kępie, bardziej trawiasty. Czy to inna odmiana? Niestety sprzedawca nie znał nazwy.
Ja też mam bałagan.... 23:26, 16 wrz 2011

Do góry
Oj Małgosiu, świntucho. U Przemka byłam i widziałam, co Ci się kojarzy.

Co ja poradzę, że ten miskant taki jest.
Ja też mam bałagan.... 22:44, 16 wrz 2011

Do góry
Iwono, na zdjęciach widać, że rośliny też się dobrze z Tobą czują.
Jest dziko, gęsto i klimatycznie. Na pewno nie potrzebujesz rewolucji.

Ten wysoki pasiasty miskant w tle hortensji to Zebrinus, czy coś innego?
Ogród Sylwii od początku :) 15:32, 16 wrz 2011

Do góry
BEATA_S napisał(a)
Ale ładnie
Sylwio, a co to za miskant na zdjęciu poniżej? Czy to jest variegatus?

Tak zgadza się
Pogaduchy skowronków 13:46, 16 wrz 2011

Do góry
A ja właśnie zjadłam obiadek z mojej własnej cukinii, dzieci uśpione a w ogrodzie czekają na mnie thuje, rododendrony, cyprysiki, pachysandra, miskant i liriope do wsadzenia. Tylko czy moja przyjaciółka przepuklina pozwoli mi na noszenie ciężarów? Zmykam.
Ogród Sylwii od początku :) 12:53, 16 wrz 2011

Do góry
Ale ładnie
Sylwio, a co to za miskant na zdjęciu poniżej? Czy to jest variegatus?

Syla napisał(a)

Ogród z Czerwonym mostkiem 22:27, 13 wrz 2011

Do góry
Joku napisał(a)
Kasiu, dołączam do grona fanów twojego ogrodu (chyba już gdzieś tu się wpisałam).
Mam pytanie, bo widzę u ciebie dużo różnych traw. Kilka dni temu nabyłam miskant chiński Kleine Silberspinne. Masz może taki, albo jakiś podobny (z tych mniej rosnących)? Interesuje mnie jak szybko się rozrasta, ile miejsca mu potrzeba.

Jolu akurat tego nie mam mam inne mniejsze, ale jak zauważyłam obserwując miskanty ich wielkość zależy w bardzo dużej mierze od ziemi na której rośnie (kompost, obornik), wilgotności podłoża ,oświetlenia i ściółkowania nawożenie nie odgrywa aż tak dużej roli, ja na wiosnę mieszam z ziemią obornik w granulkach a potem cały sezon nic więcej. Rosną jak szalone

Miskant chiński Kleine Silberspinne jest bardzo ładny widziałam go na żywo , on bardzo szybko robi się gęsty po dwóch sezonach będzie duża kępa, nie za bardzo wysoka, kwitnie bardzo obficie i ma puszyste kwiatostany, ale późno niestety.

Cały rok w ogrodzie 14:54, 13 wrz 2011

Do góry
Zimowit

Miskant Malepartus
Korzystanie z portalu ogrodowisko.pl oznacza zgodę na wykorzystywanie plików cookie. Więcej informacji można znaleźć w Polityce plików cookies